Sol Reklam
Sağ Reklam

Kültürümüzü ve tarihimizi nekadar Tanıyoruz ?

WinstonTR

o güzel insanlar o güzel atlara binip gittiler
Katılım
29 Temmuz 2018
Mesajlar
283
Elmaslar
151
Puanlar
4.305
Yer
Kanada Ontario
Minecraft
WinstonTR
yeni_logo.png
Selam dostlar ben enes bugun ele almayı düşündügüm konu
Kültürümüz
Evet yanlış okumadınız kültürümüz peki biz ne kadar tanıyoruz ?


Hadi herkes kendi memleketini tanıtsın


Ben Başlıyorum

Memleketim:
AĞRI
Nüfusu:
539.657
İlce sayısı:
8

Meşhur ve gezilecek yerler :


Ağrı Meteor Çukuru
metor.jpg

Dünyanın en büyük ikinci meteor çukurunun Türkiye'de olduğunu biliyor muydunuz?

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan meteor çukuru, Gürbulak sınır kapısı ve Sarı Çavuş köyü arasında bulunmakla birlikte, Doğubeyazıt'a 35 km uzaklıktadır. 1892 senesinde bu noktaya bir gök taşı düşmüş ve büyük bir çukur açılmıştır.

Fakat bu nokta, günden güne dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olma özelliğini kaybediyor. Çünkü bakımsızlık nedeniyle, çukurun içi zaman geçtikte oluyor. Özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören ve turizm açısından önemli bir nokta olan Ağrı Meteor Çukuru, eski dönemlerde 60 metre derinliğindeyken günümüze 35 metre derinliğindedir. Ağrı otellerinin birinde konakladığınız bir gün meteor çukurunu görmek için kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.


Avnik Kalesi
11-0.jpg

Dağcılıkla ilgilenenlerin yoğun ilgisini gören, dünyanın en büyük ikinci meteor çukuruna (Ağrı Meteor Çukuru) sahip olan ve kaplıcalarıyla şifa dağıtan Ağrı, Avnik Kalesi'yle tarihinin en eski dönemlerine götürüyor.

Avnik Kalesi, Diyadin'e 29 km'lik bir mesafede yer alıyor. Koçbaşı Kalesi olarak da adlandırılan bu tarihi kalıntının hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. Yapılan tahminlere göre Urartu döneminde inşa edilmiştir. Avnik Kalesi, günümüze sadece temellerini getirebilmiş olsa da görülmeye değer niteliğini hala korumaktadır.



İshak Paşa Sarayı
1421242987756.jpg

Ağrı'ya bağlı Doğubeyazıt ilçesinin 5 km doğusundaki bir dağın yamacında üzerine bulunan İshak Paşa Sarayı bildiğimiz saray düzenine göre bir külliyedir. İshak Paşa Sarayı, İstanbul'da bulunan ve Osmanlının en büyük saray yapısı olan Topkapı Sarayı'ndan sonra Lale Devri'ndeki son büyük anıt yapısıdır. Sanat tarihi yönünden de değerli olan yapının öne çıkan diğer bir özelliği de dünyanın ilk kaloriferli sistemin uygulandığı yer olup bina kompleks tüm bu özellikleri ile dönemindeki sarayların en ünlüsü olarak literatüre girmiştir. İhtişamlı görüntüsüyle birlikte bulunduğu yer itibariyle de saray müthiş manzaraya da hakim.

Sarayın yapım planında Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı'nın mimari özelliklerinin bir araya gelerek birleşmiş ve ağırlıklı olarak Türk sarayları geleneği düşünülmüştür. 18. yy. Osmanlı mimarisinin en belirgin ve seçkin örnekleri ile bezenmiş bina teşkilatı kümeler şeklindedir. Ayrıca yapı iç içe 2 avlunun çevresinde yükselmektedir. Birinci avluyu 2. avluya tonozlu bir geçit bağlamaktadır. 2. avlunun 4 yanı bina kümeleri ile çevrilidir.

Kompleks İran'dan gelen elçilerin tarafından hayranlık kazanılmış olup bir rivayete göre de sarayın yapımını görenler İshak Paşa'nın bu kompleksin gölgesinde kaldığını dile getirmişler. 1685 yılında İshak Paşa'nın babası Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan saray, oğlu İshak Paşa tarafından 1784 yılında tamamlanmıştır. Kayalık bir zemine oturan bina 7600 m2 bir alanı kaplamaktadır. Duvarlarının yüksekliği 12-15 metre arasında değişiklikler göstermektedir.



Diyadin Kaplıcaları
2100226_1920x1080.jpg

Kültürüyle, tarihi değerleriyle ve doğal güzellikleriyle Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olan Ağrı, kaplıcalarının şifasıyla da bilinmektedir.

Ağrı'da bulunan Diyadin Kaplıcaları, ismini bulunduğu ilçeden alır. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıcaların alanından geçen Murat Nehri ise bölgeyi çekici kılan doğal güzellikler arasındadır. Eğer Diyadin Kaplıcaları'na gitmeyi planlıyorsanız; Ağrı Havalimanı ve Erzurum Havaalanı'ndan hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Kaplıcalar aynı zamanda Ağrı il merkezine 60 kilometre, Erzurum il merkezine ise 55 kilometre uzaklıktadır. Diyadin Kaplıcaları, bikarbonatlı, klorürlü, sülfatlı, kalsiyumlu ve karbondioksitlidir. Romatizma, nöroloji, kemik, kireçlenme, siyatik, cilt ve metabolizma rahatsızlıklarına şifa olan kaplıcalar, termal turizm açısından büyük bir öneme sahiptir.

Ağrı'da bulunduğunuz bir dönem Diyadin Kaplıcaları'na gidip termal suların tadını çıkarabilirsiniz ya da özellikle kaplıcalar için Ağrı'yı tercih edip buradaki termal otellerin birinde rezervasyon yaptırarak uzun bir tatil yapabilirsiniz. Ağrı günlerinize İshak Paşa Sarayı'nı, Beyazıt Eski Camii'ni ve Meya Mağaraları'nı da dahil etmeyi unutmayın.



Doğubeyazıt Kalesi
bayazit_kale.png

Ağrı'nın tarihi yapılarından biri olan ve tarihte önemli olaylara tanıklık eden Doğubeyazıt Kalesi, Doğubeyazıt Kalesi ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktadır.

Sarp kayalıklar üzerine kurulmuş olan Doğubeyazıt Kalesi'nin yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kalenin yanında bulunan mezar ise; bu yapının Urartu dönemine ait olduğu fikrini ortaya koymuştur. Doğubeyazıt Kalesi, köklü tarihi boyunca birçok medeniyetin eline geçmiş ve Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı Devleti'nin himayesi altına girmiştir. İshak Paşa Sarayı'nın yakınında bulunan Doğubeyazıt Kalesi, Ağrı tatilinize dahil olması gereken yapılardan biridir. Sonrasında; Meya Mağaraları, Keşişin Bahçesi ve Beyazıt Eski Camii ziyaret edeceğiniz duraklar arasında. Bu arada dağcılıkla yakından ilgileniyorsanız yeni tırmanışlarınızdan biri de Ağrı Dağı olabilir.




Ağrı Dağı
5adf28cc67b0a81cf445a77a.jpg

Türkiye'nin en büyük dağı olan ve aynı zamanda volkanik bir özellik taşıyan Ağrı Dağı'nın %35'i Iğdır ilinde, %65'i ise Ağrıilinde bulunmaktadır. Her mevsim zirvesindeki erimeyen karlarıyla ve ülkenin en büyük dağı olması sebebiyle tırmanışlar için çok cazip gelen Ağrı Dağı'nın 5137 metrelik Atatürk zirvesi ve 3898 metrelik İnönü zirvesi vardır.

Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük buzulunun bulunduğu dağ, farklı dillerde birçok isme sahiptir. Ararat, Kuh-i Nuh, Cebel ül Haris bu isimlerden bazılarıdır. Ağrı Dağı'yla ilgili değişik bir fikir de ileri sürülmektedir. Büyük Tufan'dan sonra Nuh'un gemisinin Ağrı Dağı'na oturduğuna dair değişik bilgiler vardır. Fakat Kur'an-ı Kerim'de Nuh'un gemisinin Cudi Dağı'nda bulunduğu ifade edilmektedir.

Diğer taraftan Marco Polo'nun Ağrı Dağı'na hiçbir zaman çıkılamayacak bir yer olduğunu belirtmesinden sonra, 1829'da Frederik Von Parat'ın dağın zirvesine çıkmasıyla Ağrı Dağı'nda tırmanış yapılmaya başlanmıştır. Binlerce dağcının merakla gidip gördüğü ve tırmanışlar yaptığı Ağrı Dağı'na 1990 yılında tırmanma yasağı getirilmiştir. 1998 yılında ise bu yasak kalkmıştır. Hem tırmanışlar yapılan hem kayak merkezi olan hem de coğrafyamızın en güzel parçalarından biri olan Ağrı Dağı, her yönüyle görenleri etkisi altına almaktadır. Dağcılıkla yakından ilgileniyorsanız, yeni hedefiniz Ağrı Dağı eteklerinden zirveye ulaşmak olabilir. Bu arada Ağrı'nın gezilecek yerleri arasında; İshak Paşa Sarayı, Doğubeyazıt Kalesi, Keşişin Bahçesi, Meya Mağaraları ve Beyazıt Eski Camii bulunmaktadır. Keyifli bir Ağrı yolculuğu sizleri bekliyor.



Ahmet Hani Türbesi
ahmedihani2.jpg

Ağrı-Doğubeyazıt'a 8 kilometre uzaklıkta olan Ahmet Hani Türbesi, İshak Paşa Sarayı'nın üst tarafında bulunmaktadır.


Ağrı'ya seyahat etmeyi planlıyorsanız Ahmet Hani Türbesi keşif noktalarınızdan biri olabilir. 1651 yılında doğan ve ölüm tarihi bilinmeyen ve şehrin filozofları arasındaki Ahmet Hani'ye ait olan türbe, yerli halk tarafından sık sık ziyaret edilir. Şehre gelen turistlerin de gezip gördüğü bir noktadır. Ahmet Hani Türbesi, muazzam mimarisiyle görülmeye değer niteliğini hala korumaktadır.

Keşişin Bahçesi, Doğubeyazıt Kalesi ve Beyazıt Eski Camii, Ağrı'da gezebileceğiniz yerler arasındadır. Sizlere belki de çok uzak olan bu şehir yeni keşif noktaları sunacak.



Meya Mağaraları
02202256_1.jpg

Ağrı'nın gezilecek yerleri arasında bulunan Meya Mağaraları, şehre gelenlerin ziyaret ettiği noktalardan biridir. Diyadin ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunur ve Günbuldu Meya Köyü sınırları içerisindedir.


Mağaraların çevresinde birçok tarihi kalıntıyı da görmek mümkündür. Değişik inançların izlerine rastlanan bölgede birçok tapınak, barınma yeri, oda ve mağaralar vardır. Yapılan odalar özellikle tehlikelerden korunmak amacıyla kayalar üzerine inşa edilmiştir. Köklü bir tarihin yanı sıra önemli bir kültür değeri de bulunan şehirdeki bu bölgede, aynı zamanda Hz. Ali'nin atının ayak izleri olduğu tahmin edilen taşlar da bulunmaktadır. Günümüze kadar ulaşan az sayıdaki eserler arasında ise İslam ve Yezidi mezarları da vardır. Ağrı tatilinizde Meya Mağaraları'nı gezerek hem mağarayı hem de çevresindeki tarihi kalıntıları görme imkanı yakalayabilirsiniz.

Kış aylarında Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi'nde kayak yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra Doğubeyazıt Kalesi, İshak Paşa Sarayı, Keşişin Bahçesi, Diyadin Kaplıcaları ve Beyazıt Eski Camii ziyaret edebileceğiniz yerler arasında.



Evet dostlar konumuzun sonuna geldik
konu hakkındaki fikirleriniz benim için önemlidir
eğer konuyu beğendiyseniz aşağıdan elmas verebilirsiniz



Sizde kendi memleketinizi yorumlarda tanıtabilirsiniz
okuduğunuz için teşekkürler.



NOT
KONUDAKİ YAZILAR ALINTIDIR
KONUYU DERLEYİP TOPLARKEN HEM ARAŞTIRDIM HEMDE
ZEVK ALDIM VE ARAŞTIRDIGIM ZAMAN COK
GÜZEL BİLGİLER EDİNDİM











 
Son düzenleme:
I

IrfanDmn

Ziyaretçi
Ağrılıysan hemşehriyiz gardaşım :D Ayrıyeten konu güzel, beğendim.
 

WinstonTR

o güzel insanlar o güzel atlara binip gittiler
Katılım
29 Temmuz 2018
Mesajlar
283
Elmaslar
151
Puanlar
4.305
Yer
Kanada Ontario
Minecraft
WinstonTR
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı