Tahakral333
Bir Kömür Göründü Kaptanım!
- Elmaslar
- 43
- Minecraft
- Raken6316
Discord:
tahakral_333
selam forum, forumda çok görüyorum "abi hangi sunucuyu açsam tutar?" diye soranları. yıllardır bu işin içindeyim, kendi sunucularımı (Ayı Network, HaveCraft falan) kurdum, botlar yazdım, artık olayı çözdüm, sana bildiğim tüm sunucu tiplerini şöyle bi masaya yatırayım da neye gireceğine kendiniz karar verin
bak şimdi, olay tamamen şuna dönüyo:
hangisini açarsan aç, eğer oyuncuyu tutacak "o" şeyi (örneğin güzel bir ticket sistemi, düzgün çalışan bir duyuru botu, lag yapmayan bir altyapı) kuramazsan 1 haftaya sunucun çöp olur. insanlar artık kalite istiyor. bak ben vds'leri ayarlarken hep düşünürüm; "bu oyuncu buraya girdiğinde sıkılacak mı, yoksa burayı evi gibi görecek mi?"
bir de vds mevzusu var, ram'i yüksek tutayım diyerek iş bitmiyor, pluginleri optimize etmen lazım. spigot ayarlarını falan didik didik et, sunucun yağ gibi aksın.
özetle: ne açarsan aç, içine biraz kendi ruhunu kat. kopyala-yapıştır sunuculardan herkes bıktı. sen farklı ol, botlarınla sistemlerinle farkını ortaya koy, oyuncu zaten gelir.
hadi şimdiden kolay gelsin, kafana takılan bir tip olursa detaylı konuşuruz. takıldığın yerde çekinme sor, çözeriz bir şekilde. iyi forumlar!
bak şimdi, olay tamamen şuna dönüyo:
- BoxPvP / TrapPvP: bak bu şu an piyasanın kralı. insanlar girip yarım saat eğlenip çıkmak istiyor. çok fazla sistemle uğraşma, güzel bir harita ve biraz rekabet olsun yeter. oyuncu kitlesi biraz sabırsızdır, hemen aksiyon ararlar.
- Survival: bu işin klasiği. ama artık sıradan survival kimsenin ilgisini çekmiyor. içine biraz ekonomi, biraz klan savaşı, belki biraz da özel görevler (quest) eklemen lazım. "hardcore" seviyorsan zorluğu artır, "chill" takılmak istiyorsan claim sistemini kolaylaştır.
- Skyblock: aslında en sadık kitle buradadır. adam adasını geliştiriyor, o adayı kendine yuva yapıyor. buradaki anahtar kelime "istek". oyuncu adasını ne kadar özelleştirebiliyorsa o kadar çok kalır.
- Factions: eskisi kadar popüler mi tartışılır ama kemik kitlesi hala burayı bırakmıyor. klan savaşları, kale kuşatmaları falan... burası tam bir strateji ve ekip işi. düzgün bir klan eklentisi olmadan sakın girme, kanser eder seni.
- Creative / Roleplay: burası tamamen hayal gücü. eğer iyi bir ekibin varsa ve "biz hikaye kurarız" diyorsan gir. ama teknikten çok biraz daha "insan yönetimi" ve "sohbet" becerisi ister.
- Towny: işin biraz daha "devletçilik" kısmı. şehir kur, vergi topla, sınırlarını çiz. burası teknik adam işi; pluginleri iyi ayarlarsan oyuncu kendi krallığını kurar, sunucun çok ağırbaşlı ve düzenli olur. ama ayarları düzgün yapamazsan kaos çıkar, baştan diyeyim.
- SMP (Survival Multiplayer): burası işin daha relax tarafı. claim at, arkadaşlarınla takıl, ev yap. teknikten çok insan yönetimiyle uğraşırsın. "grief" olayını iyi kontrol etmen lazım, yoksa oyuncular birbirinin evini patlatınca senin kapına dayanırlar.
hangisini açarsan aç, eğer oyuncuyu tutacak "o" şeyi (örneğin güzel bir ticket sistemi, düzgün çalışan bir duyuru botu, lag yapmayan bir altyapı) kuramazsan 1 haftaya sunucun çöp olur. insanlar artık kalite istiyor. bak ben vds'leri ayarlarken hep düşünürüm; "bu oyuncu buraya girdiğinde sıkılacak mı, yoksa burayı evi gibi görecek mi?"
bir de vds mevzusu var, ram'i yüksek tutayım diyerek iş bitmiyor, pluginleri optimize etmen lazım. spigot ayarlarını falan didik didik et, sunucun yağ gibi aksın.
özetle: ne açarsan aç, içine biraz kendi ruhunu kat. kopyala-yapıştır sunuculardan herkes bıktı. sen farklı ol, botlarınla sistemlerinle farkını ortaya koy, oyuncu zaten gelir.
hadi şimdiden kolay gelsin, kafana takılan bir tip olursa detaylı konuşuruz. takıldığın yerde çekinme sor, çözeriz bir şekilde. iyi forumlar!
Son düzenleme: