Tartışmanın Zamanı Geldi | Ai Ne Kadar Büyüdü?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan benjamin17
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Görüntüleme 30

benjamin17

Loading ◌
Topluluk Yöneticisi
MinePass
Premium
Elmaslar
1.161
Discord İzni
Minecraft
benjamin1734

Discord:

benjamin17

Bir çoğunuzun bildiği gibi ai bugün çok ilerlemiş bir vaziyette. Her gün ai ile yapılan işleri incelemek ve gelişimini izlemek benim açımdan sıradan bir aktivite olmuş durumda.

Hatta işi biraz daha da ileriye götürelim. Şubat ayından beri yapay zekalar üstüne detaylı araştırma ve yoğun kullanımlar yapıyorum. Kullandığım ai modeli genel olarak chatgpt üstünde.

Projelerim en başta web tarafına yoğunlaşmak olmuştu. Ancak kısa bir zaman için de bazı şeyler düşündüm. Biz bu işi mc tarafına ne kadar uyarlayabiliriz. Evet ai plugin kodlayabiliyordu. Ancak koddaki bu becerisi ne kadar iyiydi???

Ufak bir test yapmaya karar verdim. Görev basit. Bana bir minimap plugini yap. Aslında bu pluginden piyasada sadece 2 tane falan var sanırım. Yeni bir tane de ben kendime neden yapmayayım dedim ve başladım yazmaya. İşin sonucu gerçekten şaşırtıcı derecede iyiydi. Sadece 10 prompt sonrası bana çalışan sapasağlam bir minimap plugini verdi. Bu plugin için ilk adım tamamlandı. Tek sorun bu sistem vanilla shader mantığında çalıştığı için farklı shader kurulunca patlamasıydı. Ancak bu sorunu da gene birkaç prompt ile diğer shader dosyalarını düzenleterek işimi gördüm.

Kısacası ai plugin, texture ve shader tarafında beklentilerimi oldukça karşıladı. Bu testi mayıs-haziran arasında yaptığımı belirtmek isterim. gpt 5.5 modeli kullanıldı.

Şimdi gelelim işin can alıcı boyutlarına. Yapay zeka plugin paketi yapabilir mi?
Bu soru birçok defa kendime sorduğum bir soruydu açıkçası ve denemeye korkuyordum. Sebebiyse belli olduğu gibi insan elinin test etmesi gereken ve insan gözü ile değerlendirilmesi gereken birçok sistemin tamamen yapay zeka tarafından yapılması paketlerde olan fikrimce özgünlük ve denge anlayışını tamamen yıkabilirdi.

Ve ne yazık ki endişe etmekte haklı çıktım. Yaptığım testler de öncelikle belirtmem gerekirse yapay zeka sıfırdan bir paket yapabilmek için belirli içeriklere ihtiyaç duyar ve belirli koşullarda bu paketi kusursuza yakın yapabilir. Bir plugin paketini sunucu jarı, plugin jarları vb tüm dosyaları ile size teslim edemez. Plugin paketi yapabilmesi için jar dosyalarını indirmeli sunucuyu bir kere başlatmalı ve oluşan config dosyalarını toplu bir şekilde yapay zekaya iletmeniz gerekmektedir.

Bu adımlardan sonra yapay zekaya belirli ve detaylı bir prompt girmeniz durumunda tebrikler tamamen sıfırdan yapılmış bir paket elinizde. Üstelik minumum hata ile! Tabi ki paketler sorunsuz demiyorum. Çünkü yapay zeka her ne kadar içerikler arası bağlantıları çok iyi yapabilse bile insan mantığına aykırı belirli durumlar bırakması mümkün. Ancak burada ki asıl problem yapay zekanın iş yükünü büyük ölçüde hafifleterek sizin hata tespiti veya çok ufak düzeltmeler harici herhangi bir işinizin kalmaması.

Yaptırdığım pakette de işler aynen böyle yürüdü. 25 civarı bir prompt ile hata tespit-prompt ve ince düzeltmeler-prompt şeklinde ilerleme sağladım ve paket son teslim aldığım hali ile 60 civarı plugine sahip tam çevrilmiş, tamamen işlevsel ve neredeyse 0 insan eli değmiş bir skyblock paketi elimdeydi.

Bu nokta da yapay zekayı biraz daha düşünmeye başladım. Yapay zeka insan eli değmesi gereken birçok sistemi kusursuza yakın ve tam da istediğim mantıkta yapabilmişti? Evet beklentilerimi gerçekten karşıladı ancak endişelenmekte de haklı çıkarması biraz korkutucu oldu. Bu testi mayıs-haziran arasında yaptığımı belirtmek isterim. gpt 5.5 modeli kullanıldı.

Şimdi gelelim daha farklı bir alana. Build kısmına...

Aslında build kısmı testlerine çok yakın bir zaman önce başladım. Bu testleri yaparken diğer modellere kıyasla çok daha iyi olan gpt 5.6 sol modeli ile çalıştım. Sonuçlar ne mi oldu dersiniz? Tamemen ortalama düzeyde 1.21.4 sürümünde medieval tarzda bir spawn mapi! Kaleler, evler, şehir meydanı, çevre tasarımı. Evet bu işi yapmak sandığımdan daha zordu. Sebebi ise yapı mekaniği sanırım ai için halen daha karmaşık(sadece bana ortalama bir spawn yap yazdım :D yani baya basit bir prompt).

Tamam tamam artık özete gelelim. Bunca hikayeyi bize neden anlattın diyebilirsiniz. Demek istediğim şey şu. Yapay zekayı olabildiğince doğru ve çok kullanan birisiyim. Ancak yapay zeka insan gözü ile yapılabilecek içerikleri kendi başına yapmaya başladığı bir devre giriyoruz.

Daha güçsüz modeller ile aldığım testler bile beklentilerimi fazla karşılarken şu saatten sonra gelecek modeller ne yapacak?

İlerleyen süreçte ai ile yapılan haritalar, plugin paketleri ve daha nice ürün görmeye alışmanızı öneririm. Ne kadar doğru olur veya ürün kalitesi ne kadar olur bilemem ancak yapay zekanın doğru kullanımı ile birlikte saf insan gücüne ihtiyaç baya azalacak gibi duruyor.

Bu durumlar hakkında ki düşünceleriniz nelerdir?

Çok detaylı ve ufkumuzu açan güzel bir konü olmuş eline emeğine sağlık

Ben de uzun süredir yapay zekayı geliştirme süreçlerimde yada hayatımın başka kısımlarında aktif olarak kullanan biri olarak gözlemlerine herkes katılır yine katılmayanlarda olabilir tabi ki İşin amelelik kısmını yani kod hamallığını çevirileri ve rutin config düzenlemelerini inanılmaz bir hızda hallediyor ufak tefek hatalar olsa bile bu yine büyük bir şey zamandan sağladığı tasarruf tartışılmaz bir gerçek

Ancak işin madalyonunun diğer yüzü de var yine Yapay zeka ne kadar gelişirse gelişsin bir sunucuya o ruh dediğimiz dokunuşu özgün konseptleri ve oyuncuyu içeri çeken o ince dengeyi ancak bir insanın vizyonu verebilir ne kadar kullanılsa kullansın bir yerde insan zekası insan fikrininde girmesi gerekli

Yapay zeka harika bir asistan ve iş gücünü hafifleten devasa bir araçtır ama bir yaratıcı değildir İleride piyasa kopyala-yapıştır AI paketleriyle ve haritalarıyla dolacaktır dolmayacaktır doğru ama tam da bu yüzden insan eliyle ve vizyonuyla işlenmiş gerçekten emek kokan özgün projeler çok daha fazla değer kazanacak

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl