Lise Meslek Dalları Meslek Seçimi.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

BloodyX

Berkon Teknoloji Grup A.Ş
Emektar
Premium
Hosting Görevlisi
Elmaslar
2.019
Minecraft
TheGaMeLiFe_HD

Discord:

BloodyX#4069

Herkese Merhaba Dostlar buğün sizlere liseye gidecek olan kardeşlerimiz için hangi meslekler var, onlara değineceğim ve ne kadar para kazana bilirsiniz o meslekten bunlara örnek vereceğim konuya geçelim isterseniz.
1590954337987.jpeg

Konuya geçmeden meslek nedir ona bakalım.?

Meslek, insanın yaşamını sürdürebilmek için yaptığı ve genellikle yoğun bir eğitim, çalışmayı gerektiren sürecin sonunda kişilerin kazandığı unvanın adıdır. Genellikle her meslek o mesleğin değerlerini, gelişimini, lisanslanmasını ve diğer insanlar açısından tanınmasını sağlayan kuruluşlara sahiptir.

İlköğretimi tamamlayan öğrenciler lise tercihlerini yaparken meslek liseleri ile ilgili araştırma yapıyor. Meslek liselerinde hangi bölümlerin olduğu da en çok merak edilenler arasında. Şimdi, meslek lisesi bölümleri nelerdir?
1590954644074.jpeg

NEDEN MESLEK LİSESi ?
Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde okuyan öğrenciler diğer normal liselerdeki öğrenciler gibi tüm kültür derslerini en iyi şekilde okulda alırlar. Bunun yanında da meslek bilgisi derslerini alırlar.

Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerin, varolan bölümlerinden mezun olanlar, 3795 sayılı Kanuna göre TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.

ogrenci-shutterstock_16_9_1543953150-880x495_16_9_1554568295.jpg

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
– Acil Tıp Teknisyenliği
Acil tıp teknisyenliği veya ambulans teknisyenliği, bazı ülkelerde acil tıp hizmetleri veren sağlık çalışanlarını belirtmek için kullanılan terimlerdir
ADALET
– İnfaz ve Koruma
İnfaz ve koruma memuru, ıslah evleri ve cezaevlerinde bulunanların barınma, yeme içme ve hayatlarını sürdürme ihtiyaçlarına yardımcı olan personeldir. Bununla beraber infaz ve koruma memuru, tutukluların topluma yeniden kazandırılmasına yardım eder.
– Zabıt Kâtipliği
Zabıt kâtibi, Adalet Bakanlığınca taşra ve merkez teşkilatında görevlendirilmek üzere atanan yardımcı yargı personeldir
AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ
– Çevre Hizmetleri
Çevrede bulunan, insan sağlığını etkileyen olumsuz biyolojik, fiziksel ve kimyasal faktörlerin ortadan kaldırılması ya da düzeltilmesi amaçlanır.

– Ev ve Kurum Hizmetleri
Ev ve kurum hizmetleri, kapalı yaşam alanlarının başında gelen ev ve kurumlarda belli bir düzen oluşturmak, temizliğini koruyarak sağlıklı mekânlar hâline getirmek için yapılan işlerin tümüdür

– Sosyal Destek Hizmetleri
Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti (SED), temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelere, çocukların ailelerden ayrılmadan yanlarında bakımına imkan sağlanması amacıyla yapılan ekonomik destek ile bu ailelere verilen psiko-sosyal desteğe Sosyal ve Ekonomik Destek denir

– Tüketici Hizmetleri
Satıcı, sözleşmede bildirilen mal ve hizmetin toplam şatış fiyatını hiçbir şekilde arttıramaz. Satıcı aldığı peşinatı ve imzalattığı senetleri iade etmek zorundadır. 7 gün iya ihtarname çekmeyen alıcı ürünü kabul etmiş sayılır.

ANESTEZİ VE REANİMASYON
– Anestezi Teknisyenliği
Anestezi Teknikeri, cerrahi prosedür öncesi doktor, hemşire ve anestezi uzmanına yardımcı olan tıp uzmanıdır. Anestezi ekipmanı, malzemesi ve ilaçlarının hazırlanması ve kullanılması konularında anestezi uzmanına yardımcı olur.

AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ
– Ayakkabı Modelistliği
Ayakkabı Modelistliği Nedir? Ayakkabı modelistliği kurslarımızda ayakkabı kalıbı ve tasarımı üzerine eğitimlerimizde ayakkabı kalıbının profilini çıkarmak ve bu ana profil üstüne istenilen modeli bazı ölçülerden yararlanarak çizmeyi, parçalamayı ve takımlamayı (serilemeyi) ve aşağıdaki konular öğretilmektedir.

– Ayakkabı Üretimi
Doğal deri, suni deri, kadife, keten, naylon vb. malzemelerden belirli bir modele göre standart veya sipariş ayakkabı üreten kişidir.

– Saraciye Modelistliği
Saraciye tezgâh işlemleri yapar. Temel dikiş makinelerinde dikim yapar. Saraciyede süsleme yapar. Saraciye temel kalıpları çıkartır

– Saraciye Üretimi
Saraciye üretim elemanı, belirli bir süre içinde kendi başına saraciye ürünlerini kesme, dikme, montajlama, kalite kontrol yapma ve hataları düzeltebilme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. ... g) Kalite kontrol yapmak. vb. görev ve işlemleri yerine getirir
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
– Ağ İşletmenliği
Ağ İşletmeni; Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş sistemleri yönetimi yeterliklerine sahip nitelikli kişidir.

– Bilgisayar Teknik Servisi
Bilgisayar teknik servis elemanı; bilgisayar donanımını kuran, bilgisayarı çalıştıran, makinenin bakım ve onarımını yapan, ağ bağlantısını ve sistem güvenliğini sağlayan nitelikli kişidir. ... Bilgisayarın periyodik bakımını yapmak, Meslekî gelişime ilişkin etkinliklere katılmak,şeklinde sıralanabilir

– Veri Tabanı Programcılığı
Veri tabanı programcısı; veri tabanı oluşturma becerisine sahip olan ve kod yazabilen uzman yazılımcılara verilen mesleki isimdir. Bilgisayar sistemlerinde yazılım ve donanım kurulumu yapar. Ağ üzerinden veri tabanına güvenli erişim olmasını sağlar.

– Web Programcılığı
Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olarak ele alınabilir ama kendi içerisinde ayrı bir dal olarak çok geniş bir alanı işgal etmektedir
ELEKTRİK – ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ
– Bobinaj
Elektrik motorlarının elektrik akımını taşıyan ve taşıdığı elektrik akımı kadar manyetik alan oluşturan ya da üzerinde bir gerilim meydana getiren iletkenlerin hazırlanması, yerine yerleştirilmesi, gereken uç bağlantılarının ve kablo yalıtımlarının yapılması gibi işlemlerin tümüne bobinaj denir.

- Büro Makinaları Teknik Servisi
Büro makineleri teknik servis elemanları; çalışmalarını kendi bakım onarım merkezlerinde ya da iş yerlerinin, fabrikaların ofislerinde ve kapalı mekânlarında yürütürler. Gürültüden uzak ve çok ağır olmayan bir iş ortamına sahiplerdir.

– Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

- Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
Elektrikli ev aletleri teknik servis elemanının sahip olması gereken, ev ve iş yerlerinde; soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik ve kişisel bakım cihazlarının bakım, onarım ve montajını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen dal

- Endüstriyel Bakım Onarım
ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM. ... Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen dal

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ
– Endüstriyel Kontrol
Endüstriyel kontrol sistemi (EKS), SCADA sistemleri, dağıtılmış kontrol sistemlerinde ve programlanabilir mantıksal denetleyiciler gibi diğer küçük kontrol sistem yapılandırmalarında kullanılan kontrol sisteminin genel adıdır. EKS, elektrik üretimi, su, yağ, gaz ve veri gibi endüstrilerde kullanılır.

– Mekatronik
Mekatronik mühendisliği, hassas ve zeki ürün tasarımında, talep ve sorunlara çözüm getirmek üzere, makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliği bilim dallarının birleşimini ifade eden disiplinlerarası bir mühendislik dalıdır
bir nevi robot yazılımı diye biliriz.

Daha çok dal oldugu için hepsini bir konuda toplamak istemedim 2 ci konuyu yakın bir süre zarfında açmayı planlıyorum.
1590956245904.jpeg

Gelelim bu dalların maaşlarına ?.

Acil Tıp Teknisyenliği = Devlet hastaneleri ve kamu kurumlarında görev yapmaya başlayan acil tıp teknisyenlerine, 3 bin TL ila 4 bin 200 TL aralığında maaş verilmektedir.

infaz ve koruma = Mahpus kişilerle yakın temas halinde olan ceza infaz memurları hem sahada hem de büroda görev yapmaktadırlar. Gardiyanların ortalama maaşı 2020 yılı altı aylık ilk dönemi için 3,927 TL civarındadır.

Zabıt katiplerinin maaşı da infaz koruma memuru ve mübaşir gibi aynıdır. Yani zabıt katipleri de 3,927 TL maaş almaktadır

Özellikle yeni mezunu anestezi teknikeri maaşları 3.775 TL iken, 25 senelik hizmeti olan anestezi teknikeri maaşları ise 4.480 TL'ye kadar çıkabilmektedir

Ağ işletmenliği maaşı kamu sektöründe 2018 yılı itibariyle ortalama olarak 2.500 TL civarında

Ortalama Bir Bilgisayar Programcısı Maaşı
Her üç grubunda bilgisayar programcılığı maaşları hakkında konuştuğumuza göre geldik programcıları tahmini olarak ortalama ne kadar kazandıklarına. Giriş seviyesi programcılar ortalama 52.000$, junior kodlayıcılar ortalama 65.500$, uzmanlarsa 96.000$ kazanıyor.

Ekli dosyalar

• 1590954626803.png
    1590954626803.png
    4,1 KB · Görüntüleme: 91

Meslek lisesinin Anadolu lisesine göre daha avantajlı olduğunu biliyorum ama hayata biraz erken atılıp kötü gerçekleri de görmüş oluyorsun ?

Meslek lisesinin Anadolu lisesine göre daha avantajlı olduğunu biliyorum ama hayata biraz erken atılıp kötü gerçekleri de görmüş oluyorsun ?
kötü gerçekleri değil hayatını şekillendimek istiyorsan meslek yapmak istiyorsanız bahsettiğim dallar gerçekten ilerde sizi daha iyi yerlere getireceğini garantisini veriyor kötü olarak bakmayın kazancı cok.

Ben Sosyal Bilimler Lisesine gitmeyi düşünüyorum, çünkü sözel ağırlıklı başarı oranım daha yüksek olduğu için bana ek avantaj sağlıyor. Ama Teknik Lisesini de tanıtman güzel olmuş, devamını bekliyorum.

Gerçekten çok güzel bir paylaşım olmuş,bir çok arkadaşımızın işine yarayacağından eminim.Fakat acı bir gerçek ki toplum tarafından Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi harici okul, okul değilmiş gibi gösteriliyor,umarım bir çok arkadaşımıza yardımcı olur.

Gerçekten çok güzel bir paylaşım olmuş,bir çok arkadaşımızın işine yarayacağından eminim.Fakat acı bir gerçek ki toplum tarafından Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi harici okul, okul değilmiş gibi gösteriliyor,umarım bir çok arkadaşımıza yardımcı olur.
Bizim millet bu meslek dallarını kötü gösteriyor ama bilmiyorlar ki hayatta altın gibi bir mesleğin olacagını bilmiyor maalasef bana da oyle ön yargı ile yaklaştılar ama bende meslek mezunuyum ve okuduğum bölüm elektrik elektronik örnek vermek gerekirse Acil Tıp Teknisyenliği ölmeyecek bir şey parası güzel
EN DÜŞÜK (Aylık)
2.020 tl para lacaksın en düşük oda
EN YÜKSEK (Aylık)
3.120 tl

Bizim millet bu meslek dallarını kötü gösteriyor ama bilmiyorlar ki hayatta altın gibi bir mesleğin olacagını bilmiyor maalasef bana da oyle ön yargı ile yaklaştılar ama bende meslek mezunuyum ve okuduğum bölüm elektrik elektronik örnek vermek gerekirse Acil Tıp Teknisyenliği ölmeyecek bir şey parası güzel
EN DÜŞÜK (Aylık)
2.020 tl para lacaksın en düşük oda
EN YÜKSEK (Aylık)
3.120 tl
Türkiye koşullarına bakınca 2.020 tl ev geçindirmek biraz zor, evleniceksin çocuğun olucak kötü göstermeklerin nedeni bu ama evlenmiceksen kafan rahat dedimi anladın sen.

Türkiye koşullarına bakınca 2.020 tl ev geçindirmek biraz zor, evleniceksin çocuğun olucak kötü göstermeklerin nedeni bu ama evlenmiceksen kafan rahat dedimi anladın sen.
İzmit gibi bir Büyük Şehirde ki akrabamız Dyblex evde kiraya 550 TL veriyor evin normal kirası 2000 TL tutması gerek fakat herşey pahalı olucak değil

İzmit gibi bir Büyük Şehirde ki akrabamız Dyblex evde kiraya 550 TL veriyor evin normal kirası 2000 TL tutması gerek fakat herşey pahalı olucak değil
Gıda giysi ulaşım bunlarda var.

Meslek lisesine sınavda yarım kadar yapan kişiler de gidebiliyor...

-I <3 freelance-

Türkiye koşulları nı ahım şahım pahalı göstermenin büyütmenin gereği yok ufak ilçelerde 2000 tl ev vs gıda giysi vs için yeter çok para harcayan bir kişi değilseniz kalkıp ta İstanbul gibi büyük yerlerde 2000 tl yetersiz olacağını bende biliyorum

Son düzenleme:
Bende meslek lisesinde okuyorum geçen sene alan seçtim ve bilişim bölümüne girdim. Girecek arkadaşların senenin başında biraz sabretmesi gerekiyor çünkü cidden biraz boş işlerle uğraştırıyorlar sizi. 3000 kişilik okulda neredeyse 32 en fazla 64 kişi bilişim bölümüne girebiliyor (1 sınıf veya 2 sınıf) başladığınızda sınıflara ayrılıyorsunuz (AB/AC olur genelde) 2-3. haftada derslere başlıyorsunuz. Başlarda sıksa bile ilerledikçe öğretilen şeylere alışmaya başlayıp derslerde daha aktif oluyorsunuz yani ben böyle deneyimledim. Okullar başladığında 11 olacağım ve veritabanı web tasarım ve ağ işletmeciliği arasında bir seçim yapacağım. Hakkımızda hayırlısı olsun.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl