Sıkılmadınız mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan FKeiraa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Görüntüleme 34

FKeiraa

Örümcek Hoşt!
Elmaslar
262
Minecraft
FKeiraa

Discord:

FKeira

Öncelikle konumu yanlış yere açtıysam yetkili ekibinden özür dilerim, uygun bir yer bulamadım.
Son birkaç gündür forumda yeni ve eski sunucu konularına bakıyorum. Bir süre sonra bütün konular birbirine karışmaya başladı.

“Eşsiz sistemler.”
"Efsanevi sunucu."
"P2W olmayan bir sunucu"
“Tamamen özel.”
“Daha önce görülmemiş.”
“Türkiye’de ilk.”

Herkes doğal olarak kendi projesinin farklı olduğunu düşünüyor. Bunda kötü bir şey de yok. Ama işin garip tarafı şu, herkes farklı olmaya çalışırken sunucular giderek birbirine daha çok benzemeye başladı. Skyblock açıyorsunuz.

Spawner var.
Minyon var.
Kasalar var.
Günlük ödül var.
Meslek seviyesi var.
Pet seviyesi var.
Battle Pass benzeri bir sistem var.
5 farklı para birimi var.
Her şey için ayrı bir menü var.

Üstüne bir de onlarca “özel sistem”. Bir noktadan sonra kendime şunu sormaya başladım:

Biz Minecraft mı oynuyoruz, yoksa Minecraft’ın içinde başka bir mobil oyun mu?

Bunu sadece dışarıdan eleştirmek için söylemiyorum.
2010’dan beri Minecraft sunucularıyla iç içeyim. Oyuncu olarak da bulundum, sunucu tarafında da bulundum. Özellikle son 3–4 yıldır Türk oyuncuların sunucular hakkında ne söylediğini, nelerden şikâyet ettiğini, ne istediğini ve hangi sunucuları neden bıraktığını oldukça yakından takip ediyorum.
Ve daha komiği, yeni bir proje tasarlamaya başladığımda ben de aynı tuzağa düştüm.

“Pet sistemi nasıl olsun?”
“Buraya özel bir sistem daha ekleyebilir miyiz?”
“Diğer sunucularda olmayan ne yapabiliriz?”
“Bunu da ekleyelim.”

Bir süre sonra önümde onlarca sistem vardı. Sonra fark ettim ki eleştirdiğim şeyi kendim yapmaya başlamışım.

Sorun sistem olması değil

Burada yanlış anlaşılmak istemem. Özel sistem kötü değildir. Pet kötü değildir. Görev kötü değildir. Auction House kötü değildir. Sorun, sunucunun kimliğinin. “Bizde kaç tane sistem var?” sorusunun cevabına dönüşmesi. Bir sistem Minecraft’ın temel oynanışını güzelleştiriyorsa bence harika. Ama sadece tanıtım konusunda bir madde daha yazabilmek için varsa ne anlamı var? Oyuncunun karşısına 14 farklı progression sistemi koymak gerçekten oyunu daha eğlenceli mi yapıyor? Yoksa oyuncuya sadece yapması gereken 14 farklı iş mi veriyoruz? Bence son yıllarda biraz bu ayrımı kaybettik.

Ekonomi konusunda da benzer bir durum var

Özellikle Skyblock tarafında bana en garip gelen şeylerden biri bu. Oyuncuya “ekonomi” sunuyoruz ama çoğu zaman ekonominin karşı tarafında başka bir oyuncu bile yok. Bir şey üretiyorsun. NPC’ye/Sunucuya satıyorsun. Spawner alıyorsun. AFK kalıyorsun. Daha fazla üretiyorsun. NPC’ye daha fazla satıyorsun. Daha fazla spawner alıyorsun. Bir süre sonra milyon, milyar, trilyon… Ama bu para neden değerli? Gerçekten başka bir oyuncunun ürettiği kıt bir şeyi almak için mi paraya ihtiyacım var? Yoksa scoreboard’daki rakam büyüsün diye mi? Bence oyuncular arasında gerçek arz-talep oluşmadığında buna ekonomi demek bile biraz tartışmalı.

AFK neden bu kadar ödüllendiriliyor?

Bir başka anlamadığım konu da bu. Oyuncuya, “Sunucumuzda emek önemlidir.” diyoruz. Sonra ekonominin en iyi yöntemini: Spawner kur → AFK kal haline getiriyoruz. Oyuncunun bilgisayar başında olmadığı süre, bilgisayar başında gerçekten oynadığı süreden daha değerli hale geliyor. Bana çok ters geliyor. Vanilla otomasyon tabii ki Minecraft’ın bir parçası. Mob farm yap. Redstone kullan. Farm tasarla. Bunlar oyunun kendisi. Ama bence oyuncunun en değerli şeylere ulaşabilmesi için gerçekten oynaması da gerekiyor.

Bir de FOMO meselesi var

Her gün gir. Günlük görevi yap. Vote at. Ödülünü al. Seriyi bozma. Haftalık görevi tamamla. Battle Pass’i kaçırma. Etkinliğe yetiş. Bir gün girmediğinizde oyunun size: “Bugün geri kaldın.” demesini gerçekten istiyor muyuz? Minecraft benim gözümde bunun tam tersine uygun bir oyun. Bugün iki saat oynarsın. Yarın hiç girmezsin. Üç gün sonra gelir adandaki evine devam edersin. Bu özgürlük biraz kaybolmuş gibi geliyor.

Bütün bunları neden yazıyorum?

Çünkü bir süredir bütün bu düşündüklerimin tersinden hareket ederek bir Skyblock tasarlıyorum. Adı Lenoria. Ama bu konuyu “Lenoria’da 37 eşsiz özellik var!” demek için açmadım. Tam tersine, tasarım sırasında koyduğumuz en önemli kurallardan biri şu oldu, Bir sistem yalnızca sunucuyu daha dolu göstermek için varsa, o sisteme ihtiyacımız yok. Spawner koymamaya karar verdik. Minyon koymamaya karar verdik. Büyük bir NPC marketi kurmamaya karar verdik. Gerçek parayla progression avantajı satmamaya karar verdik. Günlük görev baskısından uzak durmaya karar verdik. Bunların yerine oyuncuların ürettiği şeylerin başka oyuncular için değerli olduğu bir ekonomi, vanilla progression’ın hâlâ anlam taşıdığı bir Skyblock ve gerçekten oynayarak elde edilen nadir şeyler üzerine kafa yoruyoruz. Pet de olacak. Görev de olacak. Auction House da olacak. Yani mesele “hiç sistem olmasın” değil. Mesele, “Bu sistem neden var?” sorusuna düzgün bir cevap verebilmek. Eğer cevabı sadece. “Diğer sunuculardan farklı görünmek için.” ise bence o sistem olmamalı.

Benim şu an merak ettiğim de aslında bu. Siz ne düşünüyorsunuz? Türk Minecraft sunucuları gerçekten fazla mı karmaşıklaştı? Yoksa artık oyuncu kitlesi tam olarak bunu mu istiyor? Spawner, minyon, kasa, görev, skill, pet, battle pass ve onlarca progression sistemi olmadan bir Skyblock size eksik mi hissettirir? Yoksa biraz daha sade, Minecraft’ın kendi oynanışına ağırlık veren bir sunucuyu tercih eder miydiniz? Gerçekten merak ediyorum. Çünkü belki de bizim baktığımız yer yanlış.

Bu arada Lenoria tarafında ne yaptığımızı merak eden veya bu tasarım sürecinin içinde bulunup fikir alışverişi yapmak isteyen olursa Discorddan beni ekleyebilir.

Discord: FKeira

Ama asıl bu konu altında fikirlerinizi okumak isterim. Sizce Minecraft sunucuları ne zaman “daha fazla sistem = daha iyi sunucu” noktasına geldi?

Yazı düzeni ve vurgular için yapay zekadan düzenleme yardımı aldım, yazılar fazla robotik olduysa üzgünüm. Gerçekten fikrinizi merak ediyorum.

Şu anda bu konuyu görüntüleyenler 3

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl