2011’den beri Minecraft oynuyorum. Sadece oyuncu olarak değil; admin, yönetici, geliştirici, hatta zaman zaman sunucu sahibi olarak. Sayısız büyük projede yer aldım. O zamanlar küçük bir çocuktum ve Minecraft, bana gerçek anlamda bir hayal kurma alanı sunuyordu. Her blok, her komut birer büyü gibiydi. Sunucu kurmak, insanları bir araya getirmek, yeni oyun modları denemek... Tüm bu süreçlerin verdiği heyecan hâlâ hatrımda.
Ama yıllar geçti. Minecraft olduğu yerde kaldı.
Evet, güncellemeler geldi, yeni biyomlar, yeni bloklar eklendi... Ama özde değişen hiçbir şey olmadı. Ne oyun motoru gelişti ne de topluluğun vizyonu. Aynı kodlar, aynı sistemler, aynı mantık. Ne zaman bir yenilik denemeye kalksak, ya teknik kısıtlamalara takıldık ya da oyuncu kitlesinin alışkanlıklarına.
Eskiden sunucu açmak bir tutkuydu. Şimdi cebine bakmadan kimse adım atmıyor. Artan masraflar, döviz kurları, plugin fiyatları, barındırma ücretleri... Bunlar tek başına bile engelken, bir de buna oyuncu kitlesinin tekdüzeliği ekleniyor. Skyblock, Survival ve Factions üçgenine sıkışmış bir oyuncu topluluğu var artık. Yenilik isteyen yok. Deneyen de ya ilgi görmüyor ya da uzun süre ayakta kalamıyor.
Sunucular tekelleşti. Birkaç büyük isim dışında diğerleri nefes alamıyor. (Çoğu sunucunun da çok fazla oyuncusu olmadığını ve bot bastığını biliyoruz.) Küçük, yaratıcı ekipler için alan kalmadı. “İyi bir fikrim var” demek artık yetmiyor. Oyunculara ulaşamıyorsun. Çünkü çoğu, neyin iyi olduğunu umursamıyor bile.
Minecraft artık beni heyecanlandırmıyor. Ne yeni bir sunucu fikri, ne bir mod, ne de bir sistem... Eskiden bir fikirle sabaha kadar çalışırdım. Şimdi o kıvılcım yok. Ve bunun eksikliğini gerçekten hissediyorum.
O yüzden gözüm Hytale’da. Belki orada hâlâ bir şeyler mümkündür. Belki orada hâlâ oyuncularla birlikte gerçekten "yeni" bir şeyler inşa edebiliriz. Belki çocukken Minecraft’ta bulduğum o hayal gücünü, artık Hytale’da bulurum.
Minecraft’a kızgın değilim. Ama kırgınım. Çok şey verdim, çok şey bekledim. Belki artık farklı bir yol çizme zamanı geldi...