Minecraft Sunucu Piyasası Bitti mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
giren kişilerin ne kadarının multiplayer oynamaya dün başladığı sunucu türüne yapılan reklama mobil giriş açık mı ve benzeri etkenlere dayanır, yeni başlayan insanlar özelliği önemsemiyor diye hiç özellik kısmı önemsenmesin mi yani? ki yenilikçi bir sunucu olmak için illa komple oyunu değiştiren şeyler yapmaya gerek yok, dümdüz survivala bile kimseyi korkutmayacak yeni insanların da seveceği yenilik yapılabilir bu "yenilikçi" lafını duyunca her zaman kimsenin anlayamayacağı gibi şeyler zannedilmesi doğru değil. Herkesin seveceği yenilik yapılabilir gayet ve bir sürü. Kimseyi kaçırmasına gerek yok. Eğer sunucu düpedüz yeni özel mod komple oyunu değiştiren mc2 yapan bir mod ise zaten yeni başlayanın oynama imkanı yok. Sen yeni başlayan dostu tatlış survival sunucusu açsan bile sırf adam register yapmayı bilmiyor diye bile sunucunu bırakabilir ki.


hypixelin yaptığı bazı şeylerin kitle sayesinde yapabildiği ve cesaret edebildiği gerçeği doğru fakat benim dediğim şeyler onlar değil kimsenin bir sunucuya yeni özellik getirmesi için önceden kitleyi beklemesi gerektiğini düşünmüyorum sunucuyu geliştirecek güzel bir özelliği eklemeden önce dur bi 100 200 aktif olalım öyle ekleriz falan hesabı mı olacaktı. Benim hypixelden verdiğim örnekler özellikler ve sistemlerdi ki bu sistemler artık bir çok sunucuya yayıldı yani bir sürü insanın alıp koyabildiği özelliklerdi bunlar ve yaptılar, sadece hypixelin yapabildiği şeyleri örnek vermedim zaten.
Güzel cevap için teşekkürler, herkes gibi bende birbirinin aynısı sunuculardan fazlasıyla sıkıldım tekrar okuyunca kendimi biraz yanlış ifade etmişim. Sunucular tabi ki yeni özellikler eklemeli ama sırf eklemek için olmamalı bence tanıtım konusunda ekstra bir şey gözükmesi için ekliyorsa eklemesin bile ama tekrar söylüyorum bence senin ile yeni bir oyuncunun bir sunucudan beklediği şeyler aynı değil.

Bence burada gözden kaçan önemli bir detay var. Hypixel bugün devasa bir marka olabilir ama Skyblockun tutmasının tek sebebi bu değil. Eğer gerçekten eğlenceli ve oyuncuya bir şeyler sunan bir sistem yaparsan, ismin ne olursa olsun insanlar oynamak ister. Hypixelin ismi elbette bir avantaj ama asıl mesele oyuncunun oyuna girip keyif alması.
Seneler önce oynadığımız, aktifliği yüksek ve eğlencesi bol sunucular da çoğu zaman devrimsel yenilikler sunmuyordu. Önemli olan atmosfer, topluluk ve oynanabilirlikti.
Bugün de yeni bir sistemde oyuncuya farklı bir deneyim sunabiliyorsan bu mutlaka ilgi çeker. Hypixelin Skyblocku başka bir sunucuda çıksaydı belki bu kadar hızlı büyümezdi ama yine de tutardı çünkü temelinde eğlenceli ve bağlayıcı bir oyun var.
Kısacası, ismin büyüklüğü kadar, ortaya konan işin oyuncuya ne hissettirdiği de çok önemli. Oyuncu eğleniyorsa sistemin de tutmaması için bir sebep yok.
Hypixel konusunda ikinize de cevap vermek istiyorum, bu ölçekteki yeni oyun modlarında kitlesi olmayan kişilerin cesaret edebileceğini düşünmüyorum. Bilgisi, yeteneği yeterli olabilir ama o kadar süre vereceği emeğin boşa gitme ihtimali sunucusunun tutma ihtimalinden çok daha yüksek bence. Özellikle @mdfnative 2024'de ve 2022'de bıraktığımız iki mmorpg projesinin ana bırakılma sebebi emeklerin boşa gitmesini düşündüğümüzden başka neydi?
 
Hypixel konusunda ikinize de cevap vermek istiyorum, bu ölçekteki yeni oyun modlarında kitlesi olmayan kişilerin cesaret edebileceğini düşünmüyorum. Bilgisi, yeteneği yeterli olabilir ama o kadar süre vereceği emeğin boşa gitme ihtimali sunucusunun tutma ihtimalinden çok daha yüksek bence.
İnsanlara çıkıp herkes özel oyun modu geliştirsin demiyorum elbette, günümüzde zaten sunucu kurma işi komple bir yatırım/girişim oldu ve büyük bir belirsizlik var, fakat insanlar bulunduğu modu geliştirebilir ben skyblock factions vb. gibi modlara girince yıllardır bir sürü insanın aynı sorunları şikayet ettiğini gördüm bunlar çözülebilir dandik dundik kanlı ay pinyata envoy gibi ezber ve basit sistemler yerine daha uğraşılmış ve güzel özellikler eklenilebilir ben sunucu kurarken dümdüz survival bile olsa 100 pluginin aşağısına inemiyorum bile. Tuvalette 30dk üstü işim varsa insta reels kaydırmak yerine spigotta plugin kaydırdığım zamanlar oldu. Diğer sunucuların discordlarına sırf öneri kanallarına bakmak için giriyordum daha geçen ay bir sunucuya tam 3 sene önce not aldığım bir öneriyi ekledim, ama çoğu sunucu çok basit ve ezber özellikler ekleyip açıyor bir çoğunu suçlayamıyorum çünkü bazıları bu işlerde yeni ama piyasada yıllardır varolan adamlar gidip eh işte meh sunucular açıyor sıfırdan bile yapsa hazır paketlerden bir farkı olmuyor bile. Metin2 taşı eventi çıkmış her sunucu kullanıyor yıllardır mesela, ben gidip backrooms eventi kodladım sırf canım istedi ve zevkli olur diye :D Böyle böyle sektör gelişecek zaten ondan sonra isteyen yeni mod mu kuruyor ne yapıyorsa yapsın. Benim bütün konu boyunca anlatmaya çalıştığım şey buydu fakat insanlar yeni özellik ekleme olayını çok aşırı bir şey zannediyor.
 
Son düzenleme:
Güzel cevap için teşekkürler, herkes gibi bende birbirinin aynısı sunuculardan fazlasıyla sıkıldım tekrar okuyunca kendimi biraz yanlış ifade etmişim. Sunucular tabi ki yeni özellikler eklemeli ama sırf eklemek için olmamalı bence tanıtım konusunda ekstra bir şey gözükmesi için ekliyorsa eklemesin bile ama tekrar söylüyorum bence senin ile yeni bir oyuncunun bir sunucudan beklediği şeyler aynı değil.


Hypixel konusunda ikinize de cevap vermek istiyorum, bu ölçekteki yeni oyun modlarında kitlesi olmayan kişilerin cesaret edebileceğini düşünmüyorum. Bilgisi, yeteneği yeterli olabilir ama o kadar süre vereceği emeğin boşa gitme ihtimali sunucusunun tutma ihtimalinden çok daha yüksek bence. Özellikle @mdfnative 2024'de ve 2022'de bıraktığımız iki mmorpg projesinin ana bırakılma sebebi emeklerin boşa gitmesini düşündüğümüzden başka neydi?
Buna kesinlikle katılıyorum özellikle büyük ve yenilikçi projelerde işin en zor kısmı harcanan emeğin karşılığını alıp alamayacağından emin olamamak. Bir sistemin tutup tutmayacağı oyuncu çekip çekemeyeceği gerçekten büyük bir belirsizlik ve bu insanın motivasyonunu ciddi şekilde etkileyebiliyor. Senin de dediğin gibi geçmişte üzerinde çok uğraştığımız hatta neredeyse bitmeye yaklaşan projeleri bile sırf bu kaygı yüzünden rafa kaldırdık. Özellikle MMORPG gibi büyük çaplı projelerde sadece teknik bilgi ve yetenek tek başına yeterli olmuyor aynı zamanda ciddi bir oyuncu kitlesi ve sürdürülebilir bir topluluk da gerekiyor. Sonuç olarak bu tarz projelerde motivasyonu yüksek tutmak ve beklentileri gerçekçi ayarlamak gerekiyor. Eğer ekipte herkes aynı noktada buluşabiliyorsa en azından denemeye değer hale geliyor. Ama “emeklerin boşa gitmesi” korkusu bence de en büyük engel ve çoğu zaman geri adım attıran asıl sebep oluyor :)
 
İnsanlara çıkıp herkes özel oyun modu geliştirsin demiyorum elbette, günümüzde zaten sunucu kurma işi komple bir yatırım/girişim oldu ve büyük bir belirsizlik var, fakat insanlar bulunduğu modu geliştirebilir ben skyblock factions vb. gibi modlara girince yıllardır bir sürü insanın aynı sorunları şikayet ettiğini gördüm bunlar çözülebilir dandik dundik kanlı ay pinyata envoy gibi ezber ve basit sistemler yerine daha uğraşılmış ve güzel özellikler eklenilebilir ben sunucu kurarken dümdüz survival bile olsa 100 pluginin aşağısına inemiyorum bile. Tuvalette 30dk üstü işim varsa insta reels kaydırmak yerine spigotta plugin kaydırdığım zamanlar oldu. Diğer sunucuların discordlarına sırf öneri kanallarına bakmak için giriyordum daha geçen ay bir sunucuya tam 3 sene önce not aldığım bir öneriyi ekledim, ama çoğu sunucu çok basit ve ezber özellikler ekleyip açıyor bir çoğunu suçlayamıyorum çünkü bazıları bu işlerde yeni ama piyasada yıllardır varolan adamlar gidip eh işte meh sunucular açıyor sıfırdan bile yapsa hazır paketlerden bir farkı olmuyor bile. Metin2 taşı eventi çıkmış her sunucu kullanıyor yıllardır mesela, ben gidip backrooms eventi kodladım sırf canım istedi ve zevkli olur diye :D Böyle böyle sektör gelişecek zaten ondan sonra isteyen yeni mod mu kuruyor ne yapıyorsa yapsın.
Seni o kadar iyi anlıyorum ki yeni bir fikir için spigotta sayfalarca gezmek, incelemek. Umalım ki sektör gelişsin.
 
Seni o kadar iyi anlıyorum ki yeni bir fikir için spigotta sayfalarca gezmek, incelemek. Umalım ki sektör gelişsin.
istediğin pluginden 4 tane bulduktan sonra 2'sinin desteği kesilmiş olması 1 tanesinin sürümü uymaması diğerinin de tam aha çalışıyor derken bir yerinde bug olması ve yapımcının da bug raporuna aylarca cevap vermemesi hissini sadece tuvalette spigota bakanlar anlar :nauseat:
 
İnsanlara çıkıp herkes özel oyun modu geliştirsin demiyorum elbette, günümüzde zaten sunucu kurma işi komple bir yatırım/girişim oldu ve büyük bir belirsizlik var, fakat insanlar bulunduğu modu geliştirebilir ben skyblock factions vb. gibi modlara girince yıllardır bir sürü insanın aynı sorunları şikayet ettiğini gördüm bunlar çözülebilir dandik dundik kanlı ay pinyata envoy gibi ezber ve basit sistemler yerine daha uğraşılmış ve güzel özellikler eklenilebilir ben sunucu kurarken dümdüz survival bile olsa 100 pluginin aşağısına inemiyorum bile. Tuvalette 30dk üstü işim varsa insta reels kaydırmak yerine spigotta plugin kaydırdığım zamanlar oldu. Diğer sunucuların discordlarına sırf öneri kanallarına bakmak için giriyordum daha geçen ay bir sunucuya tam 3 sene önce not aldığım bir öneriyi ekledim, ama çoğu sunucu çok basit ve ezber özellikler ekleyip açıyor bir çoğunu suçlayamıyorum çünkü bazıları bu işlerde yeni ama piyasada yıllardır varolan adamlar gidip eh işte meh sunucular açıyor sıfırdan bile yapsa hazır paketlerden bir farkı olmuyor bile. Metin2 taşı eventi çıkmış her sunucu kullanıyor yıllardır mesela, ben gidip backrooms eventi kodladım sırf canım istedi ve zevkli olur diye :D Böyle böyle sektör gelişecek zaten ondan sonra isteyen yeni mod mu kuruyor ne yapıyorsa yapsın. Benim bütün konu boyunca anlatmaya çalıştığım şey buydu fakat insanlar yeni özellik ekleme olayını çok aşırı bir şey zannediyor.
İnsanlara çıkıp herkes özel oyun modu geliştirsin demiyorum elbette demişsiniz ben diyorum hocam hazır paketle sunucu açmak kolay ama gerçekten sektöre katkı sağlamak isteyen birinin bu yola sapması bence büyük bir kayıp. Herkes aynı basit sistemleri aynı eventleri aynı özellikleri kullanınca piyasada yüzlerce birbirinin kopyası sunucu oluyor. Oyuncular da yeni diye giriyor ama karşısına çıkan şey yine aynı pinata yine aynı metin taşı eventleri bu işin artık bir emek ve yaratıcılık işi olduğunu anlamak gerek. Hazır paketle günü kurtarmak kolay ama uzun vadede sektörü geliştirenler her zaman yeni bir şeyler deneyen üzerine koyan insanlar olacak. Biraz cesaret biraz deneme ve en önemlisi fark yaratma isteği olmadan bu işte kalıcı olmak da mümkün değil. Hazır paketle açılan sunucular sadece sayı artırıyor kaliteyi değil.
 
İnsanlara çıkıp herkes özel oyun modu geliştirsin demiyorum elbette demişsiniz ben diyorum hocam hazır paketle sunucu açmak kolay ama gerçekten sektöre katkı sağlamak isteyen birinin bu yola sapması bence büyük bir kayıp. Herkes aynı basit sistemleri aynı eventleri aynı özellikleri kullanınca piyasada yüzlerce birbirinin kopyası sunucu oluyor. Oyuncular da yeni diye giriyor ama karşısına çıkan şey yine aynı pinata yine aynı metin taşı eventleri bu işin artık bir emek ve yaratıcılık işi olduğunu anlamak gerek. Hazır paketle günü kurtarmak kolay ama uzun vadede sektörü geliştirenler her zaman yeni bir şeyler deneyen üzerine koyan insanlar olacak. Biraz cesaret biraz deneme ve en önemlisi fark yaratma isteği olmadan bu işte kalıcı olmak da mümkün değil. Hazır paketle açılan sunucular sadece sayı artırıyor kaliteyi değil.
Piyasada yıllardır var olan insanların bile Sunucusundan
Kanlı Ay - Envoy - Yetenek - İhale - Meslek
gibi basit özellikleri çıkarsan sunucu neredeyse dümdüz vanilla boş sunucuya dönüyor bu özellikler halbuki bir sunucuya eklenilecek en basit ve en temel şeyler olmasına rağmen bunlar olmazsa sunucuları bir deri bir kemik kalıyor. Yeni şeyler eklese bile sadece 1-2 tane ekliyorlar veya önemsiz ve oyuna pek etki etmeyen şeyler ekliyorlar genellikle varlığını pek hissedemiyorsun. En basitinden özellik sayısını arttırsan bile kafi ama bırak yeni mod yapmayı herhalde yeni bir özellik akıl edip eklemeye bile cesareti kalmamış insanların dedirtiyorlar.
 
Piyasada yıllardır var olan insanların bile Sunucusundan
Kanlı Ay - Envoy - Yetenek - İhale - Meslek
gibi basit özellikleri çıkarsan sunucu neredeyse dümdüz vanilla boş sunucuya dönüyor bu özellikler halbuki bir sunucuya eklenilecek en basit ve en temel şeyler olmasına rağmen bunlar olmazsa sunucuları bir deri bir kemik kalıyor. Yeni şeyler eklese bile sadece 1-2 tane ekliyorlar veya önemsiz ve oyuna pek etki etmeyen şeyler ekliyorlar genellikle varlığını pek hissedemiyorsun.
Gerçekten çok haklısın artık sunucu açanların Kanlı Ay, Envoy, Meslek, İhale dörtlüsünü koymadan başlatamadığı bir devirdeyiz sanki minecraftın default ayarlarıymış gibi hepsini koyuyorlar üstüne bir de “Yenilikçi Sunucu” diye başlık geçiyorlar. Yahu arkadaş bu kadar yıldır piyasadasın iki farklı sistem bir tane de oyuncunun aklını çelecek özgün bir şey ekle millet seni konuşsun. Bir gün bir sunucuya girip Vay be sonunda farklı bir şey yapmışlar demek istiyoruz ama her seferinde yine aynı kısacası biraz yaratıcılık biraz cesaret… Yoksa bu gidişle sunucular birbirine “kanka bana da o paketi atsana” diyecek hale gelecek.
 
farkındamısın bilmiyorum ama 100 lerce proje yaptım ve çoğuda adam akıllı oynanmadı gidipte box pvp yapmadım adam akıllı modlar yaptım ve oynayanların hepside beğendi ancak max 20 30 oyuncu görebildiler bence yorum yapmak için yorum yapmışsın. ve piyasada çok deneyen insanlar var sen ise güzel yapmadan diyerek bildiğin hakaret etmişsin. bana göre ve sanırsam okumamılsın ben türkiyedeki oyuncu kitlesinin seçimi değil kitlenin kategorisini yazdım ancak sen yorum yapmak için kafana göre targetlanmışın.

Selamlar,
Projelerinin oynanmamış olmasının nedeni reklam ve pazarlamadaki eksiklerindir muhtemelen.
Gayriresmi bir araştırmaya göre Hypixel oyuncularının 1.42%'si Arcade oyunlarında oynuyor.
Meraklısına detaylı istatistikler:

Zombies: 0.43% (30.28% of Arcade)
Dropper: 0.19% (13.10% of Arcade)
Party Games: 0.33% (23.19% of Arcade)
Games Currently in Rotation: 0.39% (27.29% of Arcade)
Games Out of Rotation: 0.09% (6.15% of Arcade)

Daha fazlası için
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için şimdi giriş yapın veya kayıt olun.


Bu istatistiklerin 0.43%'ünü Zombies oyunu, 0.19%'u da Dropper oyununu oynayan oyuncuları içeriyor.
Bu istatistik, Skywars Solo Normal ile yarışıyor.

Verilerle konuşmamın asıl nedeni şu, elinizde bir kitle varsa ve o kitle Skywars oynuyorsa,
siz o kitleye "Zombies" gibi yeni bir oyun modu sunduğunuzda o kitle bu oyun modundan daha
fazla eğlenirse bu oyun modunu oynar. Bu örnekte 12 Ocak 2025 itibariyle Dropper ve Zombies'in
oyuncu ortalamasının toplamının Skywars Solo Normal'i geçtiğini görüyoruz.

Özet: Elinde kitle varsa (reklam ve pazarlaman iyiyse yani) Zombies gibi insanların alışık
olmadığı bir oyun modunu bile Skywars'tan fazla oynatırsın. Her şey reklamlamada bitiyor.
Yaptığın oyun modunun kalitesinde değil. Tabii ki bunun da önemi var fakat reklamlama kadar değil.

Umarım anlaşılır olmuştur. 20-30 görmenin nedeni oyun modu değil,
reklamlaman. Kitleni Box PvP ile başlatıp daha sonra açtığın oyun modlarını
gösterseydin, profesyonel bir şekilde kitleni başka bir oyun moduna yönlendirebilirdin.
Kolay gelsin, bir dahakine deneyebilirsin.​
 
Bende ilk olarak düz MMORPG sunucusu yapıyordum ancak ne yazık ki ülkede MMO kültürü diye bir şey yok. İnsanlar uğraşıp bir hikaye üzerinden kendilerini geliştirmektense iki üç spawner koyup crystal pvp atmayı tercih ediyorlar. Sunucu projemi SkyBlock ve Survival'a çevirdim. Şuan ise "Klan Savaşları" yapıyorum üçüncü olarak, Türkiye'de veya Dünya'da benzerine rastlamadım (Mineplex dışında ki oyun modunu Mineplex'ten esinlendim). İnsanlar kendi loncalarını oluşturup sezon mantığı ile savaşacaklar, raid sistemi oluyor, base geliştirme (duvarların HP'leri vesaire) yani kısaca Clash of Clans ve Rust karışımı bir şey. İlk olarak Clans sunucusunu açacağım, rağbet görürse zamanla diğerlerinide açarım.

İnsanlar genellikle yenilikten uzak duruyor dediğiniz gibi. Eklentilerin maliyetlerini göz önünde bulundurursak biraz maddi bakmakta haklılar. Sunucunun tüm yazılımını kendim yaptığım için beni pek ilgilendirmiyor ama tabii ki diğer arkadaşlar açısından dezavantaj. Sonuçta benim açacağım sunucudaki tek giderim makine olacak, baştan herhangi bir yatırım yapmam gerekmiyor. Ki gerçekten 10-20 eklenti bandında bile satın alım yapsanız minimum 400 doları gözünüzden çıkartmanız lazım. Tutmamış bir sunucu için sadece VIP starak 12K TL gelir elde etmek (sadece eklenti paralarını çıkartmak için bile) zaman alabilecek bir şey. Sunucumda şuana kadar P2W olarak adlandırılabilecek hiçbir şey yok, koymayı da düşünmüyorum. Hatta VIP'lerin kozmetik ve diğer şeyler dışında gerçekten oyun içini etkileyebilecek özellikleri kitlerde +%1 eşya (default 3 Golden Apple ise - VIP 4 Golden Apple) tarzı.

Dediğim gibi, eğer fonlanan ve yatırım alan bir sunucu değilseniz (ki Türkiye'deki hiçbir sunucu bu kalitede değil - bahsettiğim sunucular MCChampionship, Skyward vs) veya tüm sunucuyu baştan aşağıya siz yapmıyorsanız (grafik, yazılım etc) bir noktada para kazanmak zorundasınız
 
sektörün bitiş noktasına gelme nedeni çok fazla

1. oyuncuların gruplaşıp, grup liderlerinin sunucuda para karşılığı grubunu oynatması.
2. içerik üreticilerin abartı fiyatlar söylemesi.
3. hostinglerin oyun sektöründen ayrılıp kurumsala yönelmesi ve oyun sektöründe berbat hostinglerin tekelleşmesi.
4. 15 16 yaşında çocukların sunucu açma işine girip bu işin prestijini berbat etmesi.
5. türkiye kitlesinin yeniliğe kapalı olması ve sadece so cr gibi sunucuların yeniliklerine tabi olması.
 
sektörün bitiş noktasına gelme nedeni çok fazla

1. oyuncuların gruplaşıp, grup liderlerinin sunucuda para karşılığı grubunu oynatması.
2. içerik üreticilerin abartı fiyatlar söylemesi.
3. hostinglerin oyun sektöründen ayrılıp kurumsala yönelmesi ve oyun sektöründe berbat hostinglerin tekelleşmesi.
4. 15 16 yaşında çocukların sunucu açma işine girip bu işin prestijini berbat etmesi.
5. türkiye kitlesinin yeniliğe kapalı olması ve sadece so cr gibi sunucuların yeniliklerine tabi olması.


Konudaki çoğu mesajı okumadım ama bu mesaj tamamıyla doğru,
 
sektörün bitiş noktasına gelme nedeni çok fazla

1. oyuncuların gruplaşıp, grup liderlerinin sunucuda para karşılığı grubunu oynatması.
2. içerik üreticilerin abartı fiyatlar söylemesi.
3. hostinglerin oyun sektöründen ayrılıp kurumsala yönelmesi ve oyun sektöründe berbat hostinglerin tekelleşmesi.
4. 15 16 yaşında çocukların sunucu açma işine girip bu işin prestijini berbat etmesi.
5. türkiye kitlesinin yeniliğe kapalı olması ve sadece so cr gibi sunucuların yeniliklerine tabi olması.
ps: sonoyuncu ve craftrise berbat sunucular
 
Tam tamına 10 senedir Minecraft oynuyorum. Küçüklüğümden beri hayatımda olan bir oyun bu. Ama hiçbir zaman SkyBlock gibi şeylere yönelmedim, hiç o tarz modlar ilgimi çekmedi. Hep PvP üzerinden ilerledim. Çünkü o zamanlar PvP popülerdi. Herkes PvP oynuyordu, PvP videoları çekiyordu. Çünkü izleniyordu, beğeniliyordu, hatta ciddi ciddi para kazandırıyordu. Ama zaman geçtikçe her şey yavaş yavaş değişti. Özellikle yurt dışındaki büyük PvP sunucuları ya kapanmaya başladı ya da mobil tarafa yöneldi. Çünkü artık PvP eskisi gibi bir gelir kapısı değil. Oyuncular da bunu fark etti. Artık kimse PvP’yi eskisi gibi güvenli, eğlenceli veya "değerli" görmüyor. Hile kullananlar, doxxlayanlar, scam yapanlar derken PvP camiası ciddi anlamda çürüdü. Oyuna girip eğlenmek isteyen insanlar korkar hale geldi. İnsanlar artık kafa dağıtmak isterken stres yaşamaya başladı. Bugün geriye dönüp baktığımızda, "hala ayakta" diyebileceğimiz belki birkaç PvP sunucusu kaldı. Onlardan biri MobPvP. Hala o eski kafayı koruyan, sadeliği ve savaş mekaniklerini bozmadan devam eden nadir yerlerden. Hypixel bile PvP'den yavaş yavaş vazgeçip SkyBlock tarafına yöneldi. Hatta duyduğum kadarıyla yakın zamanda yeni bir survival MMORPG çıkaracaklarmış. Düşünsene, PvP'nin en büyüklerinden biri bile "burada bir gelecek yok" deyip yönünü değiştiriyor. Bu noktada işin özünü kaçırıyoruz bence. Eskiden insanlar bu oyunu eğlenmek için oynuyordu. Şimdi ise sadece kafasını dağıtmak, zaman öldürmek, birkaç saatliğine gerçek hayattan uzaklaşmak için giriyorlar. Ve sunucu sahipleri de bunu kullanıyor. Oyuncuyu memnun etmek yerine, nasıl daha fazla para kazanırız diye düşünüyorlar. Artık sunucular birer "para makinesi" haline geldi. Oyuncu kitlesi ise sadece "inek" gibi sağılacak bir kaynak. Mobilde de aynı durum geçerli. Orada da insanlar eğlenmek için değil, kafayı boşaltmak için oynuyor. Bu yüzden pay-to-play sunucular gittikçe artıyor. Ve çok büyük konuşuyorum: Bu sistem yakın zamanda Java'ya da tamamen yayılacak. Eğer birileri çıkıp bu düzeni sorgulamazsa, herkes aynı şablonla devam ederse bu sektör çökecek. Belki bugün değil, belki yarın da değil ama bu düzenin sonu batış. Ben ve ekibim @Soylu çatısı altında bu düzeni değiştirmek için bayadır uğraşıyoruz. Hem unutulmuş, çocukluğumuzun tozlu raflarında kalmış minigame’leri yeniden gün yüzüne çıkarıyoruz, hem de tamamen kendi özgün minigame’lerimizi geliştiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki bir şeyleri değiştirmezsek, kimse değiştirmeyecek. Herkesin korkarak beklediği o "çöküş" var ya, işte ona karşı bir duruş sergilemezsek hepimiz onun altında kalacağız. Şu an baktığında, sunucuların %90’ı aynı sistemle yürüyor. Template hazır, plugin parayla alınmış, p2w açık… Gerçekten çok yazık. Bu oyunda hepimizin bir anısı var. Küçükken okuldan gelip açtığımız, sabaha kadar arkadaşlarımızla birbirimizle dalga geçtiğimiz, PvP attığımız, kastığımız, kırıldığımız, ama hep güldüğümüz o anılar… Oyun hala aynı, ama ruhu yok artık. Birilerinin artık bu düzeni kırması gerekiyor. Biz bunu yapmaya niyetliyiz. Çünkü "eski güzel günler" diyerek nostaljiye sarılmak yetmiyor. Gerçekten aksiyon almak lazım. Değişim zor, ama batmaktan iyidir.
Zamanında onların ortamlarında bulundum (bazı HCF & Practice sunucularına eklenti yapıyordum şuan ismini vermeyeyim) ve zaten neredeyse hepsi yıllardır bu işlerle uğraşıyorlar. O ortamda dönen illegal paranın haddi hesabı yok ki muhtemelen benim ödeme aldığım paralarda öyleydi. PvP ortamının ölüşü ilk ufak ufak MCSG'nin kapanmasıyla başladı, sonra Badlion, sonra MineHQ, Faithful, VeltPvp vs derken zaten isim yapan çoğu sunucu kapandı, sahipleri hapise giren sunucular mı dersin, illegalden parayı bulup kapatıp giden mi dersin, kendi kitlesini dolandıran mı dersin vs vs. Zaten PvP ortamı tamamen toxic bir ortamdı. Şuan PvP sunucusu olup para kazanabilen tek sunucu muhtemelen Minemen'dir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl
Üst