Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
RehberMinecraft Server.Properties Dosyası Nasıl Ayarlanır?
Herkese merhabalar. Biliyorsunuz ki sunucuyu kurarken en önemli etkenlerden biri server.properties dosyasıdır. Size bu dosyanın nasıl ayarlanması gerektiğini anlatmaya çalışacağım, çok basit bir mantığı vardır. Öncelikle "server.properties" dosyasını bulamadım diyenler olabilir. Dosyayı görebilmeniz için önce sunucuyu kurmanız gerekiyor hemen onu anlatayım sizlere.
Ben 1.8 spigot indirmek istiyorum, google arama kısmına "spigot 1.8.8" yazıyorum ve ilk çıkana tıklıyorum ve daha sonra indiriyorum. Siz hangi sürümü istiyorsanız o sürümü yazacaksınız.
Bunu indirdikten sonra böyle bir görünüm karşınıza çıkıyor. Bunun adını spigot.jar olarak değiştiriyoruz ve daha sonra sunucunuzu kurmak istediğiniz klasörü oluşturup o klasöre indirdiğimiz şeyi aktarıyoruz.
Evet dosyayı klasöre attık. Şimdi bir baslat.bat oluşturmamız gerekiyor. Baslat.bat oluşturmamız için öncelikle yeni bir metin belgesi oluşturuyorsunuz. Daha sonra size konunun sonunda vermiş olduğum baslat.bat kodunu metin belgesine yapıştırıyorsunuz. Daha sonra sol üstteki dosya kısmına tıklıyoruz.
Oraya tıkladıktan sonra farklı kaydet kısmına tıklıyorsunuz. Burası çok önemli burayı lütfen dikkatli yapınız. Farklı kaydete tıkladığınızda masaüstünü seçiyorsunuz. Dosya adını baslat.bat yapıyorsunuz, kayıt türünü ise "Tüm Dosyalar" olarak değiştirmeniz gerekiyor. Yaptıktan sonra kaydete tıklıyoruz.
Daha sonra baslat bat'ı çalıştırıyoruz ve dosyalarımız oluşuyor.
Arkadaşlar çok önemli bir bilgi vereceğim. Biz indirdiğimiz spigot 1.8.8'e spigot.jar ismi vermiştik baslat.bat'da bunu aynen böyle yapmamız gerekiyor. Dosyaya verdiğiniz adın aynısını yazmanız gerekiyor alttaki fotoğraftaki gibi.
Başlat.bat'ı çalıştırdık ve server.properties dosyamız oluştu. Sizde dosyanın adı "server" veya "server.properties'dir." Dosyamız oluştuktan sonra içine giriyoruz.
Dosyamızın içinde sizi böyle bir şey karşılıyor, sizlere önemli olanları açıklayacağım.
spawn-protection: Başlangıç korumasıdır, bunu 16 olarak değişmenizi öneriyorum.
allow-nether: Nether dünyasını aktif etmenize veya kapatmanıza yarar. True yazarsanız aktif olur, false yazarsanız nether dünyasına
gidilmez.
gamemode: Oyuna giren oyuncuların oyun modunun ne olmasını istiyorsanız onu buraya yazacaksınız. Ben 0 yazmanızı öneriyorum.
spawn-monsters: Zararlı yaratıkları aktif etmek istiyorsanız true, kapatmak istiyorsanız false yazmanız gerekiyor.
pvp: Sunucuda oyuncuların birbirlerine vurmasını istiyorsanız true, birbirlerine vurmamalarını istiyorsanız ise false olarak ayarlayınız.
hardcore: Çok zor oyun modudur. Bunu aktif etmek için true yapınız. Eğer ki aktif ederseniz oyunda bir defasında öldüğünüz anda
tekrar doğamazsınız.
enable-command-block: Komut bloklarını aktif etmek istiyorsanız true, kapatmak istiyorsanız ise false olarak ayarlayınız.
max-players: Sunucuya girecek max oyuncu sayısını ayarlayabilirsiniz.
max-world-size: Dünyanın büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Ben 29999984 olarak ayarladım.
server-port: Burayı olduğunuz gibi bırakabilirsiniz. Fakat bungeecord'lu sunucu kuruyorsanız burayı değiştirmeniz gerekiyor.
server-ip: Buraya serverinizin ip'ini yazmanız gerekiyor. Eğer localhost ile girmek istiyorsanız buraya localhost yazmanız yeterli.
Minecraft sunucu ekle kısmından da localhost yazarsanız sunucuya kendiniz girebilirsiniz.
allow-flight: Oyuncuların sunucuda uçmasına yarar. Bunu false yapmanızı öneriyorum.
spawn-animals: Zararsız yaratıkların doğmasına veya doğmamasına yarar. Kendinize göre false veya true olarak ayarlayabilirsiniz.
white-list: Eğer sunucuda bir bakım yapıyorsanız ve bu kısmı true yaparsanız sunucuda yetkisi olmayan kişiler sunucuya giremiyor.
online-mode: Arkadaşlar bunu true yaparsanız sadece minecraft premium'u olanlar girebilir. False yaparsanız premiumsuzlar da girebiliyor.
motd: Çok oyunculuda sunucunuzun alt kısmında gözüken kısımdır. Kendinize göre ne yazmasını istiyorsanız ayarlayabilirsiniz.
Properties dosyası en önemli dosyalardan birisi diyebilirim sunucunun bir çok önemli ayarını içerisinde barındırıyor ve bilmeyen arkadaşlar için çok güzel bilgilendirme konusu olmuş teşekkürler.