Sponsorlu banner

CrafterCMS Ürün Kopyalama

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Apcu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Görüntüleme 507
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Apcu

minefox.net/discord
Forum Geliştiricisi
Emektar
MinePass
Premium
Sunucu Sahibi
Onaylı Satıcı
Hosting Görevlisi
Elmaslar
325
Discord İzni
Minecraft
Apcu0

Discord:

apcu

Selamlar! Ben Minefox Studio'nun kurucusu Apcu. LeaderOS yazılımı için geliştirdiğimiz Medieval teması, CrafterCMS sahibi tarafından kopyalandı ve kendi yazılımlarının tema mağazasına koyuldu. Bu durumu 31.07.2026 tarihinde bir kullanıcının Discord üzerinden bize ulaşması ile fark ettik ve CrafterCMS Discord sunucusunda talep oluşturup platformun sahibi ile iletişime geçtik. Talebin en başında temanın 3. bir kişi tarafından mı yapıldığını yoksa kendilerinin mi yaptığını sorduğumuzda kendisinin yaptığını belirtti. Ardından kopyalama yaptığını reddetti. En sonunda temayı kaldırmak yerine "sizin için ne yapabilirim" gibi garip bir soru yöneltti, biz de "en ufak benzerlik olmayacak şekilde revize edilsin" cevabını verdik. Kara liste konusunu o zaman da açabilirdik ancak uğraşmak istemediğim için açmamıştım, şuan hala göz göre göre temayı kaldırmadığı/revize etmediği için bu kara listeyi açma kararı aldık. Aşağıda temanın benzerlik görsellerini ve talep görüşmelerini aktarıyorum.
hero-minefox.webp

hero-crafter.webp

destekcilerimiz-minefox.webp
destekcilerimiz-crafter.webp
sonkatılanlar-minefox.webp
sonkatılanlar-crafter.webp

macera-minefox.webp
macera-crafter.webp
1790089109834.webp
1790089253071.webp
1790089276715.webp
1790089299133.webp
1790089319488.webp
1790089341441.webp

Bu arada arkadaş temanın demo sayfasında güncel olarak yazıları biraz değiştirmiş ancak tanıtım yaptığı MC-TR konusunun cover görselinde hala bizim temamızın hero kısmında bulunan "Krallığın Kaderi Senin Elinde" ve "Krallık sularına katılan her gezginin hikayesi burada başlar. Loncanı kur, pazarını büyüt ve adını tarihin tozlu sayfalarına altın harflerle yazdır." yazıları bulunuyor. Ki yazı haricinde de destekçilerimiz, cta kısımlarının dizaynı bizim medieval temamızınki ile aynı.

Kişinin yapay zekaya 8 adet görsel vererek kopyalattığına dair yapay zeka tarafından bırakılmış kanıt:
1790090690429.webp

Merhaba,

Sabahın köründe gelen mesaja istinaden zaten gerekli cevabı verip temayı kaldıracağımızı belirttik. Sandığınızın aksine tüm günümüzü size ve bu tip gereksiz tartışmalara ayıracak vaktimiz yok, işimiz gücümüz var.

Anlamadığım şekilde 1 aydır periyodik olarak sürdürdüğünüz bu ilgi çekme çabanızı bu mesajla tatmin etmiş olun; müsait olduğumuzda temayı da tamamen kaldıracağız. Bundan sonra bu tarz lüzumsuz konularla zamanımızı çalmayın. Cevabımız budur.

Burda bir kopyalama söz konusu ve bu tarz bir işlem forumda yasaklanma sebebi bildiğim kadarıyla. Özür dilemek yerine haksızlığınızı egonuzla haklı kişiye saldırmanız bana garip geldi.

açıkçası paylaşılan görselleri ve discord görüşmelerini incelediğimde bunun basit bir tasarım benzerliği olduğunu düşünmüyorum aynı konsepti kullanmak başka, başka bir geliştiricinin hazırladığı tasarımdaki başlıkları, açıklamaları, bölüm yapılarını ve buton metinlerini neredeyse birebir kullanmak başka özellikle "maceraya sen de katıl" bölümündeki metinlerin ve yerleşimin bu kadar örtüşmesi tesadüf olarak açıklanabilecek bir durum değil.. üstelik Apcu doğrudan bir karalama konusu açmak yerine önce iletişime geçmiş ve çözüm istemiş buna rağmen sorunun uzun süre çözülememesi ve sonrasında kendisine "ilgi çekme çabası" denilmesi hiç profesyonel değil :/

yazılım geliştiren insanların birbirinin emeğine saygı duyması gerekiyor burada yapılması gereken savunmaya geçmek değil, benzerlikleri kabul edip gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmek ve süreci saygılı bir şekilde sonuçlandırmak

Apcu'nun bu konudaki tepkisini ve hakkını aramasını destekliyorum forum yönetiminin de sunulan kanıtları değerlendirmesinin doğru olacağını düşünüyorum.

Açıkçası bu konuda apcu'yu haklı buluyorum. Sonuçta bir tasarım ortaya çıkarmak sadece birkaç renk seçip bir şeyler yerleştirmekten ibaret değil. Arkasında ciddi bir planlama, düşünce, hayal gücü ve emek var. Bu kadar uğraşılan bir şeyin yapay zekâyla bu kadar kolay taklit edilebilmesi gerçekten üzücü. Özellikle son zamanlarda tasarım ve yazılım sektöründe bu tarz olayların artması bir yana, bunu bir stüdyonun yapması daha da üzücü.

Ama benim asıl anlam veremediğim şey verdiğiniz cevap. Adam emeğinin hakkını arıyor, siz ise çıkıp "ilgi çekme çabası" diyorsunuz. Özür dilemek veya düzgünce açıklama yapmak yerine bu şekilde konuşmanız gerçekten çok gülünç. Ayrıca temayı kaldırınca her şey çözülmüş olmuyor, bu temayı satın alan insanlar varsa onların durumu ne olacak?

Bir de MC-TR üzerinde onaylı satıcısınız. İnsanlar bu unvana güvenerek sizden hizmet alıyor. Böyle bir durumda çok daha dikkatli olmanız gerekmez mi? Sitenizdeki Aethelgard temasına da baktım, bazı yerleri sanki sadece renkleri değiştirilmiş gibi duruyor. Açıkçası bu da pek güven vermiyor.

apcu'yu da tanıyorum, işini hakkıyla yapan ve benim de geliştirici olarak örnek aldığım insanlardan biri. Böyle birinin emeğinin bu şekilde görmezden gelinmesi ve üstüne bir de böyle cevaplar verilmesi hiç hoş değil. Bence bu kadar üste çıkmaya çalışmak yerine düzgünce bir özür dileyip varsa mağduriyetleri gidermeniz çok daha doğru olurdu umarım yakında bu davranışı gösterirsiniz.

Merhaba,

Konuya ve gelen eleştirilere açıklık getirmek adına bu detaylı bilgilendirmeyi yapma gereği duyuyoruz. Dışarıdan bakıldığında yorumlanan kısım, aslında yaşanan sürecin yalnızca görünen küçük bir yüzeyidir.

Bu olayın gerisinde neredeyse 1 aylık bir süreç, tarafımızca sunulan pek çok çözüm önerisi ve yapıcı iletişim çabası bulunmaktadır. Forumda açılıp sonradan silinen karaliste talepleri, arka planda kurulan yönetim grupları ve açılan destek talepleri bu sürecin yalnızca bilinen adımlarıdır. Biz her zaman çözüm odaklı bir yaklaşım benimserken; karşı tarafın talepleri doğrultusunda "renkleri benziyor, CTA'sı benziyor, navbarı benziyor" denilen alanlarda tasarımsal revizeleri gerçekleştirdik. Buna rağmen her adımda yapıcı bir diyalog yerine sürecin yokuşa sürülmesine şahit olduk.

Nitekim kendisini "gelin sese girelim, ekran açıp bizzat her alanı beraber inceleyelim, bir eksik ya da yanlış varsa ortada çözelim" şeklinde resmi olarak davet ettiğimizde; karşı taraf "sese girip laf dalaşına girmeyeceğim" diyerek masadan kaçmayı tercih etmiş ve çözüm yollarını kendi elleriyle tıkamıştır. Çözüme yanaşmayıp her adımda süreci farklı bir boyuta taşıyan bu tutum karşısında, sabrımızın taştığı son noktada bu üslup ortaya çıkmıştır.

Bizler karşı taraf gibi her özel görüşmeyi veya süreci parça parça kamuoyuna taşıyıp algı yaratma niyetinde değiliz. Ancak buzdağının arkasındaki 1 aylık süreci, yapıcı çözümleri ve yaşanan diyaloğu yok sayarak tek taraflı bir suçlama yöneltilmesine de sessiz kalmayacağımız için bu açıklamayı yapmayı uygun gördük.

Herkese iyi çalışmalar dileriz.

açıklamanızı okudum ancak asıl tartışılan noktaya hala net bir cevap verilmediğini düşünüyorum buradaki mesele yalnızca renklerin, navbarın veya CTA alanlarının benzemesi değil paylaşılan görsellerde başlıkların, açıklama metinlerinin ve bölüm yapılarının da ciddi ölçüde örtüşmesi sesli görüşme teklif edilmiş olması veya karşı tarafın bunu kabul etmemesi, söz konusu benzerlikleri açıklamıyor eğer tasarım tamamen bağımsız olarak geliştirildiyse, bunun nasıl ortaya çıktığını ve bu kadar benzer içeriğin neden kullanıldığını somut şekilde açıklamak daha sağlıklı olmaz mı?

ayrıca revizyonların yapıldığını belirtiyorsunuz ancak ilk açıklamanızda temayı tamamen kaldıracağınızı söylemiştiniz bu iki açıklama arasındaki farkın da netleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum konu kişisel tartışmaya dönüştürülmeden, somut iddialar ve kanıtlar üzerinden değerlendirilirse herkes açısından daha doğru bir sonuca ulaşılabilir

açıklamanızı okudum ancak asıl tartışılan noktaya hala net bir cevap verilmediğini düşünüyorum buradaki mesele yalnızca renklerin, navbarın veya CTA alanlarının benzemesi değil paylaşılan görsellerde başlıkların, açıklama metinlerinin ve bölüm yapılarının da ciddi ölçüde örtüşmesi sesli görüşme teklif edilmiş olması veya karşı tarafın bunu kabul etmemesi, söz konusu benzerlikleri açıklamıyor eğer tasarım tamamen bağımsız olarak geliştirildiyse, bunun nasıl ortaya çıktığını ve bu kadar benzer içeriğin neden kullanıldığını somut şekilde açıklamak daha sağlıklı olmaz mı?

ayrıca revizyonların yapıldığını belirtiyorsunuz ancak ilk açıklamanızda temayı tamamen kaldıracağınızı söylemiştiniz bu iki açıklama arasındaki farkın da netleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum konu kişisel tartışmaya dönüştürülmeden, somut iddialar ve kanıtlar üzerinden değerlendirilirse herkes açısından daha doğru bir sonuca ulaşılabilir
Merhaba,

Konunun daha fazla uzamaması ve netleşmesi adına durumu kısaca özetlemek isteriz.

Sürecin başından itibaren kendileri bizden belirli revizeler talep etti ve bu talepleri karşılayarak gerekli düzenlemeleri yaptık. Ardından tekrar gelip daha spesifik revize konuları belirttiler ve bunları da aynı şekilde yerine getirdik. Tüm bu yapıcı adımların ardından temayı tamamen kaldıracağımızı belirttik; ancak buna rağmen arkamızdan karaliste konusu açılmaya devam edildi.

Bizim amacımız burada teknik bir tartışma yaratmak veya süreci yokuşa sürmek değil; aksine her adımda çözüm sunarak konuyu kapatmaya çalışmaktır. Karşı tarafın bitmek bilmeyen talepleri ve arkadan hamle yapma tutumu karşısında daha fazla tartışma taraftarı değiliz. Konunun daha fazla uzamaması ve tatlıya bağlanması adına gerekli adımları zaten atıyoruz.

Ayrıca bahsi geçen tasarımdan herhangi bir gelir elde edilmemiş olup ücretsiz olarak sunulmuştur.

Açıklamanızı okudum ancak açıkçası düşüncem pek değişmedi. Elbette aranızda geçen sürecin tamamına hâkim değilim, bu nedenle kimin ne yaptığı konusunda kesin bir yorumda bulunmam doğru olmaz. Ancak forumda paylaşılan yazışmalarda apcu'nun temanın kaldırılması veya benzerliklerin giderilmesi yönünde çözüm önerileri sunduğu görülüyor. Bu yüzden kendisinin uzlaşmaya yanaşmadığı yönündeki açıklamanızı tam olarak anlayamadım.

Ayrıca konunun yalnızca renk, navbar veya CTA benzerliğinden ibaret olmadığını düşünüyorum. Tasarımın genel yapısı, yerleşimi ve kullanılan metinler de değerlendirilmesi gereken önemli detaylar.

Bir aylık süreçten ve sunduğunuz çözüm önerilerinden bahsetmişsiniz ancak bunlara ilişkin herhangi bir ekran görüntüsü paylaşılmamış. Elbette özel görüşmelerin gizliliği veya farklı sebeplerden dolayı paylaşmayı tercih etmiyor olabilirsiniz, buna saygı duyarım. Ancak mevcut bilgilerle sürecin yalnızca bir tarafın açıklamaları üzerinden değerlendirilmesi de pek sağlıklı değil.

Son olarak, yaşanan süreç ne olursa olsun ilk açıklamanızdaki "ilgi çekme çabası" ifadesini doğru bulmuyorum. Bana kalırsa karşılıklı tartışmalardan ziyade tasarımlar arasındaki benzerliklerin nedenlerine ve bu durumun nasıl çözülebileceğine odaklanılması daha yapıcı olurdu. Elbette bu sizin tercihinizdir.

Tema çal, hak sahibi hayırdır deyince revize at, konu kapandı.

Düpedüz emek hırsızlığı söz konusu utanmadan birde agresif şekilde cevap veriyorsunuz.

Ama ben size olacak şeyi söyleyeyim; tasarım kaldırılır yada revize atılır, konu kapandı. Peki şimdi de bir soru sorayım; bu adam temayı yayından kaldırdığında yada revize ettiğinde temayı kopyalamamış, emek hırsızlığı yapmamış mı oldu ?

Merhaba,

Konuya ve gelen eleştirilere açıklık getirmek adına bu detaylı bilgilendirmeyi yapma gereği duyuyoruz. Dışarıdan bakıldığında yorumlanan kısım, aslında yaşanan sürecin yalnızca görünen küçük bir yüzeyidir.

Bu olayın gerisinde neredeyse 1 aylık bir süreç, tarafımızca sunulan pek çok çözüm önerisi ve yapıcı iletişim çabası bulunmaktadır. Forumda açılıp sonradan silinen karaliste talepleri, arka planda kurulan yönetim grupları ve açılan destek talepleri bu sürecin yalnızca bilinen adımlarıdır. Biz her zaman çözüm odaklı bir yaklaşım benimserken; karşı tarafın talepleri doğrultusunda "renkleri benziyor, CTA'sı benziyor, navbarı benziyor" denilen alanlarda tasarımsal revizeleri gerçekleştirdik. Buna rağmen her adımda yapıcı bir diyalog yerine sürecin yokuşa sürülmesine şahit olduk.

Nitekim kendisini "gelin sese girelim, ekran açıp bizzat her alanı beraber inceleyelim, bir eksik ya da yanlış varsa ortada çözelim" şeklinde resmi olarak davet ettiğimizde; karşı taraf "sese girip laf dalaşına girmeyeceğim" diyerek masadan kaçmayı tercih etmiş ve çözüm yollarını kendi elleriyle tıkamıştır. Çözüme yanaşmayıp her adımda süreci farklı bir boyuta taşıyan bu tutum karşısında, sabrımızın taştığı son noktada bu üslup ortaya çıkmıştır.

Bizler karşı taraf gibi her özel görüşmeyi veya süreci parça parça kamuoyuna taşıyıp algı yaratma niyetinde değiliz. Ancak buzdağının arkasındaki 1 aylık süreci, yapıcı çözümleri ve yaşanan diyaloğu yok sayarak tek taraflı bir suçlama yöneltilmesine de sessiz kalmayacağımız için bu açıklamayı yapmayı uygun gördük.

Herkese iyi çalışmalar dileriz.
Görüşmeyi parça parça sunmak? Açılan grup haricinde tüm yazışmalarımızı talebin en başından sonuna kadar koydum. Grup zaten kara liste konusu açıldıktan sonra açıldı ve gruptaki konular da konuda doğal olarak bulunmuyor. Discord üzerinden kara liste için açılan grubun mesajlarını neden kara listeden sonra tekrardan ekleme ihtiyacı duyayım? Gerçekten garip bir argüman.

Hadi ben seni kırmayayım, kara liste grubundaki mesajlarına da bakalım:
1791655798854.webp

1791655831419.webp

Hani kopyaladığını reddediyorsun ya, sitedeki bütün textlerin aynı olmasına nasıl cevap vereceksin? Gerçi orta çağ teması klasik bir tema, yazıların aynı olması sana göre normal.

Sitenin kodunda duran "Inspired by image 5/8" yorum satırına ne demeli? Neden açıkça yapay zekaya senin ürününün 8 tane görselini verdim kopyala dedim diyemiyorsun?

Yaptığım ürünümü kopyalıyorsun sonra hakkında şikayet olunca düzeltmeni isteyince de sen iyi niyet göstermiş oluyorsun nesin ya sen?

Buna ek olarak forumda yayılmaması için de yok şikayet et falan diye konuyu değiştiriyorsun aynen şuanda öyle oldu.

Yaptığın ilk revizede sadece yazıları değiştirdin. Genel dizaynda bir değişiklik yapmadın ki bunu da grupta ekran görüntüsü atarak gösterdim hala duruyor. Buna ek olarak bu yazı revizesinden sonra da değişiklik yapmayacağını söyledin, gerçekten de çözüm odaklı ilerledin.

Eğer insanların ismini karalamak gibi bir niyetim olsa bu temayı gördüğüm anda gider kara liste açardım, sunucuna kadar gelip talep oluşturup seninle konuşmazdım. Ama sen ısrarla kopyaladığını kabul etmediğin, gerçek anlamda benim temamdan benzersiz bir tema olacak şekilde revize etmediğin veya temayı direkt olarak silmediğin için şuanda mevcut durumdayız, kendi kendine ismini karalattırıyorsun.

Yaptığınız bir sonraki revizede de renk kodlarını kahverengi tonlarından kırmızıya çekmek oldu, yine öyle benzersiz bir şey ortaya koymadınız.

Temayı ücretsiz olarak sunduğunuzu ve bundan bir gelir elde etmediğinizi sanırım 2-3 defa söylediniz ancak bunun ne anlamı var bunu da anlamış değilim. Temadan gelir elde et veya etme bu kimi ne ilgilendirir? İşin sonunda sen, benim ortaya çıkarttığım bir ürünü kopyalıyorsun ve biz buna emek hırsızlığı diyoruz bu kadar basit.

Senden ne zaman revize istesek her zaman süreyi uzattın, işlerim var anca yapabilirim dedin ancak bu süre zarfında konularını üste çıkarmayı da hiç ihmal etmedin? Her gün foruma girip kaynaklarını ve konularını üste çıkarmaya vaktin var ancak kopyaladığın ürünü revize etmeye veya kaldırmaya gelince vaktin yok değil mi?

Gerçekten komedi filmi

Açıkçası olayın geldiği nokta gerçekten üzücü ve bir stüdyo adına oldukça utanç verici. apcu'nun paylaştığı son mesajlardan sonra bu konunun ne kadar gereksiz yere uzatıldığı daha net anlaşılıyor. Ortada ciddi benzerlik iddiaları ve cevap bekleyen sorular varken sürekli farklı açıklamalarla kendinizi haklı göstermeye çalışmanız dışarıdan hiç iyi görünmüyor.

Üstelik temayı ücretsiz sunduğunuzu belirtmeniz de durumu hafifletmiyor. Aksine, başka bir geliştiricinin ciddi emek vererek ortaya çıkardığı tasarıma bu kadar benzeyen bir ürünün ücretsiz dağıtılması, o emeğin ne kadar önemsendiğini sorgulatıyor. Bir ürünün ücretsiz olması, özgünlük ve emeğe saygı konusundaki sorumluluğunuzu ortadan kaldırmaz.

Asıl düşündürücü olan ise MC-TR üzerinde onaylı satıcı unvanına sahip olmanız. İnsanlar bu unvana ve stüdyo kimliğinize güvenerek sizden hizmet alıyor. Ancak paylaşılan yazışmalarla yaptığınız açıklamalar arasında oluşan soru işaretleri, bu güvenin ne kadar hak edildiğini de sorgulatıyor. Bir stüdyo için bundan daha kötü bir izlenim oluşturmak gerçekten zor.

Açıkçası bu noktadan sonra sürekli kendinizi savunmak yerine yapılan eleştirileri ciddiye almanız çok daha doğru olurdu. Çünkü kaybedilen güveni birkaç renk değişikliğiyle veya uzun açıklamalarla geri kazanamazsınız. Umarım bu süreç daha fazla uzatılmadan, apcu'nun emeğine saygı gösterilen ve varsa mağduriyetlerin giderildiği bir şekilde sonuçlanır.

Taraf gözetmeksizin bakıldığında ortada ciddi bir emek ve özgünlük tartışması olduğu açıkça görülüyor Bir çalışmanın birebir metinlerine ve yapısına kadar benzerlik gösterip sonradan renk veya ufak yazım değişiklikleriyle geçiştirilmeye çalışılması emek veren taraf için gerçekten kırıcı bir durum Bir ürünün ücretsiz sunulması da yapılan işin arkasındaki fikri mülkiyeti ve harcanan zamanı değersiz kılmaz Bu tarz durumlarda zıtlaşmak yerine emeğe saygı duyup konuyu samimi bir şekilde çözüme kavuşturmak tüm topluluk için en doğrusu olur ama onaylı satıcı rolüne sahip olan birisinin bu tarz bir şey yapması üzücü bir durum sonuçta bi güven veriyor umarım iki taraf için da adil bir şekilde sonuçlanır

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl