Zyph0rr

CoFounder of PeniaNW
Seçkin Yazar
Elmaslar
356
Minecraft
Zyph0rr

Discord:

bosstrap

Selamlar millet,

Minecraft'ı yıllardır oynuyoruz ama oyunun hâlâ kimsenin tam olarak cevaplayamadığı köşeleri var. Bir kısmı Mojang'ın bilerek boş bıraktığı yerler, bir kısmı da yıllardır forumlarda dönüp duran efsaneler. Ben de uzun süredir aklımda olan 10 tanesini derledim. Kahvenizi alın, başlıyoruz.

1. Herobrine

Klasikten başlayalım. 2010'da bir kullanıcının "ormanda beni izleyen, gözleri beyaz bir Steve gördüm" hikâyesiyle çıktı ortaya, sonra bir yayında iki saniyelik bir görüntü, derken çığ gibi büyüdü. Mojang bugüne kadar oyuna hiç eklemedi ama yıllarca güncelleme notlarına "Removed Herobrine" yazarak esprisini yaptı. Yani resmen yok, ama kültürel olarak Minecraft'ın en bilinen karakterlerinden biri. Adamın modu var, haritası var, kendisi yok.

2. Disc 11 ve Disc 13

Bunu ilk dinlediğimde gerçekten tüylerim diken diken olmuştu. 13 normal bir mağara ambiyansı gibi başlıyor, 11 ise tamamen bozuk: birinin koşarken nefes nefese kaldığını, taşların üstünde yürüdüğünü, sonra bir çığlık ve garip bir tıkırtıyı duyuyorsunuz. Kimden kaçıyor? Neden diskin yarısı hasarlı? C418 konuyla ilgili net bir açıklama yapmadı, o yüzden 10 küsur yıldır teori üretiliyor. Ancient City'de 5 numaralı diskin parça parça bulunması da işi ayrı bir yere taşıdı.

3. Mağara sesleri

Tek başına madende kazarken gelen o uzak iniltiler, tıkırtılar, kapı sesi gibi şeyler. Teknik olarak cevabı basit: atmosfer oluşturmak için eklenmiş ambiyans sesleri. Ama şu soru duruyor, o sesler neyin sesi? Oyun içi bir açıklaması yok. Mojang isteseydi bir mob ekler, "işte bu" derdi. Eklemedi. Bence bilerek yaptılar, çünkü açıklanmayan şey her zaman daha korkutucu.

4. Kadim İnşaatçılar

Stronghold'ları kim yaptı? Çöl tapınaklarını, okyanus anıtlarını, o harabe portalları? Oyunda insan formunda tek bir NPC bile yokken dünya baştan aşağı insan yapımı binalarla dolu. Köylüler bu yapıların içinde yaşamıyor, inşa edecek teknolojileri de yok. Yani bizden önce burada bir uygarlık vardı ve bir noktada ortadan kayboldu. Mojang bu boşluğu hiçbir zaman doldurmadı.

5. Ancient City ve Warden

1.19 ile gelen Deep Dark, aslında dördüncü maddenin devamı gibi. Yerin çok derininde, sculk'la kaplanmış dev bir şehir var, ortasında da tamamlanmamış/bozulmuş bir portal duruyor. Kimse yaşamıyor ama sandıklarda eşyalar, enchant kitapları duruyor. Sanki bir gün herkes aniden gitmiş. Şehri koruyan şey de gözleri olmayan, sesle avlanan bir yaratık. O portal nereye açılıyordu, sculk oraya nasıl yayıldı, hâlâ meçhul.

6. Ejderha Yumurtası

Ender Dragon'u yendikten sonra kalan o siyah yumurta. Kırılmıyor, çatlamıyor, bir işe yaramıyor, vurduğunuzda ışınlanıp kaçıyor. Oyundaki en zor boss'un ödülü resmen bir dekorasyon bloğu. Yıllardır "çıkarılacak, mutlaka bir kullanımı olacak" deniyor ama Mojang kılını kıpırdatmadı. Bilerek mi bekletiyorlar, yoksa unutuldu mu, bilen yok.

7. Enderman'ların kökeni

Blok taşıyorlar. Düşünsenize, oyundaki hiçbir mob inşa etmeye çalışmıyor ama Enderman'lar sürekli bir şeyler taşıyıp bırakıyor. Üstelik End'de yerleşim yerleri, kuleleri, gemileri var. En popüler teori şu: Kadim İnşaatçılar bir şekilde End'e geçtiler ve orada bu hale dönüştüler. Göz teması kurulduğunda verdikleri tepki de ayrı bir tartışma konusu. Notch bir ara "Endermen aslında..." diye başlayıp cümlesini tamamlamadı, o da cabası.

8. End Şiiri

Ejderhayı yenip portala girince gelen o uzun metin. İki farklı ses birbiriyle konuşuyor ve doğrudan oyuncu hakkında konuşuyorlar, karakter hakkında değil. Adınızı bile biliyorlar. Metni Julian Gough yazdı, kendisi 2022'de telifini kamuya açtı, ama şiirin ne anlatmak istediği hâlâ tartışılıyor. Kimi "oyunun kendisiyle vedalaşması" diyor, kimi çok daha karanlık okuyor. Hiç okumadıysanız gidin okuyun, gerçekten iyi yazılmış.

9. Woodland Mansion'daki gizli odalar

Malikânelerde hiçbir kapısı ve girişi olmayan odalar var. Birinde lav ve obsidyen, birinde bir kafes ve içinde koyun, birinde sadece bir sandalye ve masa. Mojang bunları "dekoratif" diye geçiştirdi ama bir yapı jeneratörüne boşuna oda eklenmez. Üstüne bir de Illusioner meselesi var: oyun kodunda duran, spawn olmayan, komutla çağrılabilen bir Illager. Yıllardır orada öylece bekliyor.

10. Dev fosiller ve Soul Sand Valley

Yerin altında ve Nether'da dev iskelet kalıntıları çıkıyor karşımıza. Oyundaki hiçbir mob o boyutta değil. Nether'daki Soul Sand Valley ise resmen bir mezarlık: kilometrelerce fosil, ruh kumu, mavi ateş. Ruh kumundaki o yüzler kimin? Orada ne oldu? Mojang bir kez bile açıklama yapmadı ama o biyomu gezerken hissettiğiniz şey tesadüf değil, bilerek öyle tasarlanmış.

Listeye Bastion'ları, Piglin'lerin netherite'ı nasıl işlediğini ve Alex'in kim olduğunu da ekleyebilirdim ama 10'da kestim, yoksa sabaha kadar yazarım.

Sizce bunlardan hangisi gerçekten bir hikâyeye dayanıyor, hangisi sırf community'nin fazla hayal gücü? Ben şahsen Kadim İnşaatçılar meselesinin Mojang'ın kafasında net bir karşılığı olduğunu düşünüyorum, sadece anlatmak istemiyorlar.

Alt tarafı Minecraft yaani o kadar detayı gizemi de düşünmeyelim ya oynayıp geçiyoruz biz :sohappy:

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl