fugue
Zümrüt Hojtir, Ama Benenah
Minecraft Türkiye - Skyblock Sunucusu ile Yaptığımız Röportaj
Sıcak sıcak röportaj konusu isteyenlere..
Evet, Minecraft Türkiye okurları. Bugün sizler için SonCesurlar sunucusunu ziyaret ettim. Kendileri emek skyblock konusunda en önde gelen sunuculardan biri olduğu için emek skyblock hakkında ki tüm soruları onlar sayesinde cevaplayacağız. Uzatmadan sunucu sorumlusu Over_Brave ile yaptığımız röportaja geçelim;
1- Öncelikle bize biraz kendinizden ve yönetim ekibinizden bahseder misiniz?
Merhaba öncelikle benim adım Mustafa Yavuz, 17 yaşındayım. Oyunlarda Over_Brave ismini kullanıyorum. Yönetim ekibim toplam da 3 kişiden oluşuyor. Govenex, Bartgomez ve son olarak ben. Sunucunun genel olarak işleyişini, pluginerliğini, skripterliğini ben üstlenirken diğer arkadaşlar daha çok sunucuda ki oyuncularla beraber vakit geçirip ve ilgilenerek bana yardımcı oluyorlar. Bu sayede bu işi tek başıma yapmadığımı hatırlıyorum.
2- "SonCesurlar" isimli projeniz ortaya nasıl çıktı?
"SonCesurlar" projemizin ismi aslında çok eskiden geliyor. Sene 2012, O zamanlar Minecraft serüvenine yeni ayak basmaya başlamıştım ve o zamanlar oyun içi adım "cesuryavuz55" idi. Bir gün etrafıma bakmıştım ve hiç cesur isimli bir oyuncu yoktu. Bende demiştim ki o zaman eğer bir sunucum olursa ismini "SonCesurlar" koyacağım.
3- Sunucunun kuruluş sürecinde karşılaştığınız zorluklar nelerdi?
Ben sunucuyu kurmaya ilk defa 2013'te başlamıştım ve hiç bir bilgim yoktu. ilk açmaya çalıştığım sunucu HUB sunucuydu. Ve işin komik tarafı ben HUB sunucuyu tek kategori olarak açmaya çalışıyordum. Baktım olmuyor işi bıraktım. O sıralar faction sunucuları çok rövanştaydı. Bizde faction açalım dedik ve her şeyini tamamlayıp açtık. İlk para kazandığım sunucuydu fakat bir gün birinin sunucusuna girip bug bulmuştum ve mapini yok etmiştim. Buna karşılık bana mapini ve plugin paketini vericeksin demişti. Yasal işlemler vs. diyerek o zamanlar korkutmuştu beni. Bende mecburen vermiştim. 2 sene sonra 2016'da ilk skyblock sunucumuzu açtık. O zamanlar TeamEnderS adında başka bir skyblock sunucusu vardı ve biz onlarla rakip seviyeye kadar gelmiştik. Türkiyede ki tekli sunucu olarak 1. TeamEnderS 2. SonCesurlar'dı. (Bunlar nitradonun sunduğu bilgilerdi ki o zaman nitrado sunucularında patlama var.)
Bizim bu sunucuyla alıp veremediğimiz çok oldu. Bunlar yine 4 kişi ekip halinde çalışırken ben yine tek başıma plugin işleriyle uğraşıyordum. Onların sunucusunu çok beğendiğimden dolayı sürekli onların sunucusundan bir şey alıyordum ki bu sunucuda da onlardan olan bir şeyler var. Onların ekibinin arasında Yusuf diye arkadaşım var ve biz bunla sohbet ediyoruz. Bir gün ben bunların sunucularını çok benzetince Yusuf'u ajan sandılar ve ekipten çıkardılar. Oysa ki hepsi kendi bilgim ve kendim araştırmamdı. Sunucumuz 9 ay açık kaldıktan sonra OP Skyblock denilen illetler çıkmaya başladı. Kim çıkardıysa iyi para kaldırdığı kesin. O günden beri sunucumuzda düşüş gözlemlendi ve en sonunda kapatma durumuna geldik. 2 sene sonra Haziran 2018'de adı Batihost olan firmayla işe başladık ve sunucumuzu açtık. Tek sorun sunucu 10 kişiyi geçince bir an da TPS 9'lara düşmesiydi. Biz bunu söylediğimizde yok sorun, yok sıkıntı sizle alakalı, yok bilmem ne. Timings raporu atınca makinenizi değiştiricez dediler. Dediler dediler ama dediklerini yaptılar mı orası tartışılır. Sorun devam edince bizde bıraktık. 3 Ağustos 2018'de ilk survival sunucumuzu açtık. Diğer sunuculardan farklı olarak sunucumuzu 1.12 olarak geliştirerek insanlara 1.12'yi tanıttırdık. Bizden sonra ProjectSurvival açıldı ve bizim de survival dönemimiz bitti.
Tekrardan son kez belki bir şansımız vardır diye kökenimiz olan skyblock sunucumuzu açalım dedik ve karşınızdayız. Şuan kendisi 1.13 fakat 1.8 girişleri de var. 1.13 sistemlerinin hepsi çalışmakta. Sunucumuzda hiç bir sisteme yasak yok çünkü sunucu emek sunucu. Herkes bize OP'lar kralken siz emek tutturamazsınız dediler yaptık. Emek sunucumuzda ki online rekorumuz 61, Bu zamana gelene kadar bir sürü zorlukla karşılaştım. Evet ama hepsinin üstünden tek başıma geldim.
Sunucumuz da diğer sunucularda bulamayacağınız sistemler mevcut;
- İlk olarak şuan hiç bir sunucu 1.13 değil.
- Farmlarınızı tek tek satmak yerine SCSAT sandığına koyarak hepsini 90 saniyede bir oto satmasını sağlamak.
- Nether adasının yanında End Adası da mevcut.
- Rütbeler yerine meslek sistemi. (Lordlar hariç.)
- SkyBlock Pass ve Ek görevler. Zaten diğer klasik sistemleri anlatmaya gerek yok..
5- Skyblock tarzı sunucular çok fazla. Sizi bunlardan ayıran şeyin ne olduğunu düşünüyorsunuz?
Bizi diğer sunuculardan ayıran özelliği; eskilerin emek skyblock sunucusu olmamız. Oyuncuların artık OP'lardan sıkılması ve 2 senedir sürekli OP sunucuların açılması. Bizde 2 sene önceki başarımızı tekrar yaşatabiliriz düşüncesiyle yola çıktık ve bunu başardık. OP'lardan sıkılan oyuncuların genelinin bulunduğu bir sunucuyuz. Toplam da 10.000 oyuncu kaydımız bulunuyor.
6- Hangi Hosting'i kullanıyorsunuz? Memnun musunuz?
Tabii ki de şuan en iyi hosting firması olan KEYUBU'yu kullanıyoruz. Size verdikleri destek gerçekten muazzam. Satışlarınızı yapmanız için size site bile veriyor, daha ne beklersin ki? Firmayla aramızda şu ana kadar hiç sorun olmadı. Sunucu problemlerinde de bir sıkıntı oluştuğunda hemen elinden gelen gayreti gösterip düzeltmeye çalıştılar. KEYUBU'yu tercih edin umarım pişman kalmazsınız.
7- Genelde oynayan oyuncularınızdan gelen şikayet ne oluyor?
Oynayan oyuncularımızdan gelen genel şikayet maalesef ki yetki oluyor . Yine de en hızlı şekilde cevap verip düzeltiyoruz.
8- Son olarak uzun bir tecrübeniz olduğundan dolayı sunucu işine girecek arkadaşlara ne önerirsiniz?
Yeni sunucu açacak arkadaşlara şunu söylemek isterim; kesinlikle ama kesinlikle hazır paket kullanmasınlar. Bilmiyorsa öğrensinler. Eğer Öğrenmek istemiyorlarsa açmasınlar. Açanlar varsa da zaten hepsi tamamen para için açıyor demektir. Ve diğer sunucularda olmayan özgün sistemler yapsınlar.
9- Piyasada bulunan Skyblock sunucuları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Piyasada bulunan tüm sunucular bildiğim kadarıyla 2-3 tanesi hariç hepsi OP Skyblock sunucu. Ben OP sunucuları da para için açılmış sunucular olduklarını düşünüyorum. Emeklerde sıkıntı yok ama başkasının sistemini de çalıp eklemek hiçte güzel olmuyor.
10- En çok sorulan şu soruya da cevap verelim ki artık sormasınlar; Yetkili kadrosuna birini arıyor musunuz?
Yetkili kadrosuna birisini aramıyoruz. Biriyle ortak olduğumuzda istemediğimiz şeyler oldu. Bundan dolayı plugin, skript, map kısmında yola tek başıma devam etmek istiyorum. Rehber, Moderatör gibi alımlar olunca sunucunun discord sunucusunda duyuruyoruz.
SON
Son olarak röportaj konusunda bana yardımcı olan Over_Brave ile GoveNEX'e teşekkür ederim. Kendileri gerçekten çok uzun süre emek vererek harika bir sunucu kurmuşlar. Uzun zamanın da verdiği tecrübeyle açılan bu sunucuyu herkese öneririm. Forumumuzda bulunan SonCesurlar sunucusunun konusuna gitmek için buraya tıklayın.
Son düzenleme: