Tanıtım Minecraft'ta Canlı Doku Paketinizi Düzenleyin: Live Texture Editor Mod Tanıtımı ve İnceleme

Swoxyi

Say my name.
MinePass
Elmaslar
356
Minecraft
Swoxyi

Discord:

swoxyi

Merhaba değerli MC-TR ailesi,

Umarım hepinizin keyfi yerindedir. Bugün forumda uzun zamandır üzerine konuşmak istediğim, bence Minecraft dünyasında son yılların en büyük devrimlerinden biri olan bir konuyu masaya yatıracağız. Özellikle aramızda benim gibi yıllarını doku paketi (eski adıyla texture pack, yeni adıyla resource pack) yapmaya, o piksellerle saatlerce uğraşmaya adamış arkadaşlar varsa, ne demek istediğimi yazının ilerleyen kısımlarında çok ama çok iyi anlayacaklar. Bugün sizlere tanıtmak istediğim ve tamamen kendi oyun deneyimlerime, gözlemlerime dayanarak inceleyeceğim modun adı: Live Texture Editor.

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım; Minecraft Türkiye topluluğunda doku paketi kültürü her zaman bambaşka bir seviyede olmuştur. Hani o efsanevi 1.7.10 veya 1.8.9 PvP dönemlerini hatırlarsınız. Kılıçların boyunu kısaltmak, ateşi küçültmek, yayların çekilme animasyonunu renklendirmek bizim için adeta bir tutkuydu. Ama gelin görün ki bu işin arkasında yatan o teknik çile, gerçekten insanı bezdiren cinstendi. Benim gördüğüm kadarıyla, bir dokuyu oyunda test etmek için çektiğimiz eziyet, paketi tasarlamaktan daha fazla zaman alıyordu.

Eski Nesil Doku Çilesi: F3+T Kabusu

Live Texture Editor'ün kıymetini tam olarak anlayabilmek için öncelikle o eski karanlık günleri bir hatırlamamız gerekiyor. Eskiden bir kılıcın ucundaki o tek bir pikselin rengini değiştirmek istediğimizde sürecimiz nasıl işliyordu, bir düşünün. Önce oyunu alta alıyorduk. Sonra arka planda Photoshop, GIMP veya Paint.net gibi bir programı açıyorduk. Dosyalar arasında kaybolup "assets > minecraft > textures > items" yolunu izleyip o minicik 16x16 resmi buluyorduk. Rengi değiştirip kaydediyorduk. Sonra oyuna dönüp o meşhur F3+T kısayoluna basıyorduk.

İşte tam o an, bilgisayarı çok da iyi olmayan arkadaşlarım beni çok iyi anlayacaktır, oyun bir anda donuyordu. Hele bir de değişiklik hoşunuza gitmediyse? Hadi bakalım, aynı eziyeti baştan yaşa. Bence bu döngü, Minecraft'ta yaratıcılığı öldüren en büyük faktörlerden biriydi. İşte bu yüzden, Live Texture Editor'ün getirdiği gerçek zamanlı düzenleme mantığı, benim gördüğüm kadarıyla paha biçilemez bir yenilik.

Live Texture Editor Nedir ve Nasıl Çalışır?

1774043219364.webp

Şimdi gelelim asıl konumuza. Live Texture Editor, adından da anlaşılabileceği gibi Minecraft dokularını oyun içinden, dünyanızdan hiç çıkmadan, hiçbir yükleme ekranı beklemeden canlı olarak düzenlemenizi sağlayan bir Fabric modudur. Yani demek istediğim şu; dünyanızda yürüyorsunuz, gözünüze bir çimen bloğu çarptı ve renginin çok soluk olduğunu düşündünüz. Eskisi gibi dosyalarla uğraşmanıza gerek yok. Modun bize sunduğu sistem o kadar doğal ve akıcı ki, sanki oyunun kendi bir parçasıymış gibi hissettiriyor.

Modu yükleyip oyuna girdikten sonra (ki kurulum kısımlarına ve gereksinimlerine ileride çok detaylı değineceğim), varsayılan ayarlara göre 'J' tuşuna basarak editör modunu aktif hale getiriyorsunuz. Bu tuşa bastığınızda mod size "ben hazırım" mesajı veriyor. Daha sonra, değiştirmek istediğiniz herhangi bir bloğa, eşyaya veya canavara bakıp 'R' tuşuna basıyorsunuz. İşte sihir tam burada gerçekleşiyor. Baktığınız bloğun veya elinizde tuttuğunuz eşyanın dokusu, ekranınızın tam ortasında, oyunun o anki arka planını da şeffaf bir şekilde görebileceğiniz modern bir arayüzde açılıyor.

Benim deneyimlediğim kadarıyla araç çubuğu oldukça sade ve amaca yönelik tasarlanmış. Kalem (Pencil) aracı ile piksel piksel net çizimler yapabiliyorsunuz. Eğer daha yumuşak renk geçişleri veya doğal dokular elde etmek isterseniz, Fırça (Brush) aracı çok işinize yarıyor.

Bence modun en güzel yanı, kullanımının inanılmaz sezgisel olması. Farenin sağ tuşuna basılı tutarak o minik tuval üzerinde gezinebiliyor (Pan), fare tekerleğiyle yakınlaşıp uzaklaşabiliyorsunuz. Özellikle renk tonlarını tutturmaya çalışırken 'G' tuşuna basıp piksellerin etrafına bir ızgara (grid) yerleştirmek, nerede hata yaptığınızı görmeniz açısından müthiş bir kolaylık. 'Y' ve 'Z' tuşlarıyla anında geri (Undo) ve ileri (Redo) alabiliyorsunuz. Arayüzü kapattığınız saniye, o yaptığınız değişiklik doğrudan baktığınız bloğa yansıyor. Ne bir bekleme, ne bir donma, ne de oyunu yeniden başlatma... Değişiklik anında, canlı canlı karşınızda duruyor.

Orijinal Dokuyu Görme (X Tuşu) ve Karşılaştırma Kolaylığı

1774043250094.webp

Doku paketi tasarlayan arkadaşların çok iyi bildiği bir his vardır; bazen bir blok üzerinde o kadar çok uğraşırsınız ki, bloğun orijinal halinin neye benzediğini tamamen unutursunuz.

Yani X tuşuna basılı tutuyorsunuz: Orijinal blok. Elinizi çekiyorsunuz: Sizin düzenlediğiniz blok. Bu "öncesi ve sonrası" kıyaslaması, özellikle büyük çaplı bir mimari yapı inşa ederken blokların birbiriyle olan uyumunu test etmek için tek kelimeyle kusursuz bir mekanik.

Son Olarak

1774043256202.webp

Oyunu sadece oynamakla kalmayıp onu kendi zevkine göre şekillendirmeyi seven, inşa ettiği devasa şatonun tuğla rengini anında ayarlamak isteyen bir mimardan tutun; arenada rakibini daha iyi görebilmek için kılıcının boyunu kısaltmak, envanterini şeffaflaştırmak isteyen hırslı bir PvP oyuncusuna kadar herkese hitap eden, inanılmaz pratik bir araç.

Deneme yanılma yapmaktan korkmadan, kendi dünyanızı veya kendi PvP paketinizi oyunun içinden, canlı canlı şekillendirmenin keyfi gerçekten bir başka. Buraya kadar okuyan herkese teşekkürler iyi oyunlar ve keyifli tasarımlar dilerim!

Biyerden görmüştüm senden de gördük şenlendik Dexter Bey Walter White Bey Polat Alemdar Bey artık neyseniz kişilik bölünmesi geçiriyorsunuz :sohappy: elinne sağlıık :love:

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl