VDS Satın Alırken Hangi İşletim Sistemi Seçilmeli?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

MrLexia

Skysetups | skysetups.com.tr |
Yasaklandı
Elmaslar
61
Minecraft
MrLexia

Discord:

mrlexia

VDS Alırken Hangi İşletim Sistemi Seçilmeli?

VDS kiralarken karşımıza çıkan ilk sorulardan biri:
“Hangi işletim sistemini seçmeliyim?”
Görünüşte basit bir tercih gibi dursa da, aslında ileride yaşayacağınız kolaylık ya da zorlukların büyük kısmını bu seçim belirliyor. Özellikle ne yapacağınıza tam karar vermediyseniz, seçeneklerin fazlalığı kafa karıştırıcı olabilir.

Windows Server sürümleri, masaüstü deneyimiyle benzerlik gösterdiği için ilk bakışta cazip geliyor. Ancak kaynak tüketimi, lisans durumu ve kullanım amacınıza göre bu tercih bazen avantajdan çok dezavantaj oluşturabiliyor. Öte yandan Linux dağıtımları, özellikle Ubuntu ve Debian gibi seçenekler, sunucu ortamına daha yatkın, hafif yapılarıyla öne çıkıyorlar.

Ben bu yazıda, Windows ve Linux işletim sistemlerini tek tek listelemekten ziyade, gerçek kullanım senaryolarına göre hangisi ne zaman işinize yarar, onu anlatacağım. Çünkü teori her zaman pratiğe uymuyor. Kimi zaman “şu sistem daha hızlı” denilen bir dağıtım, sizin işinizde sizi yavaşlatabiliyor. Ya da alışık olmadığınız bir arayüz yüzünden basit bir işlemi yapmanız saatler sürebiliyor.

Dolayısıyla burada amaç, size en güçlü işletim sistemini önermek değil; amacınıza en uygun olanı birlikte bulmak.

Önce İhtiyacınızı Netleştirin​

VDS kiralamadan önce sorulması gereken asıl soru şu:
“Ben bu sunucuda ne yapacağım?”
Çünkü işletim sistemi seçimi tamamen sizin kullanım senaryonuza göre şekillenir. Sunucuda oyun mu barındıracaksınız? Web sitesi mi kuracaksınız? Sadece uzak masaüstü olarak mı kullanacaksınız? Her bir senaryo için uygun sistem farklıdır.
İlk olarak bu sorunun cevabını netleştirmeniz gerekiyor. Aksi hâlde, yanlış bir sistemle işe başlarsınız ve kurulumdan konfigürasyona kadar her adımda gereksiz zorluk yaşarsınız.

Windows İşletim Sistemleri​

Ne zaman tercih edilmeli?​

Windows işletim sistemleri, özellikle masaüstü deneyimi isteyenler ve yalnızca Windows tabanlı yazılımlarla çalışacak olanlar için uygundur. RDP (Uzak Masaüstü) ile bağlanmak oldukça kolaydır. Görsel arayüzü sayesinde, komut satırına çok hakim olmayanlar için de alışması rahattır.

Avantajlar:

• Kullanımı kolay, grafik arayüzlü yapı.
  • .exe uzantılı yazılımlar sorunsuz çalışır.
  • FiveM, bazı bot yazılımları gibi sadece Windows üzerinde düzgün çalışan uygulamalarda tercih sebebi.

Dezavantajları:

• Daha yüksek RAM ve CPU tüketimi.
  • Lisans gereksinimi (bazı sağlayıcılar fiyata dahil ediyor, bazıları etmiyor).
  • Otomatik güncellemeler bazen sistemi gereksiz yere yeniden başlatabilir.

Sürümler Arasında Karşılaştırma:

SürümNotlarNe Zaman Tercih Edilmeli?
Windows Server 2012Kaynak tüketimi en az olan sürümlerden biridir ama eski.Düşük RAM'li sistemlerde, eski yazılımlarda.
Windows Server 2016Daha modern, stabil çalışır.Orta seviye sistemlerde, genel kullanım için.
Windows Server 2019Güncelleme desteği devam ediyor, kararlı.Genel amaçlı kullanımda önerilir.
Windows Server 2022En yeni ve performanslı sürüm.Güçlü sistemlerde, uzun vadeli projelerde.
Windows 10 / 11Masaüstüne en yakın deneyim.Bireysel kullanım, bot, otomasyon, RDP için.
Not: Windows 10 veya 11 bazı sağlayıcılarda desteklenmeyebilir. Bu yüzden sunucu sağlayıcınızın sunduğu seçeneklere göre karar vermeniz gerekebilir.
1743939415727.webp

Linux Dağıtımları​

Ne zaman tercih edilmeli?

Linux, sunucu tarafında en çok tercih edilen işletim sistemi ailesidir. Özellikle web siteleri, oyun sunucuları ve yazılım geliştirme ortamları için uygundur. Grafik arayüzü standart olarak gelmez ama zaten çoğu sunucu yöneticisi buna ihtiyaç duymaz.

Avantajlar:

• Hafif, düşük sistem tüketimi.
  • Ücretsiz ve açık kaynak.
  • Geliştiriciler için ideal altyapıdır.
  • Paket yöneticileriyle birlikte hızlı kurulum imkânı sağlar.

Dezavantajları:

• Grafik arayüz bulunmaz (isteğe bağlı kurulabilir ama önerilmez).
  • Windows programlarını çalıştırmak zordur.
  • Komut satırına hâkimiyet gerektirir.

Öne Çıkan Linux Dağıtımları:

DağıtımÖzellikleriNe Zaman Tercih Edilmeli?
Ubuntu 20.04 / 22.04 LTSEn popüler, belgelenmiş, destekli.Yeni başlayanlar, oyun sunucuları, web barındırma.
DebianStabilite ön planda, sade sistem.Az güncelleme isteyen, güvenliğe önem veren kullanıcılar.
AlmaLinux / Rocky LinuxCentOS’un devamı niteliğinde.cPanel, web hosting için.
CentOS 7Artık EOL’e (destek bitimine) yaklaşsa da hâlâ kullanılıyor.Panel kurulumlarında (Plesk, DirectAdmin).
Kali LinuxSaldırı testleri için özel.Penetrasyon testi yapmıyorsanız önerilmez.
1743939471639.webp

Hangi Senaryoda Hangisi?​

Kullanım AmacıTavsiye Edilen Sistem
Minecraft SunucusuUbuntu 20.04 LTS
FiveM SunucusuWindows Server 2019
Web Hosting (WordPress, PHP, NGINX)Ubuntu / Debian
Yazılım GeliştirmeUbuntu (Python, Node.js)
RDP ile masaüstü kullanımıWindows Server 2016/2019
Bot, otomasyon yazılımlarıWindows 10 (GUI varsa) / Ubuntu (CLI ise)

Dikkat Etmeniz Gerekenler​

• RAM miktarınız azsa, Linux çok daha verimli çalışır. Windows özellikle 2 GB ve altı RAM’de zorlayıcı olabilir.
  • Komut satırından uzak durmak istiyorsanız, Windows tercih edin. Aksi takdirde Linux daha fazla kontrol sağlar.
  • Lisans ücreti bazı sağlayıcılarda fiyata dahil değildir. Önceden kontrol edin.
  • Uzun vadeli destek (LTS) sürümlerini tercih etmeniz tavsiye edilir. Sık sık sistem yükseltmesiyle uğraşmazsınız.

Sonuç​

VDS işletim sistemi seçimi, sistemin ne kadar verimli çalışacağını doğrudan etkiler. Herkes için en iyi işletim sistemi farklıdır; önemli olan sizin neye ihtiyacınız olduğu.
Eğer sadece "en iyisi ne?" diye sorarsanız, cevabı yok. Ama "benim ihtiyacım şu, bunun için en uygun olan ne?" diye sorarsanız, doğru cevaba ulaşırsınız.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl