Minecraft Sunucu Piyasası Bitti mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

MrB3kir

Koydum Çalışma Masasını
Elmaslar
18
Merhaba Bir YouTube Kanalım Var ve Bu Konu ile Alakalı Birkaç bilgi Öğrenmek istiyorum. Sizce Minecraft Sunucu Piyasası Bitti Mi?

Bana Göre bitti Sebebi ise;

1. Oversell VS. Durumlar;

3 Yıldır Sunucu Kurma vs. işleriyle Uğraştım Çok Başarılı Projelerim Oldu Ama En Büyük sıkıntı Bence VDS Çünkü Açtığım Sunucuların Hepsinde VDS Firması Değiştirmek gibi Şeylere Başvurmak Zorunda Kaldım Bunun Sebebi ise Oversell vs. gibi Durumlar Sözde "Ucuz ve Kaliteli" diye Sattıkları VDS'ler Tırt Çıkıyor 20-30 Kişide Çökmeler VS. Yaşıyordum Bir Şekil Çözüyordum Tabikide Gerek Optimizasyon Ayarları Gerek ise Para Harcamam Gereken Durumlar Oluyordu. Bu Durum Benle De Alakalı Olabiliyordu Ama Genel Olarak VDS Firması ile Alakalıydı. Gerek DDOS Saldırıları Yiyip Sunucumuz Çöküyordu. Ama Sitelerinde "4.5TB+ DDos Koruması" vs. Şeyler Yazıp Müşteri Çekmeye Çalışıyorlar

2. Yeni bir Fikir Yok;

Sunucuların Hepsi Aynı Döngüde Ya Hazır Paket Satın Alıyorlar ya da Aynı Özellikleri Olan Sunucular. Açılan 1-2 Sunucu Dışında Farklı Özellikli Sunucu Görememeye Başladım Hepsi Aynı Şeyin Laciverti Sadece isim ve Logo Değişiyormuş gibi Geliyor. Ve Attıkları Yalanlar Çok Klişe Yalanlar "Hile Problemine Son" & "Aktif Yetkili Kadrosu" VS. VS. Yalanlar Söylüyorlar. Hile Koruması Allaha Emanet Oluyor Genelde. işini Hakkı gibi Yapanlar ise Piyasadan Genel Olarak 1-2 Ay İçerisinde Batıyor.

3. Oyuncu Kitlesi Çok Toxic (bence);
Oyuncu Kitlesi Genel Olarak Çocuklardan Oluşuyor. Hile Kullanıyorlar,Birilerine Hakaretler Ediyorlar Ceza Yiyincede Ağlayıp Zırlıyorlar Kurallarda Açık Açık Belirtiyor Bu Kadar Cezası Vardır diye Aslında Ama Okumuyorlar ve Yapmaya Devam Ediyorlar Discord Sunucularında Ztn Dönüyor bu tarz şeyler ama Sunucu Sahipleri Genel Olarak Seslerini Çıkarmıyorlar. Ama Aslında Birçok Kişinin Sunucularda Oynamama Sebebi Bu Tarz Nedenler. Bu Tarz Oyuncu Kitleleri Yorgun Algın Gelip Tek Eğlencesi Oyun Olan Kişileri Sunucudan Soğutuyorlar ve Açıkçası Bunun Önüne Neredeyse Geçilemiyor.

4. YouTube Reklam Fiyatları Aşırı Pahalı;
Birçok YouTuber Saçma Sapan Fiyatlar Sunuyor Karşımıza. Adamın Getireceği Oyuncu Sayısı Belli bile Değil Ama 4K-5K Gibi Fiyatlar Sunuyorlar. En Düşük Seviye Bir Kanal bile Ortalama 400-500 TL Arası Fiyat Sunuyor. Hadi Gittiniz Reklam Verdiniz Atıyorum 60 Aktiflik Gördünüz Ama Bu Aktifliğin Sadece 10-20 Hadi Bilemedim 30 Kişi Oynamaya Devam Edicek. Forum Gibi Yerlere Reklam Vermek Daha Mantıklı Hem Daha Az Maliyetli Hem de Daha Fazla Oyuncu Çekebilirsiniz.

5. Euro Bazlı Eklenti Fiyatları;
Türkiyede Dolar/Euro Çok Yüksek Olduğundan Dolayı 20 Euroluk Bir Eklenti Ortalama 800-900 TL Civarına Denk Geliyor. Bazı Plugin Yapımcıları Sağ Olsun Türkiye özel Fiyatlandırma Yapıyor Ama Yinede Birçok Plugin Pahalı insanlar Leak Eklenti Kullanmak Zorunda Kalıyor Buda Açıklar/Sunucu Çökertilmesi vs. Durumlara Yol Açıyor. Bunun Suçlusu Biz Değiliz Ama Neyse Orayı Konuşursam Savcılıkdan Bir Kağıt Gelebilir...

Benim Fikirlerim Genel Olarak Bu Şekilde Sizde Fikirlerinizi Söyleyin ve Videoya Ortak Edeyim Düşünceleriniz Çok Önemli Olucaktır. Şimdiden Teşekkürler iyi Forumlar...

Tam olarak bitti diyemesem de elbette artık insanlar hobi olarak açamıyor sunucu masrafları deli gibi arttığından önden binlerce veyahut onbinlerce tl bütçe hazırlamadan açmak imkansız hale geldi, bu yüzden bir çok kişi p2w mantığına yöneliyor. Sunucu açmak artık tamamiyle bir girişim bir yatırım haline geldi. Bu şartlar altında farklı bir şey deneyip riski göze alacak pek yiğit çıkamaz.

2. Yeni bir Fikir Yok;
Sunucuların Hepsi Aynı Döngüde Ya Hazır Paket Satın Alıyorlar ya da Aynı Özellikleri Olan Sunucular. Açılan 1-2 Sunucu Dışında Farklı Özellikli Sunucu Görememeye Başladım Hepsi Aynı Şeyin Laciverti Sadece isim ve Logo Değişiyormuş gibi Geliyor...
Bu durum yenilikçi sunucu açan herkesin işine yarar birşey ortalıkta birbirinin kopyası olan sunucuların arasından kendi farkın ile gayet güzel bir sunucu açabilirsin, lakin kötü uğraşılmamış eforsuz sunucu açmak çok kolay iken yenilikçi kaliteli sunucu açmak zor olduğu için 50 tane kalitesiz sunucu açıldıktan sonra 1 tane kaliteli açılıyor sadece, ve kaliteli açanların çoğu da afedersin kaliteli olmuyor adam deniyor ben farklı bir şey yapacağım diyor ama cidden güzel olmuyor yani. Ondan sonra sunucu güzel değil diye tutmayınca gidiyor oyuncuya sallıyor yok siz alışık değilsiniz yok şundan dolayı yok böyle vb. Ben 15 yıldır RPG Tiryakisi bir bireyim en farklı rpgyi bile oynarım ama ben bile yaptıkları rpgyi beğenmiyorum mesela. RPG seven adama yaptığın rpg sunucusunu beğendirememişsin zaten o zaman nasıl genel kitleye beğendireceksin. (ki rpg anlayışı bile kopya bu ülkede rpgden anladıkları iki üç özel item artı martı basma özel mob özel boss cart curt tamamdır nur topu gibi bir rpgmiz oldu) Örneğini bir çok yerde gördüm diğer oyun modlarında da var aynı durum, doğru dürüst kaliteli sunucu ülkemizde çok az şuan. O zaman açsınlar dediğin herkes bir bahane sunar açamaz. Yurtdışında adamlar neler yapıyor neler

Son düzenleme:
Sırasıyla durumlara cevap vermek gerekirse:

1.Oversell yapan birçok firma bulunmakta. Bu gerek burası olsun gerek farklı forumlar olsun gerek yurtdışı firmaları olsun hepsi %1 %2 bile olsa oversell yapmakta. Bu firmaların bazıları gerçekten dolandırıcı nitelikte yaparken bazıları ise zorunlu olarak(makinenin kendi yazılımına vs ayırmak için veya kullanım süresini uzatmak gibi vs nedenler ile) gerçekten çok düşük miktarlar ile ham perfonmansa yakın bir perfonmans vermekte. Yani 0 oversell bulmak imkansız. Bunun haricinde diğer konularda ise tamamen dürüst olan bir firma imkansıza yakın. Daha çok kısa bir süre önce büyük bir firma bu konuda patlak verdi.

2. Evet gerçekten son 1 2 yıldır açılan sunucular neredeyse hepsi aynı ve tek düze bir yönde ilerlemekte. Bunun en büyük sebepleri ise uğraşmadan kolay para kazanma, artan giderler ve oyuncuların yeniliklere kapalı olması. Yapılan çoğu yenilikçi proje oyuncu bulamadığı için veya Tr de bulunduğu için bütçe sorunu ile karşı karşıya kalıp kapanabiliyor.

3. Genel olarak kemik MC kitlesi dediğimiz kitle büyümüş durumda. Bu gibi durumlardan dolayı ve yeni neslin(biraz yaşlı dayılar gibi oldum ama .d) yetişme tarzı olarak sürekli teknoloji içinde her türlü içeriğe iletişim imkanı buldukları için toksik içeriklere maruz kalmakta ve tabikide bunun etkisi gözükmekte bu durum için yapılabilecek çok birşey yok. Kurallar ve moderasyon bu durumda etkili

4. YouTube fiyatları evet pahalı fakat şu yönden de bakmak lazım. Bu kitleye kişiler sadece oturup ulaşmıyor arka planda büyük bir emek var. Tabikide emeksiz yapıp bot basan birçok kanal bulunmakta fakat YouTube bu kanalları genel olarak çok iyi tespit edip hemen engellemekte. Tespit edemediği durumlarda ise abone sayısı ve izlenmeleri kıyaslama yaparak reklam verecek kişilerin en iyi tercihleri bulduğunda ortaya zaten uygun fiyatlı reklam yapan kişiler çıkmakta.

5. Evet maalesef fiyatlar bu yönde ancak yurtdışı kaynaklı biryer hiçbir zaman TR fiyatı koymak zorunda değil. Bu konumda ise parası olmayıp leak kullanmak yerine ya hiç sunucu açmayacaklar yada ücretsiz alternatiflere yönelecekler. Ücretsiz bir alternatif olmadığı durumlarda ise o yönde gelişmeyi durdurup başka alanlarda sunucularını geliştirecekler. Bu süre zarfında da belirli bir bütçe toplayıp çok daha kaliteli işler yapmaları mümkün. Yani hiçbir zaman param yok diyip bu durum leak eklenti kullanmamızı veya bunu desteklemeyi haklı çıkarmaz.

oyuncuların yeniliklere kapalı olması. Yapılan çoğu yenilikçi proje oyuncu bulamadığı için
Yanlış, oyuncuların bir çoğu yeniliğe kapalı falan değil, yenilikçi sunucuların kapanma sebebi çoğu zaman oyuncu hatası değil kendi hataları, Yenilikçi sunucu açıp yapılan yenilik güzel değil diye oynanmayınca oyuncuların algısı kapalı denilemez. Sırf oynadıkları güzel sunucu kapandı ve diğer sunucular da kopya olduğu için tümden oyunu bırakan oyuncular var. Hangi güzel yenilik yapılmış da oyuncular sırf kapalı diye oynamamış?

Türkiye sunucu trendleri;

2013 - 2016 faction era
2016 -2020 homebrew survival era (bkz: projects)
2020 - 2023 towny-anarchy era
2023 - 2025 klon era

skyblock için hypixel öncesi ve sonrası diye ayrım yapabiliriz pek tecrübeli değilim

Göreceğin üzere 2023'den sonra yeni bir tür çıkmadı ve korkunç bir klonlama zinciri var, bunun en büyük sebebi itemsadder.
Bir sunucuya eklenebilecek o kadar şey var ki artık sunucu yapanlar 1-2 ufak yenilik getiriyordu onu bile yapamıyorlar artık.
Yenilik meselesi ise çift taraflı, bu kitlenin kaç yıl boyunca 1.7.10'da kısılı kaldığını bilen bilir...

