- Elmaslar
- 221
- Minecraft
- Furkan0936
Discord:
freadfries
Türkiye ortamında gün geçtikçe daha fazla SkyBlock sunucusu açılıyor ve faaliyetini sürdürüyor. Fakat eğer az biraz bu sunucularda oynadıysanız fark edersiniz ki arada birbirine benzeyen, veya aynı özelliklere sahip olup farklı kullanıcı arayüzüne sahip sunucular olabiliyor. Yani bir nevi çoğu sunucu birbirine benziyor. Fakat bu demek değildir ki her sunucu birbirine benziyor. Bazen hakikaten işini iyi yapan, diğerlerinden farklı olarak adını sadece kendi elinde olan yanları ile duyuran sunucular da aramızda bulunuyor. Ben Furkan, ve forumun editörü olarak bu konuda sizlere SkyBlock sunucularını genel bir şekilde tanıtarak sunuculardaki yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlatacağım. Önceki bir konumda sunucuların yapmaması gerekenlerden bahsetmiştim, fakat bu konuda ikisi de bulunacaktır. O zaman beklemeden SkyBlock modunun tanımından başlayalım.
SkyBlock, normalde tek oyunculu oynanan bir Minecraft dünyasından esinlenilmiştir. Oyunda bir ada sahipleniyorsunuz, ve amacınız istediğiniz şey olabilmekle beraber genelde para ödüllü etkinliklere, sıralamalara veya rütbelere oynamanız istenir. Modu orijinalinden ayıran bir çok özellik vardır. Market sistemi, çark sistemi, kasa sistemi, VIP sistemi gibi. Bu özellikler moda katkı sağlayabilecek potansiyelde olsa da dengeli bir şekilde kullanılmalıdır.
- Eksiler, sunucu sahipleri yapmamalı
Konunun sonuna geldik, bu konuda sunucu sahiplerinin yapması ve yapmaması gerekenleri açıkladım. Umarım kaçırdığım bir nokta yoktur ve anlaşılabilir bir şekilde tüm isteklerimi anlatabilmişimdir. Bir sonraki konumda görüşmek üzere iyi günler ve iyi oyunlar diliyorum.
SkyBlock, normalde tek oyunculu oynanan bir Minecraft dünyasından esinlenilmiştir. Oyunda bir ada sahipleniyorsunuz, ve amacınız istediğiniz şey olabilmekle beraber genelde para ödüllü etkinliklere, sıralamalara veya rütbelere oynamanız istenir. Modu orijinalinden ayıran bir çok özellik vardır. Market sistemi, çark sistemi, kasa sistemi, VIP sistemi gibi. Bu özellikler moda katkı sağlayabilecek potansiyelde olsa da dengeli bir şekilde kullanılmalıdır.
- Eksiler, sunucu sahipleri yapmamalı
- Öncelikle SkyBlock sunucularında yapılan büyük hatalardan biri hazır paket satın almaktır. Hazır paket alarak bir sunucu kurmayı şahsen tamamen yanlış buluyorum, çünkü her sunucunun temelinde oyunculara olabildiğince farklı bir deneyim yaşatmaktır. Bir sunucu sahibi ise hazır paket alarak sadece birbirine benzeyen sunucuların sayısını artırır.
- Bir SkyBlock sunucunda oyuncuyu bir iki komutla başlatıp kendi haline bırakmak yanlış bir harekettir. Evet, SkyBlock bir oyuncunun hayal gücünü uyandıran bir mod olsa bile oyuncuya sanki önceden oyunu oynamış muamelesi yapmak ilgisiz bir hareket olur. Fakat bilenler için de bir sorun var: gelişim. SkyBlock sunucularında oyuncunun hedefi genelde sıralamalarda yükseğe çıkmak veya rütbe atlamaktır. Ancak bu amaçlar için fazladan pek gelişim yolu bulunmuyor. Çoğu sunucuda gelişim adayı açmakla, bir kırık taş jeneratörü yapmakla, oyunu açık bırakıp taş kırmakla geçer. Oyuncular bir amaç olmadığı sürece oyundan bağımsız hale gelir ve oyunun dışına çıkar, ki bu mantıksızdır.
- Belki de en önemli hatalardan biri ise AFK ödülleridir. AFK ödülleri, sunucunun belirli bir bölgede AFK bırakan oyuncuların ödüllendirilmesidir. Bu sistem, sunuculardaki asıl oynayan oyuncu sayısından çok daha yüksek bir online değeri göstererek bir tür kandırmaca niteliği taşır. Bu da oyun dışı unsurlardan biri sayılır.
- Yaygın bir diğer hata ise VIP üyeliklerin mantığıdır. VIP "çok önemli insan" anlamına gelmekle beraber teknik olarak sunucuya para yatıran oyuncular sunucu sahiplerinin gözünde büyüyor. Ve işin daha gülünç olan tarafı ise sunucunun sizi sürekli VIP almaya yönlendirmesi (tıpkı Microsoft gibi). Bu üyeliklere o kadar fazla özellik koyuyorlar ki o üyeliği alan oyunu bitiriyor. Fakat aslında VIP üyelikleri, bağış niteliğinde çalışmalıdır. Alan üyeler bir iki fazladan yetkiye sahip olur, ama oyunun gidişatını değiştiremez. Oyuncu kendini para yatırmadığı için güvensiz de hissetmez.
Söz konusu VIP üyelikleri ve bir sunucudaki özellikleri
- Artılar, sunucu sahipleri yapmalı
- 2. madde ile ilişkili olarak sunucularda bir hikaye olması çok iyi bir fikir. Düşünsenize, "NPC"ler size bulunduğunuz yerin geçmişine dair dolaylı olarak bilgi veriyor, ve siz bir detektif gibi o bilgileri toplayarak bir sonuca ulaşıyorsunuz. Oyuncuları kendi haline bırakmaktansa bir uğraş sarf etmelerini sağlayıp keşfetmeye açık bir ortama sürüklemelisiniz. Oyuncunun sunucuda geçirdiği her gün bir bölüm niteliğinde olmalı.
- Gelişim açısından belirli bir yol olmalı. Eskiden hatırlıyorum, Roblox üzerinden "tycoon" oyunları oynardım. Çoğu SkyBlock sunucuları ile aynı mantıkta olsa da gelişimi adım adım ve eğlenceli bir türdü. Bunu SkyBlock içinde küçük görevlerle yapmanız, oyuncuların o küçük aktiviteden gelen dopamin miktarını büyük ölçüde artıracaktır.
- Paketinize araştırarak bulduğunuz kaliteli eklentiler eklemeniz, sizi çoğunlukla birkaç adım ileri atar. Küçük hayat kalitesini artıran eklentiler de olsalar oyuncuların "aaa bu da varmış" demesi ve sunucu standartlarını yüksek tutması sizin için fayda sağlayacaktır.
- İçerik olarak özgün olan herhangi bir şey yapmanız bence bizim ihtiyacımız olan bir şey. Bazen diyorum; keşke iki üç kişi bir araya toplansa, özgün bir içerik yapıp aynı zamanda geyik yapsa... Ki artık uzun videolar çok tercih edilmiyor, genelde Shorts videoları uzun videoların yerini tuttu artık.
Açıklamaya gerek yok, görüyorsunuz
- Oyuncu rekabetini artıran etkinlikler (yapı yarışması vs.) oyuncuların umut ile bir uğraş içinde olması, ve kendi adını duyurması için yapılmalıdır. Oyuncu katı gelişim yolunda sıkılmasa bile farklı bir yan görevle ilgilenerek kendini bir anlamda tazeler. Bunun sadece oyun içinde olması zorunlu değildir; içerik yarışmaları, yıllık ödül törenleri gibi şeyler de planlanabilir.
- Konunun SonuKonunun sonuna geldik, bu konuda sunucu sahiplerinin yapması ve yapmaması gerekenleri açıkladım. Umarım kaçırdığım bir nokta yoktur ve anlaşılabilir bir şekilde tüm isteklerimi anlatabilmişimdir. Bir sonraki konumda görüşmek üzere iyi günler ve iyi oyunlar diliyorum.