Mythic tabanlı MMORPG sunucu fikri – görüşlerinizi almak istiyorum

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

neism

Somon Balığı Selam Vermeye Geldi
Elmaslar
2
Minecraft
n3ism

Discord:

neismcf

Selamlar,

Bir süredir üzerinde düşündüğüm bir MMORPG sunucu fikri var. Genel olarak Metin2 tarzına yakın, her yaşa hitap eden, çok karmaşık olmayan ama uzun süre oynanabilecek bir yapı hedefliyorum.

Amaç; oyuncuyu sürekli tablo, hesap, karmaşık sistemler arasında boğmak yerine, anlaşılır ve akıcı bir oynanış sunmak. Daha çok:

• Dungeon ve boss odaklı PvE
  • Girmesi kolay, öğrenmesi zor olmayan sistemler
  • Saatlerce kafa yormadan keyif alabileceğiniz ilerleme
  • Metin2’deki gibi “kes → güçlen → daha zora gir” mantığı

düşünüyorum.

Teknik olarak arka planda güçlü sistemler olacak ama oyuncuya bunu mümkün olduğunca sade ve anlaşılır hissettirmek istiyorum.

Sizce:

• Bu tarz, herkesin rahatça oynayabileceği MMORPG sunucular hâlâ ilgi görüyor mu?
  • Metin2 tarzında en çok sevdiğiniz veya en çok eksik bulduğunuz şey neydi?
  • Sizce bu tarz bir sunucuda oyuncuyu oyunda tutan en önemli etken ne olur?

Amacım hızlıca açmak değil, uzun soluklu ve keyifli bir sunucu oluşturmak.
Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim, şimdiden teşekkürler. neism sunar

Selamlar,

Bir süredir üzerinde düşündüğüm bir MMORPG sunucu fikri var. Genel olarak Metin2 tarzına yakın, her yaşa hitap eden, çok karmaşık olmayan ama uzun süre oynanabilecek bir yapı hedefliyorum.

Amaç; oyuncuyu sürekli tablo, hesap, karmaşık sistemler arasında boğmak yerine, anlaşılır ve akıcı bir oynanış sunmak. Daha çok:

• Dungeon ve boss odaklı PvE
  • Girmesi kolay, öğrenmesi zor olmayan sistemler
  • Saatlerce kafa yormadan keyif alabileceğiniz ilerleme
  • Metin2’deki gibi “kes → güçlen → daha zora gir” mantığı

düşünüyorum.

Teknik olarak arka planda güçlü sistemler olacak ama oyuncuya bunu mümkün olduğunca sade ve anlaşılır hissettirmek istiyorum.

Sizce:

• Bu tarz, herkesin rahatça oynayabileceği MMORPG sunucular hâlâ ilgi görüyor mu?
  • Metin2 tarzında en çok sevdiğiniz veya en çok eksik bulduğunuz şey neydi?
  • Sizce bu tarz bir sunucuda oyuncuyu oyunda tutan en önemli etken ne olur?

Amacım hızlıca açmak değil, uzun soluklu ve keyifli bir sunucu oluşturmak.
Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim, şimdiden teşekkürler. neism sunar
Türklerin hak etmediği fazla emek gerektiren bir şey. Bu projeye benzeyen farklı Projeler vardı fakat Çoğu ya yapımıcsı tarafından iptal edildi yada "ben bunu yapsam ne kazanıcamki, Türkler zaten anca skyblock vb oynuyor yaw" deyip kapattılar çoğu.

Türkiyede açma, Yabancılara aç.

Bence mmorpg için modu için en önemli şeyler çeşitlilik, oyuncuyu bir şeylere zorlamamak ve denge, itemler ve varsa skiller düzgün ayarlanmalı bence. Oyuncuların içinde boğulacağı onlarca sistem değil de gerçekten anlayıp keyif alacağı şeyler olmalı.
Türklerin hak etmediği fazla emek gerektiren bir şey. Bu projeye benzeyen farklı Projeler vardı fakat Çoğu ya yapımıcsı tarafından iptal edildi yada "ben bunu yapsam ne kazanıcamki, Türkler zaten anca skyblock vb oynuyor yaw" deyip kapattılar çoğu.

Bu yoruma hiç katılmıyorum, oyunculara düzgün şekilde sunulduğunda gerçekten zevksiz değilse istediğin modu oynatabilirsin, yabancılara açmak intihar olur. Wynn gibi bir dev varken oyuncu neden senin yeni açmış olduğun 25 kişilik oturmamış sunucuda oynasın.

Yorumunuz için teşekkür ederim.

Açıkçası Türkiye’de bu tarz projelerin neden zorlandığını ben de anlıyorum; daha önce benzer denemelerin yarıda kaldığını görmek insanın hevesini kırabiliyor.

Zaten bu yüzden hedefim aşırı karmaşık, herkese hitap etmeyen bir MMORPG yapmak değil. Daha sade, anlaşılır ama zamanla derinleşen; girip oynayan herkesin keyif alabileceği bir yapı kurmak istiyorum.

Bu projenin tutup tutmamasından ziyade, doğru şekilde kurgulanırsa oyuncuya gerçekten keyif veren bir deneyim sunup sunamayacağını önemsiyorum.

Görüşünüzü paylaştığınız için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Bence mmorpg için modu için en önemli şeyler çeşitlilik, oyuncuyu bir şeylere zorlamamak ve denge, itemler ve varsa skiller düzgün ayarlanmalı bence. Oyuncuların içinde boğulacağı onlarca sistem değil de gerçekten anlayıp keyif alacağı şeyler olmalı.

Bu yoruma hiç katılmıyorum, oyunculara düzgün şekilde sunulduğunda gerçekten zevksiz değilse istediğin modu oynatabilirsin, yabancılara açmak intihar olur. Wynn gibi bir dev varken oyuncu neden senin yeni açmış olduğun 25 kişilik oturmamış sunucuda oynasın.
Yorumunuza büyük ölçüde katılıyorum.

Benim de önceliğim; çeşitlilik sunarken oyuncuyu zorlamamak, sistemi karmaşık hâle getirmeden dengeli bir ilerleme sağlayabilmek. Oyuncunun onlarca sistem arasında kaybolması yerine, gerçekten anlayıp keyif alabileceği mekaniklerin daha kalıcı olduğunu düşünüyorum.

“Yabancılara açmak” meselesinde de benzer düşünüyorum. Büyük ve oturmuş projeler varken, yeni açılan küçük bir sunucunun doğrudan onlarla rekabete girmesi zaten gerçekçi değil. Bu yüzden hedefim bir devle yarışmak değil; kendi kitlesini yavaş yavaş oluşturan, sağlam temelli bir oyun deneyimi sunabilmek.

Doğru denge, doğru sunum ve sabırlı bir ilerlemeyle oyuncuların sandığımızdan daha açık fikirli olabildiğine inanıyorum. Bu yüzden farklı görüşleri duymak benim için değerli.

Hala araştırıyorum..

.

Son düzenleme:
Selamlar,

Ben de benzer bir vizyonla, 1.21.4 tabanlı ve BDO (Black Desert) atmosferinde, sade ama derin bir MMORPG projesi olan Black Spirit Online üzerinde çalışıyorum. Hedeflerimiz ve bakış açımız oldukça uyuşuyor; belki de bu yolu beraber yürümek her iki taraf için de çok daha güçlü bir sonuç doğurabilir.

Discord üzerinden size bir arkadaşlık isteği gönderdim. Vaktiniz olduğunda detayları, sistemleri ve olası bir ortaklığı konuşmak isterim.

İyi çalışmalar!
Selam,

Yazdıkların için teşekkürler. Proje fikrin gerçekten ilgimi çekti.
Şu an birlikte çalıştığım bir ortak var, o yüzden direkt bir ortaklık
konusunda söz veremem.

Ama sistemlerini ve nasıl bir yol izlediğini merak ediyorum.
Uygun olduğunda kısaca anlatırsan sevinirim, fikir alışverişi yapmak
her zaman iyi olur.

Görüşmek üzere.

Selamlar,
Bu yazacağım kaçıncı mesaj bilmiyorum ama Türkiye genelinde kesinlikle ciddi bir MMORPG kıtlığı mevcut. Ben aktif olarak 5’ten fazla büyük isimli projede bizzat yer aldım, çalıştım ve hâlâ da az çok piyasaya bakınıyorum. Gözümle gördüğüm, duyduğum ne kadar sunucu varsa; "uzun soluklu", "büyük proje", "yok șöyle yok, böyle devasa" iddialarıyla onlarca kez ortaya atıldı ama yalan yok, hiçbirisi uzun ömürlü olamadı. Bugün bana piyasada aktif, kalıcı bir MMORPG göster desen inan zor gösterirsin. İlgi tabii ki var ama oyuncu aktifliği bir süreden sonra 10 kişinin üzerine zor çıkıyor. Reklamlar saçma sapan yerlere, yanlış hamlelerle veriliyor; giren oyuncu bir şey anlamadan çıkıp gidiyor. Aslında yaşı büyük, MMORPG kültürüne hakim olan kitle sonuna kadar oynamak istiyor ama oyunlar daha 2. ayı görmeden kapanıyor. Kaç kere buna tanıklık ettim, kaç tane büyük projede yer aldım; bu sorun kesinlikle oyuncuda değil, tamamen sunucuyu yöneten kesimin mantıksız hareketlerinde, reklam stratejilerinde ve oyun içi dengeyi kuramamalarında bitiyor. Bir süre sonra geliştirme istekleri de kalmıyor ve o "dev" projeler tarihin tozlu raflarına kalkıyor.
Bazen içimden "elimde imkan olsa öyle bir sunucu yaparım ki" diyorum ama bilemiyorum; bugüne kadar binlerce sunucuya nimet değerinde sistemler, fikirler ve yardımlarda bulundum, hep "kolay yaparız, ekleriz" dendi ama asla benim yararıma olan bir sonuç çıkmadı. Konu bundan ibaret, anlayana... Senin projenin arkasında durmanı hepimiz isteriz ama o "tozlu raflara kalkma" hissi artık ben istemesem de beni o tarafa doğru yönlendiriyor; başlıyoruz ama bir aya kalmadan onca emek ve zaman boşa gidiyor. En önemli etken kısmına gelecek olursak; bence yeni başlayan bir oyuncu kimseye sormadan, oyun içindeki güçlü bir rehber NPC ile oyunu A’dan Z’ye öğrenebilmeli. Wikiler hazır olmalı, hikayenin bir başlangıcı ve bir sonu olmalı. Zindanlar, bosslar, arenalar, klanlar ve loncalarla dolu; açık dünyasında onlarca özel biyom, özel yapı ve keşfedilmeyi bekleyen eşsiz lootlar barındıran bir dünya lazım. Yüzlerce yeni mekan, yeni eşyalar ve yeni canlılarla beraber, oyunun dengesini bozmayan geliştirilebilir bir skill sistemi kurulmalı. Oyuncular level atladıkça yeni şeylerin kilidini açmalı ve gerçekten geliştiklerini hissetmeli. P2W isminin bile geçmeyeceği, herkesin sadece emeğiyle kasılabileceği, sürekli güncellenen ve arka planda yeni şeylerin eklendiği bir sunucu hayal ediyorum. Onlarca özel efekt, binek, etkinlik ve o atmosfer... Yani anlat anlat bitmeyecek şeylerden bahsediyorum devamanı da sen ekle işte. Diyeceklerim bunlardan ibaret, yeniden projende başarılar diliyorum. Açılışta orada olurum, umarım Sağlıcakla kal.

Selamlar,
Bu yazacağım kaçıncı mesaj bilmiyorum ama Türkiye genelinde kesinlikle ciddi bir MMORPG kıtlığı mevcut. Ben aktif olarak 5’ten fazla büyük isimli projede bizzat yer aldım, çalıştım ve hâlâ da az çok piyasaya bakınıyorum. Gözümle gördüğüm, duyduğum ne kadar sunucu varsa; "uzun soluklu", "büyük proje", "yok șöyle yok, böyle devasa" iddialarıyla onlarca kez ortaya atıldı ama yalan yok, hiçbirisi uzun ömürlü olamadı. Bugün bana piyasada aktif, kalıcı bir MMORPG göster desen inan zor gösterirsin. İlgi tabii ki var ama oyuncu aktifliği bir süreden sonra 10 kişinin üzerine zor çıkıyor. Reklamlar saçma sapan yerlere, yanlış hamlelerle veriliyor; giren oyuncu bir şey anlamadan çıkıp gidiyor. Aslında yaşı büyük, MMORPG kültürüne hakim olan kitle sonuna kadar oynamak istiyor ama oyunlar daha 2. ayı görmeden kapanıyor. Kaç kere buna tanıklık ettim, kaç tane büyük projede yer aldım; bu sorun kesinlikle oyuncuda değil, tamamen sunucuyu yöneten kesimin mantıksız hareketlerinde, reklam stratejilerinde ve oyun içi dengeyi kuramamalarında bitiyor. Bir süre sonra geliştirme istekleri de kalmıyor ve o "dev" projeler tarihin tozlu raflarına kalkıyor.
Bazen içimden "elimde imkan olsa öyle bir sunucu yaparım ki" diyorum ama bilemiyorum; bugüne kadar binlerce sunucuya nimet değerinde sistemler, fikirler ve yardımlarda bulundum, hep "kolay yaparız, ekleriz" dendi ama asla benim yararıma olan bir sonuç çıkmadı. Konu bundan ibaret, anlayana... Senin projenin arkasında durmanı hepimiz isteriz ama o "tozlu raflara kalkma" hissi artık ben istemesem de beni o tarafa doğru yönlendiriyor; başlıyoruz ama bir aya kalmadan onca emek ve zaman boşa gidiyor. En önemli etken kısmına gelecek olursak; bence yeni başlayan bir oyuncu kimseye sormadan, oyun içindeki güçlü bir rehber NPC ile oyunu A’dan Z’ye öğrenebilmeli. Wikiler hazır olmalı, hikayenin bir başlangıcı ve bir sonu olmalı. Zindanlar, bosslar, arenalar, klanlar ve loncalarla dolu; açık dünyasında onlarca özel biyom, özel yapı ve keşfedilmeyi bekleyen eşsiz lootlar barındıran bir dünya lazım. Yüzlerce yeni mekan, yeni eşyalar ve yeni canlılarla beraber, oyunun dengesini bozmayan geliştirilebilir bir skill sistemi kurulmalı. Oyuncular level atladıkça yeni şeylerin kilidini açmalı ve gerçekten geliştiklerini hissetmeli. P2W isminin bile geçmeyeceği, herkesin sadece emeğiyle kasılabileceği, sürekli güncellenen ve arka planda yeni şeylerin eklendiği bir sunucu hayal ediyorum. Onlarca özel efekt, binek, etkinlik ve o atmosfer... Yani anlat anlat bitmeyecek şeylerden bahsediyorum devamanı da sen ekle işte. Diyeceklerim bunlardan ibaret, yeniden projende başarılar diliyorum. Açılışta orada olurum, umarım Sağlıcakla kal.

Öncelikle yazdığınız uzun ve detaylı mesaj için teşekkür ederim şunu en başta net söylemek isterim kusursuz bir sunucu kurduğumu ya da kuracağımı iddia etmiyorum sunucu yönetimi konusunda mutlaka yanlışlarım olacak bunu kaçınılmaz görüyorum ancak bu hataları minimuma indirmek için elimden geleni yapacağıma inanıyorum ben bu sunucuyu para kazanmak amacıyla kurmuyorum benim için hosting ve alacağım pluginlerin masrafını karşılaması yeterli asıl amacım belirli bir kitleye hitap edebileceğini düşündüğüm ve gerçekten yapabileceğime inandığım bir projeyi ortaya koymak bu yüzden ne kadar araştırırsam araştırayım yetinmemeye çalışıyorum yazılan her eleştiri benim için aslında bir deneyime dönüşüyor minecraft ile bağım da yeni değil yaklaşık on yıldır bu oyunun içindeyim uzun soluklu olabilmesi için elimden geleni yapmaya çalışacağım bu nedenle daha önce oynadığınız ya da yer aldığınız sunucularda sizce en büyük hatalar nelerdi buna karşılık gerçekten hoşunuza giden olumlu bulduğunuz şeyler neydi görüşlerinizi paylaşırsanız benim için çok değerli olur tekrar teşekkür ederim.
bu arada sizin mesaj atmanızı bekliyordum!:hat:

Bu senin kararın, Çıktığında sunucu ilk haftada 0 yada hadi zorlasak 10 çekerse yani sonrada burda morel bozmayalım.

TRde ne sıkıcı hep aynı yaptığın Skyblock yada boxpvp gibi birşey olmadıkça sarmıyor Türkleri. Kaç kez denendi, bütün sunucular kapalı.

Ben daha fazla birşey demek istemiyorum. 12 Yıldır burdayım ve Türk MMO "Metin 2" olmadıkça Minecraftta MMORPG adeta para kaybı.
Başarılar.
Selamlar,
%100 Katılıyorum.

TRde ne sıkıcı hep aynı yaptığın Skyblock yada boxpvp gibi birşey olmadıkça sarmıyor Türkleri. Kaç kez denendi, bütün sunucular kapalı.
ben de takip ediyorum yıllardır güzel türk mmo sunucu görmedim, güzel bir şey yapılmadı ki millet oynasın, ben rpg seviyorum ben bile açılan rpg sunucular yerine skyblock oynamayı tercih ederdim güzel yapmıyorlar çünkü. güzel yapmış gösterebilir misin mesela örnek ver, doğru dürüst mmo oynamış adam bile yok mmo felsefesini bile bilmiyor, adama sorsan reis senin yaptığın mmo themepark mı sandbox mu diye sorsan adam o ne onu bile bilmez, sonra rezil bir sunucu açar tutmayınca kitleye suç atar, örneğini bir çok kez gördüm.

Ben daha fazla birşey demek istemiyorum. 12 Yıldır burdayım ve Türk MMO "Metin 2" olmadıkça Minecraftta MMORPG adeta para kaybı.
Puhahaha :D Metin2'nin tam tersi tam türklere ters gelecek bir oyun Ashes of Creation da bir sürü türk oynuyor kendim de oynuyorum, sorun türklere hitap etmek değil güzel bir şey ortaya çıkarmak, türkler şunu sever bunu sevmez kafasından çıkmadığınız sürece ne güzel birşeyler açarsınız ne gelişirsiniz.

Her MMO'nun bir makarası ve kendini diğerlerinden ayıran özellikleri var. mmorpg'yi sadece görev dungeon sınıf'dan ibaret görürseniz ilk hatayı burada yaparsınız bunlar zaten her oyunda var ama insanlar bu mmoları özel kılan asıl makaralarından dolayı oynuyor. WoW'da progression ve aşırı detaylı questing, mythic+ ve raid sistemini örnek verebiliriz, ArcheAge'de devasa gemi savaşlarını ve konvoy sistemini örnek verebiliriz, BitCraftta istasyon içeren şehir kurma ve bunları istediğin gibi özelleştirme Albiondaki full loot pvp ve guild outpostlar vb. daha da açılabilir ve bir sürü örnek verilebilir. türk sunucularında henüz maelesef kendini ayrı kılan sistemleri bulamadım sadece görev sınıf dungeon ekleyip mmorpg yaptık diyorlar, mmo kısmı yok bile çoğu wow veya metin2 veya hypixel sb'nin daha kötü bir klonu oluyor orijinal ve eğlenceli olmuyor iğrenç şeyler ortaya çıkıyor.

Öncelikle yazdığınız uzun ve detaylı mesaj için teşekkür ederim şunu en başta net söylemek isterim kusursuz bir sunucu kurduğumu ya da kuracağımı iddia etmiyorum sunucu yönetimi konusunda mutlaka yanlışlarım olacak bunu kaçınılmaz görüyorum ancak bu hataları minimuma indirmek için elimden geleni yapacağıma inanıyorum ben bu sunucuyu para kazanmak amacıyla kurmuyorum benim için hosting ve alacağım pluginlerin masrafını karşılaması yeterli asıl amacım belirli bir kitleye hitap edebileceğini düşündüğüm ve gerçekten yapabileceğime inandığım bir projeyi ortaya koymak bu yüzden ne kadar araştırırsam araştırayım yetinmemeye çalışıyorum yazılan her eleştiri benim için aslında bir deneyime dönüşüyor minecraft ile bağım da yeni değil yaklaşık on yıldır bu oyunun içindeyim uzun soluklu olabilmesi için elimden geleni yapmaya çalışacağım bu nedenle daha önce oynadığınız ya da yer aldığınız sunucularda sizce en büyük hatalar nelerdi buna karşılık gerçekten hoşunuza giden olumlu bulduğunuz şeyler neydi görüşlerinizi paylaşırsanız benim için çok değerli olur tekrar teşekkür ederim.
bu arada sizin mesaj atmanızı bekliyordum!
Ben teșekkür ederim ne demek, mesajımı beklediğine değdiyse ne mutlu bana. Şunu söyleyeyim; "para kazanma amacım yok, masrafını çıkarsın yeter" demen zaten bu işe 1-0 önde başlamanı sağlar. Çünkü MMORPG piyasasını bitiren en büyük mikrop, yönetimin daha ilk aydan reklam bütçesini çıkarma hırsıdır. Sen bu baskıyı üzerinden attıysan, şimdi gerçek hatalara ve doğrulara odaklanabiliriz. Madem 10 yıllık Minecraft geçmişin var, işin teknik zorluklarını biliyorsun ama yönetimsel kısım bambaşka bir derya.
Bugüne kadar yer aldığım onlarca projede gördüğüm en büyük hatalardan ilki, yönetimin oyuncuyla "inatlaşması" ve "gizli kararlar" almasıydı. Bir güncelleme getirip oyuncunun 1 ay emek verip yaptığı eşyayı çöp edersen, o oyuncu bir daha o sunucuya dönmez. Denge kurayım derken emeği öldürmek, bu işin en büyük hatasıdır. Diğer bir hata ise sunucunun "ilk hafta" heyecanına kanıp, sonrası için içerik hazırlamamaktır. Oyuncu son seviyeye geldiğinde "Eee, şimdi ne yapacağım?" dediği an o sunucunun kırim noktasi gelmiștir. Bir de tabii "staff" dediğimiz yetkili ekibin oyuncularla olan laubali veya üst perdeden ilişkisi var ki, o zaten başlı başına bir facia. Yetkilinin ismini oyunda sadece yardıma ihtiyaç duyulduğunda görmeli insanlar, ego tatmini yaparken değil.
Olumlu bulduğum ve "bana göre" dediğim şeylere gelecek olursak; en önemlisi "pürüzsüz ilerleyiş" hissiydi. Yani oyuna girdiğimde sistem beni oradan oraya savurmamalı, bir görev bittiğinde diğeri beni doğal bir akışla bir sonraki biyoma veya zindana çekmeli. Metin2'deki o "dolunay düşürme" heyecanını Minecraft'ta nadir lootlarla yaşatabilen sunucular hep kazandı. Bir de "dinamik ekonomi" çok değerli. Oyuncunun düşürdüğü en ufak bir materyal bile pazarda başka bir işe yaramalı ki ticaret canlı kalsın. Görsellik de mühim tabii; özel modellemeler, atmosferi tamamlayan müzikler ve o dünyada yaşadığını hissettiren ufak detaylar oyuncuyu oyuna bağlayan en büyük gizli kahramanlardır.
Kısacası, kusursuzluk arama ama "adalet" ve "süreklilik" ara. Hataların elbette olacak ama oyuncu senin samimiyetine inanırsa, o hataları seninle beraber düzeltir. Minecraft motoru bazen seni kısıtlayacak, TPS düşecek, pluginler çakışacak; bunlar teknik işler halledilir. Sen yeter ki o "oyun ruhunu" kaybetme. Madem niyetin ciddi, biz de elimizden geldiğince fikirsel desteğimizi esirgemeyiz. Yolun açık olsun tekrardan, Allaha Emanet Ol :hat:

ben de takip ediyorum yıllardır güzel türk mmo sunucu görmedim, güzel bir şey yapılmadı ki millet oynasın, ben rpg seviyorum ben bile açılan rpg sunucular yerine skyblock oynamayı tercih ederdim güzel yapmıyorlar çünkü. güzel yapmış gösterebilir misin mesela örnek ver, doğru dürüst mmo oynamış adam bile yok mmo felsefesini bile bilmiyor, adama sorsan reis senin yaptığın mmo themepark mı sandbox mu diye sorsan adam o ne onu bile bilmez, sonra rezil bir sunucu açar tutmayınca kitleye suç atar, örneğini bir çok kez gördüm. Puhahaha :D Metin2'nin tam tersi tam türklere ters gelecek bir oyun Ashes of Creation da bir sürü türk oynuyor kendim de oynuyorum, sorun türklere hitap etmek değil güzel bir şey ortaya çıkarmak, türkler şunu sever bunu sevmez kafasından çıkmadığınız sürece ne güzel birşeyler açarsınız ne gelişirsiniz.
Her MMO'nun bir makarası ve kendini diğerlerinden ayıran özellikleri var. mmorpg'yi sadece görev dungeon sınıf'dan ibaret görürseniz ilk hatayı burada yaparsınız bunlar zaten her oyunda var ama insanlar bu mmoları özel kılan asıl makaralarından dolayı oynuyor. WoW'da progression ve aşırı detaylı questing, mythic+ ve raid sistemini örnek verebiliriz, ArcheAge'de devasa gemi savaşlarını ve konvoy sistemini örnek verebiliriz, BitCraftta istasyon içeren şehir kurma ve bunları istediğin gibi özelleştirme Albiondaki full loot pvp ve guild outpostlar vb. daha da açılabilir ve bir sürü örnek verilebilir. türk sunucularında henüz maelesef kendini ayrı kılan sistemleri bulamadım sadece görev sınıf dungeon ekleyip mmorpg yaptık diyorlar, mmo kısmı yok bile çoğu wow veya metin2 veya hypixel sb'nin daha kötü bir klonu oluyor orijinal ve eğlenceli olmuyor iğrenç şeyler ortaya çıkıyor.
Netleştirmek isterim; burada bir “MMO şablonu” anlatmak ya da görev dungeon class saymak gibi bir niyetim yok. Çekirdek olarak aradığım şey, oyuncunun yaptığı tercihlerin gerçekten sonuç doğurduğu ve tek bir güçlü mekanik etrafında şekillenen bir ilerleme hissi. Bu yüzden zaten forum açtım; geçmişte açılan sunucuların yaptığı hataları tekrar etmemek ve farklı bakış açılarını görmek istiyorum. Metin2 örneğini de kendimi onunla sınırlamak için değil, Türkiye’de en çok oynanmış MMO olduğu için akla gelen genel bir referans olarak verdim. Amacım “Türkler şunu sever” çizgisine sıkışmak değil, iyi yapılmış bir şeyin karşılık bulup bulmayacağını doğru şekilde test etmek.
Değerli yorumun için teşekkürler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl