- Elmaslar
- 356
- Minecraft
- Swoxyi
Discord:
swoxyi
Merhaba değerli MC-TR ailesi!
1.21 Tricky Trials güncellemesiyle oyuna eklenen Mızrak (Mace) ilk duyurulduğunda ortalık bildiğin karışmıştı. Snapshot dönemlerinde izlediğimiz o videoları hatırlayın: Millet yüzlerce blok yukarıdan atlayıp Warden’a tek atıyor, Ender Dragon’u havada indiriyor… Hepimiz bir noktada Buna kesin müdahale gelir, böyle kalmaz, diye konuşuyorduk.
Nitekim öyle de oldu. Son gelen snapshot’larla Mızrak’ın o uçuk hasar mantığına ayar çekildi. Ben de merak edip hemen test ettim; hem PvE’de hem PvP’de biraz kurcaladım. Tam olarak ne değişmiş? diye merak eden varsa, gördüklerimi tek tek anlatayım.
O Meşhur Tek Atma Devri Bitti mi?
Kısa cevap: Evet, büyük ölçüde kapandı.
Eskisi gibi ne kadar yüksekten atlarsan o kadar sınırsız hasar mantığı artık yok. Mojang, düşüş mesafesine bağlı hasarı mantıklı bir seviyeye çekmiş. Bence yerinde bir karar. Çünkü eski haliyle Survival oynayan herkes birkaç denemeden sonra bütün boss’ları tek vuruşla siliyordu. PvP’de de kim rakibinin tepesine önce inerse maçı otomatik kazanıyordu. Böyle olunca oyunun dengesi diye bir şey kalmıyordu zaten.
Yeni Büyüler ve Yoğunluk: Silahın Karakteri Değişmiş
Asıl ilginç hamle yeni büyülerde.
Yoğunluk büyüsü ilk başta garip geliyor çünkü normal vuruş hasarını ciddi şekilde azaltıyor. Elinizdeki herhangi bir iyi kılıçtan bile daha düşük vuruyorsunuz. Fakat aynı büyü, havadan yapacağınız atlayış vuruşlarının gücünü bariz şekilde yükseltiyor.
Yani Mızrak artık tamamen risk–ödül üzerine kurulu bir silaha dönüşmüş. Düz vuruşlarda iş yapmıyor ama Rüzgar Patlaması ile kendinizi havaya fırlatıp hedefin üzerine tam isabet düşerseniz, işte o zaman silah kendini gösteriyor. Önceki herkese uygun güçlü sopa mantığı yerine, öğrenmesi ve ustalaşması gereken bir yapıya bürünmüş.
İhlal ve Kırma: PvP’de Güç Dengesi
Bir diğer yenilik İhlal (Breach) büyüsü. Zırh delici etki verdiği için özellikle PvP’de ciddi fark yaratıyor. Karşınızdaki oyuncu ne kadar tank bir set giymiş olursa olsun, bu büyü zırh avantajını epey kırıyor.
Kırma (Smash) saldırısı ise önceki gibi duruyor. Özellikle kalabalık mob baskınlarında çok işe yarıyor; yere vurunca etrafı dağıtması bazı durumlarda hayat kurtarıyor.
Dayanıklılık Meselesi: Bu Emeğe Değer mi?
Mızrak hâlâ kolay üretilen bir silah değil. O meşhur Deneme Odaları’ndan Ağır Öz bulmak hâlâ uğraştırıyor. Üstüne bir de yeni bir detay eklenmiş: Ne kadar yüksekten düşüp vurursanız, silahın dayanıklılığı da o kadar fazla gidiyor.
Bu da şu anlama geliyor: Sürekli yüksek hasarlı atlayışlar yapacaksanız ya sık sık Örs’e gidip tamir edeceksiniz ya da Mending bulup rahatlayacaksınız. Bu kadar güçlü bir silahın bir bedeli olması bana göre mantıklı; yoksa herkes bir tane yapar, diğer tüm silahların anlamı kalmazdı.
Sonuç: Silahı Çöp Etmemişler, Dengeli Hale Getirmişler
Özetle, Mızrak’ın ilk çıktığı haline göre ciddi düzenlemeler var ama bu öldürmüşler demek değil. Aksine, ilk snapshot hâli oyunun dengesini paramparça ediyordu. Şimdiki sürümü çok daha oturaklı. Hâlâ oyundaki en yüksek potansiyel hasar bu silahta, ancak bunu kullanmak artık biraz maharet ve zamanlama gerektiriyor.
Ben şahsen bu hâlini daha başarılı buldum. Ödül büyük ama hataya yer yok; bence silahın ruhu tam olarak bu.
Siz denediniz mi? Sunucularda yeni hâline rastladınız mı? Görüşlerinizi merak ediyorum.