Bir sunucu tutturmak aslında hiç te kolay bir iş değil, internette ücretsiz olarak paylaşılan paketlerin çoğu özgün değil özgün olanları da birçok kişi görüp kullanacağı için size ait bir proje niteliğinde olmuyor. İyi bir sunucu için deneyim gerek, büyük yatırımlar gerek, 100₺ ile VDS alıp " Neden tutmadı bizim sunucumuz? " demenin bir mantığı olmadığını düşünüyorum. Reklam masrafları vs. Aylık bütçe 1500-2000₺ Arasında olması gerektiğini düşünüyorum. Evet herkes bu parayı veremez ve riskli bir iş bunun farkındayım fakat kendinizi duyurabilmeniz için reklama ihtiyacınız var. Ayrıca türk toplumunda da sorunlar var evet ne kadar iyi sistem yaparsanız yapın aktifliği olan sunuculara gideceklerdir, şahsen bende öyle yaparım çünkü 3-5 kişi olan sunucuda ne kadar sohbet ve ticaret dönebilir ki ? Ayrıca sunucu açan arkadaşlarımızın da aklına oturtup yapamadığı işler var. Ciddi bir şekilde düşünüp tartışabilen, etik davranışlar sergileyebilen, Her koşulda sakinliğini koruyabilen bir ekip bulmak da zor. Bence 100-150₺'si olup sunucu açmak isteyen arkadaşlara önerim şudur ki yapmasınlar. Çünkü iyi bir şekilde çalışan insanlar ücretle çalışıyor, ücretsiz çalışıp iş yapan arkadaşların size katkısı çok olmayabilir ayrıca daha demin bahsettiğim gibi reklam masrafları vs. çok fazla bir ücret gerektiriyor. Ayrıyetten sunucu açmak çok büyük bir yük hepimizin özel hayatı var iken, günde 3-4 belki de 5-6 saat harcama yapacaksınız. Gerçek hayatımızın bu günlerde ne kadar yoğun olduğunu düşünürsek çok büyük bir yüktür. Tabii ki de zevkler ve renkler tartışılmaz fakat bu şekilde ilerlemelerin etik bir durum olmadığını düşünüyorum.