Sunucu Röportajları #2: Son Cesurlar

fugue

Zümrüt Hojtir, Ama Benenah
Elmaslar
894

Discord:

srcn.

Ydy7yz.jpg

Sunucu Röportajları #2: Son Cesurlar
Gelin, şahane sunucuyu yakından tanıyalım!

? Röportaj serisi artık cumartesi günleri yayınlanacak!
2 hafta önce başladığımız seride söylediğimiz gibi pazardan pazara röportaj yapılacaktı. Bu seriye yardımcı olan kişilerle toplanıp konuştuk ve cumartesinin daha uygun olduğuna karar verdik. Okul, yoğunluk açısından daha güzel oldu. Bu hafta yanımızda Son Cesurlar sunucusunun sahibi Over_Brave var. O kadar yoğunluğun arasında bizlere zaman ayırdığı için kendisine teşekkür ederim.

Her hafta olduğu gibi bu hafta da yorum kısmından fikirlerini belirten 3 kişiye premium hediye edeceğim, kolları sıvama vakti geldi. Şimdi ise Son Cesurlar ekibiyle yaptığımız röportaja geçelim;

1- İlk olarak kendinizi, yönetim ekibinizi ve ekip içerisindeki görev dağılımını anlatır mısınız?
Merhabalar, tekrardan bizlerle 2. kez röportaj yaptığınız için teşekkür ederiz. Aralık ayından bu yana sunucumuz çok fazla değişti ve gelişti. Buradan sunucumuzu geliştiren Over_Brave isimli kurucumuza teşekkür ederiz. Hala da geliştirmekte ve yenilikler getirmektedir.

Adım Mustafa Yavuz Okumuş. Liseden mezun oldum; üniversite sınavı için tekrardan hazırlanıyorum. Bilgisayarlarla ilgilenmeyi çok seviyorum(Her şeyiyle "hatası-parçası-programı"). Tam olarak Minecraft oyununa 1.4.7 versiyonunda SonOyuncu -Lehamam kanalının survival games çektiği oyunundan oynamak için girdim fakat tam da öyle olmadı. Daha çok creative ve smash oyun modları oynadım- sunucusunda başladım(Hayır isim buradan gelmiyor.) Daha sonra skyblock oyun moduyla tanıştım ve ilk sunucumu 2013'te 1.6 sürümünde yapmaya başladım tabi gel zaman git zaman çok şey öğrendim. 2016'da SonCesurlar sunucumu açtım ve halada bu sunucuyu geliştirmeye devam ediyorum. Aynı zamanda Keyubu'da Minecraft ekibindeyim. Elimden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum.

Yönetim ekibim toplamda 3 kişiden oluşuyor: Ben, GoveNEX, bartgomez. Bu arkadaşlarımla da sunucumu ilk yapmaya başladığım zaman tanıştık. İlk sunucumuz faction olmuştu. Kendileri çok yakın arkadaşlarım, internet ortamından tanışsak bile ben Samsun ilinde yaşarken onlar ise İzmir ilinde oturuyorlar. Ne olursa olsun bu 6 yılda birbirimize çok bağlandık ve fiziksel bir arkadaştan daha çok birbirimizi sevdiğimizi düşünüyorum.

GoveNEX; Reklam Koordinatörü, Forumlarda, Youtube'da ve daha çok çeşitli platformda reklamlarımızı sağlayan aynı zamanda diğer bir oyun sunucu(Unturned) kurucu bir ekip arkadaşım.

bartgomez; Yargıç, Oyun içindeki düzeni sağlayan, oyuncu ilişkisi, market fiyatlandırma ve benzeri şeylerde yardımcı olan bir ekip arkadaşım.

2019-11-09_11.15.18.png

2- Herkes ekibinde en nadide insanları ister. Ekibinizin alım veya başvuru süreçleri nasıl ilerliyor?
Ekibimiz için ekstra kişiler alıyoruz. Moderatör ve rehber alımlarımız bazen oluyor. Elimizden geldiği kadar özenle seçiyoruz. İlk öncelikle en üst sürüme kadar bilgisini ölçüyoruz. Biliyorsunuz ki sunucu sürümümüz her daim en güncel sürümde! Daha sonra sunucumuzdaki oynanışı ve sistemler hakkında bilgisini ölçüyoruz. Tek bir kelimesi yanlış bile olsa maalesef reddediyoruz. Çünkü sunucumuzu özel yapan şeylerden biride sistemlerimiz. Sistemlerimizi yanlışlıkla bile yeni oyuncuya hatalı anlatsa, oyuncunun sunucuya bakış açısı değişebilir.

Başvurularımızı form üzerinden yapıyoruz. Daha sonra formu doldurmalarına göre bu yukarıdaki sorulardan sınava çekiyoruz. Şunu da unutmadan eklemek istiyorum. Sunucumuzda her detayı anlatan bir menü mevcut. Başvurmak isteyenler sunucumuza girdikten sonra "/scmenü" komutunu kullanarak detaylı bilgi sahibi olabilirler.

Başvuru Formu Adresi:
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için şimdi giriş yapın veya kayıt olun.

3- Son zamanlarda açılan hazır skyblock sunucularının sayısı arttı, bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Saçmalık diyorum. Sırf para kazanmak için o kadar saçma sapan sunucular var ki... Az özgün olun. Hazıra konmayın. İngilizce kaynaklardan yararlanın. Hem ingilizce seviyeniz artar hemde bilgi edinirsiniz. Ben bu noktaya gelmek için kimseden yardım almadım çünkü insanların benden nefret etmesini istemedim. Bu soruların ardı ardasının kesilmeyeceğini biliyorum. Sürekli olarak devam edecek. Daha bilmediğiniz, öğrenmediğiniz o kadar fazla eklenti var ki ben bile dahil. Hepsini geçtik paralı eklentileri leak kullanıp sunucumda lag var diye yazmaları insanı çığırından çıkartıyor.

Sormak ayıp değil, bilmemek ayıp derler. Heh, işte bunun suyunu çıkarmamanız gerek. İnsanlar sizin köleniz değil, para kazanacağım diye başka insanların canlarını sıkıyorsunuz ve HAKKINA giriyorsunuz. 1-2 aylık sunucu açıyorsunuz hazır paketlerle hem işi beceremiyorsunuz hem de oynayanların emeğine ve parasına hiçe sayıp sunucunuzu kapatıyorsunuz ve diğer kaliteli EMEK sarf eden sunucuların ekmeğine mani oluyorsunuz. Cidden yazık... Açacaksanız adam gibi açın, uğraştırmayın milleti. Kul hakkına da girmeyin.

Bakın, biz bundan tam 1 yıl önce tek emek skyblock sunucusuyduk. Herkes bize tutturamazsınız dediler ama kulak asmadık. Var gücümüzle devam ettik. Emek skyblock sunucusunu tekrardan tutturduk, böylece de Türkiye'ye ve bize laf edenler ağızları açık bir şekilde bizleri izlediler. Daha sonra başarımızı gören bir çok kişi 1-2 aylık ömürlü sunucu açıp emek skyblock oyun modunu batırmaya çalıştılar. Oyuncu sayımızı elimizden aldılar ama bakın hala yılmadık dimdik ayaktayız ve son kalite hizmet vermeye devam ediyoruz. Unutmayın her ne olursa olsun bizim sunucumuz tek ve her daim Emek skyblock sunucu olmaya devam edecek kimsede bunun çizgisini değiştiremeyecek.

2019-11-09_11.16.00.png

4- Sizi diğer sunuculardan ayırdığını düşündüğünüz sistemleriniz veya özellikleriniz var mı?
Bu soruya her şey diyebilirim. Sunucu sürümünden tut sunucu girişine kadar bizi ayıran bir sürü özelliğimiz ve farkımız var. Bunun egoistlikle alakası yok. Tam tersine insanlara yapabilecekleri hakkında fikir sunuyorum, sıradan bir sunucu değil. Türkiye'nin en iyi skyblock sunucusundan bahsediyoruz. İtirazı olan varsa kanıtlarıyla yorumlara bekliyorum. Oyuncu sayısıyla değil gerçek manada sunucunun kalitesinden bahsediyorum.

Sunucumu her zaman kötü sürümlerde değil de güncel sürümlerde tuttum. Sonuçta Mojang bize boşuna sürüm yapıp önümüze sunmuyor, oynayalım diye yapıyor. Daha fazla üretkenlik ve hayal gücü! Bende bunu oyuncularıma sunan her zaman ilk Türk sunucu oldum, 1.9'dan beri... Sunucu sistemlerimiz anlatamayacağım kadar fazla ama şunu bilmekte yarar var; sunucu sistemlerimiz boş değil, hepsi SCBlock oyun modu altına birleşmiş ve özgün olmuş bir oyun modu.

5- Hosting firmaları artık siteleri bile ücretsiz vermeye başladı. Eskiden bu tür şeyleri yapması çok güçtü. Benzer özelliklerin hazır verilmesi sizce piyasayı nasıl etkiliyor?
Hiç sıkıntı değil. Verilmesi gereken bir şey zaten. Sonuçta bu site olayı hosting şirketlerini de kalkındırıyor. Kendi sitesinde mobil ödeme ve kredi kartı ödeme sistemlerini kullanarak hosting şirketlerine para yükleyebiliyorlar. Bu da oyuncularına kolayca sunucu sahiplerine bağış yapmasında rol oynuyor. Kesinlikle karşı değilim ve sonuna kadar destekliyorum.

6- Piyasaya yeni yeni girmeyi planlayan sunuculara neler önerebilirsiniz?
Özgün ol. Kopyacı olma. Kendini yüceltmeye çalışma, tek iyi sen değilsin. Elbette senin gibi iyi olmaya çalışanlar vardır ve olacaktır da. Anlattığım ön yargı kırılınca olacak. Şu an için Türkiye'de böyle bir şey mümkün değil gibi gözüküyor. Kendin araştır. Hazır kullanma. Sor araştır ama insanları bunaltma.

Oyuncuların ile sonuna kadar ilgilen ve kesinlikle hiç birini birbirinden ayırma. Sonuçta herkes eşit bir oyunda oynuyor. Kesinlikle desteğini esirgeme ve kesinlikle PARA İÇİN yapma. Kim ne derse desin. Bu işi para için yapacaksan, para kazanamadığın gün sunucunu kapatırsın ve oyuncularının hakkına girersin. Unutma bu sunucu senin değil. O sunucuya giriş yapıldıktan sonra emek veren herkesin. Kendine buyruk hareket kesinlikle etme!

7- SonCesurlar ismi gayet çekici duruyor. Bu isim nasıl ortaya çıktı?

Bu isim aslında birazda çocukluktan kalma diyebiliriz. İsmim Yavuz, Yavuz isminin bir kaç anlamından biride cesur. O zamanlar kendimi biraz özel gördüğümden ve insanların acizliğine baktığımda, bu dünyayı bir kişinin kurtarabileceği düşüncesine kapıldım. Bundan dolayı ise son kelimesini de getirme ihtiyacı duydum. SonCesur mu SonCesurlar mı? derken 2.'sinin daha çekici durduğunun kanaatine vardım. Neredeyse 6 yıl da böyle devam etti. Şimdi ise ekibimde kullandığım BraveSCome(Ortadaki SC yazısı şu anki isme bir gönderme.) adını kullanıyorum fakat bunun Minecraft sunucumla bir alakası yok.

Ek_Acklama_2019-10-30_211203.png

8- Başka oyunlarda veya platformlarda sunucularınız bulunuyor mu?
Evet! Toplamda 3 platformda sunucumuz bulunmakta: Minecraft, Unturned, CS:GO.
Not: CS:GO sunucu projemiz bir kaç ay önce askıya alındı. Yakın zamanda tekrardan aktifleştirilecek.

9- MC-TR yönetimi tarafından zümrüt sunucuya layık görüldünüz. Bu konudaki düşünceleriniz neler?
Eee, Yani çok övünmek istemiyorum ama hak ettiğimi sonuna kadar düşünüyorum. Gerçekten çok emek verdim ve nasıl olursa olsun bir şekilde insan bir türlü karşılığını bekliyor. Tam olarak şu ana kadar 1 yılda 4000 TL kazancım oldu. Sunucu aylığı 200x12=2400 TL, sunucu gelirine 600 TL, yakında sunucu reklamına 400 TL, kalanı ise sunucudaki bir kaç özel eklentilere gitti. 1 yılda cebime 600 TL girdi diyebilirim.

Kesinlikle yalan konuşmuyorum, bunlar %100 doğrudur. Bu işi hiçbir zaman para için yapmadım, yapmayacağım da. Her zaman "Daha nasıl kaliteli vakit geçirtebilirim?" sorusuna cevap vererek bu sunucuyu geliştirdim ve halende bu doğrultu üstünde devam ediyorum. İşi severek yapmazsan zaten o sunucudan da bir cacık olmaz.

10- Son olarak buradan söylemek İstediğiniz bir şey var mı?
Bize bu fırsatı tekrardan verdiğiniz için teşekkür ederim. Umarım bu yazıyı bir çok kişi okur ve okuyanlara az çok bir şey katabilmiş olmuşumdur. Tüm MC-TR ekibine teşekkürlerimi iletirim. İyi forumlar dilerim, deşerim bilirsin!

sclogov2.png

? Son Cesurlar'ın tanıtım konusuna uğramayı unutma!
Hey, sen! Röportaj için bize saatlerini ayıran Son Cesurlar ekibinin açtığı tanıtım konusunu gördün mü? Eğer bakmak istiyorsan
buraya tıklayarak ilgili içeriğe ulaşabilirsin. Nadide sistemlere ve sunucuya göz atmanı şiddetle öneriyoruz, sağlıcakla kalın!

Son düzenleme:

Uzun zaman sonra sunucu röportajı görmek güzel oldu. Şu an kahvemi hazırlıyorum. Birazdan kahvemi yudumlarken okuyacağım :))

çok güzel bir röportaj olmuş.

Kahve eşliğinde çok kaliteli bir röportaj okudum. SonCesurlar ekibine başarılar en kısa sürede sunucularına girip test edeceğim.

Güzel bir röportaj olmuş kendilerine başarılar dilerim.

Güzel Bir Tanıtım İçin
Teşekkür ederim

Bizde böyle bir şey yapmak isteriz :)

Güzel bir roportaj olmuş yiğitin dediği gibi bizde çay var çayımı içerken okuyacağım

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl