Sol Reklam
Sağ Reklam

Kitap Okumak - Niye okuyamıyorum

bynys

Odunlara Vur Vur Vur!
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
43
Elmaslar
16
Puanlar
13.270
Yaş
26
1685749045043.png

(Nitelikli bir yeraltı edebiyatı eseri olan, ölüler böyle sever. Herkese tavsiye ederim.)​



kitap okumak, bir yolculuktur. öyle bir kitapta bitebilecek bir yolculuktan bahsetmiyorum. uzun vakit alan, farklı farklı yollar üzerinden gidilebilecek ve sonu olmayan bir yol. bu yolda giderken deneyimleyemiyeceğiniz bir tecrübe söz konusu değil. 1000 yılında yaşayan bir ortaçağ serfi olabilirken aynı zamanda aristokrat bir rus olabilirsiniz. 1980 türkiyesinde bir solcu olabilir, ölebilirsiniz. bir macera ve hayal gücünün nadide eseridir kitap benim gözümde. sadece roman okumak veyahut bilgi içerikli kitaplar okumakla sınırlı kalmamalı insan. her türden kitabın bir tadına bakmalı. tecrübe ettikçe karakterinize yeni unsurlar eklersiniz, tabii gittikçe yalnızlaşmanızda işin bir gerçeği çünkü okudukça uzaklaşırsınız. bazen dolarsınız, anlatmak istersiniz. bir süre sonra anlatmaya bile ihtiyaç duymazsınız, kendi içerisinde zevk aldığınız için sonsuza kadar sürdürebileceğiniz bir duruma dönüşür kitap okumak. tekil bir olay gibi bakılmamalı, hani hayal gücü diyoruz.. hayal gücü şöyle önemli böyle önemli ya, hayal gücünün en iyi ve en özgür insanı kısıtlamayan eserlerindendir kitap okumak. sadece satırlar arasında haz almazsınız bazen bir çizgi roman okurken estetik hazza sahip olursunuz. görsel hazzın yanında, bilgiye kavuşursunuz. sadece kuru bilgi değildir bu, "ahmet 29 yaşında ölmüştür" gibi bir bilgiden öte, yorumlamayı ve yorumlayarak bilgi doğurmayı öğrenirsiniz. çoğunlukla deriz, tecrübe önemlidir. hayatta tecrübe etmeliyiz, en iyi yollardan biri tecrübe etmenin kesin kitap okumaktır. bazı arkadaşlar görüyorum kitap okuyamıyorum, işte sıkılıyorum odaklanamıyorum diye dert yanıyorlar. açık konuşamak istiyorum, bu sorunların altında yatan sebepleri bir bir açıklayayım.

1- kitap okuyamıyorum, odaklanamıyorum.

sevgili dostum, odaklanamıyorsun çünkü günümüz dünyasının o deli tüketim hızına ve sürekli bir şekilde görsel içerik tüketmeye öyle kendini ayarlamışsın ki hayal gücünden küçük bir noktayı bile hayal ederken zorlanıyorsun. farketmiyorsun belki ama sen bayağı bir şekilde esir olmuşsun!hayal edemiyorsun yahu, daha ne olacak!bunun çözümünü söyleyeyim, sabır ediceksin.okuyacaksın, seviyene göre okuyacaksın.başlangıç kitaplarından başlayacaksın ve bazen yanlış görüceksin. yeni başlayan bir okur örneğin yabancı kitabını okuduğunda "adama bak, annesi ölmüş dünya umrumda değil" diyecek fakat zaman içerisinde daha okudukça farkedeceksin altında yatan salt gerçekliği. körlüğünü görecek ve utanacaksın.

2- eskiden okurdum ama artık okuyamıyorum.

sen dostum, hiçbir zaman gerçek bir okur kimliği kazanamamışsın.okumuşsun ama bunu kimi zaman bunu yapman gerektiği için görev bilinciyle yapmışsın, kimi zaman toplum tarafından onanmak için veyahut insanların gözünde prestij sahibi olmak için. eksiğin bu noktada başlıyor olabilir, insan daimi olarak sürekli kitap okuyamaz daha doğrusu her gün düzenli olarak 10 sayfa okuyacağım demek bence bir aptallıktan ve kendini sürekli salak bir şekilde disipline etmek saçmalığından ibaret . insan içinden geldiği gibi zevk alarak okumalı, sen zevk almayı bile beceremiyorsan artık okuyamazsın. bu konuda yapman gereken, en başta kendin için okuman gerektiğinin farkına varmak.

bir noktaya daha değinmek istiyorum, ben kendimi bir okur olarak görüyorum evet. herkesin okur kimliğine bürünmesini tabii isterim fakat bunun hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğinin farkındayım. okumak özel bir eylemdir, doğru okumak ve düzgün yayınevlerini seçmek. bir ustalık ve tecrübe gerektirir yanılırsınız çoğu zaman yol gösterecek bir rehberiniz yoksa ve yanlış yollara saparsınız. bir rehberiniz olsa dahi bazen aklınız sizi yanıltır. zamanında görselleri olan ve renkli kitapları çok severdim çünkü okuması daha basit ve bana hitap ederdi. çünkü bendeniz, z kuşağının mensubu görsel bir dünyada büyüdüğüm için görsel olmayan ifadeler bana anlamsız geliyordu. işte bu noktada siz abilerim, dostlar. bu görsel dili kendinize kattınız, ne güzel bunun üzerine artık yazınsal dili elde etme yeteneğini ve hayal kurma gücünü içinize almalısınız. ayriyeten, sadece roman okumak / sadece bilgi içerikli metinler olmak / bu tarz bir şeyi kendini sınırlamak olarak görüyorum. düşünce ve bilincinizi arttırmak için, bir şuura kavuşmak için yapmanız gereken farklı noktalardan okumayı becerebilmektir.
 

Ekler

  • 1685749039323.png
    1685749039323.png
    343 KB · Görünt.: 30

Greeniatsy

Somon Balığı Selam Vermeye Geldi

Discord:

greeniouisty

Katılım
24 Haziran 2022
Mesajlar
15
Elmaslar
3
Puanlar
935
Yer
Bursa
Minecraft
Greeniousity
Peki böyle distopya sevenlere ne önerirsin labirent dışında, sen bilgili bi abimize benziyorsun
 

bynys

Odunlara Vur Vur Vur!
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
43
Elmaslar
16
Puanlar
13.270
Yaş
26
İyi bilimkurgu distopyası olarak, 1984 - Cesur Yeni Dünya - Fahrenheit 451 kitaplarını önebilirim senin için.
 
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı