Rehber Minecraftta TPS Düşüşü Hakkındaki Herşey

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Waterღ

Python & java
Elmaslar
273
Minecraft
Maolide

Discord:

Maiolide

Minecraft’ta TPS Düşüşü Nedir? Neden Olur, Nasıl Düzeltilir?

Sunucun çok iyi bir makinada çalışıyor, RAM bol, oyuncu sayısı da normal… ama bir şeyler eksik: bloklar gecikmeli kırılıyor, moblar takılıyor, oyuncular "lag var!" diye şikâyet ediyor. İşte burada karşımıza TPS kavramı çıkıyor.

Bu rehber konusunda TPS'nin ne olduğunu, neden düştüğünü ve nasıl düzeltilebileceğini sade ama teknik bir dille anlatacağım.

⚙️ TPS Nedir?

TPS, yani Ticks Per Second, Minecraft sunucusunun saniyede kaç işlem (tick) yaptığını gösteren bir ölçü birimidir. Minecraft sunucuları saniyede 20 tick üretmeyi hedefler. Bu da “kusursuz performans” anlamına gelir.

19.5–20: Neredeyse sorunsuz

18–19: Hafif gecikmeler başlar

15–17: Oyuncular fark etmeye başlar

10 ve altı: Oynanmaz hâle gelir

❗ TPS Neden Düşer?

TPS’in düşmesine sebep olan birçok teknik faktör vardır. İşte en yaygın sebepler:

1. Aşırı Mob ve Entity Yoğunluğu

Çok sayıda hayvan, item, XP orb'u veya item drop'u.

Çözüm:
Java:
 /kill @e[type=item], mob spawn
limitlerini kısıtla.

2. Kötü Optimizasyonlu Pluginler

Özellikle chunky, dynmap, coreprotect gibi sürekli çalışan eklentiler dikkat ister.

Çözüm: spark, timings veya Aikar raporlarıyla yavaş çalışanları tespit et.

3. Yüksek Chunk Yüklemesi

Birden fazla dünya (nether, end), chunk loaderlar, uzak chunklar.

Çözüm: view-distance ve simulation-distance ayarlarını düşür.

4. Düşük Disk / CPU Performansı

SSD yerine HDD kullanımı veya eski işlemciler.

Çözüm: Sunucu makinasını kontrol et, yazılımsal optimizasyona git.

TPS Nasıl İzlenir?

EssentialsX varsa /lag komutu işini görür.

Spark eklentisi ile detaylı grafik ve raporlar alabilirsin.

/timings on ve bir süre sonra /timings paste kullanarak detaylı veri elde edebilirsin.

Performansı Artırmak İçin Tavsiyeler

Paper veya Purpur gibi optimizasyonlu sunucu jarları kullan.

bukkit.yml, spigot.yml ve paper.yml dosyalarını dikkatle ayarla.

Gereksiz pluginleri devre dışı bırak.

MobStacker, ClearLag gibi eklentilerden verimli olanla
rı tercih et.

Otomatik yeniden başlatma sistemi kur (özellikle gece saatlerinde).

waterachyy_

s4l5wd7t2cpc1.webp

Güzel bir konu olmuş, belirtmek isterim; ClearLag yanlış yapılandırıldığında faydadan çok zarar verir. Bu yüzden ClearLag eklentisini incelemeden kullanmaya çalışmayın.

Güzel bir konu olmuş, belirtmek isterim; ClearLag yanlış yapılandırıldığında faydadan çok zarar verir. Bu yüzden ClearLag eklentisini incelemeden kullanmaya çalışmayın.
Evet, aynen öyle. Hatta hiç bilginiz yoksa hazır config kullanmak bile daha iyidir. Teşekkürler

Gta 5'i kaldıran bilgisayarım neden minecraft shader paketini yüklerken kasıyor olabilir? Grafikleri düşürdüm, ayarlarla oynama yaptım, faydalı olmadı.

Gta 5'i kaldıran bilgisayarım neden minecraft shader paketini yüklerken kasıyor olabilir? Grafikleri düşürdüm, ayarlarla oynama yaptım, faydalı olmadı.
Minecraft ekran kartını kulllanmıyor olabilir yada java yeterli ram çekmiyor olabilir.
Minecraft ta F3 tuşuna tıkla ve ekranın sağ tarafını kontrol et:
Ekran görüntüsü 2025-06-25 181136.webp

gta 5 tarih öncesi bir oyun, benim mcde en iyi verim aldığım sürüm 1.21.1 onu da dene gerçi bu konuyla alakası yok .d

Yorum yapıp ilgilendiğiniz için sağolun, oyunu açınca bakacağım.

Notch oyunu Java yerine C++ ile yazsaydı da bunlarla uğraşmasaydık

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl