AI Plugin Bataklığı

Zwerg

Odunlara Vur Vur Vur!
Elmaslar
11
Minecraft
Zwerg

Discord:

onurbeyx

Son zamanlarda insanlar artık developerlar yerine Claude Sonnet, Replit ve Gemini Pro gibi AI'lara yöneliyor. Buda benim gibi developerları işsiz bırakıyor. Artık her şeyde AI kullanmayı bırakın. Zaten bir pluginin AI ile yazılıp yazılmadığı çok belli oluyor, bunun en belirginide pluginin içini açınca ortaya çıkıyor. Class dosyalarının içinde AI'ın plugin yazarken bıraktığı // ile başlayan notlar vardır, ben devamlı forumda plugin paylaşanların pluginlerini inceliyorum ve malesef AI kullanıp burada paylaşanlar var. Özellikle sunucu sahipleri bu konuda dikkat çekiyor, AI kullanıyorlar çünkü bütçeleri yok. Senin bütçen yoksa zaten sunucu kurmayı unut, günümüz ücretsiz hostingleri ortada. Uzun zamandır adam akıllı developerlik yapamıyorum, müşterim yok. Bunun sebebi dediğim gibi insanlar 50TL gibi fiyatlara karmaşık pluginleri AI'ya yazdırıp satıyor ve bizi işsiz bırakıyor. AI'ya plugin yazdırmayı bırakın artık, özellikle amacınız para kazanmaksa.

İşsiz kalmak senin sorunun, bir sunucu sahibinin biraz bilgisi varsa claudeye 1.5k verip bir ay boyunca istediği kadar eklentiyi kendine developerim diyen kişilerden çok daha sorunsuz ve güzel bir şekilde yaptırabilir. Tek yapması gereken düzgün prompt yazmak, herhangi birisinin kaprisleriyle uğraşmasına gerek kalmaz ve cebinden daha az para çıkar.

Bende bir developerim ve şikayet etmeyi lütfen birakalım, adam gidip bedava yapabilirdiği seye tutupda para vermez haklı olarak bende vermem, sizde ai kullanip daha iyi şeyler cikarmaya calisabilir veya baska alanlara yonelebilirsin.Fakat Ai ile yapılıp paylasilan pluginler forumu , modrinthi ve diğer yerleri çöplüğe çevirmekten başka birşey yapmıyor ai sorun değil özensiz copy paste yapılması plugin tasarımları hatta açıklamasinda bile ai kullanilması çöplüğün asıl kaynağı,devir yetenek değil , sorunsuz mantık ve bir fikir bulabilmektir.

Sunucu sahibinin bütçesini düşünerek yapay zekayla kaprissiz ve hızlıca işini çözmek istemesi günümüz piyasa şartlarında artık bende normal buluyorum kimse ucuza halledebileceği bir şey için tonla para döküp üstüne bir de naz çekmek istemez sonuçta böyle bir nimet var ki kullanacaklar ancak buradaki asıl sorun yapay zekanın kullanılması değil kodundan tut konusundaki tanıtım metnine kadar her şeyi sıfır özenle kopyalayıp yapıştıranların ortalığı doldurması bu kısım biraz sevmiyorum bende ama yapay zeka harika bir asistan iş özgün fikir bulmaya ve optimizasyona gelince yine insanın vizyonu devreye giriyor kendini geliştiren yapay zekayı sadece işini hızlandıran bir araç olarak kullanıp üstüne kendi mantığını koyan gerçek geliştiriciler sunucu sahipleri bu işle uğraşanlar benim gözümde bir adım daha önde böyle bir nimet var yapabiliyorlarsa bari en güzel en kaliteli halleriyle yapsınlar

Üniversiteye gidip programcılık okudum, ben dert etmiyorum niye edeyim?
AI'ın düzgünce yapamadığı şeyleri yap bir farkın olsun. Senin yaptığın eklenti ile AI'ın
yaptığı aynı işlevi görecekse niye sana para versinler? Objektif olmak zorundayız.

Siz hiç mi yapay zeka kullanmıyorsunuz hocam AI işimizi elimizden aldı diye birşey yok, profesyonel sunucular hala kendi geliştiricilerini tutuyor demekki bir sebebi var yeterince iyiysen iş kapabilirsin. Bugün 2 iş teklifi aldığımı kendim bilirim demekki işimizi elimizden almıyormuş. Konuyu gereğinden fazla uzatıp kışkırtıcı kelimeler kullanmayın derim bence.

Teknoloji gelişiyor bundan faydalanmak lazım, hiçbir yazılımcı her bilgiyi bilmek zorunda değil, bilemez de.
Ezberlemek imkansız, insan beyni unutur o bilgiyi sürekli yenilemen gerekir.

Bundan 5-10 yıl önce yazılımcıların hepsi her şeyi biliyor muydu? HAYIR
Adamlar tüm forumlara kaynaklara bakıp proje geliştiriyordu. O zaman da neden kaynaklara baktınız diye sorarsan
adama harika cevaplar alırsın. 😀

Bende AI kullanıyorum çünkü her şeyi bilmiyorum dürüstüm neden olmayayım ki?

Her şeyi bilen yazılımcı arkadaşlar daha fazla konuyu uzatmayalım hoş bir konuydu ama devamı kavgaya döner.
Açın ekran kaydınızı sıfırdan bir eklenti geliştirin ve videoyu paylaşın. Hem etkileşiminiz olur hem de kendi bilginizi
izleyicilere gösterir müşteri elde edersiniz. Ha yan tarafta ikinci bir monitör olmadığını kanıtlamanız lazım veya telefonunuz
olmadığını. Güzel videolarınızı bekliyorum seviliyorsunuz mc-tr.

6 aydır aı ile iş yapıyorum. Yaptırdığım projeleri sıfırdan kendim yapmaya kalksam öğrenmek dahil belki 2-3 yıl sürecekti. Belki başka birine yaptırmak istesem 300-500k bandında param gidecekti üstüne gene 1 yıl bekleyecektim. Şimdi ise temel bilgilerin var daha detaylı içerikleri ise 6 ayda 6000 TL karşılığında yaptırıyorum. Onu bunu geçtim kod kalitesi o kadar artıyor ki bahsettiğiniz gibi // ile anlamayı bırak aynı işleve sahip 2 farklı yazılımın hangisi aı anlamak bile zor. Bende şu ana kadar birçok plugin paketi yaptım, basit pluginler yaptım basit siteler yaptım, ve sattım. Daha karmaşık yapıları da aı ile yaptım ve kullandım.

Konuda kul hakkı diye etiket var güldürmeyin beni benden almadı başkasından aldı ürünü diye satan kişi alan kişi kul hakkına mı girmiş oldu :D ha bu işi aı yapmış ha gerçek insan 5-10 yıl içinde tamamen yapay zeka diyebileceğimiz bilinçli bir varlık çıkarsa aynı insan gibi sırf bizim gibi karbon bazlı bir yaşam olmadığı için yaptığı işi mi beğenmeyeceğiz :D Konudaki sorun aı tamamen kullanıma kapatılmalı sorunu mu yoksa insanlarda olmayan dürüstlük sebebiyle aı ile yapmasına rağmen aı kullanmadım denmesi ve projenin denetlenmeden tamamen aı ile yapılıp paylaşılması mı?

Aı kullanımını gerekli denetlemeler ve kontroller ile tamamen destekliyorum. Ama şuan ki aı seviyesi ilede aı kullanımının denetlenmeden yapılmasına karşıyım. İlerleyen süreçte belki insan denetlenmesine bile gerek kalmayacak...

2-3 ayda çözün şu işi full focus sonra globale açılın adam akıllı iş yapın ai zaten kullanmak yasak globalde böbürlenmezsiniz hem de adam akıllı parayı kırarsınız çok değerli bir iş gloablde dev olmak özellikle sağlam projelere imza atarsanız ayağınıza kadar geliyor sunucular iyi tekliflerle. TR de dev ol tasarımcı ol mimar ol aylık gelirin asgari ücreti zorlar ancak

Aİ devler konuya yazmış kimlerden ürün alınmayacağını öğrenmiş olduk bayada bir mesaj silmişler.

2-3 ayda çözün şu işi full focus sonra globale açılın adam akıllı iş yapın ai zaten kullanmak yasak globalde böbürlenmezsiniz hem de adam akıllı parayı kırarsınız çok değerli bir iş gloablde dev olmak özellikle sağlam projelere imza atarsanız ayağınıza kadar geliyor sunucular iyi tekliflerle. TR de dev ol tasarımcı ol mimar ol aylık gelirin asgari ücreti zorlar ancak
Birkez daha global pazarının tr pazarından daha mantıklı olduğunu hatırlamış olduk sonra neden yeni ürün yeni fikir çıkmıyor :grinning:

Son düzenleme:
Aİ devler konuya yazmış kimlerden ürün alınmayacağını öğrenmiş olduk bayada bir mesaj silmişler.
Forumun en iyi şakacısı :D çok vasıflı bir mühendis kendisi biz de boşuna 4 sene mühendislik falan okuyoruz :D

Mesaj silinme sebepleri genel olarak uygunsuz ve kışkırtıcı ifadeler kullanılması idi.

Konuya yazan biri lafı üstüme almama sakınca yoktur herhalde. Nasıl olsa aı kullanıyorum. Yazdığınız mesaj gerçekten komik. Bilgisayar mühendisliği okuyorum. ve birçok üst düzey şirket dahil aı kullanıyorken aı dev kavramı gerçekten çok güldürdü. Apple mı kullanıyorsunuz kullanmayı bırakın aı yazılımcılar var, Windows mu kullanıyorsunuz aynı şey, android aynı, linux aynı heryer aı dev. Herhangi bir uygulamamı kullanıyorsunuz. Kullanmayı bırakın çünkü aı devlerin yaptığı işi kullanıyorsunuz. Aı ile geliştirilmiş bu ürünleri niye kullanıyorsunuz. Google servislerini mı kullanıyorsunuz hemen bırakın çünkü hepsi gemini ile ortak tasarlanmış bir algoritma içinde size ücretli ücretsiz hizmet sağlıyor. Bu kadar koca şirketler birçok çalışanı işten kovarken yerine aı kullanırken bizim yaptığımız 2-3 eklenti niye sizler için sorun olmuş pek çözemedim? Sorun aı mı yoksa yanlış aı kullanımımı? Konuyu okuyup cevap verseniz bari...

Her ay düzenli açılan o mistik ai konusu

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl