Bu piyasadan adam olmaz, bir çok isimi yad edilebecek iyi sunucular zamanında (1 yıl öncesine kadar) kapandı ve kişisel hayatları sebebiyle ya da piyasanın kötülüğünden açılamıyorlar (Hostingler, iş bilmez development yerleri, reklam verebileceğiniz yerler), bunu iş olarak görmeyen non-creative çoluk çocuklar ise sadece eş, dost ve topluluklar sayesinde piyasayı manipüle etmekte başarılılar ve bunu gerçek bir başarı olarak görmekteler. Türkiye'm bu çukurda batmaya mahkum.
Hadi gerçekten böyle mi biraz bakalım. 2019-2021 zamanlarında türkiye'de sunucu açmaya çalışıyordum. Yeni yeni java öğreniyordum, oyun tasarımı ve ölçeklenme konularda az çok bilgim vardı. O zamanlar bir faction sunucusu açmıştım ve prototip haliyle bile çok beğenilmişti. Verilen vaadlerin zamanla eklenmesi v.s herkesin hoşuna gidiyordu ancak sonradan scale olabilen bir yapı olmadığını fark ettiğim için java'da ki gelişimimi devam ettirmek istedim.
O zamanlarda hiç bir iş yapmayan ve yine sadece forumda konuşan adamlar vardı. Yaşım küçük olduğu için bunu yüzlerine söyleyip adamları darlıyordum, adamlarda beni darlıyorlardı. Piyasa yine buna benzerdi.
Ancak bu adamlar hiçbir şey üretmezken, biz tr'deki javacı oranını arttırmak adına bazı elimizden gelen hamleleri yapmaya başladık. Bu sırada ben eu'ya geçtim ve orada gelişimime devam ettim. Girdiğim ekip freelence ekibiydi ve bir kaç ay sonra alım yapmaya başladı. O noktada application manager olarak beni almaya karar verdiler. Büyük bir iş değildi ve çok kazancı yoktu ama benim için çok değerliydi. Sonuç olarak eu'nun en büyük ekibinin alım tarafında çalışıp tecrübe kazanacaktım.
Sonuç olarak işimi düzgünce yaptım ancak daha fazla yükselemeyeceğimi fark edip ayrıldım. Ayrılmadan önce işimi oldukça layıkıyla yapmaya çalıştım. Ancak ben ayrılmadan önce şunu fark ettim, ekibin %25-%30 kadarı türk olmuştu. Bu adamlar java konusunda hizmet verebilecek düzeydeydi ve gerçekten iyi iş yapıyorlardı.
Dürüst olalım, 2018'de javacı sayısı bir elin parmağını geçmezken şu an en az 50 kişi var. Sadece türkiye'de değiller.
Üstüne üstlük bu adamlar gelişmeye devam ediyorlar.
En önemliside eu'da gelişip, profesyonellik öğrenip tr'ye gelenler oldu. 1-2 kişi falan ama bu adamlar sunucu açmaya karar verdiğinde asıl gelişim bu noktada yaşanacak.
Piyasa analizi olarak, Minecraft hala inanılmaz güçlü bir piyasa. Dünyada ve türkiye'de milyonlarca oynanan bir oyun. Sadece düzgün iş yapamıyoruz. Düzgün iş yapsak yayıncıları falan çeksek inanılmaz iyi olacak ama o bilgi yok. İşte o bilgi edinilecek bir gün. Bu forumda demiştim ben günü geldiğinde javacı sayısı skripter sayısını geçecek diye yine dalga geçmişlerdi. Bir gün iş yapmayı bilen adamların sayısı bilmeyenleri geçecek diyorum şimdide.