- Elmaslar
- 47
- Minecraft
- bulent00
Discord:
bulent0
Merhaba MC-TR ailesi! 
Bugün sizlerle uzun süredir aklımda olan bir konuyu paylaşmak istedim. Forumda her gün onlarca "sunucu açıyorum ama çalışmıyor", "oyuncular lag yapıyor", "plugin yüklenmiyor" gibi sorular görüyorum. Bunların büyük çoğunluğu aslında başlamadan önce birkaç temel şeyi bilmekle çözülebilirdi. Bu yüzden bu konuyu hazırladım, umarım işinize yarar.
▌ 1. Hangi Sunucu Yazılımını Kullanmalısın?
Minecraft sunucusu açmak istediğinde karşına birkaç farklı yazılım çıkıyor. Bunların farkını bilmeden rastgele birini seçmek ileride büyük sorunlara yol açabiliyor.
Tavsiye: Eğer yeni başlıyorsanız direkt Paper indirin, başka bir şeyle vakit kaybetmeyin.
▌ 2. Sunucuyu Nerede Barındıracaksın?
Bu belki de en önemli karar. İki seçeneğiniz var:
Evde Açmak (Local)
Maliyetsiz görünür ama aslında değil. İnternet hızınıza, elektriğe ve bilgisayarınızın 7/24 açık kalmasına bağlı. Bağlantı kesildiğinde sunucu da kapanır. Ciddi bir proje için kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Hosting Kiralamak (VPS/Dedicated)
Aylık belirli bir ücret ödeyerek 7/24 stabil çalışan bir sunucu elde edersiniz. Türkiye'de Nerzen, Exoras, Hostuz gibi seçenekler mevcut. Ciddi bir sunucu için bu yolu seçin.
▌ 3. Java Sürümünü Doğru Seç
Yanlış Java sürümü kullanmak en sık yapılan hatalardan biri. Kural basit:
Eğer 1.21 oynuyorsunuz ve Java 17 kullanıyorsanız sunucunuz ya açılmaz ya da hatalar verir. Mutlaka doğru sürümü kurun.
▌ 4. Ne Kadar RAM Gerekiyor?
RAM konusunda "ne kadar çok o kadar iyi" diye bir kural yok. Fazla RAM vermek de sorun çıkarabilir. Genel rehber şu:
Plugin sayısı arttıkça bu rakamları biraz yukarı çekebilirsiniz.
▌ 5. Aikar's Flags Kullan
Sunucuyu başlatırken sadece
▌ 6. Temel Pluginleri Kur
Her sunucuda mutlaka olması gereken ücretsiz pluginler şunlar:
Bunları kurduktan sonra sunucu tipinize göre (Survival, SkyBlock, Factions vb.) özel pluginleri eklemeye başlayabilirsiniz.
▌ 7. Optimizasyonu İhmal Etme
Sunucuyu kurdunuz, pluginleri yüklediniz, herkes bağlandı ve lag başladı. Bu çok sık karşılaşılan bir durum. Bunun önüne geçmek için:
▌ 8. Oyuncu Çekmek Zaman Alır
Belki de en önemli madde bu. Sunucuyu açtınız, her şey hazır, ama kimse gelmiyor. Bu tamamen normal. Çoğu sunucu ilk 1-2 ayda kapanıyor çünkü sahipleri sabırsızlanıyor. Oyuncu kitlesi oluşturmak için:
Umarım bu rehber işinize yarar! Aklınıza takılan her şeyi yorumlarda sorabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Başarılar!
Bugün sizlerle uzun süredir aklımda olan bir konuyu paylaşmak istedim. Forumda her gün onlarca "sunucu açıyorum ama çalışmıyor", "oyuncular lag yapıyor", "plugin yüklenmiyor" gibi sorular görüyorum. Bunların büyük çoğunluğu aslında başlamadan önce birkaç temel şeyi bilmekle çözülebilirdi. Bu yüzden bu konuyu hazırladım, umarım işinize yarar.
▌ 1. Hangi Sunucu Yazılımını Kullanmalısın?
Minecraft sunucusu açmak istediğinde karşına birkaç farklı yazılım çıkıyor. Bunların farkını bilmeden rastgele birini seçmek ileride büyük sorunlara yol açabiliyor.
- Vanilla - Mojang'ın resmi sunucusu. Plugin desteklemez, sadece saf Minecraft deneyimi sunar. Ciddi bir sunucu için uygun değildir.
- Spigot - Plugin desteği olan ilk popüler fork. Artık yerini Paper'a bırakmış durumda.
- Paper - 2026 itibarıyla en çok tercih edilen ve önerilen yazılım. Hem performansı yüksek hem de plugin desteği geniş. Başlangıç için kesinlikle Paper kullanın.
- Purpur - Paper'ın üzerine inşa edilmiş, daha fazla özelleştirme seçeneği sunan gelişmiş bir fork. Deneyimliler için.
Tavsiye: Eğer yeni başlıyorsanız direkt Paper indirin, başka bir şeyle vakit kaybetmeyin.
▌ 2. Sunucuyu Nerede Barındıracaksın?
Bu belki de en önemli karar. İki seçeneğiniz var:
Evde Açmak (Local)
Maliyetsiz görünür ama aslında değil. İnternet hızınıza, elektriğe ve bilgisayarınızın 7/24 açık kalmasına bağlı. Bağlantı kesildiğinde sunucu da kapanır. Ciddi bir proje için kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Hosting Kiralamak (VPS/Dedicated)
Aylık belirli bir ücret ödeyerek 7/24 stabil çalışan bir sunucu elde edersiniz. Türkiye'de Nerzen, Exoras, Hostuz gibi seçenekler mevcut. Ciddi bir sunucu için bu yolu seçin.
▌ 3. Java Sürümünü Doğru Seç
Yanlış Java sürümü kullanmak en sık yapılan hatalardan biri. Kural basit:
Kod:
Minecraft 1.17 ve altı → Java 8 veya Java 11
Minecraft 1.18 - 1.20 → Java 17
Minecraft 1.21+ → Java 21
Eğer 1.21 oynuyorsunuz ve Java 17 kullanıyorsanız sunucunuz ya açılmaz ya da hatalar verir. Mutlaka doğru sürümü kurun.
▌ 4. Ne Kadar RAM Gerekiyor?
RAM konusunda "ne kadar çok o kadar iyi" diye bir kural yok. Fazla RAM vermek de sorun çıkarabilir. Genel rehber şu:
Kod:
1 - 10 oyuncu → 2 - 4 GB RAM
10 - 30 oyuncu → 4 - 6 GB RAM
30 - 80 oyuncu → 6 - 10 GB RAM
80+ oyuncu → 10+ GB RAM
Plugin sayısı arttıkça bu rakamları biraz yukarı çekebilirsiniz.
▌ 5. Aikar's Flags Kullan
Sunucuyu başlatırken sadece
-jar paper.jar yazıyorsanız performansın çok büyük bir kısmını boşa harcıyorsunuz demektir. Aikar's Flags adı verilen JVM başlatma parametreleri sunucunun çok daha verimli çalışmasını sağlar. Bu flagleri kullanmak TPS'yi ciddi oranda iyileştirir ve lag sorunlarını azaltır. Nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız forumda aratın, detaylı rehberler mevcut.▌ 6. Temel Pluginleri Kur
Her sunucuda mutlaka olması gereken ücretsiz pluginler şunlar:
- EssentialsX - /home, /warp, /spawn gibi temel komutlar
- LuckPerms - Oyuncu yetki sistemi
- WorldEdit - Harita düzenleme ve yapı oluşturma
- Vault - Ekonomi sistemleri için altyapı
- Spark - Sunucu performansını analiz etmek için şart
Bunları kurduktan sonra sunucu tipinize göre (Survival, SkyBlock, Factions vb.) özel pluginleri eklemeye başlayabilirsiniz.
▌ 7. Optimizasyonu İhmal Etme
Sunucuyu kurdunuz, pluginleri yüklediniz, herkes bağlandı ve lag başladı. Bu çok sık karşılaşılan bir durum. Bunun önüne geçmek için:
paper.ymlvespigot.ymldosyalarınızı varsayılan haliyle bırakmayın, optimize edin- Mob ve entity limitlerini makul seviyelere çekin
- Gereksiz plugin kurmaktan kaçının, her plugin RAM ve CPU harcar
- Spawn chunk'larını sınırlı tutun
▌ 8. Oyuncu Çekmek Zaman Alır
Belki de en önemli madde bu. Sunucuyu açtınız, her şey hazır, ama kimse gelmiyor. Bu tamamen normal. Çoğu sunucu ilk 1-2 ayda kapanıyor çünkü sahipleri sabırsızlanıyor. Oyuncu kitlesi oluşturmak için:
- MCTR'de düzenli tanıtım yapın
- Discord sunucusu oluşturun ve aktif tutun
- Oyuncularınızla ilgilenin, geri bildirimlerini dinleyin
- Etkinlikler ve ödüller ile oyuncuları bağlı tutun
Umarım bu rehber işinize yarar! Aklınıza takılan her şeyi yorumlarda sorabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Başarılar!