Ayrıca nesil olarak artık çoğu şeyden sıkıldık, lol gibi oyunlar bile yepyeni oyun modları eklediler hatta yeni oyunlar yaptılar.
Ciddi boyutta yenilik olmayan hiçbir sunucunun tutacağını sanmıyorum.

Son düzenleme:
Eğer genel olarak bakıyorsan, hayır, bitmedi. Fakat Türkiye tarafından bakarsak bitti. Oyuncular artık yeniliklere kapalı, en azından çoğu böyle. Böyle bir oyuncuyu sunucunda tutmak ayrı bir mevzu. Reklam yapmazsan düzgünce ve mantıklı şekilde oyuncu çekemezsin. Yapsan da oyuncu çekemiyorsun zaten. Shorts videosu botlarla beraber 25K izlenen bir YouTuber geliyor, sana tek bir video için 5000 TL’lik fatura çıkarıyor. Sana getireceği oyuncu 2-3 kişi...

Herkes Discord topluluğu açmaya başladı, reklamlar için bir şey tutunca herkes oraya koşuyor. Artık bir önemi kalmıyor. Ya da bu sadece oyun için değil, genel olarak her şey için böyle. YouTube kazançları bir tık iyi diye onlarca Minecraft YouTuber kanalı açıldı. İşi parası için yapan, başlat.bat’a basıp sunucu açmayı bilmeyen insanlar sunucu açmaya çalışıyor. Pluginleri editleyemeyen, hata çözemeyen insanlar “project studio” vs. gibi işler açıyor.

Sunucu sahiplerinin ve oyuncuların egosu tavan. Kimse kendinden taviz vermiyor. Aslında bu sadece Minecraft Türkiye için geçerli değil, tüm Türkiye bu durumda.

minecraft sunucu piyasasının %60 bitme sebebi TÜRKİYE HOSTİNGLERİNİN ÇOĞUNUN saçmalamasıdır.

Deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. İki–üç yıl öncesine kadar Aternos’ta bir sunucum vardı ve gayet iyi beğeni alıyordum. Ardından VDS kiralamaya karar verdim; o dönemde sağlayıcılar gerçekten kaliteliydi ve her an hızlı destek sağlıyordu. Ne var ki, yaklaşık iki yıl sonra sunucular yavaşlamaya ve eskimeye başladı; desteğin hızı ve kalitesi de düştü. Defalarca farklı firmalara geçtik; bazılarında destek yoktu, bazılarında VDS çökmeleri yaşandı, bazılarında ise veri kaybı oldu—ancak sonuç aynıydı. Şu anda bakış açıma göre ne yazık ki “mükemmel bir hosting” yok.

Hosting deneyimlerimden bahsettim, diğer konuya geçelim: Bana kalırsa Minecraft/Sunucu piyasası asla bitmez; sunucular eskisi kadar kaliteli olmasa da hâlâ canlı. Ancak bu şartlar ve edindiğim tecrübeler dayanarak, özellikle Türkiye’de bir daha sunucu açmayı düşünmezdim.

2. Başlıkta da belirttiğiniz gibi, evet doğru; genel olarak çoğu kişi aynı türe yöneliyor. MiniGames, Roleplay, Factions ve UHC gibi oyun modları ne yazık ki toplumumuzda yeterince değer görmüyor. Bu yüzden herkes aynı moda yöneliyor.

3. Başlıkta dediğinize kesinlikle katılıyorum bende aynı şekilde düşünüyorum.

Son düzenleme:
Hosting yorumları gerçekten çok haklı, nitradonun çekilmesinden sonra kendimize gelemedik :D

Türkiye'de ki hostinglerin alayı ....
Saatlerce dil dökerseniz ancak düzgün makineye geçiriyorlar.
Lokal host imkanı olmayan uğraşmasın bence, en azından sunucu işini eğlence olarak görenler için söylüyorum

Hala tecrübe etmeyen varsa, çoğu vanillayı bile oynatmayacak makine veriyor, istisnasız bütün hostingler böyle

Yanlış, oyuncuların bir çoğu yeniliğe kapalı falan değil, yenilikçi sunucuların kapanma sebebi çoğu zaman oyuncu hatası değil kendi hataları, Yenilikçi sunucu açıp yapılan yenilik güzel değil diye oynanmayınca oyuncuların algısı kapalı denilemez. Sırf oynadıkları güzel sunucu kapandı ve diğer sunucular da kopya olduğu için tümden oyunu bırakan oyuncular var. Hangi güzel yenilik yapılmış da oyuncular sırf kapalı diye oynamamış?
İlk mesajımda olarak oyuncuların hatası ile ilgili bir durum bahsetmedim. Oyuncu hatası yüzünden sunucular kapanıyor demedim.

İkinci olarak evet oyuncuların çoğu yeniliğe kapalı bunu genel oyuncu kitlesi olarak görebilirsiniz. Oyuncuların çoğu sunucularda ki ödüller sebebi ile sunucuda oynamakta ve oynadıkları çoğu sunucu birbirinin aynısı içeriğe sahip. kendi girişimim olsun çevremdeki kişiler olsun yenilikçi sistemler ile sunucu açmaya kalktığımızda oyuncuların ilk gelip yaptıkları şey klasik oyun modlarında olduğu gibi oyunu oynamaya çalışmaları oldu kimse yaptığımız içeriklere odaklanmadı.

Ek olarak kaldıki bir sunucu sahibi sunucuyu devam ettirmek istediği kadar devam ettirir. Aternos dönemi ile birlikte yaklaşık 3.5 yıl sunucu işlettim ve hiçbir zaman bir kazancım olmadı sunucu masraflarını bile karşılayamadık.

İlk mesajımda olarak oyuncuların hatası ile ilgili bir durum bahsetmedim. Oyuncu hatası yüzünden sunucular kapanıyor demedim.

İkinci olarak evet oyuncuların çoğu yeniliğe kapalı bunu genel oyuncu kitlesi olarak görebilirsiniz. Oyuncuların çoğu sunucularda ki ödüller sebebi ile sunucuda oynamakta ve oynadıkları çoğu sunucu birbirinin aynısı içeriğe sahip. kendi girişimim olsun çevremdeki kişiler olsun yenilikçi sistemler ile sunucu açmaya kalktığımızda oyuncuların ilk gelip yaptıkları şey klasik oyun modlarında olduğu gibi oyunu oynamaya çalışmaları oldu kimse yaptığımız içeriklere odaklanmadı.

Ek olarak kaldıki bir sunucu sahibi sunucuyu devam ettirmek istediği kadar devam ettirir. Aternos dönemi ile birlikte yaklaşık 3.5 yıl sunucu işlettim ve hiçbir zaman bir kazancım olmadı sunucu masraflarını bile karşılayamadık.
oyuncu hatasından kastım "benim sunucum iyiydi ama oyuncular anlamadı/sevmedi/beğenmedi diye tutmadı" bahanesidir, yenilik yapıp tutturamayan sunucuların %95'i güzeldi de oyuncudan dolayı tutmadı değil kendi yaptıkları hatalardan dolayı tutmuyor, bir çok kişi tutmamalarındaki kendi hatalarını görmeden oyuncuyu suçlama peşinde.

Oyuncuların çoğu yeniliğe kapalı değil, yani güzel yeniliğe kapalı değil, kötü veya keyif vermeyen yeniliklere herkes kapalı zaten, bunun örneğini Hypixel Skyblockdan örnek verebiliriz, şuan günümüzde türkiye dahil skyblock sunucularının hepsinde en az 1 tane hypixel skyblockdan esinlenmiş veya direkt alınmış özellikler var hypixel sistemlerini direkt olarak herkes kullansın diye yapılmış pluginler var ve bu sistemler hypixel'den önce bir çok sunucuda yoktu. Oyuncu kendisi istiyor hypixel skyblock özellikleri ekleyin diye bunun hypixelden geldiğini bilmiyor yine de istiyor. Adamlar güzel ve keyifli bir yenilik yapmış oyuncular da beğenmiş gayet. O dönemlerde eşi benzeri görülmemiş sistemlerdi şimdi tüm sunuculara yayıldı.

O zaman peki Hypixel'in yaptığı yenilikçi sistemleri hazırdan ekliyorsunuz pluginleri yapılmış bunları eklerken hiç aklınızdan aa oyuncular yeniliğe kapalı eklemeyelim diye gelmiyor, ama bu sefer kendiniz yeni özelliik eklemeye gelince aklınıza geliyor ve bahane uyduruluyor. Hypixel'in yenilikçi özelliği niye sevildi de bizim yaptıklarımız sevilmemiş hiç oturup düşünmek yerine neden hemen suçlayacak birilerini veya birşeyleri arıyoruz? dediğim gibi türk oyuncular da o özellikleri sevdi yani ülke bahanesi de geçerli değil.

yenilikçi sistemler ile sunucu açmaya kalktığımızda oyuncuların ilk gelip yaptıkları şey klasik oyun modlarında olduğu gibi oyunu oynamaya çalışmaları oldu kimse yaptığımız içeriklere odaklanmadı.
bu kısmı örnek vermeden detaylandırmadan birebir konuşma yapmadan konuşamayız, burayı ele almak istiyorsanız özelden bu konuyu tartışabiliriz ama forum üstünde başka bir konunun altında burayı uzatmam uygun olmaz.

Son düzenleme:
Tüm Mesaj Atan Arkadaşlara Teşekkürlerimi iletirim. Sayenizde Güzel bir Video Çıkacak Ortaya Bunun Hakkında Hiç Kimse Ne bir video ne De bir Düşünce Ortaya Koymamış Bende Bununla Alakalı Bir video Hazırladım Hata Yaptığım Kısımları Düzelttim Bence Harika bir Video Çıkıcak iyi Forumlar..

itemsadder al
builtbybitten 1 adet sunucu paketi, 1 adet boss paketi, 1 adet de süslü set paketi al (en pahalısını alsan total 100dolar)
mctrye gir
yeni survival sunucu konusu aç: %100 YENİLİKÇİ, EMEK, GELİŞMİŞ SİSTEMLİ, ÖZEL BÜYÜLER, ÖZEL SETLER SUNUCU.COM
youtuberla anlaş reels falan bas
+50/60 aktif oyuncu topla
ayda 1 sunucu sıfırlamaca emekler çöp

hayırlı olsun sonra mc sunucu piyasası neden gelişmiyor?

itemsadder al
builtbybitten 1 adet sunucu paketi, 1 adet boss paketi, 1 adet de süslü set paketi al (en pahalısını alsan total 100dolar)
mctrye gir
yeni survival sunucu konusu aç: %100 YENİLİKÇİ, EMEK, GELİŞMİŞ SİSTEMLİ, ÖZEL BÜYÜLER, ÖZEL SETLER SUNUCU.COM
youtuberla anlaş reels falan bas
+50/60 aktif oyuncu topla
ayda 1 sunucu sıfırlamaca emekler çöp

hayırlı olsun sonra mc sunucu piyasası neden gelişmiyor?
Katılıyorum.
So ve Cr hakkında iyi düşünmesemde adamların kendi developer ekipleri ve kendilerine has ekosistemleri var.
iphone alsam ekosistemi için alırım muhabbeti gibi .
diyelim ben survival games oynuyorum burdan coin kastım gidip lobide , klan işlemlerinde,skywarsta vs harcıyabiliyorum buda hem zaman hemde emeklerin boşa gitmemesini sağlıyor .

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl