Rehber 💡 Minecraft Sunucuları İçin Eklenti Rehberi | En İyi Eklentiler, Hatalar ve Performans Tüyoları!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Swoxyi

Say my name.
MinePass
Katılım
15 Temmuz 2023
Mesajlar
436
Elmaslar
356
Puan
3.320
Konum
Türkiye
Minecraft
Swoxyi

Discord:

swoxyi

Merhaba MC-TR ailesi,

Bugün bi' dertleşelim istedim. Konu hepimizin ortak derdi: Eklentiler. Hani o sunucuyu "uçuracak", "benzersiz yapacak" diye gecemizi gündüzümüze kattığımız, konfigürasyon dosyalarında kaybolduğumuz, ama bazen de sabah bir kalktık sunucu açılmıyor diye baş ağırtan şeyler... Ben de az boğuşmadım bu eklentilerle, o sunucu senin bu sunucu benim gezerken, o kadar çok konfigürasyon dosyası gördüm ki... Dedim şunları bi' yazayım, ne yaşamışsam, ne görmüşsem onu anlatayım.

Ama baştan söyleyeyim, "gidin şu eklentiyi kurun" demeyeceğim. O kısıma girmem. Sadece eklenti seçerken ben neye bakıyorum, siz neye baksanız iyi olur, onu bi' konuşalım. Hadi başlayalım.


"Doğru Eklenti" Diye Bir Şey Var Mı?

Şimdi, forumda hep görüyorum, yeni başlayanlar direkt soruyor: "En iyi claim plugini ne?", "En iyi ekonomi hangisi?". Valla dostlar, "en iyi" diye bir şey yok, olamaz da. "Senin sunucuna uyan" eklenti var. Düşünsenize, Factions sunucusu açıyorsunuz tabii deviri bitti, hır gür olacak, ama gidip sakin sakin ev yapmalık Towny kuruyorsunuz. E olmadı ki şimdi. Ya da 'Emek Skyblock' açtım diyorsun, sonra oyuncuya pırt pırt OP eşya veren bir eklenti... Bütün 'emek' konsepti çöp oluyor. Konseptin neyse, eklentin de ona hizmet etmeli.

Bir de şu "Ücretli mi, bedava mı?" olayı var... Millet sanıyor ki parayı basınca eklenti lag yapmaz, sorun çıkarmaz. Yok öyle bir dünya. Bak, bizzat yaşadım, paralı eklenti alırsın, adam sana 50 satırlık konfigürasyon verir, hiçbir şeyi değiştiremezsin, kalırsın öyle. Bazen de bedava eklenti bulursun, 500 satır ayarı vardır, sunucuyu kendine göre ilmek ilmek işlersin. O yüzden bence olaya "paralı/parasız" diye bakmayın.

Benim için asıl olay şu: SpigotMC'ye girdin mi? O eklentinin Son Güncelleme tarihine bakacaksın. Adam 1.20 sunucu açmış, gitmiş 1.16'dan kalma eklentiyi kurmuş. Sonra konsol kıpkırmızı, "Sunucum çöktü, yardım!". E çöker tabii kardeşim. Sadece tarih de değil. O eklentiyi yapan geliştirici adamın profiline bi' tıkla. En son ne zaman mesaj yazmış? Adam 2 yıldır ortada yoksa, o eklentiden koşarak uzaklaşın. Yarın bir sorun çıksa, kime yazacaksın? Cevap verecek kimse bulamazsın. Net.


Eklenti Seçerken Nelere Dikkat Etmeli (Nelerden Kaçmalı)
Şimdi gelelim şu tehlikeli konulara...
Nulled / Crack / Sızıntı Eklentiler:
Ya bu konuya girmek bile beni geriyor ama mecburuz. "Param yok, ücretli eklentiyi 'bedava' buldum" kafası... o 'bedava' diye bilmem ne sitesinden indirdiğin .jar dosyasının içinde ne var biliyor musun? Bir sabah uyanıyorsun, sunucudaki herkes OP, harita sıfırlanmış, aylar süren emek gitmiş. Sonra forumda 'sunucum grieflendi' diye konu açıyorsun. Artık çok geç. Güvenmediğiniz yerden, eklentinin kendi Spigot, Modrinth. sayfasından başka hiçbir yerden eklenti indirmeyeceksin. Bu kadar basit, ama millet hâlâ yapıyor.
Obfuscated (Kodu Karıştırılmış) Eklentiler:
Şimdi, bazı developerlar "kodumu çalmasınlar" diye eklentinin kodlarını karman çorman ediyor, gizliyor. Anlıyorum, emeğini korumak istiyor. Ama... Bazen o gizleme yüzünden başka bir eklentiyle çakışıyor, konsola bir hata düşüyor, ne olduğu belli değil. Çözemiyorsun. Benim şahsi tercihim, mümkünse açık kaynak olanlardan yana. En azından ne yaptığını görüyorsun, bir sorun olursa bu işten anlayan biri (mesela forumdan biri) koda bakar "ha, sorun şundanmış" diyebilir.
Aşırı Eski Sürüm Eklentileri:
"Ama 1.8 eklentisi 1.19'da çalışıyor." Evet, çalışıyor gibi görünüyor. Ama o "çalışıyor" dediğin şey, arkada, o sürüm farkından dolayı sürekli mini-hatalar üretiyor, sunucunun işlemcisini yoruyor. Buna eskikodun uyumsuzluğu deniyor. Zorlamayın. Sunucunuz 1.20.1 mi? Gidin 1.20.1 ile tam uyumlu eklentileri seçin. Vallahi zorlamanın alemi yok.

Son Olarak

Neyse, lafı yine çok uzattım. Valla bu eklenti işi tam da böyle işte, sunucunu ya uçurur ya da yerin dibine sokar. Olay tamamen sizde bitiyor.

Yani, eğer azıcık kafa yorup doğru eklentiyi seçersen, güncellemeyi falan aksatmazsan, o konfigürasyon dosyalarına da "aman neyse" demeyip üşenmeden bakarsan, o sunucu mis gibi çalışır. Akar gider. Ama yok, "bedava buldum" diye crackliyi, "bu çalışır ya" diye eski sürümü atıp geçerseniz... o sunucudan pek hayır beklemeyin, şimdiden söyleyeyim.

Dediğim gibi, bunlar benim tecrübelerim, gördüklerim. Umarım birilerinin işine yarar. Hadi forumda takılmaya devam, aklınıza bir şey takılırsa falan yazın bu konunun altına, elimden geldiğince bakarım.
 
Walter Whitedan yine bilgi dolu bir konu olmuș elinize sağlık 😍
 
Gerçekten hiçbir satırını atlamadan okudum. İçerik olsun diye değil, gerçekten faydalı olsun diye yazıldığı belli oluyor. Doğal ve samimi dilinizden dolayı teşekkür ediyorum. 🌸

Bir de şu "Ücretli mi, bedava mı?" olayı var... Millet sanıyor ki parayı basınca eklenti lag yapmaz, sorun çıkarmaz.
Bu konu üzerinde uzun uzun konuşulur aslında ama ücretsiz eklentilere de bir şans vermelisiniz. Özellikle açık kaynak olarak paylaşılan eklentileri en azından test edip geri bildirimde bulunursanız, topluluğun biraz daha gelişmesine katkıda bulunmuş olursunuz. Sevgiler! 🫶
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl
Üst