Minecraft Sunucu Piyasası Bitti mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
sektörün bitiş noktasına gelme nedeni çok fazla

1. oyuncuların gruplaşıp, grup liderlerinin sunucuda para karşılığı grubunu oynatması.
2. içerik üreticilerin abartı fiyatlar söylemesi.
3. hostinglerin oyun sektöründen ayrılıp kurumsala yönelmesi ve oyun sektöründe berbat hostinglerin tekelleşmesi.
4. 15 16 yaşında çocukların sunucu açma işine girip bu işin prestijini berbat etmesi.
5. türkiye kitlesinin yeniliğe kapalı olması ve sadece so cr gibi sunucuların yeniliklerine tabi olması.

Selamlar,
Hayır bu sektörün bitiş noktasına gelme nedenleri değil, SİZİN karşılaştığınız problemler.

1- Reklamlamanı güzel yaparsan, pazarlaman iyi olursa o "gruplara" ihtiyacın kalmaz. Örnek: BasoNetwork
2- İçerik üreticilerinin abartılı fiyatlar söylemesi senin kendi içeriğini üretmen konusunda bir engel değil.
Bunu da geçtim, arkadaş listemde 30'dan fazla YouTuber var. Yıllardır piyasanın içerisindeyim. Bir kere bile
enflasyonla uyuşmayan bir fiyat verildiğini görmedim.
3- Kurumsala yönelmeden önce hostingler çok mu iyiydi? Neler olduğunu çok iyi biliyoruz.
Tekelleşen hostinglerin tekelleşmesinin nedeni diğer hostinglerin kurumsala yönelmesi değil. Konunun bununla gram
alakası yok zaten. Pazarlaması iyi olan hostinglerin kötü hizmet vermesine rağmen bilinmesi ve 4. maddede de dediğin gibi 15-16
yaşında çocukların sunucu açma işine girmesi.
4- İşin prestiji ile senin başarının ne alakası var? O 15-16 yaşında çocukların senin ismini karalaması sana etki ediyorsa
bir zahmet bu işe girme zaten.
5- Bu kısım katıldığım tek kısım muhtemelen ama yine de eksik ve yanlış. Türk kitle yeniliğe kapalı evet, ama bu demek değildir ki
tutmuş bir sunucuda yeni sistemleri oyuncular olumsuz karşılayacak. Yine basit bir örnek, BasoNetwork. Adamlar süreli
kazma sistemi yaptılar. Türkiye'de ilk olan bir şey, oyuncular benimsedi sistemi. Tekrar söylüyorum, bunlar SİZİN karşılaştığınız problemler.

2-3 yıl önce olsa yine saydığınız problemler sizin karşılaştığınız problemler olacaktı.
Değişmedi, değişmiyor, değişmeyecek. Kitleyi tanımadan işe girerseniz, bu 5 maddeyi sayıp sayıp durursunuz.
Başarısız olursunuz, işin sonunda yine bunları sayarsınız, ama bu sizin başarısız olduğunuz gerçeğini değiştirmez.
İyi forumlar.​

Selamlar,
Hayır bu sektörün bitiş noktasına gelme nedenleri değil, SİZİN karşılaştığınız problemler.

1- Reklamlamanı güzel yaparsan, pazarlaman iyi olursa o "gruplara" ihtiyacın kalmaz. Örnek: BasoNetwork
2- İçerik üreticilerinin abartılı fiyatlar söylemesi senin kendi içeriğini üretmen konusunda bir engel değil.
Bunu da geçtim, arkadaş listemde 30'dan fazla YouTuber var. Yıllardır piyasanın içerisindeyim. Bir kere bile
3- Kurumsala yönelmeden önce hostingler çok mu iyiydi? Neler olduğunu çok iyi biliyoruz.
Tekelleşen hostinglerin tekelleşmesinin nedeni diğer hostinglerin kurumsala yönelmesi değil. Konunun bununla gram
alakası yok zaten. Pazarlaması iyi olan hostinglerin kötü hizmet vermesine rağmen bilinmesi ve 4. maddede de dediğin gibi 15-16
4- İşin prestiji ile senin başarının ne alakası var? O 15-16 yaşında çocukların senin ismini karalaması sana etki ediyorsa
5- Bu kısım katıldığım tek kısım muhtemelen ama yine de eksik ve yanlış. Türk kitle yeniliğe kapalı evet, ama bu demek değildir ki
tutmuş bir sunucuda yeni sistemleri oyuncular olumsuz karşılayacak. Yine basit bir örnek, BasoNetwork. Adamlar süreli
kazma sistemi yaptılar. Türkiye'de ilk olan bir şey, oyuncular benimsedi sistemi. Tekrar söylüyorum, bunlar SİZİN karşılaştığınız problemler.

2-3 yıl önce olsa yine saydığınız problemler sizin karşılaştığınız problemler olacaktı.
Değişmedi, değişmiyor, değişmeyecek. Kitleyi tanımadan işe girerseniz, bu 5 maddeyi sayıp sayıp durursunuz.
Başarısız olursunuz, işin sonunda yine bunları sayarsınız, ama bu sizin başarısız olduğunuz gerçeğini değiştirmez.
İyi forumlar.​
hiçbir şey bilmediğin yazılarının chatgpt gibi olmasından belli oluyor dostum ne dersen haklısın iyi günler

Selamlar,

İyi forumlar.​
BasoNetwork'u ilk defa duydum, sitelerine baktım ve 74 aktif oyuncu var. Bu tutan bir sunucunun göreceği bir tablo değil bu arada, aynı sorunlarla bu arkadaşlarda karşılaşmış demek ki.

örnek verdiği sunucu ünlü bir yayıncının sunucusu. adamın kafa o kadar fena yani bana verdiği örneğe bak
Ünlü bir yayıncının sunucusu akşam 9'da (çoğu insanın halihazırda işinin ve okulunun bittiği saatte) 70 online civarında alıyorsa senin dediğin şeyleri arkadaş karşı çıkmaya çalışırken kanıtlamış zaten :D

BasoNetwork'u ilk defa duydum, sitelerine baktım ve 74 aktif oyuncu var. Bu tutan bir sunucunun göreceği bir tablo değil bu arada, aynı sorunlarla bu arkadaşlarda karşılaşmış demek ki.

Zamanında 200-300 oyuncu gördüğü dönemlerde ekledikleri özelliklerden birisiydi.
Daha sonra oyuncu sayılarının düşmesine yol açan farklı şeyler oldu, bu konuyu ilgilendirmediği için
yazmayacağım ancak Discord'dan ulaşırsanız anlatabilirim.
hiçbir şey bilmediğin yazılarının chatgpt gibi olmasından belli oluyor dostum ne dersen haklısın iyi günler

Öyle mi ya? Hiçbir şey bilmiyor muymuşum? Bak sen :D
örnek verdiği sunucu ünlü bir yayıncının sunucusu. adamın kafa o kadar fena yani bana verdiği örneğe bak

Ünlü bir yayıncının sunucusu olduğu için örnek verdim zaten. Baso'nun bir kitlesi var.
Önceki mesajımı oku rowdev'e verdiğim cevabı, KİTLEN VARSA VE İYİ YÖNETİRSEN YAPARSIN.
Ne olursa olsun yaparsın. Örnek BasoNetwork, iyi yönettiler, 200-300'ü gördü.
Sunucunun iyi/kötü olması değil mesele, ya da saydıkların değil.
Başka örnek mi istiyorsun, Adalances, LuserRealms, PoenaSaga. İyi/Kötü tartışmasına girmeyeceğim.
Oyuncu sayıları yüksek miydi, yüksekti. Uzun süre öyle kaldı mı, kaldı. Sebebi nedir bunun?
KİTLE YÖNETİMİ.

Sana da iyi günler.
Ünlü bir yayıncının sunucusu akşam 9'da (çoğu insanın halihazırda işinin ve okulunun bittiği saatte) 70 online civarında alıyorsa senin dediğin şeyleri arkadaş karşı çıkmaya çalışırken kanıtlamış zaten :D

Üstte de belirttiğim gibi, nedenlerini Discord üzerinden konuşabiliriz dmden. Buranın yeri olduğunu zannetmiyorum.​

Günümüzde insanlar minecraft sunucusu yapmak için bir ton para saçıyor, üstüne insanlar oynasın diye oyunculara, youtuberlara, hatta bazılarının dediğine göre klan sahiplerine bile para ödüyor :D

Açıkcası bu durumu her yerde görüyoruz, gta, metin2 vb. oyunların sunucuları da oyuncular oynasın diye para veriyor çünkü oyuncuların oynamak için bir motivasyonu yok. Bu durum sadece private sunucular için geçerli değil, riot games gibi firmalar bile yeni oyunlar yapıyor, oyunlarına getirdikleri modlar daha çok ilgi çekiyor, valve bile csgo2 yaptı.

Ben açıkcası bu durumu "dönemin ruhu" ile özdeşleştiriyorum. Artık eskisi gibi dopamin için minecraftta blok dizmek insanlara çekici gelmiyor. Çocukluğumda bizi minecraftta heveslendiren şey youtuberlardan gördüklerimizdi. BFChickenGamers olmasa türkiyede modlu bilen çok ama çok az kişi olurdu, günümüzde hiç olmamasından anlayabiliyoruz bu durumu. Daha büyük bir örnek vermek gerekirse bir kaç yıl önce pewdiepie sanırım korona zamanıydı minecraft oynadığı bir seri başlattı ve minecraft oynama oranları ciddi oranlarda fırladı. Buradan görüyoruz ki aslında her şey insanların içinde bir "istek" yaratmaktan ibaret. Minecraft eskiden felaket hypelı bir oyundu ve sunucu açmanın altın çağı o zamanlardı. Bu zamanda artık insanlar çoğu moddan fazlasıyla tatmin olmuş vaziyette ve günümüzde başarılı bir sunucu açmanın tek yolu gerçekten ciddi oranda yeniliğe sahip olması ve insanların içinde istek yaratabilecek kadar büyük bir kitlede reklam yapılması.

Ben şahsen minecrafttı hiçbir zaman para kazanma odaklı bir şey olarak görmedim ve günümüzde eğlencesine açmak tamamen imkansız, sonuç olarak para kazanmak harici pekte yapılacak bişey yok gibi görünüyor. Büyük kitlelere hitap eden birisiyseniz hala hazır paketlerle iyi para kazanılabilir onun haricinde sunucu açmayı kimseye önermem, kod yazmayı falan seviyorsanız anca onun hatrına yapılır.

Bende ilk olarak düz MMORPG sunucusu yapıyordum ancak ne yazık ki ülkede MMO kültürü diye bir şey yok. İnsanlar uğraşıp bir hikaye üzerinden kendilerini geliştirmektense iki üç spawner koyup crystal pvp atmayı tercih ediyorlar. Sunucu projemi SkyBlock ve Survival'a çevirdim. Şuan ise "Klan Savaşları" yapıyorum üçüncü olarak, Türkiye'de veya Dünya'da benzerine rastlamadım (Mineplex dışında ki oyun modunu Mineplex'ten esinlendim). İnsanlar kendi loncalarını oluşturup sezon mantığı ile savaşacaklar, raid sistemi oluyor, base geliştirme (duvarların HP'leri vesaire) yani kısaca Clash of Clans ve Rust karışımı bir şey. İlk olarak Clans sunucusunu açacağım, rağbet görürse zamanla diğerlerinide açarım.
Böyle değişik mod türlerini yapmadan @Kayera dediği gibi önce normal modlarda sunucu açıp kitle kazanıp ondan sonra böyle türlere yönelmek daha iyi çünkü adı sanı duyulmamış yeni açılmış sunucunun bomba gibi yeni bir mod yaptık wow yeah man crazy demesi beni sunucuya sokmuyor yani. Sunucuyu bulmam için sunucuyu spesifik olarak aramam lazım çünkü forum hariç hiçbir yerde isminizi göremem. Oyuncuların geneli zaten gidip mc-tr de yenilikçi sunucu reklamı var mı diye bakmıyor zaten, Eğer shorts tiktok veya reels algoritmama minecraftı sokarsam bu sefer saçma sapan zengin fakir minecraft reelsleri de geleceği için sunucu reklamlarını direk kaydırıyorum.

Tam tamına 10 senedir Minecraft oynuyorum. Küçüklüğümden beri hayatımda olan bir oyun bu. Ama hiçbir zaman SkyBlock gibi şeylere yönelmedim, hiç o tarz modlar ilgimi çekmedi. Hep PvP üzerinden ilerledim. Çünkü o zamanlar PvP popülerdi. Herkes PvP oynuyordu, PvP videoları çekiyordu. Çünkü izleniyordu, beğeniliyordu, hatta ciddi ciddi para kazandırıyordu. Ama zaman geçtikçe her şey yavaş yavaş değişti. Özellikle yurt dışındaki büyük PvP sunucuları ya kapanmaya başladı ya da mobil tarafa yöneldi. Çünkü artık PvP eskisi gibi bir gelir kapısı değil. Oyuncular da bunu fark etti. Artık kimse PvP’yi eskisi gibi güvenli, eğlenceli veya "değerli" görmüyor. Hile kullananlar, doxxlayanlar, scam yapanlar derken PvP camiası ciddi anlamda çürüdü. Oyuna girip eğlenmek isteyen insanlar korkar hale geldi. İnsanlar artık kafa dağıtmak isterken stres yaşamaya başladı. Bugün geriye dönüp baktığımızda, "hala ayakta" diyebileceğimiz belki birkaç PvP sunucusu kaldı. Onlardan biri MobPvP. Hala o eski kafayı koruyan, sadeliği ve savaş mekaniklerini bozmadan devam eden nadir yerlerden. Hypixel bile PvP'den yavaş yavaş vazgeçip SkyBlock tarafına yöneldi. Hatta duyduğum kadarıyla yakın zamanda yeni bir survival MMORPG çıkaracaklarmış. Düşünsene, PvP'nin en büyüklerinden biri bile "burada bir gelecek yok" deyip yönünü değiştiriyor. Bu noktada işin özünü kaçırıyoruz bence. Eskiden insanlar bu oyunu eğlenmek için oynuyordu. Şimdi ise sadece kafasını dağıtmak, zaman öldürmek, birkaç saatliğine gerçek hayattan uzaklaşmak için giriyorlar. Ve sunucu sahipleri de bunu kullanıyor. Oyuncuyu memnun etmek yerine, nasıl daha fazla para kazanırız diye düşünüyorlar. Artık sunucular birer "para makinesi" haline geldi. Oyuncu kitlesi ise sadece "inek" gibi sağılacak bir kaynak. Mobilde de aynı durum geçerli. Orada da insanlar eğlenmek için değil, kafayı boşaltmak için oynuyor. Bu yüzden pay-to-play sunucular gittikçe artıyor. Ve çok büyük konuşuyorum: Bu sistem yakın zamanda Java'ya da tamamen yayılacak. Eğer birileri çıkıp bu düzeni sorgulamazsa, herkes aynı şablonla devam ederse bu sektör çökecek. Belki bugün değil, belki yarın da değil ama bu düzenin sonu batış. Ben ve ekibim @Soylu çatısı altında bu düzeni değiştirmek için bayadır uğraşıyoruz. Hem unutulmuş, çocukluğumuzun tozlu raflarında kalmış minigame’leri yeniden gün yüzüne çıkarıyoruz, hem de tamamen kendi özgün minigame’lerimizi geliştiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki bir şeyleri değiştirmezsek, kimse değiştirmeyecek. Herkesin korkarak beklediği o "çöküş" var ya, işte ona karşı bir duruş sergilemezsek hepimiz onun altında kalacağız. Şu an baktığında, sunucuların %90’ı aynı sistemle yürüyor. Template hazır, plugin parayla alınmış, p2w açık… Gerçekten çok yazık. Bu oyunda hepimizin bir anısı var. Küçükken okuldan gelip açtığımız, sabaha kadar arkadaşlarımızla birbirimizle dalga geçtiğimiz, PvP attığımız, kastığımız, kırıldığımız, ama hep güldüğümüz o anılar… Oyun hala aynı, ama ruhu yok artık. Birilerinin artık bu düzeni kırması gerekiyor. Biz bunu yapmaya niyetliyiz. Çünkü "eski güzel günler" diyerek nostaljiye sarılmak yetmiyor. Gerçekten aksiyon almak lazım. Değişim zor, ama batmaktan iyidir.
oyunun pvp kısmının ölmesi doğal bir şey değil mi 1.9 ile sevilmeyen hit cooldown getirdiler ben okey bulsam da hala 1.9'dan gelen o hit cooldown nefreti günümüzde bile halen var, sonuçta full gap full set full pot full totemli pvp attığında ve ikinizde iyi iseniz öldürmek yarım saat alıyor uykum geliyor. Oyunun ana odağı pvp olmadığı için ve mojang pvp geliştirecek birşeyler yapmadığı için herkesin yıllarca hunharca pvp atması gerçekçi değil minecraftın güncel pvp'sini sürekli ve yıllarca yapılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Dream Technoblade ve ülkelerin kendi youtuberları vb. pvp camiasını ayakta tutuyordu sadece. Bu arada bütün bunları söylüyorsunuz ama önceden kiminle ve hangi sunucular ile çalıştığınızı biliyorum umarım bunları diyip diyip halen rezil sunucu sahipleri ile hala çalışmıyorsunuzdur :)
Hypixel bile PvP'den yavaş yavaş vazgeçip SkyBlock tarafına yöneldi.
Hypixel en başlar hariç pvp odaklı bir sunucu değildi ki pvp olan 10 tane mod varsa pvp olmayan 20 tane mod daha açıyorlardı, PvP içeren modlarında rekabet turnuva sıralama ödüller vb. olduğu için öne çıktı. PVP sekyorunde guzel pvp modlari ile gelistirmeler yaptilar, eger keyifli pvp modlari (yeni veya eskinin modern hali) bu sektor tekrar canlanabilir

Son düzenleme:
Günümüzde insanlar minecraft sunucusu yapmak için bir ton para saçıyor, üstüne insanlar oynasın diye oyunculara, youtuberlara, hatta bazılarının dediğine göre klan sahiplerine bile para ödüyor :D

Açıkcası bu durumu her yerde görüyoruz, gta, metin2 vb. oyunların sunucuları da oyuncular oynasın diye para veriyor çünkü oyuncuların oynamak için bir motivasyonu yok. Bu durum sadece private sunucular için geçerli değil, riot games gibi firmalar bile yeni oyunlar yapıyor, oyunlarına getirdikleri modlar daha çok ilgi çekiyor, valve bile csgo2 yaptı.

Ben açıkcası bu durumu "dönemin ruhu" ile özdeşleştiriyorum. Artık eskisi gibi dopamin için minecraftta blok dizmek insanlara çekici gelmiyor. Çocukluğumda bizi minecraftta heveslendiren şey youtuberlardan gördüklerimizdi. BFChickenGamers olmasa türkiyede modlu bilen çok ama çok az kişi olurdu, günümüzde hiç olmamasından anlayabiliyoruz bu durumu. Daha büyük bir örnek vermek gerekirse bir kaç yıl önce pewdiepie sanırım korona zamanıydı minecraft oynadığı bir seri başlattı ve minecraft oynama oranları ciddi oranlarda fırladı. Buradan görüyoruz ki aslında her şey insanların içinde bir "istek" yaratmaktan ibaret. Minecraft eskiden felaket hypelı bir oyundu ve sunucu açmanın altın çağı o zamanlardı. Bu zamanda artık insanlar çoğu moddan fazlasıyla tatmin olmuş vaziyette ve günümüzde başarılı bir sunucu açmanın tek yolu gerçekten ciddi oranda yeniliğe sahip olması ve insanların içinde istek yaratabilecek kadar büyük bir kitlede reklam yapılması.

Ben şahsen minecrafttı hiçbir zaman para kazanma odaklı bir şey olarak görmedim ve günümüzde eğlencesine açmak tamamen imkansız, sonuç olarak para kazanmak harici pekte yapılacak bişey yok gibi görünüyor. Büyük kitlelere hitap eden birisiyseniz hala hazır paketlerle iyi para kazanılabilir onun haricinde sunucu açmayı kimseye önermem, kod yazmayı falan seviyorsanız anca onun hatrına yapılır.
sizin yıllardır dediğiniz her şey sadece kendi sunucu türünüz için geçerli, yani açtığınız vanilla makara şamata oyunun özünü içeren sunucular için geçerli bunları neden sürekli tüm piyasa tüm sektör için geçerli zannediyorsunuz anlamadım.

15 yıllık oyun bu unutmayalım, hype dönemleri dışında (youtuberların oyunu ünlendirmesi vs.) oyunu dümdüz oynayacak insan sayısı her zaman her yıl azalır pozitif artış negatif azalışdan daha az olduğu için azalır gayet normal bir şey. Oyuncunun sizin sevdiğiniz vanilla tarzda sunucu sevmemesi yenilikçi sunucu sevmeyeceği anlamına gelmiyor. Oyuncu nasıl ilk başladığında sunucu kalitesine pek aldırış etmiyorsa aynı şekilde düz vanilla girmeye de ilk başlarda aldırış etmeyip sonradan sıkılacak şahsen mojang da doğru dürüst update getirmiyor zaten oyunu düz oynayayım diyorum 4 yıldır end update bekledik bir türlü gelmedi

CS gibi emektar veteran 20 yıllık oyunların hayatta kalma sebebi custom ve özel modlarıdır dümdüz adam vurmadan ibaret olsa çoktan ölmüştü ve yeterli dopamin salgılamıyor artık, bhop hns ve surf gibi özel modları sayesinde hayatta kaldı bu modlarda 1000 saatim falan vardır, aynı bunun gibi mcde düz blok koymak da eskiyecek. Buna bu kadar pesimist yaklaşmaya gerek yok normal şeyler. Valorantta özel map desteği yok özel mod desteği yok bir ton youtuber oyunu bıraktı çünkü artık düz rekabetçi / adam vurma contenti dışında yapacak content kalmadı adamlarda izlenmeleri düştü basit bir örnek.

İnsanların sürekli modpackler ile oynama sebebi de aynı bu şekil bu arada. Modpackler ile oynatsanız bir ton kitle yakalarsınız aslında.

Son düzenleme:
Böyle değişik mod türlerini yapmadan @Kayera dediği gibi önce normal modlarda sunucu açıp kitle kazanıp ondan sonra böyle türlere yönelmek daha iyi çünkü adı sanı duyulmamış yeni açılmış sunucunun bomba gibi yeni bir mod yaptık wow yeah man crazy demesi beni sunucuya sokmuyor yani. Sunucuyu bulmam için sunucuyu spesifik olarak aramam lazım çünkü forum hariç hiçbir yerde isminizi göremem. Oyuncuların geneli zaten gidip mc-tr de yenilikçi sunucu reklamı var mı diye bakmıyor zaten, Eğer shorts tiktok veya reels algoritmama minecraftı sokarsam bu sefer saçma sapan zengin fakir minecraft reelsleri de geleceği için sunucu reklamlarını direk kaydırıyorum.
İlk olarak Clans'ı açmak istemememin sebebi zaten yurtdışında Clans için Mineplex'in açılmasını bekleyen (hala açılıp açılmayacağı belli değil) çok büyük bir kitle var. Sunucumu Türkçe yapmıyorum, multilanguage yapıyorum ve ana dili İngilizce zaten. O kitleyi yakalayabileceğimi düşünüyorum. SkyBlock MMO ve Survival MMO'a gelecek olursak, öyle bir olaya kendimi sokamam, öyle bir müsaitliğim yok bu aralar. Dediğim gibi, sunucuda kendi eklentilerim dışında hiçbir eklenti bulunmuyor. SkyBlock ve Survival'ı açmam için çok müsait olduğum ve sürekli güncelleme atabileceğim bir döneme denk gelmesi gerekiyor. Clans tam olarak o kadar geniş yelpazeli bir oyun modu değil.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl