Minecraft Sunucularında Hâlâ Yapılmayan Şey Ne Kaldı?

Sunucuların Gelişimini En Çok Ne Engelliyor?

• Yaratıcı tükenmişlik

Oy: 11 40,7%
  • Süreç ve proje yönetimi eksikliği

Oy: 7 25,9%
  • Finansman ve sponsorluk desteği yetersizliği

Oy: 0 0,0%
  • Hazır eklenti/mod bağımlılığı

Oy: 6 22,2%
  • Diğer (yorumda belirtin)

Oy: 3 11,1%

• Kullanılan toplam oy
    27
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Hepiniz aynı şeyleri düşünüyor, aynı şeyleri yapıyor, eninde sonunda kendi şirketinizin ve işinizin başarısızlığını oyunculara atıyorsunuz, birisi bir argüman sunduğundada bu mantık safsatasına başvuruyorsunuz.

Başarının bir ölçüsü yok, hayatınızı bu kadar değerli görmeyin, bir işe adayın kendizi. İstediğimi yaparım ben diyip bilgisiz adamın mahkumiyetini yaşamayın.

Size diyorum ki

1.) Sunucu düzgün bir operasyonel yapıya sahip mi? 2 günde bir 12 saat süren bakım oluyor mu, uptime %40 mı? Yetkilileriniz profesyonellik nedir biliyor mu, ödeme alt yapılarınız stabil ve güvenli mi. Her açıdan operasyonellik işliyor mu?
2.) Sistem her açıdan ölçeklenebilir mi? Oyuna 20 kişi fazla girdiğinde oyun çöküyor mu? Bir yatırımcıyla tanıştınız diyelim size para vermek istiyor, o parayı alıp büyüyebilecek misiniz?
3.) Oyun tasarımı iyi mi, dönüşüm oranları yeterli mi, her giren oyuncu 2 saniye sonra quit mi atıyor, oyunun zorluğu ödül mekanizması iyi mi? Oyun karlı mı, p2w mi yoksa iyi düzeyde p2s mi ayarlanmış? Hangi ana oyun tasarımı teorisine dayanıyor, beklenti teorisi, koleksiyonculuk teorisi gibi şeylere uygun mu?
4.) Kurucu bilgi yatırımı yapıyor mu sürekli öğreniyor mu yoksa sürekli birilerinden birşey umut edip patron gibi mi davranıyor, kurucu lider mi?
5.) Şirket pay yapısı düzgün mü? random saçma sapan bir adama %50 pay mı verilmiş, yarın bi gün bi yatırımcı gelse şirket yapısı makul karşılanır mı?
6.) Sunucu sosyal medyayı aktif kullanıyor mu? kemik kitleye ve early adopterlara sahip mi? Etkinlikler oluyor mu yoksa saçma sapan 3000tl para verdim bilmemne saçmalıkları mı var?
7.) Reklam kanallarını iyi kullanıyor musunuz? a/b testleri yapıyor musunuz? Satış tünelleriniz iyi optimize edilmiş mi?

Bana diyorsunuz ki

1.) Abe oyuncular çoh veled, ben o qadar derinim ki sanat yapıyorum resmen anlamıyo kimse. He valla.
2.) Abe tre oyuncusu köstek oluyo, kaliteli şeyleri oynamıyo o yüzden kaliteli sunucu açılmıyo.

Lan olm kaliteli sunucu yok yok anlamıyor musunuz, çöp hepsi. Kaliteli sunucu açıldı direkt olarak mantık zararlısı bir iddia, yok ki öyle bir sunucu direkt.

Lan bu oyuncular değil mi koskoca şirketlerin yaptığı oyunculara 3 kuruş vermeyip mc sunucularına onbinlerce tl yatıran? Gidin herhangi bir sunucunun sitesine yazıyor insanların ne kadar para yatırdığı, girin oyuna oyunculara sorun olm hiç mi aklınız çalışmıyo? Bi data toplayın bi birşey yapın..
çöp möp diyonda güzel konusuyon he reisim

Dostum, o zaman sen yap haritayı, biz de senden alalım. Ne dersin buna?
Türkiye'den ve yurt dışından onlarca mapper ile görüştük. Verdikleri fiyatlarla, kendi sunucuma iki adet makine çekebiliyorum. Sen tam olarak neyden bahsediyorsun?
İstediğimiz kalitedeki haritalara, Türkiye piyasasında 15-20 bin TL, yurt dışında ise 500-600 dolar gibi fiyatlar veriliyor. Özel olarak yaptırdığımız skill ve eşya setlerinin maliyeti, kendi içinde 1000-1200 dolar civarında kapanıyor.
Henüz tutup tutmayacağı belli olmayan bir projede, sence ilk çıkış aşamasında bir sunucunun bu kadar masrafı kaldırması mümkün mü?
Anlat lütfen, senin yolundan ilerleyelim.
Bahsettiğim şey bu değil, son yorumuma bak.

Bahsettiğim şey bu değil, son yorumuma bak.
Son yorumun beni bağlamıyor dostum, sadece orada yazdığın duruma yanıt verdim. Ancak son mesajında da haksız olduğun bazı noktalar var.

Türkiye oyun topluluğunda bu tarz şeylerin sağlıklı bir zemine oturması maalesef hiç mümkün olmuyor. Sunucuyu açan üç owner'dan ikisi zaten sadece para için bu işi yapıyor. Beklediği kazancı elde ettikten sonra da projeyi bırakıyor. "Reklam" dediğimiz şey ise çoğu zaman üç beş tane YouTuber'a verilen paradan ibaret kalıyor.

Benim kendi sunucumda 17'den fazla reklam çalışması mevcut ve hepsi belge halinde kayıtlı. Her şeyin fiyatı dolar kuru üzerinden hesaplanırken, en kötü sunucu makinesi bile 5.000 – 15.000 TL arasında değişiyor. Bu durumda insanlar P2S yapma fırsatına bile ulaşamıyor. Bu parayı bir yerden çıkarmak zorundalar.

Bugün en basit developer, en vasat paketi 10.000 TL’ye hazırlıyor. Yıllardır farklı oyunlarda sunucular açtım. Sadece bir Rust sunucumda yatırımcıyla karşılaştım; o da P2W üzerinden para kazanmak isteyen biriydi.

Sunucu açan kişilerin üçte ikisi şirket nedir, şirket yapısı nasıl işler; bunlardan habersiz. Sadece ceza almamak için bir şahıs şirketi açıp işine öyle devam ediyor. Para akışını yöneten kişiler bile profesyonel değil (büyük ve oturmuş sunucular hariç).

Bunun yanı sıra oyuncular içerikten çok yarışa odaklanıyor. Millet olarak gösterişe olan düşkünlük sebebiyle kimse oturup farm yapmıyor. "100 TL fazla veririm ama farm yapmam" zihniyeti hâkim. Hal böyleyken, kimse kalkıp da 10 binlerce TL yatırım yapmaz. Hazır, kurulmuş sistemlerin peşinden gitmek daha cazip hale geliyor.

"Aha Mehmet sunucu açmış, 10K kazanmış; o açtıysa ben de açarım."
Bu mantaliteyle hareket edildiği sürece dostum, bu işte hiçbir zaman gerçek bir ilerleme kaydedilemez.

2-3 yıl önce FiveM isimli oyunda sunucu açardım. O zamanlar ciddi bir rekabet vardı. Herkes sunucusuna yenilikler ekler, içerik üretirdi. Çünkü oyuncu fazlaydı, sunucu sayısı ise azdı. Önde olman gerekiyordu ki fark yaratabilesin, insanlar seni tercih etsin.

Fakat 2025 yılına geldiğimizde tablo tamamen değişti. Artık sunucu sayısı fazlalaştı, içerikler ve paketler birbirine çok benzer hale geldi. Herkes aynı sistemleri kullanıyor, aynı yollardan gidiyor. Ortada bir "win-win" durumu yok; sunucu sahipleri sadece kazanacakları paraya odaklanıyor, nasıl kazandıklarına değil.

Eğer bu düzeni değiştirecek, sektöre yön verecek sağlam bir projen varsa; biz buna uymaya ve desteklemeye hazırız. Çünkü ben de saysam yüzlerce sorun sayabilirim bu piyasaya dair. Ama sorunları söylemekten çok, çözüme odaklanmak gerekiyor.

Al işte, ben de sıfırdan bir şeyler üretip bu community'e yenilik getirmeye çalışıyordum. Peki ne oldu? Developer’ın işi çıktı. Türkiye'deki bazı "gözü açık" kişiler fiyatları sürekli artırdıkça artırdı. Yabancı bir geliştiriciyle iletişime geçtim; Türk olduğumu duyunca yapmaktan vazgeçti. Bu ve benzeri bir sürü durumla karşılaştım.

Developer beni yarı yolda bıraktı. Şimdi düşünüyorum: 800 – 900 dolar yatırım yaptığım paketi bırakıp herkesle aynı sistemleri mi kullanayım?

Eğer bu düşünce aklıma düşmeye başladıysa zaten fazla söze gerek yok. Mevcut ortamın hali ortada.

kaç x kaç map alıyorsun kral 2 tane makina cekecek kadar discorddan ulaş mapını yapalım gözünü sevdigim
ayrıca en kötü makina 5000 diyorsunda ne açıyorsun ? towny i bile r9 7950x 9950x 32 gb ile cok rahat açarsın düzgün paketle o dedigin miktarlara
10 - 15 bin tl ye gayet iyi bir paket yapılıyor skyblock vs gidip pluginin yazdırırsan fiyatlar üste tabiki cıkar

ip falan atsana sen bi ya dmden, ayrıca 1k ya satılan paketler zaten rezil bunlardan daha iyi yapmak büyük bir başarı değil ki.

düz survival düz boxpvp düz factions düz skyblock vb. gibi modlar açarsan tabii ki gelen insanlar özelliği önemsemez, özelliği ile öne çıkan bir sunucu açmak istiyorsan düz basit modlarda bunu yapamazsın, bak adamlar mmorpg skyblock yapıyor düz skyblock yapmak yerine. Çünkü düz modu oynayan adam özellik istese zaten düz moda girmezdi en baştan.
Sunucuyu kapadık ama istersen localhost açarak gösterebilirim. ayrıca hazır paketten üstün yapmayacaksakta kimden üstün yapacağız kim hazır paket kullanmıyor ayrıca hemen çok büyük sunucuları sollayıp geçemezsin :D

Dümdüz bir boxpvp yapmadık genel boxpvp kurallarını fazlasıyla değiştirdik pvp ye girince saniyesinde ölmek yerine veya 30sn de bir kılıç özelliği kullanmak yerine daha taktiksel daha aksiyonlu bir pvp ye odaklandık. elitra ile kaçma gibi sevilmeyen basit ama etkili değişiklikler yaptık. tüm dünyalardan set kasmak yerine dünyalara gidip kasa açabileceğin sistemle fazlaca p2w in önüne geçtik. çekidek sistemimiz ile ilk defa ikincil güç sekmesi gibi farklı düşünceleri ekledik. ama bir şey farketmedi tr minecraft kitlesi yeniliğe açık değil (genelde 13 yaşında oluyorlar) sadece olgunluk kazanmış kişileri toplaman lazım onlarıda bir araya zor toplarsın. kısacası hangi bir yenilik artık tr de ne dersen de çok az. daha yeni açılan çoğu sunucuların sadece lobisi değişik farklı bir tarafları yok. ve sana soruyorum mesela aklında tr ye çok büyük yenilik ne getirebilirsin mesela soruyorum madem bu kadar bilgilisin ne kadar yaptın? yeni fikirlerin önemsenmediğini sunucu işine girenler elbet anlıyor mantıksal fikirler bazen gerçeğe geçirilince istenilen kadar ilgiyi görmüyor ki mc için artık %90 böyle.

kaç x kaç map alıyorsun kral 2 tane makina cekecek kadar discorddan ulaş mapını yapalım gözünü sevdigim
ayrıca en kötü makina 5000 diyorsunda ne açıyorsun ? towny i bile r9 7950x 9950x 32 gb ile cok rahat açarsın düzgün paketle o dedigin miktarlara
10 - 15 bin tl ye gayet iyi bir paket yapılıyor skyblock vs gidip pluginin yazdırırsan fiyatlar üste tabiki cıkar
Dostum, en azından 2500x2500 boyutlarında, içeriği dolu bir haritaya ihtiyacımız var.
Artık özel harita yaptırma düşüncem de kalmadı. Zaten bu noktada makine konusunu da tartışmak gereksiz. Demek ki seninle aynı oyuncu sayısını veya içeriği düşünmüyoruz. Test makinesi olarak bile kullanmam dediğin makineleri...

Evet, 10-15 bin TL’ye paket yapıyorlar ama sonuçta ortaya çıkan şey, "X sunucusunun Y hali" oluyor. Eğer o paketin üzerine kendinden bir şeyler (özgün PL) katmazsan, bu işin ne anlamı kalıyor?

Benim düşüncem kesinlikle şu değil:
“İki tane 15 dolarlık hazır PL al, iki tane de edit dosyası çek, sonra da sunucu aç.”
Hayır, bu sistemin karşısındayım. Hazırın hazırı sistemlerle, hiçbir özgünlük katmadan bir iş yapılmaz. Amacım, farklı bir şey ortaya koymak ve gerçekten içerik üreten, özgün bir sunucu kurmak.

Dostum, en azından 2500x2500 boyutlarında, içeriği dolu bir haritaya ihtiyacımız var.
Artık özel harita yaptırma düşüncem de kalmadı. Zaten bu noktada makine konusunu da tartışmak gereksiz. Demek ki seninle aynı oyuncu sayısını veya içeriği düşünmüyoruz. Test makinesi olarak bile kullanmam dediğin makineleri...

Evet, 10-15 bin TL’ye paket yapıyorlar ama sonuçta ortaya çıkan şey, "X sunucusunun Y hali" oluyor. Eğer o paketin üzerine kendinden bir şeyler (özgün PL) katmazsan, bu işin ne anlamı kalıyor?

Benim düşüncem kesinlikle şu değil:
“İki tane 15 dolarlık hazır PL al, iki tane de edit dosyası çek, sonra da sunucu aç.”
Hayır, bu sistemin karşısındayım. Hazırın hazırı sistemlerle, hiçbir özgünlük katmadan bir iş yapılmaz. Amacım, farklı bir şey ortaya koymak ve gerçekten içerik üreten, özgün bir sunucu kurmak.
kankam sen paketinin listesini attıgın sürece x sunucunun y hali nasıl cıkıyor bana bunu anlatırmısın

Hepiniz aynı şeyleri düşünüyor, aynı şeyleri yapıyor, eninde sonunda kendi şirketinizin ve işinizin başarısızlığını oyunculara atıyorsunuz, birisi bir argüman sunduğundada bu mantık safsatasına başvuruyorsunuz.

Başarının bir ölçüsü yok, hayatınızı bu kadar değerli görmeyin, bir işe adayın kendizi. İstediğimi yaparım ben diyip bilgisiz adamın mahkumiyetini yaşamayın.

Size diyorum ki

1.) Sunucu düzgün bir operasyonel yapıya sahip mi? 2 günde bir 12 saat süren bakım oluyor mu, uptime %40 mı? Yetkilileriniz profesyonellik nedir biliyor mu, ödeme alt yapılarınız stabil ve güvenli mi. Her açıdan operasyonellik işliyor mu?
2.) Sistem her açıdan ölçeklenebilir mi? Oyuna 20 kişi fazla girdiğinde oyun çöküyor mu? Bir yatırımcıyla tanıştınız diyelim size para vermek istiyor, o parayı alıp büyüyebilecek misiniz?
3.) Oyun tasarımı iyi mi, dönüşüm oranları yeterli mi, her giren oyuncu 2 saniye sonra quit mi atıyor, oyunun zorluğu ödül mekanizması iyi mi? Oyun karlı mı, p2w mi yoksa iyi düzeyde p2s mi ayarlanmış? Hangi ana oyun tasarımı teorisine dayanıyor, beklenti teorisi, koleksiyonculuk teorisi gibi şeylere uygun mu?
4.) Kurucu bilgi yatırımı yapıyor mu sürekli öğreniyor mu yoksa sürekli birilerinden birşey umut edip patron gibi mi davranıyor, kurucu lider mi?
5.) Şirket pay yapısı düzgün mü? random saçma sapan bir adama %50 pay mı verilmiş, yarın bi gün bi yatırımcı gelse şirket yapısı makul karşılanır mı?
6.) Sunucu sosyal medyayı aktif kullanıyor mu? kemik kitleye ve early adopterlara sahip mi? Etkinlikler oluyor mu yoksa saçma sapan 3000tl para verdim bilmemne saçmalıkları mı var?
7.) Reklam kanallarını iyi kullanıyor musunuz? a/b testleri yapıyor musunuz? Satış tünelleriniz iyi optimize edilmiş mi?

Bana diyorsunuz ki

1.) Abe oyuncular çoh veled, ben o qadar derinim ki sanat yapıyorum resmen anlamıyo kimse. He valla.
2.) Abe tre oyuncusu köstek oluyo, kaliteli şeyleri oynamıyo o yüzden kaliteli sunucu açılmıyo.

Lan olm kaliteli sunucu yok yok anlamıyor musunuz, çöp hepsi. Kaliteli sunucu açıldı direkt olarak mantık zararlısı bir iddia, yok ki öyle bir sunucu direkt.

Lan bu oyuncular değil mi koskoca şirketlerin yaptığı oyunculara 3 kuruş vermeyip mc sunucularına onbinlerce tl yatıran? Gidin herhangi bir sunucunun sitesine yazıyor insanların ne kadar para yatırdığı, girin oyuna oyunculara sorun olm hiç mi aklınız çalışmıyo? Bi data toplayın bi birşey yapın..
Sana çok fazla katılıyorum şuanda tr den bir sunucu oynamamamın sebebi de buydu sırf kendi sunucumu açar büyütürsem orda bile oynarım millete en azından bir şeyler katarım diye giriştik fakat yok tr de olmaz bu işler. yabancılara bakıyorum adamlar neler neler yapıyorlar daha dün bir dostumla konuştuk adamlar neler neler düşünüyor planlıyor ayarlıyor yapıyor kitlesine soruyor yönetiyor adalet sağlıyor bizim olduğumuz konum sunucu tutturcaksan skyblock aç işte seni banladık ban sebebi yok veya 13 yaş modların sunucuyu yönetememesi sponsor+ getirilip p2w yapmak :D mctr deki reklam sunucularına bak mesela hepsi skyblock hepsince az buz değişiklikler var :D

kankam sen paketinin listesini attıgın sürece x sunucunun y hali nasıl cıkıyor bana bunu anlatırmısın
Güzel bir liste hazırladım. Gerçekten detaylı ve kapsamlıydı. Yaklaşık 2-3 ekip bu listeyi yapamayacaklarını, yapacak olanların da en az 4-5 ay süreceğini söyledi. Sadece 1 ekip kabul etti ama fiyat beklentimizin çok üzerindeydi ve bütçemize uymadı.

Anlaştığımız kişi ise maalesef paketi teslim edemedi.
Şimdi soruyorum: Bu durumda tekrar liste yapsam ne değişecek?

Sonuçta, işi yapamayacak kişiye ne liste verirsen ver, değişen bir şey olmuyor. Çoğu kişi, kolay ve hızlı hazırlanabilecek paketleri baz alarak fiyat belirliyor zaten. Listeye sıfırdan yapılacak özgün içerikler eklediğin anda, kimse yaklaşmak bile istemiyor.

Güzel bir liste hazırladım. Gerçekten detaylı ve kapsamlıydı. Yaklaşık 2-3 ekip bu listeyi yapamayacaklarını, yapacak olanların da en az 4-5 ay süreceğini söyledi. Sadece 1 ekip kabul etti ama fiyat beklentimizin çok üzerindeydi ve bütçemize uymadı.

Anlaştığımız kişi ise maalesef paketi teslim edemedi.
Şimdi soruyorum: Bu durumda tekrar liste yapsam ne değişecek?

Sonuçta, işi yapamayacak kişiye ne liste verirsen ver, değişen bir şey olmuyor. Çoğu kişi, kolay ve hızlı hazırlanabilecek paketleri baz alarak fiyat belirliyor zaten. Listeye sıfırdan yapılacak özgün içerikler eklediğin anda, kimse yaklaşmak bile istemiyor.
discord dan iletişime geçermisin benimle sana zahmet

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl