KorayA
Somon Balığı Selam Vermeye Geldi
- Elmaslar
- 5
- Discord İzni

- Minecraft
- Ko_RAY
Discord:
koray_a
Selamlar, hayatta kalanlar!
Birçoğumuz Zomboid'i arkadaşlarla oynamanın ne kadar keyifli olduğunu biliyoruz. Peki, kendi dünyanızın kurallarını belirlediğiniz, modlarla zenginleştirdiğiniz ve 7/24 açık kalan bir sunucu kurmaya ne dersiniz? "Çok karmaşık" diye düşünmeyin! Bu rehberde, hem en basit yöntem olan Steam "Host" seçeneğini hem de tam kontrol sağlayan "Dedicated Sunucu" kurulumunu adım adım anlatacağım.
Bu yöntem, sadece arkadaşlarınızla oynamak istediğinizde ve sunucunun sadece siz oyundayken aktif olmasının sorun olmadığı durumlar için idealdir. Teknik bilgi gerektirmez.
Bu yöntem biraz daha teknik olsa da sunucu üzerinde size tam kontrol sağlar ve siz oyunda olmasanız bile açık kalır.
Bu, sunucunuzun performansı için en kritik adımdır.
Arkadaşlarınızın internet üzerinden size bağlanabilmesi için modeminizde port açmanız gerekir. Bu adım atlanırsa kimse sunucunuza katılamaz!
Umarım bu rehber kendi Zomboid dünyanızı yaratmanızda yardımcı olur. Unutmayın, ilk kurulum biraz deneme yanılma gerektirebilir. Takıldığınız yerde sormaktan çekinmeyin!
Bol şans ve ısırılmamaya dikkat edin! :D
Birçoğumuz Zomboid'i arkadaşlarla oynamanın ne kadar keyifli olduğunu biliyoruz. Peki, kendi dünyanızın kurallarını belirlediğiniz, modlarla zenginleştirdiğiniz ve 7/24 açık kalan bir sunucu kurmaya ne dersiniz? "Çok karmaşık" diye düşünmeyin! Bu rehberde, hem en basit yöntem olan Steam "Host" seçeneğini hem de tam kontrol sağlayan "Dedicated Sunucu" kurulumunu adım adım anlatacağım.
Başlamadan Önce: Gerekenler
- Project Zomboid Oyunu: Sunucuyu kuracak kişinin Steam'de oyuna sahip olması gerekir.
- Yeterli Bir Bilgisayar: Sunucu, özellikle oyuncu ve mod sayısı arttıkça RAM kullanır. En az 8 GB RAM'e sahip bir bilgisayar önerilir. Sunucunun kendisi için en az 2-4 GB RAM ayırmanız gerekecek.
- Stabil İnternet Bağlantısı: Özellikle yüksek upload (yükleme) hızı, oyuncuların gecikme (lag) olmadan oynaması için kritiktir.
Yöntem 1: En Kolay ve Hızlı Yol (Steam "HOST" Seçeneği)
Bu yöntem, sadece arkadaşlarınızla oynamak istediğinizde ve sunucunun sadece siz oyundayken aktif olmasının sorun olmadığı durumlar için idealdir. Teknik bilgi gerektirmez.
- Oyunun ana menüsünden "HOST" seçeneğine tıklayın.
- "Sunucu Ayarlarını Yönet..." butonuna basın ve yeni bir ayar profili oluşturun. Örneğin, ismine "Arkadaşlar" deyin.
- Sunucu Belleği (RAM): En önemli adım burası. Oynayacak kişi sayısına göre RAM ayırmanız gerekir. Genel bir kural olarak:
- 2-4 oyuncu için: 4096MB (4GB)
- 5-8 oyuncu için: 6144MB (6GB) veya 8192MB (8GB)
- Ayarları düzenleme ekranında (INI sekmesi) sunucunuzun temel kurallarını belirleyin: Oyuncu sayısı, PvP durumu, güvenli evler vb.
- Ayarları kaydedip geri dönün ve oluşturduğunuz profili seçerek "BAŞLAT" deyin.
- Sunucu açıldığında, arkadaşlarınızı Steam arayüzü üzerinden (Shift+Tab > Arkadaş Listesi > Sağ Tık > Oyuna Davet Et) davet edebilirsiniz.
Yöntem 2: Tam Kontrol ve 7/24 Sunucu (Dedicated Sunucu)
Bu yöntem biraz daha teknik olsa da sunucu üzerinde size tam kontrol sağlar ve siz oyunda olmasanız bile açık kalır.
Adım 1: Sunucu Dosyalarını Çalıştırma
- Steam kütüphanenizden Project Zomboid'e sağ tıklayın > Yönet > Yerel dosyalara göz at.
- Açılan klasörde ProjectZomboidServer.bat dosyasını bulun ve çalıştırın.
- Bir komut istemi (siyah ekran) açılacak ve sizden bir admin şifresi belirlemenizi isteyecektir. Şifrenizi yazın, Enter'a basın ve tekrar yazarak onaylayın.
- Bu işlemden sonra sunucu dosyaları oluşturulacak ve komut istemi kapanacaktır.
Adım 2: RAM Ayarını Yapılandırma
Bu, sunucunuzun performansı için en kritik adımdır.
- ProjectZomboidServer.bat dosyasına sağ tıklayın ve "Düzenle" seçeneğini seçin.
- İçindeki metin şu şekilde görünecektir:
"%~dp0jre64\bin\java.exe" -Xms16g -Xmx16g ...
- Buradaki -Xms16g ve -Xmx16g değerleri sunucunun kullanacağı minimum ve maksimum RAM miktarını belirtir. g gigabyte demektir. Bu değerleri kendi sisteminize ve oyuncu sayınıza göre düzenleyin.
- Örnek 4GB RAM için: -Xms4g -Xmx4g
- Örnek 8GB RAM için: -Xms8g -Xmx8g
- Değişikliği yapıp dosyayı kaydedin.
Adım 3: Sunucu Ayarlarını Yapma (.ini Dosyası)
- C:\Kullanıcılar\SENİN_KULLANICI_ADIN\Zomboid\Server klasörüne gidin.
- Burada servertest.ini adında bir dosya göreceksiniz. Bu dosya, sunucunuzun tüm ayarlarını içerir. Not defteri ile açın.
- Önemli ayarlar:
- PublicName=: Sunucunuzun listede görünecek adı.
- PublicDescription=: Sunucu açıklaması.
- Password=: Oyuncuların sunucuya girmek için kullanacağı şifre (boş bırakırsanız şifresiz olur).
- MaxPlayers=: Maksimum oyuncu sayısı.
- Mods=: Sunucuya eklenecek modların ID'leri.
- WorkshopItems=: Sunucuya eklenecek modların Workshop ID'leri.
Adım 4: Port Yönlendirme (Port Forwarding)
Arkadaşlarınızın internet üzerinden size bağlanabilmesi için modeminizde port açmanız gerekir. Bu adım atlanırsa kimse sunucunuza katılamaz!
- Project Zomboid şu portları kullanır:
- 16261 (UDP)
- 16262 (TCP)
- Modeminizin arayüzüne girin (genellikle 192.168.1.1 veya 192.168.0.1).
- "Port Yönlendirme", "NAT" veya "Sanal Sunucu" gibi bir bölüm bulun.
- Yukarıda belirtilen portları, sunucuyu kurduğunuz bilgisayarın yerel IP adresine yönlendirin. (Yerel IP'nizi öğrenmek için CMD'ye ipconfig yazabilirsiniz).
Adım 5: Sunucuya Mod Ekleme
- Steam Atölyesi'nden istediğiniz modlara abone olun.
- Modun Atölye sayfasında, açıklama kısmında Mod ID ve Atölye ID (Workshop ID) yazar.
- servertest.ini dosyasını açın:
- Mods= satırına, modların Mod ID'lerini aralarında noktalı virgül (;) ile yazın.
- WorkshopItems= satırına, modların Atölye ID'lerini aralarında noktalı virgül (;) ile yazın.
- Örnek: Mods=ModAdı1;ModAdı2 ve WorkshopItems=12345;67890
Adım 6: Sunucuyu Başlatma ve Bağlanma
- Tüm ayarları yaptıktan sonra ProjectZomboidServer.bat dosyasını tekrar çalıştırın. Sunucu başarıyla açılacaktır.
- Arkadaşlarınız oyundaki "KATIL" (JOIN) menüsünden sunucunuzu adı ile aratarak veya onlara vereceğiniz Public IP adresiniz ve port (örn: 85.105.XX.XX:16261) ile doğrudan bağlanabilirler. (Public IP adresinizi öğrenmek için Google'a "what is my ip" yazabilirsiniz).
Umarım bu rehber kendi Zomboid dünyanızı yaratmanızda yardımcı olur. Unutmayın, ilk kurulum biraz deneme yanılma gerektirebilir. Takıldığınız yerde sormaktan çekinmeyin!
Bol şans ve ısırılmamaya dikkat edin! :D