atasci's
Stay in alive: Her şey güzel olacak
- Elmaslar
- 317
Discord:
atasci
Merhabalar, Ben 2018 yılından beri yıllardır farklı sunucularda ve farklı takımlarda bulunmuş birisiyim. Yakın zamanda çok fazla yeni ama amatör sunucu açılmaya başladı. Belki bu işte tecrübeli kişilere bir şey katamam ama yeni giren kişilere yardımcı olabilmek için bu konuyu açıyorum.
Sizlere maddeler halinde dikkat etmeniz gereken şeylere değineceğim.
1. SUNUCU HAKKINDA
1.1 )Kaliteli Sunucu Donanımı:
İyi bir sunucu donanımı sunucunun performansını artırır ve oyuncuların daha iyi bir deneyim yaşamasını sağlar. Yeterli bellek, işlemci gücü ve depolama alanına sahip bir sunucu seçmek önemlidir.
1.2) Düzenli ve Güncel Tutma:
Sunucunuzu güncel tutmak, oyuncuların ilgisini çekmek için önemlidir. Yeni özellikler ekleyerek veya düzenli etkinlikler düzenleyerek sunucunuzu canlı tutun.
1.3) Topluluk Yönetimi:
İyi bir topluluk yönetimi, sunucunuzun başarısı için kritiktir. Aktif, yardımsever ve dostane bir topluluk oluşturun. Kuralları net bir şekilde belirleyin ve topluluğunuzu oluşturan oyuncular arasında olumlu bir iletişim ortamı sağlayın.
1.4) Özel İçerik ve Etkinlikler:
Oyuncuları çekmek için özel etkinlikler düzenleyin veya özel içerikler sunun. Yarışmalar, mini oyunlar veya özel sunucu etkinlikleri gibi şeyler sunucunuzu daha çekici hale getirebilir.
1.5) Oyuncu Geri Bildirimlerini Değerlendirin:
Oyuncuların geri bildirimlerini dikkate alın ve sunucunuzu sürekli olarak iyileştirmek için bu geri bildirimleri kullanın.
1.6 Özgün Olun:
Sunucunuzu diğer sunuculardan ayıracak detaylar ve sistemler ekleyin ve sunucunuzu güncel tutun.
1.7) Site & Ödeme Yöntemi:
Sunucunuz açıldığında sunucunun devamlılığını sağlamak için bir site açmanız gerekmektedir. Sizlere önerim bütçeniz varsa LeaderOS(Kalıcı), bütçeniz yoksa Minexon(Aylık Ödeme) kullanmanız olacaktır. Ödeme yöntemi olarak yeni açılan sunucular için en iyisi Shopier olacaktır.(LeaderOS ve Minexon kurulum ve ödeme yöntemleri bağlama konusunda yardımcı olacaklardır.)
1.8) Sunucunuzun Paketleri:
Piyasada düzgün eklenti paketi satan çok fazla yer olduğundan dolayı güvenilir bireysel satıcılar ile çalışmanızı veya direkt olarak sizin paket yapmanızı öneriyorum.
1.9) Optimizasyon:
Sunucunuzun optimize ve lagsız olması için en başta kullandığınız forkları iyi seçmeniz ve düzenlemeniz gerekiyor, Spigot için Paper/Purpur gibi yazılımları kullanmanızı öneriyorum, Bungeecord için ise Velocity/Flamecord kullanmanız en sağlıklısı olacaktır. Bunun dışında paketinizi hızlandırmak için en başta bu konuda verilen bilgileri denemenizi öneriyorum.
TIKLA
Plugin ve Skritp kullanımını minimuma indirmek sunucunuzu oldukça hızlandırıcaktır.
Sunucunuzda kullanacağınız makinayı iyi seçmelisiniz, Üst versiyon sunucular için ana oyun makinası olarak minimum Ryzen 12gb kullanması en sağlıklısı olacaktır.
2. REKLAM HAKKINDA
2.1) Discord Aktif Tutun:
Discord sizin sunucunuzun reklam kısmının birinci önceliği olmalı, Discord sunucusunu etkinlikler ile aktif tutun. Toplulukları Discord sunucularını Discord aktifliğini yakalamak ve üye kazanmak için kullanabilirsiniz, Reklam vereceğiniz toplulukları iyi seçin ve bot üyenin az olması hatta olmaması gibi veya üye istatistiklerine göz atmanızı öneririm.
2.2) YouTube İçerik Üreticileri İle İş Birliği:
Youtube kanallarına reklam vermek gerçekten önemli lakin bu reklam verdiğiniz kanalların F/P ve İstatistiklerini incelemeniz gerekiyor. Bu reklam planını başlangıçta kullanmanız mantıklı ama buna bağımlı kalmamanızı öneriyorum.(Buna başka bir madde de bahsedeceğim)
2.3) Para Ödülleri:
Sunucunuz ilk açıldığında bütçenizden arta kalan bir kısmını sunucunuzun marketin de bulunan eşyalar ile birleştirip aylık veya sezon hediyesi olarak verebilirsiniz. Örnek: "1000TL Değerinde Ödüllü SkyBlock" gibi başlıklar kullanabilirsiniz. :D
2.4) Forum Reklamları:
Forumlar da yeni açılan sunucular için büyük bir nimet, Türkiye'de aktif olan 16-17 adet forum var ve bunların en büyü olan MC-TR den başlayarak tanıtım konusu oluşturmanızı ve yeterli aktiflik eğer varsa bildirim veya konu reklamı alınabilir.
2.5) Klanlar:
Klanlar gerçekten büyük miktarda oyuncu kazandırmaktadır, klanlar ile aranızı iyi tutmanızı öneririm.
2.6) Trailer & Fragman:
Trailer ve Fragmanlar eğer hali hazırda bir Discord topluluğunuz varsa oyuncuların sunucuya karşı beklentilerini yükseltirler ve sunucuda oynamaları için teşvik eder.
Örnek:
2.7) Ünlü İçerik Üreticilerine Reklam Vermek:
Ünlü içerik üreticilerine para karşılığında reklam vermeniz hem o içerik üreticisinin kitlesini ve sunucunun hali hazırda olan kitlesini gaza getirir.
2.8) ServerList Kullanmak:
Sunucu Listeleri tarayıcı üzerinde "Türk Minecraft Sunucusu" veya "Minecraft Sunucusu" gibi aramalarda en başta çıkacaktır ve eğer oy verip ödül alma sistemi sunucunuza eklerseniz bu listede daha üstte olucaksınız insanların önüne daha fazla çıkacaktır.
2.9) Yayıncılar İle İş Birliği:
Sunucunuz açıldığında yayıncılar ile iş birliği yaparsanız yayın süresince o yayıncı ile oyun oynamak isteyen izleyiciler sunucunuza gelecektir ve bu size diğer reklam seçenekleri kadar olmasa da kitle kazandıracaktır.
2.10) Bağımsız Reklam:
Sürekli olarak içerik üreticilerine para ödemek yerine YouTube, TikTok, İnstagram ve Twitter gibi platformlarda kendi içeriklerinizi üretip paylaşmanız sizin reklam maliyetinizi azaltacaktır.
2.11) EXTRA: DM REKLAMI(Etik Değil, Önerilmez):
Sizin sunucunuz ile benzer oyun modu olan sunucularda ki üyelere dm yolu ile reklam atabilirsiniz ama adınız kirlenebilir, Etik bir yöntem olmadığı için kullanmanızı tavsiye etmiyorum.
EKSTRA BİLMENİZ GEREKENLER
1. Yönetim Kadrosu & Yetkililer:
İyi bir yetkili kadrosu kurmanız ve bu yetkililerin kendinden emin ve oyunculara karşı kibar olması oyuncuları sunucuya bağlayan bir etkendir.
2. Dizayn:
Sunucu dizaynına dikkat edin ne kadar bilindik sistemler olsa da bunları mantıklı bir şekilde bir birine bağlayıp oyunculara sunmanız en mantıklısı olacaktır.
3. Saldırılar:
Kötü amaçlı insanlar her zaman olacaktır burada sizin hazırlıklı olmanız gerekmektedir. DDOS, Exploid, Komut Açığı, AuthMe Açığı, PlugMan Açığı, Küfür ve Reklam Koruması ile ilgili forumda onlarca ayıntılı konu olduğu için ben burada fazla değinmeyeceğim.
Burada değindiğim şeyler benim kendi tecrübelerim ile edindiğim bilgiler, Bunları kullanıp %100 başarılı bir sunucu kuracaksınız diye bir şey yok. Burada bahsettiğim şeyler yeni sunucuların bilmesi gereken ve bazı şeyleri daha erken öğrenmesine yardımcı olacak şeylerdir. Eksikler yanlışlar olabilir bunları düzgün bir dil ile cevaplarsanız sevinirim.
Eğer bu içerik hoşuna gittiyse bir
bırakırsan sevinirim <3
Son düzenleme: