Nedir Ne Değildir - RAW

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Senpai
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Görüntüleme 833
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Senpai

Züm... Zümrü... Zümrüt...
Yasaklandı
Elmaslar
341
Minecraft
NaN2
sasdas.jpg

Nedir bu RAW?
Son zamanlarda rol yapma oyunları bir hayli popüler. En belirgin kanıtı ise Grand Theft Auto'nun FiveM aracılığı ile rol yapma sunucuları sayesinde tekrar gündeme gelmesi. Türkiye'deki bir çok yayıncı devamlı rol yapma oyunlarıyla ilgileniyor. Bunun farkında olan iki Amerika uyruklu geliştirici bir oyun yapmaya karar veriyorlar. Ancak garip olan şu ki iki kişilik bir ekibin vaat ettikleri özellikleri söyledikleri gibi kısa sürede oyuna eklemeleri biraz imkansız gözüküyordu ve bütçeleri ise bir hayli azdı.

Vaatler
RAW oyununda uçsuz bucaksız bir çölde doğuyorsunuz ve amacınız boş haritayı bir şehire belki de bir ülkeye çevirmek. Şirket, bunca haritayı, bunca datayı kayıpsız bir şekilde tutabileceğini ve sunabileceğini vaat ediyor. Yapabilecekleriniz, hayal gücünüzle sınırlı diyerek oyun içerisinde istediğimiz her şeyi yapabileceğimizi ve bir kısıtlama olmadığını kast ediyor. Yüzlerce meslek, binlerce araç türlü görevler ve gerçek hayat mekaniğinin olacağını söylüyor. Tabii bana göre iki kişilik bir ekip ile ancak vaat edebilir.

Kickstarter
Kickstarter,
gelecek vaat eden ancak yeterli bütçeye sahip olmayan oyun firmalarının, geliştiriclerin, sanatçıların, müzisyenlerin, film yapımcılarının, gazetecilerin, mucitlerin bağış kampanyası başlatabildikleri bir platform. Yaratıcı olduğunu düşündüğünüz herhangi bir fikir ile oluşturduğunuz projenizi gerçekleştirmeniz için ihtiyacınız olan bütçeyi belirliyorsunuz, ve projenize özgü tanıtım hazırlıyorsunuz ve siteye kefil olan insanlar size bağış yapıyorlar.

Bu iki genç bütçe sıkıntısı çekmemek için Kickstarter adlı sitede bağış kampanyası başlattılar ve bir hayli bağış topladılar. Muhteşem bir tanıtım videosu, muhteşem dökümanlar, muhteşem hazırlanmış oyun mekanikleriyle bir hayli kişiyi etkilediler ve yaklaşık 200.000 Dolar'a yakın bağış topladılar. Ancak birden Kickstarter sayfasında RAW projesine ait toplanan tüm bağışların, bağışçılarına geri iade edileceğini ve RAW projesinin bu siteden yasaklandığını bildiren ibareler yer aldı. Çoğu kişi bu oyunun dolandırmaya yönelik olduğunu baştan düşünüyordu zaten. Çünkü mantıksız işleyen bir çok olay vardı. Mesela iki kişilik bir ekibin, düşük bir bütçeyle Dünya'nın en büyük oyun firmalarının binlerce çalışanla, milyarlarca bütçeyle yıllarca üzerinde çalışıp çıkarabileceği şeyi bu ekip sadece 200.000 Dolar bütçe ve iki adet geliştiriciyle sene sonuna çıkarmayı planladıklarını söylüyorlardı. Ayrıca 'trailer' adı altında yayınladıkları kısa tanıtım videosunda ki her şeyin render ve asset'ten ibaret olduğunu görebilirsiniz.

Nasıl bu kadar prosedürü kandırdılar?
Kandırabildiler, çünkü ellerinde sadece render ve asset'ten oluşan sahte oyun görüntüleri var. Aslında bir oyun da söz konusu fakat bu oyun vaat ettikleri gibi bir oyun değil. Youtube adlı platformda bir çok RAW Gameplay videoları var, göz atabilirsiniz. Tamamen asset kullanılarak yapıldığını oyundaki animasyonlardan bile görebiliyoruz. Grafikler konusunda bir değişiklik yok çünkü tanıtım videosunda ki grafikler de 2019 oyun piyasasına göre bir hayli düşük.

Sonuç?
Sonuç olarak RAW adında bir proje hiç var olmadı diyemeyiz, ancak hiçbir zaman anlatıldığı gibi olmadı. RAW projesi adı altında toplanan tüm bağışlar en yakın zamanda bağışçılarına geri iade edilecek. RAW hala dolandırıcılık iddalarını reddediyor ve oyunu çıkartacaklarını öne sürüyor.

Bağlantılar ve Kaynaklar
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için şimdi giriş yapın veya kayıt olun.
,
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için şimdi giriş yapın veya kayıt olun.
,
,

Teşekkürler!
Zamanınızı ayırıp buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim, iyi forumlar!

Son düzenleme:
Oysaki çok heyecanlanmıştım :/ Dolandırıcılar sizi.. Eline sağlık <3

dikkatimi dağıttı toparlayıp oynaacaağımm

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl