Neden hiç bir sunucu eskisi gibi zevk vermiyor ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SonCraft
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Görüntüleme 838
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
2021 Yılın da survival ve skyblock için kendilerine özgün sistemler yapan bir kaç sunucu görmüştüm ciddi anlam da yenilikçi ve özgün sistem yapmışlardı fakat kimse umursamadı survival da başka sistem mi olur bu mu olur bu mu gider diyip durmuşlardı bunun harici RPG sunucuları vardı 2 - 3 tane felan bunlar da baya güzeldi fakat onlineleri yoktu TR de kimse RPG oynamıyor

Maalesef öyle hocam. Şimdi o kadar saçma sunucular var ki ConConCraft bile iyiymiş...

kendim rpg tiryakisiyim, rpg oyunları ile büyüdüm ve hala oynuyorum. TR içinde güzel rpg sunucusu var mı diye yıllardır arada bir bakıyorum ve sürekli giriyorum deneyip bakıyorum rpg sunucularına, ben rpg seven birisi olmama rağmen tr rpglerin %99'unu beğenemedim, daha rpg seven birisine rpg sunucusunu sevdiremiyorsan nasıl normal insanlara sevdireceksin, bu konuları yıllardır tartıştık rpg sunucusu nasıl yapılır neden oynanmadı neden tutmadı vs. diye bu forum üstünde son zamanlarda açılan rpg tutar mı konularına girip bakın insanlarla uzun uzun yazıp bu konuyu konuştuk, özet geçmek gerekirse maalesef kalite bakımından güzel olmadıkları için tutamadılar

Çok üzücü hocam. Aslında büyük sunucular şu yabancı sunuculardan Mega Walls gibi 100 kişiyle oynanan oyunları getirse oyunun zevki hala olabilirdi. Hiç değilse yenilik getiremeseler de güzel şeyleri getirebilirlerdi ama ona bile yanaşmadılar.

Çok üzücü hocam. Aslında büyük sunucular şu yabancı sunuculardan Mega Walls gibi 100 kişiyle oynanan oyunları getirse oyunun zevki hala olabilirdi. Hiç değilse yenilik getiremeseler de güzel şeyleri getirebilirlerdi ama ona bile yanaşmadılar.
Bizim kendi 2 büyük sunucumuz yapmaz onları hocam artık zaten kendileri bile yönetmiyor yetkilileri uğraşıyor onların maaşını ödüyorlar o kadar geriye kalan her şey aynı

benim fikrim yıllardır aynı düzende olduğumuz için hep aynı sunucuları görüyoruz farklı bir Tarzda sunucu görmek zor Görsek bile Türkiye'de tutar'mı ondan bile emin değilim

benim fikrim yıllardır aynı düzende olduğumuz için hep aynı sunucuları görüyoruz farklı bir Tarzda sunucu görmek zor Görsek bile Türkiye'de tutar'mı ondan bile emin değilim
Sistemleri her ne kadar yenilikçi yaparsanız TR de tutmuyor insanlar standart sistemleri istiyor bu yüzden

Sistemleri her ne kadar yenilikçi yaparsanız TR de tutmuyor insanlar standart sistemleri istiyor bu yüzden
İşte sizin dediğiniz olay oluyor bu sefer İnsanlar şuanda sıkılmaya başladılar yavaştan gördüğüm kadarıyla takip ettiğim bazı sunucuların oyuncu seviyesi düşüyor çok yüksek olmas'da 2-3 yıla kalır'mı beli olmaz

Umarım her şey düzelir artık bilmiyorum TR sunucuları ne hale gelir Minecraft her ne kadar popüler bir oyun olsa da TR de sunucuların hali kötü ilerliyor kitle yok oluyor oynayan azalıyor

Sistemin yenilikçi olup olması önemli değil, güzel keyifli ve anlaşılır olması önemli, sizin yaptığınız yenilik yerine oyuncu klasik sistemi seçiyorsa demekki yaptığınız yenilik beğenilmemiş bunun yerine klasik istenmiş, güzel yenilik yaptığınız taktirde çok az kişi size klasik olsun diyecektir. Biz bu konuları yıllardır konuşuyoruz forum üstünde bu konuda çok yazdım bunun gibi açılan diğer sohbet postlarını okuyun gözden geçirin, sürekli aynı şeyler dendiği için mecburen aynı cevapları yazmaktan ben sıkıldım. Güzel bir RPG sunucu örneği arıyorsanız Radiagon MMORPG'ye bakabilirsiniz, şuan yapım aşamasında ama yapımcılar ile bir süredir iletişim halindeyim ve testlere katıldım cidden güzel bir sunucu yapıyorlar.

Sürekli yazdığım bir örnek Hypixel Skyblock örneği, Hypixel yıllar önce yenilikçi bir skyblock projesi geliştiriyor ve güzel kaliteli sistemler ile MMORPG Skyblock sunucusu açıyorlar, normal bir skyblock sunucusu değil. Fakat oradaki sistemler çok beğenildiği için TR'deki Skyblock dahil bir ton sunucuya yayılıyor, şuan günümüzde hangi tr skyblock sunucusuna girerseniz girin Hypixel Skyblockdan getirilmiş özellikler var, bu sunucu sahibinin farkında olmadan bile oluyor çünkü spigotta yapılan pluginler hypixel skyblocktaki sistemlerin aynısını yapıyor sunucu sahipleri de bunları kullanıyor, yani Alışılmışın dışında yabancı bir sunucu bile TR oyuncularına ve TR Sunucularına direkt olarak özellik veriyor ve bu yenilikçi sistemler artık standart ve her sunucuda olan sistemler haline geliyor. Yani sistem güzel oldukça oyuncular bu sistemleri benimser ve gayette oynar. Bu olayın din dil ırk ile hiçbir alakası yok, adamlar amerikada rpg sunucusu yapıyor oradaki bazı özellikleri tüm tr skyblock sunucuları kullanıyor daha başka ne diyelim üstüne. klasik dediginiz sistemler aslinda yenilikci sunuculardan geliyor skyblockta.

Ayrıca Türkiye'de çok fazla sunucu yok, yurtdışında onbinlerce sunucu var sadece tek bir ülkede bile binlerce var. Orada da bizde olduğu gibi eforsuz sunucu açanlar var sırf para için yapanlar var deli gibi p2w yapıp para vermeden doğru dürüst oynatmayan sunucular var sırf şansa tutmuş kalitesiz sunucular var ve bir sürü kitle bu sunucularda oynuyor ama adam buna rağmen yenilikçi sunucu açtığında yine tutmayı başarıyor, aynı şartlar türkiyede de var, türk mc piyasası aşırı farklı bir şey değil aynı olaylar burada da dönüyor, o zaman adam nasıl o kadar saçma snuucu arasından yenilikçi sunucu açınca tutturuyor da biz tutturamayınca hep bahane kullanıyoruz aynı şartlar bizde de olmasına rağmen.

En başta dediğim gibi yenilikçi bir şey yaptıysanız ve beğenilmedi ise ya kafa karıştırıcı ve anlaması zor bir şey yaptınız ve bunu kolay şekilde anlatmayı beceremediniz, ya da direk beğenilecek veya keyifli bir şey yapamadınız. Başka bir ihtimali yok ben güzel yaptım buna rağmen beğenilmedi diye bir ihtimal yok oyun sektöründe. Cidden güzel olup da beğenilmeyen bir şey yok bu piyasada. Demek ki birşeyler yanlış yapılmış tam olmamış. Sonuçta dosyalar sizin özelliği siz ayarlıyorsunuz sistemleri siz ayarlıyorsunuz o zaman tutturacak yada tutturamayacak kişi de sizsiniz. Herkes anlatıyor abi ben şöyle sistem yaptım çok güzel niye beğenilmedi ya bu diye girip bakıyorum cidden bende beğenmiyorum eksikleri hataları var ama sonra insanlara suç atılıyor koparsın. RPG Sunucuları geliştiriyorum uzun bir süredir, bunu yaparken tasarım konuşuyoruz tek bir sistem için haftalar aylar veriyoruz ne kadar iyi yaparsak yapalım sistemleri güzel anlatmazsak sunucunun öleceğinin farkında olup hem güzel anlatım teknikleri kullanıyoruz ve anlaması aşırı zor şeyler yapmıyoruz bunu bizde sevmiyoruz zaten Önemli sistemleri güzel yapmak ve doğru tutturmak için 2 3 kere baştan yaptık. Yenilikçi sunucu yapacak kişiler böyle şeylere odaklanmalı. böyle şeylere kafa yormadığınız taktirde sunucu batar.

Son düzenleme:
Aslında bir sürü sebebi var ama ana sebeplerinden biri Türkiye ekonomisi olabilir, Bir sunucu masrafları günümüzde gerçekten fazla ve bir sunucu açıyorsanız devamlılığı için kazanç elde etmesi gerekiyor. Yeni sunucu açacak birisi devamlılığı sağlamak için tutmuş bir sunucunun birebir aynısını yapıp açıyor (hatta bazıları aynı paketleri kullanıyor) ve bu şekilde her sunucu bir birisinin aynısı oluyor. Kaliteli, eğlenceli ve yenilikçi güncelemeler getiren sunucu artık kalmadı.

Minecraft artık sürekli böyle sunucular açıldığı için kitlesi yeniliğe kapalı hale geldi. neredeyse her oyuncu klasikleşmiş oyun tarzını istiyor ve yenilik bulunan sunucularda oynamıyor. Böyle kısmen yenilikçi sunucuları yönetmek, devamlılığını sağlamak ve oyuncu çekmek bahsetitğim copy paste sunuculardan kat ve kat daha zor. Bu yüzden yeni sunucu açacak kişilerde en başta bahsettiğim sunucu modeline yöneliyor.

Sunucu açmak gerçekten zaman isteyen bir iş ve bu işe zaman ayıracak yetişkin bir insan bu işten para kazanmak ve kısmen kar etmek zorunda ve bu da sunucuyu p2w olmaya zorluyor.

Yenilik eksikliği konusuna gelirsek sunucular artık tehlikeli veya sunucuyu etkileyecek güncellemeler getirmeye korkuyor "aman sunucumun düzeni bozulmasın" veya "aman oyuncu kaybedersem" diyerek piyasada diğer sunucuların getirdiği güncellemeleri birebir olarak getirip oyuncu sayısını sabit tutuyor ama özgünlüğünü kaybediyorlar. Eski sunuculara ve güncellemerine bakarsanız hep güncellemeyi getirdikleri oyunun metasını değiştirecek şeyler ekliyorlar, oyuncuyu ve sunucuyu dinamik tutuyorlardı artık bu yok.

Minigame eksikliği, artık sunucu sahipleri sunucuyu "para farmı" olarak görüyolar ve SkyBlock'un elli tonu(Bu diğer oyun modlarına da uyarlanabilir) veya X bir oyunun çeşitli hallerini açıp eğlenceden yoksun ve girip fark yapma amaçlı sunucular haline geldiler. Eskinin köklü ve piyasaya yön vermiş sunucuları Türkiye'de olan veya olmayan mini oyunları açıp gerçekten eğlenceli ve oyuncuya seçenek sunuyordu artık bu sunucuların neredeyse hepsi kapandı, geriye kalanlar ise piyasada tekelleşti ve şöyle bir algı oluştu; "X sunucusunda bedwars varken neden bende oynasınlar?" gerçekten bu piyasanın özeti diyebiliriz, Eğer oyunculara bu sunucuların veremediği şeyleri verirseniz tabikide oynanır. Bu bir güncelleme olabilir, etkinlik veya ödül de olabilir en azından bu oyun modlarını güncel tutup farkını ortaya koyabilirsin ama tabiki de Türk Sunucuları kendi güvenli alanından çıkamıyor.

2011’den beri Minecraft oynuyorum. Sadece oyuncu olarak değil; admin, yönetici, geliştirici, hatta zaman zaman sunucu sahibi olarak. Sayısız büyük projede yer aldım. O zamanlar küçük bir çocuktum ve Minecraft, bana gerçek anlamda bir hayal kurma alanı sunuyordu. Her blok, her komut birer büyü gibiydi. Sunucu kurmak, insanları bir araya getirmek, yeni oyun modları denemek... Tüm bu süreçlerin verdiği heyecan hâlâ hatrımda.

Ama yıllar geçti. Minecraft olduğu yerde kaldı.

Evet, güncellemeler geldi, yeni biyomlar, yeni bloklar eklendi... Ama özde değişen hiçbir şey olmadı. Ne oyun motoru gelişti ne de topluluğun vizyonu. Aynı kodlar, aynı sistemler, aynı mantık. Ne zaman bir yenilik denemeye kalksak, ya teknik kısıtlamalara takıldık ya da oyuncu kitlesinin alışkanlıklarına.

Eskiden sunucu açmak bir tutkuydu. Şimdi cebine bakmadan kimse adım atmıyor. Artan masraflar, döviz kurları, plugin fiyatları, barındırma ücretleri... Bunlar tek başına bile engelken, bir de buna oyuncu kitlesinin tekdüzeliği ekleniyor. Skyblock, Survival ve Factions üçgenine sıkışmış bir oyuncu topluluğu var artık. Yenilik isteyen yok. Deneyen de ya ilgi görmüyor ya da uzun süre ayakta kalamıyor.

Sunucular tekelleşti. Birkaç büyük isim dışında diğerleri nefes alamıyor. (Çoğu sunucunun da çok fazla oyuncusu olmadığını ve bot bastığını biliyoruz.) Küçük, yaratıcı ekipler için alan kalmadı. “İyi bir fikrim var” demek artık yetmiyor. Oyunculara ulaşamıyorsun. Çünkü çoğu, neyin iyi olduğunu umursamıyor bile.

Minecraft artık beni heyecanlandırmıyor. Ne yeni bir sunucu fikri, ne bir mod, ne de bir sistem... Eskiden bir fikirle sabaha kadar çalışırdım. Şimdi o kıvılcım yok. Ve bunun eksikliğini gerçekten hissediyorum.

O yüzden gözüm Hytale’da. Belki orada hâlâ bir şeyler mümkündür. Belki orada hâlâ oyuncularla birlikte gerçekten "yeni" bir şeyler inşa edebiliriz. Belki çocukken Minecraft’ta bulduğum o hayal gücünü, artık Hytale’da bulurum.

Minecraft’a kızgın değilim. Ama kırgınım. Çok şey verdim, çok şey bekledim. Belki artık farklı bir yol çizme zamanı geldi...

Artık noktayı koymanın zamanı geldiğini düşünüyorum.
Türkiye'de sunucu açan kitlenin geneli 13 yaş ve üzeri olduğu için, çoğunlukla çocuklar tarafından sunucular açılıyor. Bu kişiler, genellikle harçlıklarıyla veya birilerinden aldıkları parayla VDS (sanal sunucu) kiralıyorlar.
Ancak bu durumda, sunucuların belli bir düzeni olmuyor. Çünkü alınan VDS ya yetersiz oluyor ya da ihtiyacın çok üzerinde.
Yetersiz olduğunda sunucu lag (gecikme) yapıyor ve oynanamaz hâle geliyor.
Fazla geldiğinde ise maliyet fazla oluyor ve bu maliyeti 1-2 ay sonra karşılayamaz hâle geliyorlar.
Bu nedenle sunucular, genellikle "aç-kapan" mantığıyla ilerliyor. Bu döngü de en çok Minecraft kitlesine zarar veriyor.
Oyuncular sürekli kapanan sunuculara güvenemiyor, emekleri boşa gidiyor ve kaliteli bir oyun deneyimi oluşamıyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl