Zyph0rr
Founder of RedTedNW
- Elmaslar
- 282
- Minecraft
- Zyph0rr
Discord:
ZINKKK
Minecraft'ta "lider zombi" denen özel zombiler, oyunun en sinir bozucu ama aynı zamanda en stratejik mekaniklerinden birini taşıyor: takviye çağırma . Özellikle Hard zorlukta karşılaştığımız o "bir tane vurdum, birden 15 tane oldu" durumunun baş aktörleri bunlardır.
İşte çalışma prensibi, adım adım ve güncel şekilde:
İşte çalışma prensibi, adım adım ve güncel şekilde:
1. Her zombinin içinde bir takviye çağırma ihtimali değeri var
- Normal zombiler: %0 – %10 arasında rastgele bir değer alır (bölgesel zorluğa göre değişir)
- Lider zombiler ise buna ek olarak %50 – %75 bonus alır → Yani bir lider zombi toplamda %50 ile %85+ arasında takviye çağırma şansı taşıyabilir
2. Lider zombi olma ihtimali nedir?
- Easy: Hiç lider olmaz
- Normal: Yaklaşık %1 civarı
- Hard: Yaklaşık %5 (bölgesel zorluk arttıkça biraz daha yükselir)
Liderler genelde biraz daha fazla can taşır (20-80 HP arası, sürüme göre değişebiliyor) ve görsel olarak da biraz daha "tehditkâr" durabilirler.
3. Takviye nasıl ve ne zaman çağrılır?
Takviye spawn'ı sadece Hard zorlukta olur ve şu şartlar sağlanırsa tetiklenir:
- Zombi (lider veya normal) oyuncuya veya başka bir varlığa saldırırken hasar alır
- Hasar anında takviye çağırma ihtimali kontrol edilir
- Başarılı olursa oyun 50 tane rastgele konum dener:
- Zombiden ±7 ile ±40 blok uzaklıkta
- Üstünde solid blok olmalı
- Işık seviyesi 0 olmalı
- 7 blok etrafında oyuncu olmamalı
- Spawn noktasında çarpışan varlık/blok olmamalı.
Başarılı olan ilk konumda aynı türden bir zombi spawn olur (zombi → zombi, drowned → drowned, husk → husk vb.)
4. Sonsuz zombi engeli (önemli!)
Her takviye spawn olduğunda:
- Hasar alan zombi -5% ceza alır
- Yeni doğan zombi de -5% ceza alır
Bu ceza birikir ve ihtimal sıfıra düşünce artık takviye çıkmaz. Sonsuz horde oluşumunu engeller.
5. Ekstra önemli notlar
- Tüm zorluklarda geçerli olan kısım: Hasar alan zombi, 67×21×67 ile 111×21×111 blokluk dev bir alanda (takip mesafesine bağlı) bulunan diğer aynı tür zombileri sana aggro yaptırır (hepsini peşine takar)
- Hard'daki ekstra spawn ise sadece liderlerin gerçekten fark yarattığı yer
- Zombified piglin'lerde sadece liderler takviye çağırabilir (normal piglin'ler çağıramaz)
- doMobSpawning false ise takviye hiç spawn olmaz
- Bu mekanik sadece Java Edition'a özel (Bedrock'ta yok veya çok farklı)
Kısaca:
Bir zombiye vurduğunda Hard moddaysan ve şanssızsan, karşına lider zombi çıkarsa → %50-85 ihtimalle etrafta karanlık bir yer bulup 1-2-3 tane daha zombi doğurur → onlar da hasar alınca aynı şeyi yapabilir → 10 saniye içinde 20 zombi olur.
Bu yüzden Hard'da geceleri tek bir zombiye dalarken dikkatli olmakta fayda var.
İyi oyunlar!
Bir zombiye vurduğunda Hard moddaysan ve şanssızsan, karşına lider zombi çıkarsa → %50-85 ihtimalle etrafta karanlık bir yer bulup 1-2-3 tane daha zombi doğurur → onlar da hasar alınca aynı şeyi yapabilir → 10 saniye içinde 20 zombi olur.
Bu yüzden Hard'da geceleri tek bir zombiye dalarken dikkatli olmakta fayda var.
İyi oyunlar!
Değerli ziyaretçimiz, içeriği görebilmek için
şimdi giriş yapın veya kayıt olun.
eline sağlık güzel bilgi verici rehber