Tabii ki saygısızlık gibi bir durum olamaz zaten :D Sadece kendi fikirlerimi belirttim ki bu sadece bir eleştiri. Bende şuan kendi MMORPG sunucu projem üzerinde çalışıyorum, eğer bir gün açılırsa insanlarda aynı şekilde bana eleştiri yapabilir, sene 2025 oldu hala texture pack kullanmıyor vesaire gibi :DTexture Pack kullanımı gayet normal, ama bazen aşırıya kaçılıyor. Görsel olarak çok abartılı ya da Minecraft'ın doğal havasından tamamen uzak şeyler tercih ediliyor. Elbette herkesin zevki farklı, ama sade ve doğal görünümler Minecraft'ın ruhuna daha uygun gibi geliyor. Eğer oyunun tarzından çıkılacaksa bile bu bir amaç doğrultusunda, mesela özel bir oyun modu için yapılmalı. Valorant, Fortnite ya da Backrooms temalı modlar yapanlar var ve bu durumda konseptin dışına çıkmak daha mantıklı. Ama her şeyin yerinde ve tadında olması önemli.
Sunucularda font meselesi biraz karışık. Çoğu sunucu özel fontlar kullanıyor ama bazıları hiç kullanmıyor. Aslında çözümü oldukça basit. Texture Pack ile özel harfler ve sayılar eklenerek daha hoş bir görünüm elde edilebilir. Bu tür detaylar sunucuların daha çekici olmasını sağlıyor.
Sürükleyici bir oyun deneyimi yaratmak tamamen kişinin hayal gücüne bağlı. Ama şöyle bir sorun var. Birçok geliştirici hazır plugin paketlerini alıp kendi sunucusuna ekliyor ve bunu bir yenilik gibi sunuyor. Piyasada belki yüzlerce sunucu var, ama bunların büyük bir kısmı özgün değil. Çoğu ya toplama sistemler kullanıyor ya da başka sunuculardan fikir alıp birebir kopyalıyor. Özgünlük eksik olduğu için bu tarz sunucular bir süre sonra unutuluyor.
Sonuçta herkesin tercihleri farklı, buna saygı duymak lazım.
darthstrafe
KatılıyorumBen hala 1.8 kafasındayım, sadelik en güzelidir.
devastro
darthstrafe
Çok haklısınız aslında, dediğiniz gibi olan sunucular oluyor tabii fakat, sunucu sahibi bir zaman sonra hevesi kaçıyor ya da bir şey oluyor, sunucuyu satıyor sonrasında sunucu elden ele ondan ona dolaşıp batıp kapanıyor. Klasik Türkiye minecraft sunucu serüveni.Dediğiniz tarzda sunucular Türkiye'de çok düşük olasılıkla çıkabilir, sebepleri ise çok basit aslında;
- Zaman ve Nakit Yönetimi
Sunucu sahipleri bahsedilen Hypixel veya WynnCraft gibi sunucu yapmaları için oldukça bol zamanı ve bolca bütçesi olması gerekli. Ki sadece paket yapmakla olmuyor bu işler Reklam, Makine, Yetkili Kadro vs. lazım.
Ortalama piyasadaki bir kişi Mezun veya çalışmıyorsa para problemi oluyor, para problemi yok ise çalışmış olması gerekiyor ve zamanı çok dar oluyor.
Hadi diyelim X sunucusunun sahibi hayatını idame ettirecek ve sunucusu için kenara para atacak kadar sunucudan kazanıyor. Zaman ve Nakit problemini çözüp tüm odağını sunucuya çeviriyor, yabancılar dışında düzgün bu tarz sistem yapacak kaç kişi var Türkiye'de? Yaptı diyelim yıllar boyu kim güncelleme getirme garantisini sunabilir? Sunucu sahibi neden bu kadar riske girsin?
- Oyuncu İstekleri
Türk oyuncularının geneli dediğiniz tarz sunucuları sevmiyor bundan emin olabilirsiniz. Zaten bahsedilen tarzda sunucuları seven o sunucularda oynuyor ve geriye sadece Farm yapan, PvP atmaktan hoşlanan, takım oluşturup sağ sola salça olmayı seven kitle kalıyor. Açılan sunucuların çoğu zaten bu kitleyi cazip etmek için dizayn ediliyor ki çoğu oyuncunun bu tarz sunuculardan da şikayeti yok.
Aslında paket ne kadar kötü olursa olsun Türk oyuncularına adaletli, rekabete açık ve zart zurt bakıma girmeyen veya sezon değiştirmeyen bir sunucu açsanız da o sunucu muazzam kitleye ulaşabilir. Burada denilen arz-talep ilişkisi bence bunla alakalı bir şey.
- Kalitesiz Hizmetler
Allah için mc-tr'deki veya istediğin sitedeki Türk satış takımlarına, geliştiricilere, tasarımcılara baksana. Hepsi aynı ürünün +1 veya -1 özellikle değiştirilmiş hali, sadece lisans sistemine kafayı takan, özgün olmayan tasarımlarla fahiş fiyatlar çekenler, eklentinin konfigürasyonunu değiştirmeyi öğrenince kendini vazgeçilmez zannedenler, bedava eklentilerin açık kaynak kodlarını kopyala yapıştır tarzında ücretli eklentilerle dolu piyasa. Hangi Türk geliştirici ItemsAdder gibi sürekli güncelleme alan büyük bir eklenti kodlayabilmiş?
Tüm fikirlerim şahsi görüşüm olup, uykulu kafayla yazdım. Büyük ihtimalle çok yazım hataları veya anlamsız cümle örgüleri olur ama umarım anlattığım şeyleri anlayabilmişsinizdir, hayırlı günler.
takendisiyim
Zamanı olmayan bir kişi sunucu açmaz zaten açarsa da hazır paketler veya ortak ile açar, zaman ayıramayacak kişilerin sunucularının sonu iyi bitmiyor genelde. Aynı örneği kendisi sunucu işini bilmeyip adam tutan millete sunucusunu kurduran sahiplerin de sonu genelde aynı.. Ama nakit konusunda katılıyorum bu dönemde sunucu açmak bir işe yatırım yapmak gibi sermaye gerektiriyor.Ortalama piyasadaki bir kişi Mezun veya çalışmıyorsa para problemi oluyor, para problemi yok ise çalışmış olması gerekiyor ve zamanı çok dar oluyor.
Böyle bir mevzu yok, bir modu kaliteli ve keyifli yaparsan her daldan insan oynayabilir, örneğin hiç Skyblock sevmeyen 2 dakika bile skyblock'da duramayan birisi olarak Hypixel Skyblock oynarken gayette keyif aldım, adamlar çok iyi yapmış çünkü. Bu dönemde birbirinin kopyası olan hiçbir fark yaratmayan sistemi özelliği az dümdüz basit sunucular çoğunluktayken kaliteli bir sunucu açarsanız ekmeğini bir güzel yersiniz ama ne yazık ki kalitelilerin sayısı az ve potansiyeli olan sahipler kişisel sebepleri yüzünden piyasaya açılamıyor. Wynn Hypixel gibi devasa kalitede bir şey yapılmasına da gerek yok illaki. Şöyle kaliteli kendi tarzında bir sunucu çıksa sunucu çok iyi olmasına rağmen sırf millet tarzını sevmediği için kapansa haklısınız, ama böyle bir kapanma sebebi hiç bir zaman olmadı, Her zaman kendi hatalarından dolayı kapanmaya gider. Bende kaliteli gözüken farklı birşeyler deneyen sunucuları gördüm ama oynamaya gittiğimde cidden eksikleri hataları vardı baya Ama kapandıklarında niye kapattık çünkü tr kitlesi beğenmedi diyorlardı.Türk oyuncularının geneli dediğiniz tarz sunucuları sevmiyor bundan emin olabilirsiniz.
Zimcim#4175
Bu gönderide yazılan her şey kişisel görüşümdür. Normalde gerçekten hiçbir şeyi umursamam ancak kendi bacağınıza sıkıyorsunuz.
Sunucuların genelinde gördüğüm büyük yanlışlar / eksikler
1) Abartılı ItemsAdder / Custom Texture Kullanımı:
Arkadaşlar kimse sizin scoreboardınızda yanar döner animasyonlu logonuzu görmek için resourcepack indirip FPS düşürmek zorunda değil. Düz text neyinize yetmedi bilmiyorum ancak ne estetik duruyor ne de performans açısından güzel.
2) Üstüne basılmış kola şişesi gibi duran font:
Arkadaşlar lütfen şu fontu kullanmayın :D Minecraft'ın vanilla fontu şuana kadar dizaynlanmış en güzel fontlardan. Oyunun havasına uyan tek font. Şu iğrenç fontu kullanmaktan lütfen vazgeçin. Zevkler ve renkler tartışılmaz ancak bu fontu beğendiğini içten söyleyebilen varsa yorumlara yazabilir.
3) Hex renk desteği ve yine abartan Türk sunucu sahipleri / geliştiricileri:
Lütfen hex desteği geldi diye sağa sola yanar dönerli renk koymayın ya. Cidden estetik durmuyor. Göz yoruyor ve oyunun yapısına uymuyor.
4) Cloutchasing ve birbirinin aynısı sunucular:
Sunucu açıyorsunuz, eskiden herkes Factions açıyordu vesaire şimdi Towny, BoxPvP vesaire. İnsanları takip etmeyin. Şuan gerçekten kaliteli bir Faction sunucusu yaptırsanızda tutabilir, insanlar farklı şeyler bekliyor. Şuan sunucu listesine girdiğim zaman 20 sunucudan 19'u aynı sadece renkler ve logolar değişmiş. Bu insanların sizi seçmesi için bir sebep yok.
5) Sürükleyicilik:
Şuana kadar girdiğim hiçbir sunucuda sürükleyicilik yok. Dinamik oyun ekonomisi (Hypixel, WynnCraft tarzı), keşfedilecek alanlar, seviye sistemi vesaire. Mesela; 4 senedir Minecraft oynamıyordum ve çok evde duran bir insan değilim ancak geri döndüğüm zaman Hypixel Skyblock'u 30 saat falan oynadım 3 günde; çünkü sürükleyici. Her yerde keşfedilecek yeni şeyler var. Aynısı WynnCraft içinde geçerli. Türk sunucularına giriyorum, her şey aynı. Yani sunucudan çıkıp sunucu listesinde bir altta duran sunucuya girsem sadece logo değişecek. Sunucu sahiplerinin ciddiye aldığını veya vizyonlarının olmadığını düşünüyorum.
Haklısın. Ama var olanın benzeri açıla açıla sayı çok düştü. Şuanda forumda yarısı bot, yan hesap olmayan sunucu yok. Bundan max 2 yıl sonra yeni türler gelmezse hiçbir sunucu kalmayacağından eminim. Birçok oyun için aynı şeyleri gözlemledim.arz talep meselesi, isteyen istediği yerde oynayabilir.
Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!