100k bütçem olsa olaya "paket alayım, plugin yazdırayım" tarafından bakmazdım. Çünkü kendi geliştirebildiğim şeyleri dışarıya yaptırmak bana göre direkt para kaybı olur.
Benim dağılımım şöyle olurdu:
25K → Makine + altyapı
Başlangıçta gidip gereksiz şekilde devasa sistem kurmam. Oyuncu sayısına göre büyüyebilen kaliteli bir altyapı kurarım. CPU tarafı güçlü, düşük gecikmeli, gerektiğinde yatay büyütmeye uygun bir sistem.
20K → Tasarım / marka kimliği
İnsanların ilk gördüğü şey sistem değil görüntüdür. Logo, web tasarımı, launcher, UI, sosyal medya görselleri, trailer gibi şeylere yatırım yapardım. Çünkü güven vermeyen bir sunucu ne kadar iyi olursa olsun oyuncu çekmekte zorlanır.
30K → Pazarlama ve içerik
Bence Minecraft Türkiye'de en büyük eksik nokta burası. Herkes paket alıyor, makine alıyor ama oyuncu getirme kısmında batıyor.
Açılıştan önce:
- TikTok / Shorts içerikleri
- YouTube videoları
- Etkinlik tanıtımları
- Topluluk oluşturma
- Reklam testleri
yapardım.
Ama gidip tek seferde "ünlü birine 50K reklam" vermezdim. Önce hangi içerik oyuncu getiriyor onu ölçerdim.
15K → Operasyon bütçesi
Beklenmeyen masraflar, ekstra tasarım, reklam optimizasyonu, sunucu büyürse donanım yükseltmesi gibi şeyler için tutardım.
Benim için en büyük yatırım plugin değil zaten. Plugin yazılır, sistem yapılır. Asıl zor olan oyuncunun "neden bu sunucuda kalayım?" sorusunun cevabını vermek.
Çünkü piyasada 100 tane skyblock var. Aradaki farkı oluşturan şey kullanılan plugin değil; marka, topluluk ve devamlı gelen kaliteli içerik.
100k'yı tek gecede harcayıp sunucu açmak yerine 3-6 aylık büyüme planı olarak kullanırdım.