Rehber Tasarıma Giriş 101 :) | Alan seçimi, gerekli programlar, kurs tavsiyeleri.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Nesna

çok haklısın
Elmaslar
130
Minecraft
iNesna

Discord:

Nesna#1002

Graphic-Design-Course-1080x635.jpg
Tasarıma Giriş

Neredeyse herkes sürekli tasarıma girmek ve yapmak istiyor ama nereden başlayacağını bilemiyor. Bu gün elimden geldiğince tasarıma nasıl giriş yapılır onu öğretmeye çalışacağım (yapabilirsem :) ).

1. Madde: Ne Tür Tasarımlar Yapacağına Karar Vermek​

Evet en önemli maddelerden biri bu. Ne tasarımı yapacağınıza karar vermek. İlk önce sizi grafik tasarım "dalları" ile tanıştırayım:
-Konu Tasarımı
-Kurumsal Logo Tasarımı
-Minecraft Sunucu Logo Tasarımı
-Banner tasarımı (tanıtım)
-Cover tasarımı
-Minecraft Banner Tasarımı

Evet yukarıda sadece bir kaç "dal" belirttim ama siz araştırarak dahasını bulabilirsiniz.
Alanımızı/alanlarımızı seçtiysek diğer maddeye geçiyorum. :)

2. Madde: Seçtiğin Tasarım "Dalının" Gereklilikleri​

Seçtiğiniz dala göre öğrenmeniz gereken programlar ve teknikler değişiyor. Eğer konu tasarımı seçtiyseniz dünyanın en popüler grafik tasarım uygulaması olan "Adobe Photoshop" öğrenerek başlamalısınız. Öğrenmenin ardından olabildiğince fazla konu tasarımı görmelisiniz.
Ayrıca dikkat etmeniz şeylerde var, renk uyumu, uygun iconları bulmak vs.
Tabi yapacağınız konu tasarımı (genel olarak tasarım) için işinizi kolaylaştıran siteler yok değil.

Misal renk uyumlarını bulmak için:
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için şimdi giriş yapın veya kayıt olun.
Sitesini kullanabilirsiniz
Vektörel çizimler ve ikonlar içinse:
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için şimdi giriş yapın veya kayıt olun.
sitesini kullanabilirsiniz.
Yazı fontları içinse:
adlı siteyi kullanabilirsiniz.
Minecraft tasarımları için rigleri Cinema 4D, Blender gibi programlar ile kendiniz yapabilirsiniz yada Google'a "Minecraft Rig Png" yazarak bulabilirsiniz ama kendiniz yapmanız her zaman için daha iyi.

Toparlamak gerekirse her dal için farklı gereklilikler var, Minecraft sunucu logo için c4d (Cinema 4D) gibi programları öğrenmeniz ve oralardan 3d yazılar ve arka planlar oluşturmanız gerekmekte. Photoshop ile de bunları süsleyebilir veya konu tasarımı yapabilirsiniz. Logo tasarımı içinde "Adobe illustrator" kullanabilirsiniz. Ama logo tasarımında bilgiden çok fikir önemlidir ona göre :)

3. Madde: Program Arayüzlerini ve Tasarım Tekniklerini Öğrenme​

Program arayüzlerini kurslardan çok karıştırarak öğrenme taraftarıyım ama siz gene kurslara göz atın derim. Aşağı bir kaç örnek Udemy kursu bırakacağım bakabilirsiniz. (Reklam Almadım :D)

Adobe Photoshop öğrenmek için kurslar;
İçinde bir çok detay ve tasarım tekniğini içeren güzel bir kurs:

Ücretsiz olarak ise şöyle güzel bir temel kurs buldum:

Adobe İllustrator Öğrenmek İçin Kurslar;
Vektörel çizim yapmaktan tut program arayüzüne kadar öğreten güzel bir kurs:

Düzgün ücretsiz bulamadım malesef. :(

Tasarım terimlerini öğrenmek içinse bir tasarımcı arkadaş edinebilirsiniz. Yada internette araştırmalar yapabilirsiniz. Bence bunun için bir kursa gerek yok :)
Not: C4D, Blender kurslarına kendiniz bakabilirsiniz.

4. Madde: Hazırsınız​

Alanınızı seçtiniz gerekli programları indirdiniz ve kurslarınızı tamamladınız. O zaman hazırsınız! Tek geriye kalan kafanızda bir tasarım fikiri canlandırmak ve onu aynen programlar aracağılı ile somut bir hale getirmek.

----------------------------------
Evet konumuz burada bitti. Size dilimin döndüğünce bir tasarımcı olarak tasarıma nasıl giriş yapabilirsiniz onu anlattım. Umarım faydalı olmuştur. Ve yazım yanlışları için kusura bakmayın :)​

Emek vererek uzun uzun yazdım eğer hoşunuza gittiyse bir elmasınızı alırım :D

Bende bu şekilde bir konuya başlamak istiyordum. Belki hala yapabilirim. Grafik-Tasarım okuyan ve Dijital Reklam Ajansında tasarımcı olarak çalışan biriyim. 1-2 Şey düzelteyim konu ile ilgili...

Ne Tür Tasarımlar Yapacağına Karar Vermek

Bu kısım bana biraz tuhaf geldi açıkçası. Yani tasarımda belirli bir alan yok. Çalıştığın yerde program bilgine göre iş verilir. Yani Photoshop biliyorsan seni Dijital tasarıma da verebilirler, Fotoğraf düzenlemeye de. İllustrator biliyorsan Kurumsal kimlikte yapabilirsin, Ambalaj da. Yani ne yapacağına karar vermek biraz yanlış bir başlık olmuş. Zaten programı öğrenen adam hepsini yapabilir. Ne yapacağına karar verip sonra programı öğrenmez.

Seçtiğin Tasarım "Dalının" Gereklilikleri

Minecraft Sunucu Logosu sürekli olarak 3D yapılmıyor. Sen sanırım burada sadece 3D olarak bahsetmişsin. Bende 2D olarak
Çizim Logolardan bahsedeyim o zaman.

2D Minecraft sunucu logoları Photoshop, SAI, Krita, Clip Paint gibi 2D çizim programları ile yapılabiliyor.

İlk olarak sketch ile başlıyorsunuz. Yani nasıl bir şey yapacağınızı düşünürken taslak olarak çizme aşaması diyebiliriz. Bu aşamada çok düzenli olmaya gerek yok çünkü bir taslak oluşturuyoruz.

Hemen sonrasında oluşturduğunuz taslağı programda raw(düz) olarak belli ediyorsunuz. Yani taslağın ana hatlarının etrafından düzenli bir şekilde çizip, düz renklerini veriyorsunuz.

Sonrasında Detaylandırma aşamasına geçiyorsunuz. Yani düz renklere Gölge, Işık yansıma gibi efektleri vererek daha gerçekçi olmasını sağlıyorsunuz. Çiçek, Böcek, Çimen gibi detayları da ekliyorsunuz.

Yani 2D Sunucu logolarını bu şekilde yapabilirsiniz. Kolay gibi yazılıyor ama asla değil. Çok alıştırma yapmanız gerekiyor. Ayrıca bir çizim tabletiniz olursa daha rahat edebilirsiniz.

Güzel bir konu açmışsın ben yukarıda gördüğüm bazı şeyleri düzeltmeye çalıştım. Bu konu insanlara yararlı olacaktır.

Kolay gelsin, iyi günler. :melek:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl