Deleted User 171306
Bir Kömür Göründü Kaptanım!
- Elmaslar
- 35
Merhaba Forum üyeleri,
Son zamanlarda yapay zekâ (YZ) öyle bir hızla ilerliyor ki, bazen yetişmekte zorlanıyoruz. Elimizde akıllı dil modelleri var, telefon kameramız nesneleri “anlıyor”, araçlar kendi kendine yol alıyor. Peki bu gidişle nereye varacağız?
Aklıma takılan birkaç soru var,
Ben teknik açıdan meraklıyım ama toplumsal etkileri de çok önemsiyorum. Siz de ister teknoloji meraklısı olun, ister etik-sosyolojik bakış açısına yakın, bu tartışmaya katılın. Yorumlarınızı, çekincelerinizi, heyecanlarınızı bekliyorum
Son zamanlarda yapay zekâ (YZ) öyle bir hızla ilerliyor ki, bazen yetişmekte zorlanıyoruz. Elimizde akıllı dil modelleri var, telefon kameramız nesneleri “anlıyor”, araçlar kendi kendine yol alıyor. Peki bu gidişle nereye varacağız?
Aklıma takılan birkaç soru var,
- Teknik Kapasitelerimiz Ne Kadar?
Derin öğrenme, sinir ağları, devasa veri kümeleri Bunları kullanmaya devam ettikçe bizi hangi noktalara taşıyabilir? Hesaplama gücü her geçen gün artıyor; bu sayede şimdiye dek hayal bile edemediğimiz uygulamalar görebilir miyiz? - “Superintelligence/SüperYapayZeka” Ne Zaman Gerçekleşir?
İnsan zekâsını aşan bir yapay zekâ fikri kulağa hem heyecan verici hem de ürkütücü geliyor. Gerçekten de öyle bir aşama mümkün mü? Mümkünse, araya hangi dönüm noktaları girecek? 5-10 yıl içinde mi, yoksa 20 yıl civarı mı? - Bilinç ve Öz Farkındalık Konusu
YZ’nin “bilinç” kazanması kulağa sinir bozucu bir bilimkurgu senaryosu gibi geliyor. Yine de bazı uzmanlar, yeterince karmaşık bir sistem kurarsak, bir noktada yapay “öz farkındalık” oluşabileceğini söylüyor. Sizce bu gerçekçi mi? Yoksa üzerine konuştuğumuz sadece lisanstaki bir terim mi? - Etik, Toplum ve Gelecek
YZ, pek çok sektörde iş gücünü altüst ediyor. Mahremiyetimiz nasıl korunacak? Akıllı sistemler karar verirken önyargılardan ne kadar uzak durabilecek? Bunlar günlük hayatımızı, iş ortamımızı ve hatta sosyal ilişkilerimizi nasıl şekillendirecek? Hangi kurallar şart olacak, hangi etik ilkeler olmazsa olmaz? - 5, 10, 20 Yıl Sonra…
Kısa vadede neler görürüz? Mesela önümüzdeki 5-10 yılda hangi alanlarda YZ hızla yaygınlaşır? Orta vadede (10-20 yıl) neler değişir? 20 yılın ötesi içinse bilimkurguya benzer senaryoları hayata geçirecek kadar gelişir miyiz? “Singularity” (Tekillik) dediğimiz noktaya ne kadar yaklaşabiliriz?
Ben teknik açıdan meraklıyım ama toplumsal etkileri de çok önemsiyorum. Siz de ister teknoloji meraklısı olun, ister etik-sosyolojik bakış açısına yakın, bu tartışmaya katılın. Yorumlarınızı, çekincelerinizi, heyecanlarınızı bekliyorum