Oyuncuları Sunucuda Tutmanın Psikolojisi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Novasy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Görüntüleme 222
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Novasy

Yay Yok, İskelet Yok
Elmaslar
129
Minecraft
Novasyy

Discord:

novasyy

Merhaba MCTR Ailesi!

Birçok sunucu sahibi için en büyük sorun, oyuncuların birkaç gün oynadıktan sonra sunucudan ayrılmasıdır. Peki bir oyuncuyu uzun süre sunucuda tutmak için sadece "iyi sistemler" yeterli mi? Aslında işin içinde ciddi bir psikoloji var!

1. İlk İzlenim Çok Önemli
- Oyuncu sunucuya ilk girdiğinde 5-10 dakika içinde karar verir: “Burada oynayacağım mı?”
- Temiz, anlaşılır bir spawn alanı ve basit bir başlangıç rehberi güven hissi verir.
- İlk gün oyuncuya küçük hedefler ve ödüller vermek, oyuna bağlanmasını kolaylaştırır.

2. Topluluk Bağlılığı
- Oyuncular sadece oyun oynamaz, aynı zamanda sosyalleşmek ister.
- Aktif bir Discord grubu, düzenli sohbet ve moderatörlerin oyuncularla ilgilenmesi bağ kurar.
- Arkadaş edinen oyuncular sunucudan ayrılma konusunda daha isteksiz olur.

3. Hedef ve İlerleme Hissi
- Görevler (quests), rank sistemleri, istatistik tabloları oyuncuya ilerleme hissi verir.
- “Bir sonraki seviyeye geçmeliyim” veya “şu eşyayı almalıyım” motivasyonu oyuncuyu tutar.
- Uzun vadeli ama ulaşılabilir hedefler koymak çok önemlidir.

4. Düzenli Etkinlikler ve Sürprizler
- Haftalık PvP turnuvaları, parkur yarışları, hazine avları gibi etkinlikler oyuncuya “kaçırmamalıyım” hissi verir.
- Beklenmedik küçük ödüller, festivaller veya temalı etkinlikler oyuncunun ilgisini taze tutar.

⚖️ 5. Denge
- Oyun ekonomisi, PvP-PvE dengesi, hile önleme gibi unsurlar bozulursa oyuncu hemen sıkılır.
- Çok kolay ilerlemek de çok zor ilerlemek kadar tehlikelidir.
- Dengeli bir oyun deneyimi sağlamak oyuncu sadakatini artırır.

Unutmayın:
- Oyuncular bir sunucuya “özellikleri” için gelir, ama “topluluk” için kalır.
- İnsan psikolojisi, bağ kurduğu ortamdan kopmayı sevmez.

Sizce oyuncuların uzun süre bir sunucuda kalmasının en büyük sebebi nedir?
Aşağıya fikirlerinizi paylaşın, belki hepimize ilham olur!​

Bence hızlı gelişim sağlanabilen sunucular daha ayakta duruyor

Bence hızlı gelişim sağlanabilen sunucular daha ayakta duruyor
evet dedigin gibi ilk başlarda hızlı gelişim sağlayıp oyunların ortasına doğru yavaş yavaş zorlanabilir oyuncular buda ilk başta kasılmanın kolaylıgı ile oynamaya başlatır ve oyuncular oynarken zamanın hızlı aktığını hissederek oynar FAKAT zorlaşmaya başladıgı zaman oyuncular o kadar emek harcayıp bırakmanın mantıksız oldugunu anlayıp devam etmekdeler %70 80 bu şekilde ilerliyor yani 3 4 günümü harcamısım başlamısım başka sunucuya gitsem gene o kadar uğraşma neyse devam edeyim gibi olabilir psikolojileri

Başlangıçta sürdürülebilirlik yakalandığı takdirde, bir çevrimiçi oyuncu akışı da meydana geliyorsa istikrarlı şekilde büyüme mümkündür. Bu da oyunun karmaşıklığının az ve oyunculara sunduğu ortamda saklıdır başlıca. Sunucuyu yapanların bile günümüzde bu kadar vakit harcanabilir ikame/alternatif eğlence aracı mevcutken kendi yapacakları oyunda oynamaya ikna olmalı. Konu içeriği gayet dolu görünmekle birlikte içerisinde haklılıklar barındırmakta. İyi forumlar.

Forumda ilk defa yararlı bir şey gördüm ama keşke biraz daha araştırma yapsaydın beklenti teorisi ve oyun tasarımındaki gelişimler üzerine, ödül mekanizmasıyla ilgili herşey.

Ben hala old school gameloopların en iyisi olduğunu düşünüyorum yani oyunu olabildiğince yavaşlatmak ve bunu zorlaştırarak yapmak. En büyük handikapı pvp tamamen yok oluyor ve bence en stabil sunucu türünün de pvpnin ön planda olmadığı sunucular olduğunu düşünüyorum.

Çok nadirde olsa hala oldschool 1-2 sunucu var neden oynanmadıkları da bariz aslında çok eskide kaldılar modern gerçek zorlu emek sunucusu yok geliştiriciler texture atmaktan oynanışı tasarlayamıyor

Gating konseptini de oldukça başarılı buluyorum yani a'yı açmak için önce b'yi yapmalısın sistemini bu sayede oyunculara bir oynanış haritası çizebiliyoruz yani oynanışı güçlendirmek ve işe yaramaz mekanikleri oyuncuya sevdirmek için çok iyi bir tasarım

Bu tarz emek ve gating içeren sunucuların ölmesinin sebebi de büyük oranda oyuncular hak ettiği değeri vermedi geliştiricilere tam tersine söven veletler falan oluyodu kimse dayanamaz böyle şeylere

Sonuç olarak sadece şu soruyu sormak istiyorum, oyuna son yamalarda eklenen şeyleri efektif şekilde kullanan bir sunucu gördünüz mü? Açıkcası ben texture atmaktan başka bir şey görmedim sunucularda ne yazık ki

Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl