MC-TR'nin En Büyük Problemi Yönetim mi, Üyeler mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan DonsuzTurk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Görüntüleme 1.688
Çok uzağa gitmeye gerek yok. Al sana basit bir örnek. Yönetici tagı taşıyıp kurduğu cümleye bak. Bu forumda oyuncu kalmadı, geliştirici ve sunucu sahipleri topluluğuna dönüştü. Bu yüzden çoğu kişi neyin nasıl yönetileceğini veya yönetilmeyeceğini biliyor. Kimse çocuk değil. Bir üye yanlış bir şey söylüyor olsa bile buna ergen gibi cevap vermek yerine profesyonelce cevap verilmesi gerekir. Sizden atom parçalamanızı istemiyoruz, insan gibi davranın. Sözüm sana değil @benjamin17 , en beğendiğim yönetici sensin.

Ekli dosyayı görüntüle 295739
Dostum en beğendiğim yönetici benim eyvallah ama tüm mesajlarıma beğenmedim işareti neden attın onu anlamadım. Kaldı ki yazdıklarımı okuyor musun onu da anlamadım. Önceki mesajımda dedim ki bu mesaj yerine daha iyi bir mesaj yazsa tüm sorunlar düzelecek mi? Ben bunun cevabını bekliyorum sadece...

İnsanların tepkisi sadece bu konuya yazılan mesaj özelinde değil. Her defasında böyle saçma sapan tepkiler ve cevap almaktan insanlar artık dolmuş ve nefretini buraya kusuyor. Bir mesajla insanlar bu kadar konuşmaz. O sadece çok çok basit bir örnek.

Ve evet, seni beğeniyorum ama bu her görüşünü beğendiğim anlamına gelmez. Beğenmediklerime beğenmedim diye tepki atarım, beğendiğime de beğendim diye tepki atarım. Bu üye olarak en doğal hakkım.

Bu mesaj yerine başka mesaj yazsa düzelecek mi diyorsun. Konuyu bence sen pek anlamamış gibi duruyorsun. Tek bir mesaja bağlı değil bu durum. Defalarca kez tekrarlanan saçma ve amatör cevaplardan dolayı. İnsanlar neden banlanmaktan korkuyor? İnsanlar neden fikirlerini açıkça dile getirmekten korkuyor? Bu korku imparatorluğu neden peki? Madem kimseye haksız işlem uygulanmıyor, insanlar neden özgürce ve gönül rahatlığıyla düşüncelerini buraya açık ve sertçe yazamıyor.

Siz insanların düşünce özgürlüğünü elinden almışsınız. Her şeyde üste çıkmaya çalışıyorsunuz. Yıllardır şu forumu takip ediyorum, genellikle izliyorum. Karışmayacağım dedim yine karıştım konuya. Bu zamana kadar bir tane üye haklı çıkmamış ki şimdi mi çıksın. Ne yapıyorsanız yapın. Böyle gelmiş böyle gider.

Bize iftira attığı kısım 1000devin arkadaşından para aldığı ve kara listeyi kapattığı yönünde oldu. 1000dev in yazdığı ifadelere bakarsak net bir şekilde arkadaşı olduğu için kara listeyi kapattı dememiz sadece varsayım olur. Bunu geçtim bize yönetime doğrudan para aldığımıza yönelik beyanlar ve açık açık kışkırtma propagandası yapmış biri için kanıt sun dediğimiz de ben size para aldınız demedim dediyse üzgünüm haksız ban yoktur. Düpedüz iftira vardır.

Tartışmanın tamamını okursanız sürekli kanıt istendiğini ancak kanıt iletmediğini görmek zor değil. Ayriyeten sansür uygulayacak olsak konuyu daha açıldığı andan itibaren silmemiz ve konuyu açan @DonsuzTurk uyarmamız gerekirdi.

Bakın sizlere sürekli sorduğum sorun şu. Eyvallah biz yaptık hatalar kabul ediyorum diyelim. Yaptığımız hatayı yol gösterip bize gösterin düzeltelim diye forumda tonla mesajım var. Sebepsiz yere adam banlıyorsunuz deniyor ama kim banlandıysa gerçek sebebi ile sunuyoruz. Gereksiz mute atılıyor diyorsunuz kime mute atıldıysa kurallarda belirli bir yeri oluyor. Üyelerden para alarak kara listeleri düşürüyorsunuz deniyor ortada bunla ilgili bir kanıt yok. Forum gelişmiyor diyorsunuz yönetimin elindeki imkanlar sınırlı(bunun nedeni ilk defa bugün açıklandı xmadzzy tarafından). Arkadaşlarımızı üste alıyoruz deniyor bunla ilgili 3-5 cümle hariç(bunlarda hiçbiri net bir gerçekliği yok) ortada birşey yok. Tam olarak hangi konuda net bir şekilde sorumlu olduğumuzu soruyorum bunu söyleyen yok(çok nadir üyelerimiz hariç). Tekrar soruyorum hatamız nerede? Bunu net bir şekilde açıklarsanız bunu düzeltmek için uğraş vereceğim ve vermeye devam ediyorum.

Diğer yönetim üyelerinin tavırlarından veya hal ve hareketlerinden maalesef ben sorumlu olamam. Neden böyle yazdığını kendisine sorarak daha iyi öğrenebiliriz.
Siz zaten başından beri doğru bir tutum sergiliyorsunuz, size ek bir hitamım yok. Size verilen yetki bu kadarına müsade ediyorsa bunu yapacaksınız o zaman suçlu siz değil yetkiyi ayarlayanlarındır.

Diğer yönetici arkadaş(lara) zaten hitamım, onun da mesajını gördüm şimdi abisi ölmüş galiba acılı biri her şeyi yapabilir.

Bu durumda yapabileceğiniz en adil ve en mantıklı yol banlanan üyenin banının açılması, kendisine de yöneticiyi sorunsala açma hakkının bulunduğunun söylenmesi.
Yöneticilerin de sirkelenmesi ve nasıl ki bu forum istediği kadar büyüse de bize yararı yok biz buna rağmen elimizi taşın altına koyuyoruz, onlar da koymalı.

Ek : üstteki arkadaşın mesajına katılıyorum, siz bu forumun muhtemelen en iyi yöneticilerinden de olabilirsiniz. Ama bu kadar insanın buraya nefretini kusması tek konuluk bir şey olmasa gerek

Mctr hepimizin değil Mctr sahiplerinini iyice belletiniz teşekkür ederiz

Not düşmek istedim

Forumda yetkili kişiler para kazanmıyor, gönüllü olarak çalışıyor lakin forumda yetkili olan herkes kar güderek bu işi yapıyor. En büyük kanıtı yetkili olan herkesin sunucu, takım, hosting, proje sahibi olması veyahut freelance olarak takılmasıdır. Sallama yapmıyorum ama 1000dev her hafta bildirim atıyor mesela sunucusu için örnek olarak

Her ay açılan mistik tartışma konuları part 247277362727

Bu yazıyı yazmayı hep istemişimdir.

Herkesin biraz sakinleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Konudaki eleştirileri okudum, açık söyleyeyim eleştiriye karşı değiliz. Bana da diğer yöneticilere de yanlış gördüğünüz şeyi rahatça söyleyebilirsiniz. Zaten yönetimdeki arkadaşların büyük kısmı bu topluluğun içinden geldi. Dışarıdan gelip MC-TR'yi, Minecraft topluluğunu ya da burada yıllardır olan biteni bilmeden konuşan insanlar değiliz. Yönetimin her yaptığı doğrudur gibi bir iddiamız da yok. Yanlış bir karar verilmiş olabilir, bir yönetici gereğinden sert konuşmuş olabilir. Bunlar konuşulur, eleştirilir, gerçekten yanlışsa düzeltilir.

Ama eleştiriyle kanıtsız suçlama aynı şey değil. Son zamanlarda bazıları hiçbir somut kanıt koymadan yönetim hakkında ağır iddialarda bulunuyor. Bir şey söylüyorsan arkasında durman, mümkünse kanıtla ortaya koyman gerekir. Birini suçlayıp sonra hiçbir delil göstermeden aynı iddiayı farklı yerlerde tekrarlamak eleştiri değildir. Özellikle insanların itibarını zedeleyecek seviyedeyse.

Hakkımızda iddialarda bulunan kişiyle ilgili benim bizzat yaşadığım şeyler de oldu. Kendisi sunucuma gelip oyuncuları rahatsız etti, ortamı gereksiz gerdi. Farklı sunuculara girip insanlarla problem yaşadığına dair de epey şey duyduk. Bir de daha önce foruma zarar vermiş, dolandırıcılık gibi sebeplerle MC-TR'den uzaklaştırılmış kişilerle iletişim kurup birlikte hareket ederek yönetim hakkında iddia atılması var — bu da tabii ki dikkatimizi çekiyor. Kimseyi sadece birileriyle konuştu diye suçlamıyorum, isteyen istediğiyle konuşsun. Ama geçmişte forumla ciddi problem yaşamış kişilerle birlikte hareket edip sonra hiçbir kanıt göstermeden ağır suçlamalar yapılınca, bunun gerçekten yapıcı bir eleştiri olup olmadığını sormak gerekiyor.

Biri bizi sevmeyebilir, yönetimi beğenmeyebilir, benimle ya da başka bir yöneticiyle geçmişte sorun yaşamış olabilir. Hiçbiri sorun değil. Ama kişisel bir meseleyi ya da beğenmediği bir forum kararını genele taşıyıp kanıtsız suçlama yapmak doğru değil. Gerçekten bir yöneticinin yanlış yaptığı bir şey varsa açıkça koyun ortaya. Hangi olayda ne olmuş, kim ne yapmış, hangi kural yanlış uygulanmış, kime ayrıcalık tanınmış — somut gösterin, biz de açıklamasını yapalım. Hata yaptıysak kabul ederiz. Ama önce ağır bir iddia atıp kanıtını yönetimin bulmasını beklemek olacak iş değil.

Aktiflik konusunda da bazı şeyler yanlış değerlendiriliyor bence. Forumda dönem dönem daha sakin süreçler olabilir, bazı kategoriler diğerlerine göre az hareketli olabilir. Ama bizim gördüğümüz verilere göre MC-TR'nin ziyaretçi ve trafik tarafındaki gelişimi sürüyor. Bir platformun kullanımı sadece açılan konu ya da mesaj sayısıyla ölçülmez. Biri Google'dan bir rehbere ulaşıp ihtiyacı olan bilgiyi alabilir, bir sunucu tanıtımına bakabilir, bir kaynağı takip edebilir. Bunların hepsi forumun aktif kullanıldığını gösteriyor. O yüzden sadece belirli dönemlerin mesaj sayısına ya da birkaç kategoriye bakıp forumun genel durumu hakkında kesin sonuca varmak yanlış olur. MC-TR hâlâ Türkiye'deki Minecraft topluluğunun en büyük buluşma noktalarından biri, amacımız bunu daha ileri taşımak.

Bununla birlikte "MC-TR'de hiçbir sorun yok, her şey mükemmel" gibi bir düşüncemiz de yok. Böyle bir şey söylemek zaten gerçekçi olmaz. Değişmesi gereken kurallar olabilir, bazı kategoriler yeniden düzenlenebilir, yönetici iletişiminde dikkat edilmesi gereken noktalar olabilir. Bunların hepsi konuşulabilir. Hatta bu konunun faydalı olmasının yolu da bu zaten — insanlar "şu sistem yanlış", "şu kural değişmeli", "şu yönetici şu olayda yanlış davrandı" diye somut örneklerle gelirse konuşmak çok daha kolay olur.

Bir de "yönetimi eleştirirsem ceza alırım" algısı var. Böyle bir algı oluştuysa bunun düzeltilmesi lazım. Kimse sadece eleştirdiği için ceza almamalı. Ama eleştiri yapıyorum diyerek hakaret etmek, kişisel saldırıda bulunmak, özel hayata girmek ya da kanıtsız iddiaları sürekli yaymak eleştiri değildir. Eleştiri hakkı herkes için olmalı ama bir sınırı da var. Ciddi bir suçlama yapıyorsan dayanağını göstermen gerekir.

Asıl rahatsız olduğum nokta da bu. Bir tarafta sunuculara girip insanları rahatsız eden, geçmişte forumla sorun yaşamış kişilerle birlikte hareket eden insanlar var; diğer tarafta aynı kişiler yönetim hakkında hiçbir kanıt göstermeden ağır iddialarda bulunuyor. Sonra da "biz sadece eleştiri yapıyoruz" deniyor. Kusura bakmayın ama her söylenen şey eleştiri değildir. Eleştiri başka, kişisel husumet üzerinden insanları itibarsızlaştırmaya çalışmak başka bir şey.

Kimseyle kavga etmek ya da tartışmayı uzatmak istemiyoruz. Bu konu gerçekten MC-TR'ye faydalı olacaksa herkes somut konuşsun. Yönetimin hatası varsa söyleyin, eksik gördüğünüz şeyi yazın, önerinizi paylaşın. Ama kanıtsız suçlama atıp sonra bunu gerçekmiş gibi yaymak ne foruma ne topluluğa bir şey kazandırmıyor.

MC-TR sadece yönetim ekibinden ibaret değil. Yıllardır rehber hazırlayan, insanlara yardım eden, sunucusunu tanıtan, kaynak paylaşan, ticaret yapan binlerce insan var burada. Yönetimin görevi bu ortamın olabildiğince düzenli ve adil sürmesini sağlamak. Bunu her zaman kusursuz yapamayabiliriz, hata da yaparız. Ama hatalar üzerinden konuşmakla insanlara iftira atmak arasında büyük fark var.

Forumu desteklemeye devam edeceğiz. Geçmişte olduğu gibi yılda en az bir kez ücretsiz MC-TR eklenti paketleri yayınlamayı planlıyoruz. MinePass ve Sunucu Sahibi rolündeki kullanıcılar için özel içerikler de hazırlamaya başlayacağız. Eylül-Ekim'den itibaren yeni eklenti paketleri gelecek, bununla da sınırlı kalmadan forum içinde etkinlikler düzenlemek istiyoruz. Amacımız sadece mevcut düzeni korumak değil, MC-TR'yi içerik, etkinlik ve topluluk tarafında daha aktif hale getirmek.

Eleştiriye açığız, yorumlara açığız, düzeltilmesi gereken şeyler varsa konuşmaya hazırız. Ama eleştiri yaparken kişisel hesaplaşmaları, kanıtsız iddiaları, geçmişten gelen husumetleri işin içine katmamak lazım. Herkes biraz daha sakin ve somut konuşursa bu konu MC-TR adına gerçekten faydalı bir tartışmaya dönüşebilir.

Yaptığımız işlerle MC-TR'ye katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Forum ve Discord DM'im herkese açık bugüne kadar forumdan yazmış olan tüm kullanıcılara seve seve yardım etmiş ve sorularını cevaplamışımdır isteyen yazabilir ve konuşup tartışabiliriz müsait oldukça.​

Konuyu yeni görebildim, ben de kendi mesajımı yazmak istedim.

Öncelikle ilk karaliste olayıyla başlamak istiyorum. Forumda para karşılığı veya yönetimden birinin dostu istedi diye kimse yasaklanmıyor/kara liste konusu kaldırılmıyor, bunu kesin olarak söyleyebilirim. Kendi ekibim de var ve lisansları ihlal eden, sözleşmemize aykırı hareket eden çok kişi oldu ve bunlar için benim de kara liste açmam gerekiyor. Bizzat yönetimde olmama rağmen ben de kimseyi kafama göre yasaklattıramıyorum.

Sonrasında forumun gelişimi ile ilgili sanırım bazı konular geçmiş. Bu konuda da tek cevabım imkan olurdu. Foruma Geliştirici olarak katıldığımdan beri tema ve eklenti anlamında elimden geldiğince yenilik katmaya çalıştım, devam ediyorum. Arka planda geliştirdiğimiz 4-5 tane eklenti devam ediyor. Burada bizi engelleyen en büyük şey veritabanı erişimi. Forumun sahibi YKT dışında kimsenin forum veritabanına erişimi bulunmuyor. Her ne kadar eklenti ile Xenforo'dan veritabanında tablo oluşturma/düzenleme gibi işlemler yapma imkanımız olsa da olası bir hatada müdahale etmemiz çok zor olacağı için veritabanı gerektiren güzel sistemleri aktif etmekten çekiniyoruz, yaptığımız yenilikler biraz daha basit kaçıyor.

2. bir sebep ise testler. Yaptığımız eklentileri detaylıca test etmeden foruma kurmak istemiyoruz. Burada yine dosya erişimimiz olmadığı için bir yetki sorunuyla karşılaşıyoruz. Olası bir hatada elimiz kolumuz bağlı kalıyor. Buna ek olarak yönetim ekibinin farklı işleri/projeleri olduğu için yaptığımız tüm sistemleri beraber kontrol etmemiz vakit alıyor. Bu artık klişe bir laf oldu ama tüm yetkili ekibi forumda gönüllü olarak bulunduğu için forumu diğer işlerinin önüne geçirmiyor. Şahsen kendi takımımda siparişim olduğu zaman önceliğim o oluyor çünkü benim yaptığım asıl işim o, forumda yetkililiği gönüllü olarak yapıyorum. Burada eminim bazı arkadaşlar gönüllü olarak yapmıyorsunuz yetkili marketten bedavaya ürün alıyorsunuz diyecek ama yetkili marketten aldığımız ürünü bize hediye olarak vermiyorlar, forumda gönüllü olarak yaptığımız işin karşılığı olarak veriliyor. Şöyle bir durum da var ki yetkili marketin varlığını tüm forum biliyor ve forumda çoğu yetkili pozisyonunda alımlar açık. Sizler de diğer forum yetkilileri gibi "bedava reklam" almak istiyorsanız yetkililik için başvurabilirsiniz.

Sonrasında sanırım yönetim ekibinden bazı arkadaşların üslubu ile ilgili bir konu geçmiş. Bu konuda o arkadaşlara katılıyorum. Yönetim ekibindeki bazı arkadaşların üslubu bence de doğru değil, bu konuda onlara da kendi fikrimi yazdım.

Buna ek olarak forum kitlesinde devamlı olan bir sorun: sorun var diyip sorun için çözüm önerisi sunmamak. Bunu geçmişte kendim de çok defa yaşadım ve şöyle bir MineTweet atmıştım:

1000124401.webp

Umarım gün geçtikçe yönetim de üyeler de daha iyi hale gelir.

Konuyu yeni görebildim, ben de kendi mesajımı yazmak istedim.

Öncelikle ilk karaliste olayıyla başlamak istiyorum. Forumda para karşılığı veya yönetimden birinin dostu istedi diye kimse yasaklanmıyor/kara liste konusu kaldırılmıyor, bunu kesin olarak söyleyebilirim. Kendi ekibim de var ve lisansları ihlal eden, sözleşmemize aykırı hareket eden çok kişi oldu ve bunlar için benim de kara liste açmam gerekiyor. Bizzat yönetimde olmama rağmen ben de kimseyi kafama göre yasaklattıramıyorum.

Sonrasında forumun gelişimi ile ilgili sanırım bazı konular geçmiş. Bu konuda da tek cevabım imkan olurdu. Foruma Geliştirici olarak katıldığımdan beri tema ve eklenti anlamında elimden geldiğince yenilik katmaya çalıştım, devam ediyorum. Arka planda geliştirdiğimiz 4-5 tane eklenti devam ediyor. Burada bizi engelleyen en büyük şey veritabanı erişimi. Forumun sahibi YKT dışında kimsenin forum veritabanına erişimi bulunmuyor. Her ne kadar eklenti ile Xenforo'dan veritabanında tablo oluşturma/düzenleme gibi işlemler yapma imkanımız olsa da olası bir hatada müdahale etmemiz çok zor olacağı için veritabanı gerektiren güzel sistemleri aktif etmekten çekiniyoruz, yaptığımız yenilikler biraz daha basit kaçıyor.

2. bir sebep ise testler. Yaptığımız eklentileri detaylıca test etmeden foruma kurmak istemiyoruz. Burada yine dosya erişimimiz olmadığı için bir yetki sorunuyla karşılaşıyoruz. Olası bir hatada elimiz kolumuz bağlı kalıyor. Buna ek olarak yönetim ekibinin farklı işleri/projeleri olduğu için yaptığımız tüm sistemleri beraber kontrol etmemiz vakit alıyor. Bu artık klişe bir laf oldu ama tüm yetkili ekibi forumda gönüllü olarak bulunduğu için forumu diğer işlerinin önüne geçirmiyor. Şahsen kendi takımımda siparişim olduğu zaman önceliğim o oluyor çünkü benim yaptığım asıl işim o, forumda yetkililiği gönüllü olarak yapıyorum. Burada eminim bazı arkadaşlar gönüllü olarak yapmıyorsunuz yetkili marketten bedavaya ürün alıyorsunuz diyecek ama yetkili marketten aldığımız ürünü bize hediye olarak vermiyorlar, forumda gönüllü olarak yaptığımız işin karşılığı olarak veriliyor. Şöyle bir durum da var ki yetkili marketin varlığını tüm forum biliyor ve forumda çoğu yetkili pozisyonunda alımlar açık. Sizler de diğer forum yetkilileri gibi "bedava reklam" almak istiyorsanız yetkililik için başvurabilirsiniz.

Sonrasında sanırım yönetim ekibinden bazı arkadaşların üslubu ile ilgili bir konu geçmiş. Bu konuda o arkadaşlara katılıyorum. Yönetim ekibindeki bazı arkadaşların üslubu bence de doğru değil, bu konuda onlara da kendi fikrimi yazdım.

Buna ek olarak forum kitlesinde devamlı olan bir sorun: sorun var diyip sorun için çözüm önerisi sunmamak. Bunu geçmişte kendim de çok defa yaşadım ve şöyle bir MineTweet atmıştım:

Ekli dosyayı görüntüle 295756

Umarım gün geçtikçe yönetim de üyeler de daha iyi hale gelir.

Harikasın Apcu. Kafası çalışan ve olgun adamın hali başka oluyor. Tek bir mesajınla gönlümü fethettin. İşte egolarından arındırılmış bir yetkili. Yürü be Apcu, arkandayız.

Sizce MC-TR'nin mevcut sorunlarının temelinde yönetim mi var, yoksa üyelerin forum kültürü mü? Yönetim daha iyi olsa forum daha aktif ve kaliteli olur muydu, yoksa üyelerin ilgisizliği ve forum kullanım alışkanlıkları mı asıl problem? Kısaca MC-TR'nin bugünkü durumunun sorumlusu kim ve ne değişirse forum yeniden canlanır?

Bence sorun, “yönetim mi, üyeler mi?” şeklinde iki taraftan birine yüklenemeyecek kadar iç içe geçmiş durumda. Yönetim, forumu tek başına taşıyamaz ancak uyguladığı kurallar, kullandığı üslup ve eleştiriye verdiği karşılıklarla üyelerin forum kültürünü doğrudan şekillendirir.

Bu konunun kısa sürede sayfalarca ilerlemesi, üyelerin MC-TR'ye tamamen ilgisiz olmadığını gösteriyor. İnsanlar sorun gördüklerinde konuşabileceklerine, kuralların herkese eşit uygulanacağına ve yöneticilerin de gerektiğinde hesap vereceğine inanmazsa zamanla sadece reklamını yapıp giden bir kitle oluşur.

Forumun yeniden canlanması için önce güven, şeffaflık ve tutarlı yönetim gerekir. Üyelerden beklenen forum kültürünü önce yönetimin kendi davranışlarında göstermesi gerekir.

Gerçekten bir yöneticinin yanlış yaptığı bir şey varsa açıkça koyun ortaya. Hangi olayda ne olmuş, kim ne yapmış, hangi kural yanlış uygulanmış, kime ayrıcalık tanınmış — somut gösterin, biz de açıklamasını yapalım. Hata yaptıysak kabul ederiz.​
“Somut olay koyun, cevaplayalım” denildiği için somut bir olay ve doğrudan sorular bırakmak istiyorum:

https://www.mc-tr.com/konu/pedofili-duysad.140689/

Bu konuyu birinin bana göndermesi üzerine erişilebilir durumdayken okumuştum. Konu, “Site Sahibi” flamalı hesap tarafından açılmış ve konuda bir üye hakkında son derece ağır bir suçlamadan bahsedilmişti. Kısa bir süre sonra da konu silindi/kaldırıldı.

140689 ID'li konu hangi somut delillerle açıldı? Deliller yeterliyse neden kaldırıldı? Yetersizse böyle bir konunun açılması hakkında hangi işlem yapıldı? Konuyu kim, ne zaman ve hangi gerekçeyle sildi?

Hakkımızda iddialarda bulunan kişiyle ilgili benim bizzat yaşadığım şeyler de oldu. Kendisi sunucuma gelip oyuncuları rahatsız etti, ortamı gereksiz gerdi. Farklı sunuculara girip insanlarla problem yaşadığına dair de epey şey duyduk. Bir de daha önce foruma zarar vermiş, dolandırıcılık gibi sebeplerle MC-TR'den uzaklaştırılmış kişilerle iletişim kurup birlikte hareket ederek yönetim hakkında iddia atılması var — bu da tabii ki dikkatimizi çekiyor. Kimseyi sadece birileriyle konuştu diye suçlamıyorum, isteyen istediğiyle konuşsun. Ama geçmişte forumla ciddi problem yaşamış kişilerle birlikte hareket edip sonra hiçbir kanıt göstermeden ağır suçlamalar yapılınca, bunun gerçekten yapıcı bir eleştiri olup olmadığını sormak gerekiyor.​

Bir de Kural 4.4.2 var. Yönetim, açıklamasında hakkında işlem yapılan üyenin bir sunucuya giderek oyuncuları rahatsız ettiği, başka sunucularda sorun çıkardığı ve bazı kişilerle birlikte hareket ettiği ileri sürülüyor. Bunların somut delilleri nerede? Üyelerden kanıt istenirken yönetici flamasındaki hesaplar aynı iddiaları kanıt göstermeden nasıl yazabiliyor? Kanıtları varsa da eklensin ki bu tarz açıklamaları okuyan herkes açıkça görsün.

Bir de Kural 4.13 var. Forum dışında yaşanan kişisel olayların kışkırtma veya huzursuzluk oluşturacak şekilde foruma taşınması yasaklanmış. Forum dışında yaşandığı iddia edilen olaylar, hakkında işlem yapılan üyeye karşı yönetim açıklamasına neden eklendi? Bu madde üyeler için geçerliyse yönetici flamasındaki hesaplar için neden geçerli değil?

Bu başlıkta kalıcı olarak yasaklandığı açıklanan kişiyi de 140689 ID'li konuda hakkında ağır suçlama bulunan kişiyi de tanımam. Yazılan her ifadeyi de savunmuyorum. Fakat “iftira, karalama kampanyası, kışkırtma ve forum düzenini bozma” gerekçeleri hangi mesajlara dayanıyor? Hangi mesaj hangi ihlale karşılık geliyor, üyenin uyarı geçmişi ne durumdaydı ve neden doğrudan kalıcı yasaklama uygulandı? Profiline girip görüntüleyemediğimden soruyorum. Yasaklama gerekçelerini açıklarken bunları da belirtirseniz süreç çok daha şeffaf olur.

Ayrıca eğer forum dışındaki davranışlar bir üye hakkında işlem yapılırken ölçüt kabul ediliyorsa, “Site Sahibi” flamasını taşıyan yetkilinin de bulunduğu yaklaşık 26 dakikalık Discord görüşmesi aynı ölçütle incelendi mi? Videoda bu yetkilinin görüşmedeki üyeye ve ailesine yönelik ağır küfürleri ile tehditkar ifadeleri açıkça duyuluyor. Konunun kaldırılmasının ardından YouTube'daki video da kaldırıldı. Bu üslup hakkında herhangi bir inceleme veya işlem yapıldı mı?

Forum dışı olaylar dikkate alınmıyorsa üye hakkındaki forum dışı iddialar neden savunma mesajına eklendi? Dikkate alınıyorsa aynı standart “Site Sahibi” ve “Yönetici” flamasındaki hesaplar için de uygulanıyor mu?

İncelenmesi gereken kişi kağıt üstünde forumda en yüksek yetkiye ve flamaya sahip üye olduğuna göre, değerlendirmeyi kendisinin veya kendisine bağlı ekibin yapması bağımsız olmayacaktır. Konuda platformun asıl sahibinin kim olduğu "Yönetici" flamalı biri tarafından belirtildi. Bu nedenle 140689 ID'li konu, kalıcı yasaklama kararı ve kuralların eşit uygulanıp uygulanmadığı gerçek sahibi tarafından incelensin.

Genel bir iyi niyet açıklaması değil, bu sorulara doğrudan cevap bekliyorum.

Konuyu başından sonuna kadar okudum. Yıllarını bu forumda geçirmiş biri olarak birkaç şey söylemeden geçmek istemiyorum. Yönetim tarafından konu boyunca sürekli “somut örnek verin, kanıt gösterin, olay üzerinden konuşalım” denildi. Gayet güzel. Somut örnek de geldi. Konu numarası da geldi. Kural maddesi de geldi. Sorular da tek tek soruldu. Atabeyi'nin son mesajında yaptığı şey de tam olarak buydu. Ortaya “yönetim kötü” deyip çekilmedi; yönetimin istediği şekilde örnekleri önüne koydu.

O zaman artık top üyelerde değil. Cevap sırası yönetimde. Çünkü üyeden kanıt isteyip kanıt geldiğinde konuyu başka yerlere çekmek, kelimelerin arasından farklı anlamlar çıkarmak veya tartışmayı tekrar “üyelerin üslubu” noktasına getirmek kolay. Zor olan, önüne konulan örneğe aynı açıklıkla cevap verebilmek.

Burada bence çok basit bir mesele var: Üye bir iddiada bulunduğunda “kanıtın nerede?” diye soruluyorsa, yönetici bir iddiada bulunduğunda da aynı soru sorulacak. Üyenin forum dışındaki davranışı değerlendiriliyorsa, gerektiğinde yöneticinin forum dışındaki davranışı da değerlendirilecek. Üyenin üslubu kurallara tabi ise, yönetici flaması kimseye ekstra dokunulmazlık sağlamayacak. Bunlar uygulanıyorsa çıkıp açıkça gösterirsiniz, konu kapanır. Uygulanmıyorsa da insanların “çifte standart var” demesine kızmanın pek bir anlamı kalmıyor.

Bir de şu “eleştiriye açığız” meselesi var. Eleştiriye açık olmak, sadece eleştiri gelmesine izin vermek değildir. Eleştiri geldiğinde verilen cevapla belli olur. Eski kullanıcıların bile mesaj yazarken “başımıza bir şey gelir mi?” diye düşünmeye başladığı bir ortam varsa burada sorun sadece üyelerin algısı değildir. Yönetim de dönüp “biz insanlarda neden böyle bir izlenim bıraktık?” diye düşünmek zorunda. Kimse kusura bakmasın ama yıllardır bu forumda bulunan insanlara sürekli “yanlış anlıyorsunuz”, “kanıtınız yok”, “öyle bir şey olmadı” demek de bir noktadan sonra cevap olmaktan çıkıyor. Hele ki kanıt diye istenilen şey önünüze koyulduktan sonra.

Ben herhangi bir üyenin yaptığı her şeyi doğru bulmak zorunda değilim. Racfourd'un söylediklerinin tamamını da savunmak zorunda değilim. Zaten mesele de bu değil. Mesele şu: Yönetim, üyeden beklediği standardı kendisine de uygulayabiliyor mu? Bence bu başlıkta uzun uzun konuşulmasına rağmen hala cevap bekleyen temel soru bu. Atabeyi'nin ortaya koyduğu örnekler yanlışsa tek tek açıklanır. Eksikse eksik olduğu söylenir. Haklı olduğu yer varsa da “evet, burada hata yapılmış” denir. Bu kadar.

Yönetici olmak her tartışmada son sözü söylemek değildir. Bazen önünüze konulan eleştiriye cevap vermek, bazen de hatalı olduğunuz yerde bunu kabul edebilmektir. Çünkü üyeye karşı sürekli hesap soran makamdaysanız, günün birinde üyeler de sizden hesap sorar. O gün geldiğinde de “neden bizi sorguluyorsunuz?” deme lüksünüz olmaz.

Kanıt istendi, kanıt sunuldu.
Sorular soruldu.
Şimdi cevap verme sırası yönetimde.

Kural koymak kolay. Mesele, o kuralı kendi tarafına da uygulayabilmek.

Öncelikle konuda bahsedilen 2 temel ifade olduğunu düşünüyorum. Bahsettiğiniz bu ifadeler çifte standart ve yapılan moderasyon işlemi şeffaflığı kapsamı olduğunu düşünüyorum.

Moderasyon işlemi şeffaflığı bu zamana kadar moderasyon ekibi tarafından yapılır ve ardından yönetim ekibi tarafından denetlenirdi. Yönetim ekibinin yaptığı işlemleri ise üst yönetici denetlerdi. En üst yönetim üyesini denetleyen bir yer yok. Bu durumda en üst yönetim ekibi üyesi olsa bile insan olduğu için ufak bir hata payı veya yanlış yapma ihtimali var. Ancak bu durumda onu denetleyen taraf diğer alt yönetim ekibi üyeleri oldu. Bu sistem görünüşte iyi bir sistem olsa bile bu konudan sonra gördüğüm bazı açıkları söylemek gerekirse yönetim ekibi kendi kendini içeride denetliyor ancak ya yönetim ekibine karşı bir durumda yönetim ekibi kuralı uygulamak yerine kendi kendine yanlış karar verirse ne olacak? Bunu kim denetleyecek?

Diğer bir sorun ise işlem şeffaflığı yok. Bunun en başta sebebi aslında üyelerin şu işlemi şu yüzden yapmış, bu onun arkadaşı diye onu korumuş, şu mod ekibi üyesi işlemleri yapamıyor bana garezi var vb düşünceleri duymak istememizdi. Ancak bu durum şuan da gördüğüm kadarıyla daha çok bu üyeye neden işlem uygulandı, uygulanan işlem yanlış, adam kayırma var gibi yapılan işlemin aslını bilmeden sadece ceza alındığının görülmesi üstüne bir sisteme kuruluyuz.

Şimdi bu durumları daha şeffaf bir şekilde yönetmek için açıkçası yeni fikirleri düşündüm bile ve bu fikirlerin hayata geçmesi için elbetteki çaba göstereceğim.

Bu sistemlerdeki amaç sadece yönetim bunları bu sebeple yapıyor çifte standart yok, yönetim suçsuz demek için değil aynı zamanda tüm süreci şeffaf bir şekilde yöneterek üye-yönetim arasında olan etkileşimi ve güveni tazelemek için yapmayı planlıyorum. Unutmayın yönetim ekibinde içinde bulunduğu kimse forumun kötülüğünü istemez. Ben de dahil ekip üyeleri ufak tefek te olsa yetkili market sayesinde veya bulunduğu konum sebebiyle belirli reklam ayrıcalıklarına sahip. Ancak bu ayrıcalıklar karşılıksız değil hepsi belirli bir emeğin karşılığı olarak veriliyor. X bir ekip üyesinin buradan kazandığı ufak tefek miktarlar bile olsa kimse birşeyler kazandığı yerin kötülüğünü istemez.

Çok uzun yazmışsınız hiç birinizinkini okumadım.
Mağdur benim 5 dakika boyunca sanat eseri yapıp konuya paylaştım hiç uyarım yokken benjamin bey sanat eserimi silip uyarı attı

Eskiler buraya gelmiş, biz de lafımızı söyleyelim o zaman. :)

Bu şekilde bile forumu aktif tutup, bu tarz konuların genel ortamda açılamamasıyla ilgili yıllar önce öneride bulunmuştum. Ama her zamanki gibi bir kulaktan girip diğerinden çıkıyor. Sonrasında da “drama ekelim, forumu bu şekilde ayakta tutalım” anlayışıyla devam ediyoruz. Gerçekten harika… Harika politikalar, harika düşünceler.
Her neyse, yıllardır bu politikalar ve düşünceler üzerinden forumu nasıl daha iyi bir hâle getirebileceğimizi düşünüyoruz. Fakat işin sonunda, gerçekten sorun yaşayan bir üye haksız bir şekilde susturulup forumdan uzaklaştırılıyor, değil mi?

1-Numaralı Örnek;
-------------------------------------------------
Üyenin öncelikli olarak yaşadığı probleme çözüm bulmak yerine, üyeyi kışkırtıp üzerine gelmesini sağlıyorsunuz. Sonrasında da “forum düzenini bozduğu” gerekçesiyle ban atıyorsunuz.
Yani ortada bir problem var. Çözüm üretmek yerine problem yaşayan kişiyi daha da geriyorsunuz. Ardından da ortaya çıkan tepkiyi gerekçe göstererek yine üyeyi suçlu konuma getiriyorsunuz.
-------------------------------------------------

Sonra da forumun neden eski aktifliğinde olmadığını düşünüyoruz.
Özellikle “Kara Liste” adı altında açılan bölüm yüzünden bu forumdaki drama problemi bir türlü son bulmadı. Aksine, sürekli yeniden üretilen bir alan hâline geldi. İnsanların yaşadığı sorunları konuşabileceği özel bir alan oluşturmak yerine, bu alanın kendisi yeni tartışmaların ve kavgaların merkezine dönüşüyor.

Burası sonuç olarak bir oyun forumu değil mi? İnsanların forum dışındaki özel hayatlarında, ticari ilişkilerinde veya kendi aralarındaki anlaşmazlıklarda yaşadıkları problemler yüzünden neden forumda yasaklanmaları gerekiyor?
Bir kişinin forum içerisinde kurallara aykırı bir davranışı yoksa, forum dışındaki özel veya ticari hayatında yaşadığı bir problem neden burada cezalandırılmasına sebep oluyor? Forumun amacı insanları forum içerisindeki davranışları üzerinden değerlendirmek değil mi?
Eğer forum dışındaki her tartışmayı buraya taşıyıp ardından taraflardan birini yasaklayacaksak veya susturacaksak, “Kara Liste” bölümünün varlığı zaten başlı başına yeni bir drama kaynağı oluşturuyor.

Yıllardır aynı şeyi yapıp farklı bir sonuç bekliyoruz. Belki de artık üyeleri susturmak veya yasaklamak yerine, bu sistemin kendisini sorgulamanın zamanı gelmiştir.
Bence ilk adım da şu “Kara Liste” bölümünü tamamen kaldırmak olabilir. En azından forum dışındaki özel ve ticari meselelerin forumun geneline taşınmasının ve yeni tartışmaların sürekli körüklenmesinin önüne geçilmiş olur.
Sonuçta burası bir oyun forumu. İnsanların forum dışındaki hayatlarında yaşadıkları sorunları buradaki üyelikleriyle ilişkilendirip cezalandırmak yerine, forumun kendi sınırları içerisinde kalması gerektiğini düşünüyorum.

Tabii, her zamanki gibi “eski köye yeni adet” düşüncesi pek olmadığı için, bu söylediklerime ters cevaplar gelecektir. :) Ama belki de yıllardır aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp aynı sonuçları almaktansa, bir kez olsun farklı bir şey denemek fena olmaz.

Şu anda bu konuyu görüntüleyenler 2

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl