- Elmaslar
- 176
- Puanlar
- 3.030
- Yer
- Gasperich
- Discord İzni
Discord:
proomp
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için
şimdi giriş yapın veya kayıt olun.
Sunucu Röportajı: @Unknown ve @Proomp
Bu sunucu, Türkiye'nin köklü sunucularından bir tanesidir. 2018'den beri hizmet veren güzide bir sunucudur. Projects'i yakından tanıyabileceğiniz ve ilham kaynağı benimseyebileceğiniz bir röportaj olduğunu düşünüyorum, iyi okumalar.
1. Soru: Öncelikle kendinizden bahseder misiniz; nerede yaşıyorsunuz, kaç yaşındasınız ve hangi işle uğraşıyorsunuz?
- Antalya'da yaşıyorum, 23 yaşındayım ve bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Şimdilik aktif olarak yalnızca Projects için çalışıyorum.
2. Soru: "Projects" adının nereden geldiğini, sunucunuzun kuruluş hikayesini ve ilk hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?
- Projects, ProjectSurvival'ın kısaltılmış halidir. Bizim her zaman amacımız kaliteli bir oyun modu geliştirmekti. Bundan dolayı başka oyun modları açmaya vakit ayırmak istemedik. 2020 yılında Factions gibi modları da bünyemize katabilmek adına bir sunucu sahibiyle anlaşıp adımızı Projects olarak kısalttık ve markamızı genelleştirmek istedik. Ardından yapılan modlar ProjectSurvival'ın ilkeleri doğrultusunda olmadığı için yol yakınken projeleri kısa süre içerisinde ayırdık ve yalnızca Survival modunda devam ettik. ProjectSurvival'ın adı da ben 2016'lı yıllarda bir şeyler tasarlayıp forumda sattığımdaki test sunucumun adı olan, "Project"ten geliyor. Test sunucusuna özellikler ekleyince sunucu güzel gözükmeye başladı ve ben de sunucu olarak açma kararı almıştım.
3. Soru: Bir sunucu sahibi olarak, günlük yönetim görevleriniz nelerdir?
- Sunucunun güvenliğinden emin olmak, yedekleme sistemlerimiz stabil çalışıyor mu, makine sağlığı ne durumda gibi rutin kontroller, destek taleplerinin yanıtlanması ve sunucunun bir sonraki güncellemesini hazırlamaya devam etmek her gün yaptığım işlerdendir.
4. Soru: Sunucu yönetiminde en çok keyif aldığınız ve en çok zorlandığınız konular nedir?
- En çok keyifli olan kısım üretilen içeriklerin oyuncular tarafından konuşulmasıdır. Yeni gelen içerikler hakkında yapılan sohbetler, geçirilen oyun süreleri bir yönetici için çok tatminkardır. Yani başarılı bir servis yapıldığından emin olmak birçok emeğe bedeldir. Zor olan konu ise oyuncuların birbirlerine karşı kendilerince haklı şikayetlerinde muhakeme yapmaktır. Elimizde bir kullanım sözleşmemiz olsa bile bazen her durum özelinde yeterli olamayabiliyor.
5. Soru: Sunucunuzla ilgili karşılaştığınız en büyük zorluk nedir ve bu tür durumlarla nasıl başa çıkıyorsunuz?
- Projects sıkça tüm özelliklerini test ettiği için çok büyük problemlerle karşılaşmamaktadır. Yeni güncellemelerin arkasından süregelen hatalar olabilir, bunlar da olabildiğince hızlı bir şekilde düzeltilmektedir. 7/24 çalışmıyoruz ve çalışma saatlerimizin dışında bir hata olduğu zaman hızlı müdahale etmek kişisel olarak zor olabiliyor. Haricinde büyük bir problemimiz olmadı. :)
6. Soru: Sunucunuzun büyümesi için nasıl bir reklam stratejisi izliyorsunuz ve daha fazla oyuncuya ulaşmak için neler yapıyorsunuz?
- Projects, çokça reklamlar vererek oyuncu sayısını yüksek tutma çabası harcamamaktadır. Hedefimiz kaliteli oyuncu kitlesiyle, kaliteli işler yapıp güzel anılar biriktirebilmektir. Reklam stratejilerimizde yalnızca oynanış fragmanları bulunmaktadır.
7. Soru: Sunucunuzun diğer Minecraft sunucularından ayıran en önemli özelliği nedir?
- Projects'in en büyük özelliği içerik zenginliği olarak görülse de bence güvenliğidir. Projects eklenen her bir sistemde bir sonraki aşamayı düşünerek ekler. Her zaman performans ve stabilite ön plandadır. Bunun sayesinde 2018'den beri Projects hiçbir zaman ara vermemiştir ve yeni bir sezonu bekleyip sunucularını kapatmamıştır.
8. Soru: Sunucunuzun en büyük başarısı nedir?
- İki büyük Minecraft Türkiye forumunda da en yüksek puanlı sunucu ödülünü, bu forumların en yüksek tıklanma aldığı yıllarda alabilmiş olmak bizim için çok büyük bir motivasyondu.
9. Soru: Sunucunuzda bugünkü konumunuza gelerek hedeflerinizi ve hayallerinizi gerçekleştirdiniz mi?
- Projects'in hala yapacağı çok şey var. Hiçbir zaman konumumuzdan memnun olup geliştirmeyi bıraktığımız olmadı.
10. Soru: 2018'den bu yana (6 yıldır) hizmet veriyorsunuz. Minigames açmayı düşünüyor musunuz, olurda bir gün CraftRise/SonOyuncu rekabeti arasında yer alabilir misiniz ve şu anda rakip olarak gördüğünüz sunucular var mı?
- Projects kendini başka bir Minecraft sunucusuna rakip olarak görmemektedir. Yazın, bir yıldır baştan sona sıfırdan geliştirdiğimiz Açlık Oyunları modumuzu açmayı planlıyoruz. Ne kadar oynanılacağı topluluğun takdiridir. Eğer bir gün takımı aynı kalitede genişletebilme imkanımız olursa daha da fazla mini-oyun açmak isteriz. Geliştirip bir köşeye atılacak projelere karşıyız. Bu yüzden yalnızca sürdürülebilir projelere odaklanmaktayız.
11. Soru: Şimdilerde sıfırdan yeni bir sunucu kursaydınız Projects gibi olmak için neler yapardınız ve yeni sunucu kuranlara önerileriniz nelerdir?
- Sunucu sahibinin, sunucuyu özgün kılabileceği en az bir alanda uzman olması gerektiğini düşünüyorum. UI/UX tasarımcı olabilir, back-end geliştirici olabilir ama ne olursa olsun bir alan olmalı ki sunucunun bağımsız içerikleri kaliteli olsun. Bunların tümünü parayla sağlamak sunucuyu klon sunucu gibi göstermektedir ve uzun soluklu işler için uygun değildir.
12. Soru: Büyük bir sunucu sahibi olarak forumlara karşı düşünceleriniz nedir, özellikle MC-TR hakkındaki fikirlerinizi paylaşabilir misiniz?
- Forumlar 2015'li yıllardaki kadar bakılmasa da bence hala yaşatılabilir durumdadır. Modern temalardaki ve hiyerarşi düzenindeki "çeşitlendirme" çalışmaları bence daha kısıtlı yapılmalıdır. Bence bu nedenle frmtr, turkmmo gibi forumlar hala ayaktadır. Şu an bir kategoriye bakıyorum, kim o bölümün moderatörü belli değil. Herkes için bir flama var. Özelleştirmek kişiler özelinde güzel hissettirse de büyük bir karmaşaya yol açmaktadır. Bu büyük forumların sadelikleri sayesinde hala aktifliklerini koruduklarına inanıyorum. MC-TR'nin yönetimi sürekli değiştiği için üye güveninin büyük ölçüde azaldığına inanıyorum. İnsanlar burada artık tartışmak istemiyor, vakit geçirmek istemiyor. Çünkü forumda okumaya müsait çok konu olsa da aktifliğe yönelik konular pek bulunmuyor. Forum etkinliği açılıyor, illa ki Discord'ta bir şey yaptırılıyor. Yılbaşında puan avı yarışması yapalım diye yönetimle iletişime geçmeyi denedim ama cevap alamadım. Örneğin minecraftturk etkinliklerinde Minecraft içinde geçici sunucu açılırdı, orada bir şeyler yapılırdı, forumda bir karşılığı olurdu. Böyle ince düşünülen etkinlikler MC-TR'de de artmalı ki insanlar foruma tekrar adapte olup, yönetime bir daha güvenip forumlarda tartışıp vakit geçirebilsin.
13. Soru: Sunucunuz için hangi hosting firmasıyla çalışıyorsunuz ve günümüzdeki hosting firmalarına karşı düşünceleriniz nelerdir?
- Barındırıcı firmalar adeta aldı başını gidiyor. Parayı gören bu işi yapmaya başlıyor. Ben barındırıcılık işinin sadece parayla yapılabileceğine inanmıyorum. Hizmet vermenin iş sahibini mutlu etmesi lazım. Gecenin bir saati uyandırılmak, çalışan sorunlarını çözmek, güvenlik açıklarıyla uğraşmak, müşterilerle uğraşmak ve tüm bunlar olurken bir de inovatif olabilmek bir gönül işidir. Ben bunu Keyubu'nun ve yönetiminin bunu başarabildiğine, en azından hizmet vermenin onları mutlu ettiğine inanıyorum. Bu yüzden Keyubu ile çalışıyorum. Daha önce piyasadaki birçok barındırıcı firmayla da çalıştım. Projects için kalıcı olan Keyubu oldu. Keyubu, Projects'in hem ilk barındırıcılarından biridir hem de güncel barındırıcısıdır.
14. Soru: Özellikle son dönemlerde ülke ekonomimizin kötüye gitmesiyle işini layığıyla yapan çoğu satış takımı piyasadan yok oldu ve yeni takımların çoğu dolandırıcı oluyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ve sunucu ihtiyaçlarınız için hangi takımları tercih ediyorsunuz?
- Sunucu ihtiyaçlarını, Projects için çalışan bağımsız tasarımcı ve geliştiriciler üretmektedir. Nadiren takımlardan haritalar satın aldığımız oldu fakat hiçbirinin ne yazık ki favori olduğunu söyleyemem. Bu nedenle sunucunun kendi ihtiyaçlarını mümkün derecede karşılayabilmesi önemlidir.
15. Soru: Mahzuru yoksa Projects'in aylık masrafı ve kazancını ortalama rakamlarla söyleyebilir misiniz?
- Miktar olarak söylememiz etik olmayacaktır. Projects kâr hedeflerine sahip bir sunucu olsaydı çoktan bir Skyblock açabilirdi. Biz gönül işi olarak yaptığımızdan ötürü devamlı mağaza kampanyaları yapan, mağaza ürünleri üreten ya da buna yönelik sunucular üreten bir marka değiliz. Birçok sunucunun sitesinde oyuncuların ne kadar para yatırdığına dair bilgiler alıyor. Sunucu sahiplerine de naçizane tavsiyem oyuncunun mahremiyetini sağlayabilmek adına, para yatıran oyuncu adlarının gizli tutulmasıdır ya da oyuncunun tercihine bağlı ilan edilmesidir.
16. Soru: Gerçekten çok detaylı ve güzel cevaplar verdiniz. Umuyorum ki yeni sunucu kuracak arkadaşlara ilham kaynağı olacaksınız ki zatende oluyorsunuzdur. Son olarak MC-TR üyelerine söylemek istedikleriniz var mı?
- Okuyup vakit ayıran herkese teşekkür ederim. Hem oyuncular hem sunucular her zaman kaliteden yana olsunlar. Eğlenceli ve keyifli vakit geçirmek için buradayız, öyle kalması için çabalayalım.
Güzel bir röportaj olduğunu düşünüyoruz. Teklifimi kabul ettiği ve sorduğum her soruya yanıt verdiği için @Unknown a buradan tekrardan teşekkür ediyorum. Projects sunucusunu incelemek isterseniz
Son düzenleme: