Minecraft ALT+TAB Sonrası Siyah Ekran Sorunu ve Çözümü

Mustafa2355

Bir Kömür Göründü Kaptanım!
Elmaslar
48
Minecraft
Mustafa2355
Selamlar MC-TR halkı;

Bugün sizlere yaklaşık 2-3 gün önce yaşadığım bir sorundan ve bunun nasıl çözülebileceğinden bahsedeceğim.

Bundan 2-3 gün önce yeni bir monitör aldım ve şu anda 2 monitör kullanıyorum. Monitörlerimden biri 2K 300 Hz, diğeri ise 1080p 144 Hz.

Minecraft'a girdiğimde, özellikle oyun tam ekrandayken ALT+TAB yaptığım zaman iki monitörüm de yaklaşık 3-4 saniye boyunca siyah ekranda kalıyordu. Daha sonrasında görüntü geri geliyordu.

Bunun yanında bazen yeni aldığım monitörde sinyal gidiyordu. İlginç olan ise bu sorunun yalnızca Minecraft'ta meydana gelmesiydi.

İlk başta sorunun monitörlerimin farklı çözünürlük ve yenileme hızlarına sahip olmasından kaynaklandığını düşündüm. Sonuçta bir monitörüm 2K 300 Hz, diğer monitörüm ise 1080p 144 Hz kullanıyor.

Windows ve ekran kartı ayarları üzerinden birkaç farklı şey denedim fakat bende sorunu çözmedi.

Çözüm​

Normal Minecraft üzerinden bu sorunu çözemedim. Bunun üzerine Fabric kurup bir mod kullanmaya karar verdim.

Kullandığım modun adı:

Borderless Fullscreen

Peki bu mod ne işe yarıyor?

Borderless Fullscreen, Minecraft'ı klasik tam ekran modunda çalıştırmak yerine kenarlıksız pencere (Borderless Windowed) şeklinde çalıştırıyor.

Görüntü olarak yine tam ekran kullanıyorsunuz ve oyun normal bir tam ekran oyun gibi görünüyor. Ancak Windows tarafında oyun aslında kenarlıksız bir pencere olarak çalışıyor.

Bunun avantajı ise şu:

Normal tam ekran modunda ALT+TAB yaptığınız zaman Windows bazen ekran modunu, çözünürlüğü veya yenileme hızını değiştirmek zorunda kalabiliyor. Özellikle farklı çözünürlük ve Hz değerlerine sahip iki monitör kullanıyorsanız bu durum ekranın birkaç saniyeliğine siyah olmasına veya monitörün sinyal kaybetmesine neden olabiliyor.

Borderless Fullscreen kullandığınızda ise bu ekran modu değişimi gerçekleşmediği için ALT+TAB yaptığınızda oyun ile masaüstü arasında çok daha hızlı geçiş yapabiliyorsunuz.

Nasıl kurulur?​

Öncelikle kullandığınız Minecraft sürümüne uygun Fabric veya Forge kurmanız gerekiyor.

Ben Fabric üzerinden yaptım.

Daha sonra kullandığınız Minecraft sürümüne uygun Borderless Fullscreen modunu indirip .minecraft/mods klasörünün içine atıyorsunuz.

Minecraft'ı Fabric profiliyle başlattıktan sonra mod aktif hale geliyor.

Sonrasında oyuna girip tam ekran/kenarlıksız tam ekran ayarlarını kontrol ederek oyunu başlatabilirsiniz.

Sonuç​

Benim yaşadığım sorunda bu yöntem işe yaradı.

Modu kurduktan sonra:

• 3-4 saniyelik siyah ekran sorunu ortadan kalktı.
  • ALT+TAB çok daha hızlı gerçekleşmeye başladı.
  • Yeni monitörümde yaşadığım sinyal gitme sorunu ortadan kalktı.
  • 2K 300 Hz + 1080p 144 Hz iki monitörü birlikte kullanmaya devam edebildim.
Kısacası, siz de Minecraft oynarken ALT+TAB yaptığınızda birkaç saniyelik siyah ekran yaşıyorsanız ve özellikle farklı çözünürlük/Hz değerlerine sahip birden fazla monitör kullanıyorsanız Borderless Fullscreen modunu denemenizi tavsiye ederim.

Umarım aynı sorunu yaşayan arkadaşlara yardımcı olur.

İyi oyunlar, iyi forumlar. ❤️

Elinize Sağlık şu zamana kadar hiç yaşamadım ama illaki yine yaşayan vardır görüp yararına olacak illaki olacaktır

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl