Sunucunuzdaki hedefinize göre değişir ama herhalde büyük bir sunucu olmayı hedefliyorsunuz.
Günümüzde sunucu kurmak eski dönemlere nazaran çok daha fazla bütçe gerektiriyor, yani siz büyük bir sunucu açmayı hedefliyorsanız öncesinden büyük bir bütçeniz olmalı özellikle sunucu kurmayı bilmiyorsanız ve başkasına kurduracaksanız bütçe deli saçmasına dönüşebilir. Ardından hem kar yaptıran hem de donanımınızı yükseltmeyi hem de tekrar reklam yapmanızı sağlayacak kadar yeterli para kazanmanız gerekiyor sunucunuzdan.
Bu yüzden bütçe risklerini önceden kabullenmeniz gerekiyor, ama ardından birde sunucu kurmanın kendisinin risklerini kabullenmelisiniz, bir çok kişinin sunucusu tutmuyor deli gibi bütçe ve reklam yatırıp da daha ilk ayını dolduramadan kapanan veyahut yine aynı bütçeyi yatırıp pek fazla oynattıramayan sunucular var.
Bunun nedeni Güzel Sunucu kurmak cidden zor, herkes sunucu kurabilir paper jar indirip start.bat açarsanız sunucu kurmuş oluyorsunuz ama bunu yüzlerce kişiyi oynattıracak seviyeye getirmek herkesin harcı değil.
ve güzel sunucu dediğimiz şansa pek dayalı olmayan ve sırf kendi kalitesi ve kendi farkı ile öne çıkmış bir sunucu olmak.
eğer bunu yapmak istiyorsanız bu cidden zor bir şey. Sunucular ise ya kalite işini denese de beceremediği için, veya tümden kaliteyi es geçip farklı yöntemler ile, atıyorum çok fazla reklam yapmak ile öne çıkmaya çalıştığı için genelde tutmuyorlar.
fakat gerçekten kalite işini becerirseniz tutmama şansı çok az. Bu yüzden insanlar kaliteli denedim tutmadı diye her yerde sitem ediyor çünkü yapamamışsın abicim. Ben bir çok sunucu geziyorum deniyorum kendi gözlerimle görüyorum.
Kaliteli yapmak aşırı zor ama en risksiz yöntemlerden birisi, eğer kalite yerine farklı yöntemler ile tutmaya çalışacaksanız asıl risk o zaman başlar.
Bu arada Kalite dediğimiz illaki hypixel gibi bir sunucu yapmak değil, bunu küçük ölçekler ile yapmanın bir çok yolu var, örneğin olan sistemi geliştirirsin, skyblock'da ve tr skyblockdaki sunucuların çoğunda insanların şikayet ettiği şeyleri düzeltmeye çalışabilirsin vs. en klasik sunucunun üstüne bile yeni özellik eklemenin binbir türlü yöntemi var ama bir çok kişi özellik ekleme konusunda kapalı olduğu için ne yapabileceğini bilmiyor bu konu hakkında.
Bu işlerde şans mevzusu etkili, evet sırf şans ile tutan sunucular var, ama siz ne yaptığınızı biliyorsanız sırtınızı şansa yaslama oranını en aza indirebilirsiniz. Ama diyorsanız onlar öyle yapmış böyle yapmış bende yaparım diyorsanız şansa muhtaç olursunuz ve büyük ihtimal o şans size gelmez. Bütün sunucuyu şansa muhtaç etmeyin bence.
tamamen özel sistemlerle donatılmış 10-20 online çekip kapanmış sunucular da var.
Sunucunun tutmama sebeplerinde bir ton etken var, kimse p2w olmayan adaletli yetkili kadrosu iyi sunucu açın tak diye tutarsınız demiyor, her şeyi doğru yapsanız bile sunucunun oynanışı keyifli değilse oyuncunun oynayıp eğlenmesi mümkün değil, özel sistem yapsan bile sistem keyifli değilse veya atıyorum bazı sistemler güzel olup ama sunucunun geri kalanı keyifli değil ise yine oynanmaz. Burada dikkatini geçtiğim kelime "keyifli", çünkü en şaşalı en kodlu sistemi yapsan bile keyifli olmazsa bir işe yaramaz.
Sunucuyu tutturacak olan kişiler
sizlersiniz, şunu ekledim böyle yaptım p2w koymadım o zaman tutsun diye bir şey beklemek mümkün değildir.
Piyasada gerçekten çok fazla sunucu var
Bizim ülkemizdeki aktif sunucu sayısı yurtdışına oranla zaten daha az, hele öyle ki zaten güzel sunucu sayısı pek fazla olmadığına göre siz güzel sunucu açarsanız zaten diğer sunuculardan kaç tane olduğunun pek önemi kalmaz. Benimki tutmadı çünkü x tane daha sunucu var argümanı geçerli değil bahane olarak kullanılamaz. Sunucu kapandıktan sonra duyuru mesajına bunu yazarsanız gülerler.