- Elmaslar
- 36
- Minecraft
- wtfrankjs
Discord:
wtfrankjs
Windows Üzerinde MariaDB Kurulumu ve Eklenti Bağlantı Rehberi
Merhaba arkadaşlar,
Bugün, Windows işletim sistemi üzerinde MariaDB veritabanı kurulumu ve bu veritabanını eklentilere bağlama işlemini adım adım ele alacağım. Amacım, konuyla ilgili deneyimlerimi, karşılaştığım önemli noktaları ve dikkat edilmesi gereken hususları sizlerle paylaşmak. Bu rehber, özellikle yeni başlayanlar için faydalı olacak şekilde detaylandırılmıştır. Umarım rehber sizler için aydınlatıcı ve yararlı olur!
1. MariaDB Kurulumu
a. MariaDB Installer'ı İndirin:
MariaDB'nin resmi web sitesinden, Windows için uygun olan kurulum dosyasını (MSI) indirin.
İndirme sayfası:
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için
şimdi giriş yapın veya kayıt olun.
b. Installer'ı Çalıştırın:
İndirilen dosyayı çift tıklayarak çalıştırın. Kurulum sihirbazı sizi adım adım yönlendirecektir. Kurulum sırasında port numarası (genellikle 3306) ve veri yolu gibi ayarları kontrol edebilirsiniz.
c. MariaDB Servisini Başlatın:
Kurulum tamamlandıktan sonra, MariaDB servisi otomatik olarak başlatılmış olmalıdır. Ancak, bazen servis otomatik başlamayabilir. Bu durumda, Windows Servisler Yönetimi aracılığıyla MariaDB servisini manuel olarak başlatabilirsiniz. Servis yönetimi, Başlat menüsünden "services.msc" yazarak erişilebilen araçtan kontrol edilebilir.
2. Veritabanı ve Kullanıcı Oluşturma
Eklentilerinizin sorunsuz çalışabilmesi için, MariaDB üzerinde özel bir veritabanı ve kullanıcı oluşturmanız gerekmektedir:
- MariaDB'ye Root Kullanıcısıyla Giriş Yapın:
[SIZE=5]mysql -u root -p[/SIZE] - Yeni Bir Veritabanı Oluşturun:
[SIZE=5]CREATE DATABASE mctr_veritabani;[/SIZE] - Yeni Bir Kullanıcı Oluşturun ve Yetki Verin:
[SIZE=5]CREATE USER 'mctrkullaniciadi'@'localhost' IDENTIFIED BY 'gucluSifre123';[/SIZE]
GRANT ALL PRIVILEGES ON mctr_veritabani.* TO 'mctrkullaniciadi'@'localhost';
FLUSH PRIVILEGES;
[SIZE=5]EXIT;[/SIZE]
4. Eklentilere Bağlantı Ayarları
MariaDB'yi başarıyla kurduktan sonra, kullandığınız eklentilerin veritabanına erişebilmesi için konfigürasyon dosyalarınızda gerekli ayarları yapmanız gerekmektedir.
[SIZE=5]address: localhost[/SIZE]database: mctr_veritabaniusername: mctrkullaniciadi[SIZE=5]password: 'gucluSifre123'[/SIZE]Bu ayarların doğru yapıldığından emin olun. Bağlantı sırasında sorun yaşarsanız, port numarası (genellikle 3306) ve firewall (güvenlik duvarı) ayarlarını kontrol etmeniz faydalı olacaktır.
Sonuç
Bu yazıda, Windows işletim sistemi üzerinde MariaDB veritabanı kurulumu ve eklentilere bağlantı işlemini adım adım anlattım. Karşılaşabileceğiniz sorunlar için log dosyalarını incelemek ve hata mesajlarına yönelik araştırma yapmak önemlidir. Konuyla ilgili deneyimlerinizi veya sorularınızı paylaşırsanız, hep birlikte daha sağlıklı çözümler üretebiliriz.Umarım bu rehber sizler için faydalı olmuştur. İyi çalışmalar!
Son düzenleme: