Nesna
çok haklısın
- Elmaslar
- 130
- Minecraft
- iNesna
Discord:
Nesna#1002
Tasarıma Giriş
Neredeyse herkes sürekli tasarıma girmek ve yapmak istiyor ama nereden başlayacağını bilemiyor. Bu gün elimden geldiğince tasarıma nasıl giriş yapılır onu öğretmeye çalışacağım (yapabilirsem :) ).
1. Madde: Ne Tür Tasarımlar Yapacağına Karar Vermek
1. Madde: Ne Tür Tasarımlar Yapacağına Karar Vermek
Evet en önemli maddelerden biri bu. Ne tasarımı yapacağınıza karar vermek. İlk önce sizi grafik tasarım "dalları" ile tanıştırayım:
-Konu Tasarımı
-Kurumsal Logo Tasarımı
-Minecraft Sunucu Logo Tasarımı
-Banner tasarımı (tanıtım)
-Cover tasarımı
-Minecraft Banner Tasarımı
Evet yukarıda sadece bir kaç "dal" belirttim ama siz araştırarak dahasını bulabilirsiniz.
Alanımızı/alanlarımızı seçtiysek diğer maddeye geçiyorum. :)
-Konu Tasarımı
-Kurumsal Logo Tasarımı
-Minecraft Sunucu Logo Tasarımı
-Banner tasarımı (tanıtım)
-Cover tasarımı
-Minecraft Banner Tasarımı
Evet yukarıda sadece bir kaç "dal" belirttim ama siz araştırarak dahasını bulabilirsiniz.
Alanımızı/alanlarımızı seçtiysek diğer maddeye geçiyorum. :)
2. Madde: Seçtiğin Tasarım "Dalının" Gereklilikleri
2. Madde: Seçtiğin Tasarım "Dalının" Gereklilikleri
Seçtiğiniz dala göre öğrenmeniz gereken programlar ve teknikler değişiyor. Eğer konu tasarımı seçtiyseniz dünyanın en popüler grafik tasarım uygulaması olan "Adobe Photoshop" öğrenerek başlamalısınız. Öğrenmenin ardından olabildiğince fazla konu tasarımı görmelisiniz.
Ayrıca dikkat etmeniz şeylerde var, renk uyumu, uygun iconları bulmak vs.
Tabi yapacağınız konu tasarımı (genel olarak tasarım) için işinizi kolaylaştıran siteler yok değil.
Misal renk uyumlarını bulmak için:
Sitesini kullanabilirsiniz
Vektörel çizimler ve ikonlar içinse:
sitesini kullanabilirsiniz.
Yazı fontları içinse:
adlı siteyi kullanabilirsiniz.
Minecraft tasarımları için rigleri Cinema 4D, Blender gibi programlar ile kendiniz yapabilirsiniz yada Google'a "Minecraft Rig Png" yazarak bulabilirsiniz ama kendiniz yapmanız her zaman için daha iyi.
Toparlamak gerekirse her dal için farklı gereklilikler var, Minecraft sunucu logo için c4d (Cinema 4D) gibi programları öğrenmeniz ve oralardan 3d yazılar ve arka planlar oluşturmanız gerekmekte. Photoshop ile de bunları süsleyebilir veya konu tasarımı yapabilirsiniz. Logo tasarımı içinde "Adobe illustrator" kullanabilirsiniz. Ama logo tasarımında bilgiden çok fikir önemlidir ona göre :)
Ayrıca dikkat etmeniz şeylerde var, renk uyumu, uygun iconları bulmak vs.
Tabi yapacağınız konu tasarımı (genel olarak tasarım) için işinizi kolaylaştıran siteler yok değil.
Misal renk uyumlarını bulmak için:
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için
şimdi giriş yapın veya kayıt olun.
Vektörel çizimler ve ikonlar içinse:
Yazı fontları içinse:
Minecraft tasarımları için rigleri Cinema 4D, Blender gibi programlar ile kendiniz yapabilirsiniz yada Google'a "Minecraft Rig Png" yazarak bulabilirsiniz ama kendiniz yapmanız her zaman için daha iyi.
Toparlamak gerekirse her dal için farklı gereklilikler var, Minecraft sunucu logo için c4d (Cinema 4D) gibi programları öğrenmeniz ve oralardan 3d yazılar ve arka planlar oluşturmanız gerekmekte. Photoshop ile de bunları süsleyebilir veya konu tasarımı yapabilirsiniz. Logo tasarımı içinde "Adobe illustrator" kullanabilirsiniz. Ama logo tasarımında bilgiden çok fikir önemlidir ona göre :)
3. Madde: Program Arayüzlerini ve Tasarım Tekniklerini Öğrenme
3. Madde: Program Arayüzlerini ve Tasarım Tekniklerini Öğrenme
Program arayüzlerini kurslardan çok karıştırarak öğrenme taraftarıyım ama siz gene kurslara göz atın derim. Aşağı bir kaç örnek Udemy kursu bırakacağım bakabilirsiniz. (Reklam Almadım :D)
Adobe Photoshop öğrenmek için kurslar;
İçinde bir çok detay ve tasarım tekniğini içeren güzel bir kurs:
Ücretsiz olarak ise şöyle güzel bir temel kurs buldum:
Adobe İllustrator Öğrenmek İçin Kurslar;
Vektörel çizim yapmaktan tut program arayüzüne kadar öğreten güzel bir kurs:
Düzgün ücretsiz bulamadım malesef. :(
Tasarım terimlerini öğrenmek içinse bir tasarımcı arkadaş edinebilirsiniz. Yada internette araştırmalar yapabilirsiniz. Bence bunun için bir kursa gerek yok :)
Not: C4D, Blender kurslarına kendiniz bakabilirsiniz.
Adobe Photoshop öğrenmek için kurslar;
İçinde bir çok detay ve tasarım tekniğini içeren güzel bir kurs:
Ücretsiz olarak ise şöyle güzel bir temel kurs buldum:
Adobe İllustrator Öğrenmek İçin Kurslar;
Vektörel çizim yapmaktan tut program arayüzüne kadar öğreten güzel bir kurs:
Düzgün ücretsiz bulamadım malesef. :(
Tasarım terimlerini öğrenmek içinse bir tasarımcı arkadaş edinebilirsiniz. Yada internette araştırmalar yapabilirsiniz. Bence bunun için bir kursa gerek yok :)
Not: C4D, Blender kurslarına kendiniz bakabilirsiniz.
4. Madde: Hazırsınız
4. Madde: Hazırsınız
Alanınızı seçtiniz gerekli programları indirdiniz ve kurslarınızı tamamladınız. O zaman hazırsınız! Tek geriye kalan kafanızda bir tasarım fikiri canlandırmak ve onu aynen programlar aracağılı ile somut bir hale getirmek.
----------------------------------
Evet konumuz burada bitti. Size dilimin döndüğünce bir tasarımcı olarak tasarıma nasıl giriş yapabilirsiniz onu anlattım. Umarım faydalı olmuştur. Ve yazım yanlışları için kusura bakmayın :)
----------------------------------
Evet konumuz burada bitti. Size dilimin döndüğünce bir tasarımcı olarak tasarıma nasıl giriş yapabilirsiniz onu anlattım. Umarım faydalı olmuştur. Ve yazım yanlışları için kusura bakmayın :)