Tanıtım VulkanMod vs Sodium: Beta Sürümün Çılgın Performansı mı, Stabil Kral mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Swoxyi

Say my name.
MinePass
Elmaslar
356
Minecraft
Swoxyi

Discord:

swoxyi

Merhaba değerli MC-TR ailesi
Bugün aklıma esti, şu beta durumundaki VulkanMod’la Sodium’u kıyaslayayım dedim. Hani ben zaten sürekli bu modlarla oynarım, bilgisayara kur, kaldır, dene… Özellikle Fabric’le uğraşırken, çünkü vanilla Minecraft’ı hızlandırmak için hep bir şeyler kurcalarım. Açık konuşayım, VulkanMod bana biraz "gelecek bu tarafta" gibi hissettiriyor. Sodium’a bakarsan, yıllardır ortalıkta, OpenGL temelli ve Iris gibi shader modlarıyla uyumu baya sağlam. Daha oturmuş, daha güvenilir bir seçenek yani. Sonuçta hangisini tercih edeceğiniz tamamen bilgisayarınızın durumuna ve sizden ne istediğinize kalıyor. Ben sadece kendi denediklerimi paylaşmış olayım.

VulkanMod: Geleceğin Optimizasyon Modu mu, Yoksa Beta Kurbanı mı?
VulkanMod.webp

Kendi testimde sonuçları görünce gerçekten şaşırdım; ekrana baktım ve "bu nasıl fark?" diye söylendim. Özellikle çözünürlük yükselince ya da etrafta yüzlerce chunk aynı anda yüklenince fark daha da göze çarpıyor. Sodium açıkken FPS genellikle 150-200 bandında dolaşıyordu. Aynı senaryoda VulkanMod’u çalıştırdığımda ise değerler 250’nin üstüne fırladı, kimi zaman 300’e yaklaştığını gördüm. Bu arada testleri boş bir ovada değil, bol yapı ve detay olan bir bölgede yaptım; yani durum daha gerçekçi olsun diye.

Sodium: Stabilite ve Uyumluluğun Güvenli Limanı

Sodium.webp

Şimdi Sodium'a gelelim, bu modu yıllardır kullanıp duruyorum, hatta OptiFine'ı bırakalı beri resmen vazgeçilmezim haline geldi.
Sodium’u öne çıkaran nokta bana göre sorunsuzluk. Fabric üzerinde hangi eklentiyi denesem, uyumsuzluk yüzünden saç baş yoldurtmadı. Özellikle Iris’le birleşince shader deneyimi tam kıvamına geliyor, ışıklar parlıyor ama oyun pat diye çöküp gitmiyor. Eksileri desen, OpenGL temelli olduğu için biraz eski kafalı, yani yeni GPU'larda tam kapasiteyi kullanamıyor, bence bu yüzden VulkanMod gibi yeniler onu bazı testlerde solluyor

FPS Testlerinde Kim Önde?

Sodium Vulkan.webp

Karşılaştırmaya gelince, bana göre VulkanMod geleceğin parlayan yıldızı olabilir, beta'dan çıkınca Sodium'u tahtından edebilir, çünkü performans testlerinde bazı videolarda (YouTube'da tonla karşılaştırma var) Vulkan'un %50-100 daha fazla FPS verdiği görülüyor.

Son Olarak
Benim düşüncem, eğer sodium Minecraft kullanıyorsanız maksimum FPS peşindeyseniz VulkanMod'u bi deneyin, ama modpack'ler için Sodium'suz olmaz. Bence ikisini de indirip kendiniz test edin, çünkü donanıma göre değişiyor, benim makinemde VulkanMod bazı noktalarda daha iyiydi, ama genel kullanımda Sodium'un rahatlığını arıyorum. Siz ne diyorsunuz, hangisini kullanıyorsunuz?

VulkanMod eğer daha fazla uyumluluk güncellemesi alırsa Sodium'un önüne çok rahat geçebilir, ama hala zamanı var

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl