phiecsz
Bir Kömür Göründü Kaptanım!
Minecraft sunucularında performansın en çok etkilendiği noktalardan biri chunk yönetimidir. Chunk, oyunun bölgelere ayırdığı kare alanlardır ve oyuncuların bulunduğu çevreyi sürekli olarak yükler. Eğer chunk yönetimi doğru yapılmazsa, sunucuda ciddi lag ve TPS düşüşleri yaşanır.
Chunk Yükletmenin Performansa Etkisi
- Gereksiz Yüklenme
Çok fazla chunk aynı anda açık kalırsa CPU ve RAM sürekli meşgul olur. Bu, özellikle çok oyunculu sunucularda TPS’yi hızla aşağı çeker.
- Optimize Edilmiş Görüş Mesafesi
View-distance ayarının yüksek olması, oyuncunun etrafında daha fazla chunk yüklenmesi demektir. Bu da sunucuya gereksiz yük bindirir. Düşük değerlerde tutmak (ör. 6-8) performans artışı sağlar.
- Spawn ve Çalışan Farmlar
Spawn chunkları sürekli açık kaldığı için performans kaybına sebep olabilir. Gereksiz yüklenmeleri kapatmak veya optimize etmek gerekir. Özellikle devasa farm sistemleri açık chunklarda kalırsa lag oluşturur.
- Disk ve Bellek Kullanımı
Chunklar sürekli açılıp kapanırken diskten okuma-yazma yapılır. Yüksek oyuncu sayısında bu durum ciddi gecikmelere sebep olur. Chunkları kontrollü yükletmek bu sorunu azaltır.
Chunk Yükletme Yöntemleri
- View-Distance Ayarı
server.properties içinde bulunan view-distance değerini düşürmek, sunucu performansını artırmanın en basit yoludur. PaperMC kullanıyorsanız ek olarak simulation-distance ayarını da düşürebilirsiniz.
- PaperMC / Purpur Optimizasyonları
Paper ve Purpur yazılımlarında chunk yüklenmesini optimize eden ek config ayarları vardır. Özellikle max-tick-time, entity-activation-range ve inactive-tick gibi ayarlar chunk performansını doğrudan etkiler.
- Chunk Ön Yükleme (Pre-Generation)
Chunky gibi pluginler kullanarak dünyayı önceden yükletmek, oyuncular hareket ederken chunkların sıfırdan oluşturulmasını engeller. Bu, ani TPS düşüşlerini büyük oranda azaltır.
- Spawn Keep-Loaded Ayarı
Spawn chunklarının sürekli açık kalmasını istemiyorsanız keep-spawn-loaded=false olarak değiştirebilirsiniz. Bu, özellikle düşük donanımlı sunucularda büyük performans kazandırır.
Sonuç
Chunk yükletme konusunda doğru ayarlar yapılmazsa en güçlü donanıma sahip olsanız bile lag kaçınılmazdır. Optimize edilmiş view-distance, Paper/Purpur ayarları ve önceden yüklenmiş chunklar sayesinde sunucu daha stabil, daha akıcı ve oyuncular için keyifli hale gelir.
Bu benim yapay zeka destekli yazdığım ilk rehberim umarım beğenirsiniz yorumlarınızı bekliyorum.
Bu benim yapay zeka destekli yazdığım ilk rehberim umarım beğenirsiniz yorumlarınızı bekliyorum.
Son düzenleme: