- Elmaslar
- 210
Discord:
ilsavis
-> Tekrardan merhaba değerli okurlarım! Bugün sizinle "Minecraft Türkiye Sunucuları Hakkında" serimizin ikinci bölümü ile karşınızdayım. Eğer birinci bölümü okumadıysanız buradan okumanızı tavsiye ederim.
-> O hâlde bakalım bu bölümde bizleri neler bekliyor...
Sunucumu En İyi Şekilde Nasıl Yönetirim?:
Yetkili Ekibi:
-> Tabii ki bir sunucunun en güzel şekilde yönetilmesi için en başta bir Yönetim/Yetkili ekibi gerekiyor. Tabii ki ben bazı insanların diyeceği gibi "3 tane Rehbere, 2 tane Moderatöre ihtiyacın var" tarzı şeylerden bahsetmeyeceğim. Hatırlarsanız ilk bölümde yazımı temelden başlayıp en kapsamlı şekilde hazırlayacağımı söylemiştim. Şimdi bir bakalım en temelden, en ideal yoldan bir ekip nasıl kurulur...
-> Benim şahsî düşünceme göre yetkili ekibini dörde ayırıp bir adet üst yönetim ekibi, bir adet saha ekibi, bir adet destek ekibi, bir adet de topluluk ekibi kurmalısınız. Ekipleri tek tek açıklayacak olursam birinci ekip olan "Üst Yönetim Ekibi"yle başlayalım. Adından da anlaşılacağı üzere sadece üst yetkililer yani Kurucular ve Yöneticiler (Adminler) bulunmalı. Sunucunuz ile alakalı üst düzey konuları bu ekiple tartışmanız, daha gizli kalması gereken kararları bu ekip ile almanız lazım. Mesela nasıl bir karar olabilir derseniz şöyle bir misal vereyim: En basitinden bir yetkilinizi ekibinizden ihraç etmeyi düşünüyorsunuz. Bunu üst yönetim ekibiyle yapmalısınız. Başka bir misal verecek olursam: Sunucunuza başka bir yerde olmayan bir güncelleme getirmeyi planlıyorsunuz ve henüz fikir aşamasında. Eğer bunu gidip bütün yetkililerle açık bir şekilde tartışırsanız dışarı sızma ihtimali çok yüksek. Dışarı sızdığında ise sizin de tahmin edeceğiniz üzere pek bir işe yaramayacaktır...
-> Bir diğer ekibmiz olan "Saha Ekibi"ne gelecek olursak ekipte, sunucuda oyuncularla ilgilenecek olan Rehberler ve Moderatörler yer alıyor. Burada anlatılabilecek pek fazla bir şey yok, herkesin bu yetkililerin ne gibi işlevleri, görevleri olduğunu bildiğini düşünüyorum.
-> Üçüncü ekibimiz olan "Destek Ekibi" ise adından da anlaşılacağı üzere oyuncularla sunucu dışında yardımcı olacak. Peki nedir bu sunucu dışı alanlar? Örnek olarak Site Destek Talepleri, Discord Destek Talepleri olabilir... Tanımı kısa olan, ama bir o kadar da işlevsel olan bir ekiptir...
-> Şimdi ise birçoğunuzun aşina olmadığı "Topluluk Ekibi"ne geliyorum. Önce şunu bilmemiz lazım, böyle bir ekip her türden sunucu için gerekli mi? Hayır değil... Bunu sadece hedefi yüksek olan sunucular için yazıyorum. Bu serimizdeki her konu gibi bunu da en temelinden yazmaya başlıyorum...
-> Mantıken hedefi yüksek olan yöneticiler açtıkları sunuculara yepyeni özellikler getirmeyi, başka yerde olmayan sistemler getirmeyi amaçlıyorlar. E bu oyuncular sizin sistemlerinizi nereden bilecekler ki? Bilmeleri imkansız, onun için tabii ki bir "Wiki" açmalısınız. Peki siz sunucuyu geliştirmeye devam mı edeceksiniz yoksa oturup "wiki" mi yazacaksınız? Tahmin ettiğiniz gibi buna zamanınız kalmayacak... Onun için ne yapmamız gerekiyor derseniz ekibinize bir "Yazar/Editör" dahil etmelisiniz.
-> Bu yazarın görevlerine gelecek olursak adı üzerinde aklınıza gelebilecek bütün yazı işleri olabilir. Eğer "wiki" sayfanıza işlenecek çok da fazla karışık sistemleriniz yoksa sizi tek bir Yazar idare edecektir. Ama işlenecek çok sisteminiz varsa, mesela sıfırdan bir oyun tarzı geliştiriyorsanız ikinci yazarı ekibinize dahil etmekten çekinmeyin. Örnek veriyorum, bir yazar "wiki" yazarken diğer yazarınız ise sitenizde paylaşımlar, Discord sunucunuzda duyurular gibi olaylara bakabilir...
-> Topluluk Ekibinin bir diğer yetkilisine gelecek olursak ekibin adında da olduğu gibi bir adet "Topluluk Yöneticiniz" olmalı. Peki bu yetkili ne işe yarıyor? Bu yetkili arkadaşımız oyuncuların nabzını ölçecek, anketler uygulayacak, bir nevi oyuncular ve yönetim arasında bir köprü olacak. Yazı olarak tanımı bu kadar kısa olduğu için küçümsenecek bir yetki sanmayın. İnanın, insanlarla -özellikle bir önceki yazımda belirttiğim Minecraft Türkiye piyasasındaki oyuncularla- uğraşmak hiç ama hiç kolay bir iş değil...
-> Topluluk Ekibinin yetkililerine devam ediyoruz: Bir diğer yetkilimiz ise Topluluk Yöneticisi gibi ilk etapta gerekli olmayan ama ilerleyen dönemlerde etkili olacak bir yetkili. Bu yetkilimiz Etkinlik Yöneticisi. Adından da anlaşılacağı üzere çeşitli "event" olarak adlandırdığımız etkinlikler düzenleyecek, yeri geldiğinde çekilişler yapacak... Yine tanımı kısa olduğu için sakın küçümseyeyim demeyin. Büyük çaplı etkinliklerin düşünülmesi, planlanması, hayata geçirilmesi oldukça zor bir iş...
-> Evet, birkaç tanesi ilk etapta gerekli olmasa da bir sunucuda gerekli temel yetkileri yazmış oldum. Şimdi ise bir diğer başlığımıza geçelim.
Yetkili Ekibinde Yapılan Bazı Hatalar:
-> Şimdi bütün iş bizim sıraladığımız yetkilileri almakla bitmiyor. Bir de bu konuda yapılan hatalar var. Bakalım neymiş bunlar?
-> Her fırsatta vurguladığım gibi yazımın ana amacı olan olayları en temelden alarak anlatmaya başladığımı burada da vurgulamak istiyorum. Peki yetkili ekibinin en temel basamağı nedir diye kendimize soracak olursak, tabii ki öncelikle yetkilimizi almamız lazım. Belki inanmayabilirsiniz ama işte buradan bile başlıyor hatalarımız...
-> İlk hata çoğu sunucu yöneticisinin yaptığı yetkili alma işlemlerindeki "Göndereceğim formu doldurun." kısmı. Peki çoğu zaman gönderilen form nasıl oluyor? İşte efendime söyleyeyim adınız, soyadınız, yaşınız, istediğiniz yetki pozisyonunu yazın. Peki gerçekten yetkili alırken sadece bunlar mı önemli? Hayır, değil... Siz alacağınız o kişiye bir yetki veriyorsunuz, oyunculara karşı yapacağı en ufak hata tüm sunucuyu kötü etkileyebilir. Onun için ben pek form taraftarı bir insan değilim. Ben adaylarla birebir yazılı veya sözlü mülakattan yanayım. Çünkü bir insanla iki kelam bile etsen az çok ne türden biri olduğu anlaşılır. Ha ama derseniz ki herkesle tek tek konuşmayla kim uğraşacak? O zaman bir form oluşturabilirsin. Ama o da yukarıda bahsettiğim gibi olmamalı...
-> Eğer illa bir form oluşturmak istiyorsan biraz kapsamlı olmasına dikkat edin. Peki kapsamlıdan kastım nedir? Hemen açıklıyorum: O kişiyle alakalı aklınıza her ne geliyorsa sorun. Bir misal verecek olursam memleketini sorun, en sevdiği şarkıyı sorun, günlük hayattan bir olay verip tavrını sorun. Tabii ki sadece bunlarla kısıtlı değil. Ben burada örnek vermek amaçlı yazıyorum bunları. Eğer örnekleri arttıracak olursak önceden varsa tecrübelerini yazabileceği bir soru sorun. Şimdi form oluştururken olan en önemli yere geliyorum. Siz her ne kadar soru sormuş olursanız olun, yine de en az 9-10 cümleyle kendisini tanıtması için yer verin. Hazır soruya herkes bir iki cümlelik cevap verir. Ama önemli olan şu: Bir bakalım bu adam üç beş cümleyi bir araya getirip adam akıllı bir paragraf oluşturabilecek mi? Eğer böylesi kapsamlı bir form oluşturursanız tam olmasa da yine de mülakat yapmış kadar o insanı tanımış olursunuz.
-> Bu yetkili alım hatası üzerinde çok durduk. O yüzden hadi geçelim ikinci hatamıza... Bir diğer hata ise hiyerarşinin olmaması, daha doğrusu unutulması. Hani az önce yukarıda bahsettiğim saha ekibi var ya, işte oradaki Rehber gidiyor ta üst yönetimdeki Yöneticiye ya bir şikayette bulunuyor, ya bir öneride bulunuyor ya da bir şey yapıyor. İşte bu tavır yanlış. Eğer Rehberin illa diyeceği bir şey varsa önce sorumlusu olan Bölüm Şefine söylesin. Eğer o gerekli görürse üst yönetime bildirir. Ha böyle yazdım diye de bu hatanın sadece bu şekilde olduğunu düşünmeyin. Tam tersi şekilde de olabilir. Mesela üst yönetimde bulunan Yönetici direkt olarak gidip Moderatöre bir şey diyor. Onun yerine dediğim gibi Moderatör Şefine demesi gerekir ki herkesin görevi belli olsun, hiyerarşi sağlam olsun.
-> Hatta bu hiyerarşi meselesiyle alakalı şöyle en basitinden bir misal vereyim. Bir okulun müdürü gidip tek tek öğretmenlerin dersini doğru düzgün anlatıp anlatmadığına gidip bakmaz. Hatta ben çoğu zaman müdürü görmüyorum bile. Bir şey olduğu zaman direkt Müdür yardımcısına gidiyoruz ve aslında baktığımız zaman çoğu olayı müdür yardımcılarının yürüttüğünü görüyoruz. Bu bahsettiğim müdür yardımcılarını ise yukarıda bahsettiğim bölüm şeflerine benzetebiliriz...
Konu Dışı:
-> Evet kıymetli okurlarım, "Minecraft Türkiye Sunucuları Hakkında" serimizin ikinci bölümünü de ufak ufak tanımadığım insanlara kızarak böylece tamamlamış oldum.
-> Biliyorum, bölümler biraz uzun oluyor gibi ama maalesef yapabileceğim bir şey yok. Kısa kısa yazsam bu sefer belki on bölüm olacak. Dolayısıyla bu şekilde yayımlamayı daha uygun görüyorum. Umarım okurken sıkılmazsınız...
-> Bu bölüm hakkındaki düşüncelerinizi mutlaka ama mutlaka aşağı yorumlar kısmına bekliyorum...
-> Bana zaman ayırıp bu konuyu okuduğunuz için teşekkürlerimi sunuyorum...
Eğer henüz bu serimizin birinci bölümünü okumadıysanız hemen şimdi buraya tıklayarak okumaya başlayabilirsiniz...
Saygılarımla...
İlSavis, Namıdiğer YİĞİDO