Sizce MC-TR'nin mevcut sorunlarının temelinde yönetim mi var, yoksa üyelerin forum kültürü mü? Yönetim daha iyi olsa forum daha aktif ve kaliteli olur muydu, yoksa üyelerin ilgisizliği ve forum kullanım alışkanlıkları mı asıl problem? Kısaca MC-TR'nin bugünkü durumunun sorumlusu kim ve ne değişirse forum yeniden canlanır?
Bence sorun, “yönetim mi, üyeler mi?” şeklinde iki taraftan birine yüklenemeyecek kadar iç içe geçmiş durumda. Yönetim, forumu tek başına taşıyamaz ancak uyguladığı kurallar, kullandığı üslup ve eleştiriye verdiği karşılıklarla üyelerin forum kültürünü doğrudan şekillendirir.
Bu konunun kısa sürede sayfalarca ilerlemesi, üyelerin MC-TR'ye tamamen ilgisiz olmadığını gösteriyor. İnsanlar sorun gördüklerinde konuşabileceklerine, kuralların herkese eşit uygulanacağına ve yöneticilerin de gerektiğinde hesap vereceğine inanmazsa zamanla sadece reklamını yapıp giden bir kitle oluşur.
Forumun yeniden canlanması için önce güven, şeffaflık ve tutarlı yönetim gerekir. Üyelerden beklenen forum kültürünü önce yönetimin kendi davranışlarında göstermesi gerekir.
Gerçekten bir yöneticinin yanlış yaptığı bir şey varsa açıkça koyun ortaya. Hangi olayda ne olmuş, kim ne yapmış, hangi kural yanlış uygulanmış, kime ayrıcalık tanınmış — somut gösterin, biz de açıklamasını yapalım. Hata yaptıysak kabul ederiz.
“Somut olay koyun, cevaplayalım” denildiği için somut bir olay ve doğrudan sorular bırakmak istiyorum:
https://www.mc-tr.com/konu/pedofili-duysad.140689/
Bu konuyu birinin bana göndermesi üzerine erişilebilir durumdayken okumuştum. Konu, “Site Sahibi” flamalı hesap tarafından açılmış ve konuda bir üye hakkında son derece ağır bir suçlamadan bahsedilmişti. Kısa bir süre sonra da konu silindi/kaldırıldı.
140689 ID'li konu hangi somut delillerle açıldı? Deliller yeterliyse neden kaldırıldı? Yetersizse böyle bir konunun açılması hakkında hangi işlem yapıldı? Konuyu kim, ne zaman ve hangi gerekçeyle sildi?
Hakkımızda iddialarda bulunan kişiyle ilgili benim bizzat yaşadığım şeyler de oldu. Kendisi sunucuma gelip oyuncuları rahatsız etti, ortamı gereksiz gerdi. Farklı sunuculara girip insanlarla problem yaşadığına dair de epey şey duyduk. Bir de daha önce foruma zarar vermiş, dolandırıcılık gibi sebeplerle MC-TR'den uzaklaştırılmış kişilerle iletişim kurup birlikte hareket ederek yönetim hakkında iddia atılması var — bu da tabii ki dikkatimizi çekiyor. Kimseyi sadece birileriyle konuştu diye suçlamıyorum, isteyen istediğiyle konuşsun. Ama geçmişte forumla ciddi problem yaşamış kişilerle birlikte hareket edip sonra hiçbir kanıt göstermeden ağır suçlamalar yapılınca, bunun gerçekten yapıcı bir eleştiri olup olmadığını sormak gerekiyor.
Bir de Kural 4.4.2 var. Yönetim, açıklamasında hakkında işlem yapılan üyenin bir sunucuya giderek oyuncuları rahatsız ettiği, başka sunucularda sorun çıkardığı ve bazı kişilerle birlikte hareket ettiği ileri sürülüyor. Bunların somut delilleri nerede? Üyelerden kanıt istenirken yönetici flamasındaki hesaplar aynı iddiaları kanıt göstermeden nasıl yazabiliyor? Kanıtları varsa da eklensin ki bu tarz açıklamaları okuyan herkes açıkça görsün.
Bir de Kural 4.13 var. Forum dışında yaşanan kişisel olayların kışkırtma veya huzursuzluk oluşturacak şekilde foruma taşınması yasaklanmış. Forum dışında yaşandığı iddia edilen olaylar, hakkında işlem yapılan üyeye karşı yönetim açıklamasına neden eklendi? Bu madde üyeler için geçerliyse yönetici flamasındaki hesaplar için neden geçerli değil?
Bu başlıkta kalıcı olarak yasaklandığı açıklanan kişiyi de 140689 ID'li konuda hakkında ağır suçlama bulunan kişiyi de tanımam. Yazılan her ifadeyi de savunmuyorum. Fakat “iftira, karalama kampanyası, kışkırtma ve forum düzenini bozma” gerekçeleri hangi mesajlara dayanıyor? Hangi mesaj hangi ihlale karşılık geliyor, üyenin uyarı geçmişi ne durumdaydı ve neden doğrudan kalıcı yasaklama uygulandı? Profiline girip görüntüleyemediğimden soruyorum. Yasaklama gerekçelerini açıklarken bunları da belirtirseniz süreç çok daha şeffaf olur.
Ayrıca eğer forum dışındaki davranışlar bir üye hakkında işlem yapılırken ölçüt kabul ediliyorsa, “Site Sahibi” flamasını taşıyan yetkilinin de bulunduğu yaklaşık 26 dakikalık Discord görüşmesi aynı ölçütle incelendi mi? Videoda bu yetkilinin görüşmedeki üyeye ve ailesine yönelik ağır küfürleri ile tehditkar ifadeleri açıkça duyuluyor. Konunun kaldırılmasının ardından YouTube'daki video da kaldırıldı. Bu üslup hakkında herhangi bir inceleme veya işlem yapıldı mı?
Forum dışı olaylar dikkate alınmıyorsa üye hakkındaki forum dışı iddialar neden savunma mesajına eklendi? Dikkate alınıyorsa aynı standart “Site Sahibi” ve “Yönetici” flamasındaki hesaplar için de uygulanıyor mu?
İncelenmesi gereken kişi kağıt üstünde forumda en yüksek yetkiye ve flamaya sahip üye olduğuna göre, değerlendirmeyi kendisinin veya kendisine bağlı ekibin yapması bağımsız olmayacaktır. Konuda platformun asıl sahibinin kim olduğu "Yönetici" flamalı biri tarafından belirtildi. Bu nedenle 140689 ID'li konu, kalıcı yasaklama kararı ve kuralların eşit uygulanıp uygulanmadığı gerçek sahibi tarafından incelensin.
Genel bir iyi niyet açıklaması değil, bu sorulara doğrudan cevap bekliyorum.