[Yardım] Sunucu Açmak ve Para Kazanmak

mystelio

Altın Benim Yeni Sevgilim
Elmaslar
147
Merhaba arkadaşlar,

Gelecekte hobi olarak veya ciddi şekilde bir Minecraft sunucusu açmayı düşünüyorum. Teknik tarafını az çok araştırıyorum ve sanırım başarabilirim ama işin yasal ve ticari kısmı hakkında pek bilgim yok.

Özellikle şu konularda bilgi almak istiyorum:

• Sunucuda VIP, kasa anahtarı, kredi vb. satış yapmak için şirket kurmak gerekiyor mu?
  • Şahıs şirketi yeterli olur mu yoksa limited şirket mi gerekir?
  • Vergi süreçleri nasıl işliyor?
  • Ödeme almak için sanal POS almak şart mı, farklı yöntemler var mı?
  • Shopier, İyzico, PayTR gibi sistemleri kullananlar tecrübelerini paylaşabilir mi?
  • Oyunculara fatura kesmek gerekiyor mu?
  • KVKK, mesafeli satış sözleşmesi, iade politikası gibi konularda nelere dikkat etmek gerekiyor?
  • Hosting/VDS kiralama dışında ilk kez sunucu açacak birinin gözden kaçırdığı önemli yasal veya mali konular var mı?
  • Hosting seçerken nelere dikkat etmeliyim ve çoklu sunucular için tek vds mi birden fazla vds mi önerirsiniz.

Ek olarak sorularım arasında geçmeyen ama bilmem gereken önemli ve kritik detaylar varsa Türkiye'de aktif olarak Minecraft sunucusu işleten veya daha önce işletmiş kişiler deneyimlerini paylaşırsa çok sevinirim. Özellikle "keşke başlarken şunu bilseydim" dediğiniz şeyler varsa öğrenmek isterim.

Şimdiden teşekkürler.

Merhaba arkadaşlar,

Gelecekte hobi olarak veya ciddi şekilde bir Minecraft sunucusu açmayı düşünüyorum. Teknik tarafını az çok araştırıyorum ve sanırım başarabilirim ama işin yasal ve ticari kısmı hakkında pek bilgim yok.

Özellikle şu konularda bilgi almak istiyorum:

• Sunucuda VIP, kasa anahtarı, kredi vb. satış yapmak için şirket kurmak gerekiyor mu?
  • Şahıs şirketi yeterli olur mu yoksa limited şirket mi gerekir?
  • Vergi süreçleri nasıl işliyor?
  • Ödeme almak için sanal POS almak şart mı, farklı yöntemler var mı?
  • Shopier, İyzico, PayTR gibi sistemleri kullananlar tecrübelerini paylaşabilir mi?
  • Oyunculara fatura kesmek gerekiyor mu?
  • KVKK, mesafeli satış sözleşmesi, iade politikası gibi konularda nelere dikkat etmek gerekiyor?
  • Hosting/VDS kiralama dışında ilk kez sunucu açacak birinin gözden kaçırdığı önemli yasal veya mali konular var mı?
  • Hosting seçerken nelere dikkat etmeliyim ve çoklu sunucular için tek vds mi birden fazla vds mi önerirsiniz.

Ek olarak sorularım arasında geçmeyen ama bilmem gereken önemli ve kritik detaylar varsa Türkiye'de aktif olarak Minecraft sunucusu işleten veya daha önce işletmiş kişiler deneyimlerini paylaşırsa çok sevinirim. Özellikle "keşke başlarken şunu bilseydim" dediğiniz şeyler varsa öğrenmek isterim.

Şimdiden teşekkürler.
Şirket laızm şikayet olursa ciddi cezası var şirket aylık gideri mi 30bin MC sunucu gideri herşeyi maks 10kdır.

Bence Herkes Sunucu Açıyor Rekabet Ortamı Çok Fazla Tavsiyem Bilgin varsa server setup falan yap sat config duzenle yada birisi ile ortak olabilirsin

Bence Herkes Sunucu Açıyor Rekabet Ortamı Çok Fazla Tavsiyem Bilgin varsa server setup falan yap sat config duzenle yada birisi ile ortak olabilirsin
Sorularımın cevapları bunlar değil. Yine de teşekkür ederim.

Şirket laızm şikayet olursa ciddi cezası var şirket aylık gideri mi 30bin MC sunucu gideri herşeyi maks 10kdır.
Biraz daha detaylı anlatabilir misiniz? Orta seviye bir sunucu için bu fiyatlar gerçekten çok fazla olur, herhangi bir veri var mı bunun hakkında?

PayTR ile daha önce çalıştım. Faturayı PayTR senin adına kesiyor. Herhangi bir şirket açmadan PayTR'den hesap açabiliyor, POS kullanmaya başlayabiliyorsun. Ödemelerini ise ertesi gün yapıyolar. Örneğin Pazartesi bir ürün sattın, Salı günü paran hesaba geçiyor. (Hafta sonları hariç. Cuma ürün satarsan parasını Pazartesi alırsın gibi)

Ve evet, bir gelir elde edeceğin ve kendi adına bir POS çalıştıracağın için şirket açman gerekiyor. Açmazsan bile çok saklanabileceğin bir durum değil, biri şikayet etmese bile kendi adına bir POS'tan düzenli ödeme aldığın için belli bir süre sonra kapına bağlı olduğun vergi dairesinden kaçırdığın vergilerin ve beyan etmediğin gelirlerin cezasına dair bir tebligat alırsın. Kendi adına şirket açarsan da kendi adına Bağ-Kur (sigorta) yatırman gerekiyor. Bu sene içinde ödenmesi gerek aylık en düşük Bağ-Kur tutarı 10.899,90.

Yukarıda ki arkadaşın bahsettiği 30 bin lirada çok ütopik bir rakam. Günümüz koşullarında yeni açılan başarılı bir sunucunun ortalama 200-300 oyuncu bandında olduğunu varsayarsak ve 2-3 oyun modu içeren bir sunucu açacağını düşünürsek 120-200 USD bandında fiyatlara sahip bir hosting seni çok iyi götürür.

Sunucuyu kendin geliştirmeyeceğini de hesaba katarsak şu an anlık Mc-Tr'de ki paketlere göz gezdirdiğimde 2 oyun modu için 4-5 bin liralık bir bütçe (kurulum dahil) yeterli olacaktır.

Web Hosting ve site tarafı LeaderOS üzerinden konuşursak 1500-3000 TRY bandında olur.

Görsel tasarımı vs gibi kalemleri de hesaba katarsak ilk açılış için ortalama 10000-15000 TRY'lik bir sermaye gerekli. İlk etapta BağKur belirtmene gerek yok, PayTR'den ödemelerini aylık düzene çevirip seni tatmin edecek/masraflarını karşılayacak miktarda para biriktiğinde Bağ-Kur'unu yaptırıp şirket bildirip ödemelerini çekmeye başlayabilirsin.

Günümüzde şahıs şirketi açmak noter ücretleri vs. ile 10000 lira civarında. Şahıs şirketi açtığında gelir beyan etmek ve vergi hesaplatmak için yasal olarak muhasebecinde olmalı, muhasebecilerde aylık 2000-4000 lira bandında ücret çekiyor. İşin şirket tarafında ki masrafın ilk açılış için 10 bin şirket, 2000 muhasebe, 10 bin bağ-kur ile 22 bin lira. Sonrasında aylık Bağ-Kur ve muhasebe ödemesi yani 12 bin lira olur. Sunucu masrafını da kattığın aylık 26-27 bin lira civarında bir masrafın olur.

Özetle:

Şahıs Şirketi Açmak (toplam): 22000 TRY
Sunucu Kurmak (toplam): 15000 TRY

Bu etaptan sonra aylık maliyet:

Sunucu Hizmeti: 5000 TRY
Şirket Masrafları: 14000 TRY

Kabataslak diyebiliriz.

Başarılar.

Dipnot: Ltd ve şahıs şirketi için belirli bir kazanç eşiği yok. Yani yasalar sana şu kadar kazanıyorsan Ltd. olman gerekli demiyor. Bu senin vereceğin bir karar. Şahıs şirketi yeterli ancak bünyende sigortalı çalışan çalıştıracaksan, büyüme hedeflerin varsa, resmi bir şekilde ortak alacaksan (hukuki işler için) limited şirkete dönmen şart. İlk etapta şahıs şirketi açmak limited şirkete göre çok ama çok az daha masraflı ve kağıt yükü olarak daha kolay. Limited şirket tamamen farklı bir boyut.

Son düzenleme:

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl