Sythel
Senior Full Stack Developer
- Elmaslar
- 56
Discord:
sythelx_87746
Kendi Cümleni Kurabiliyor musun? - Bırak hata yap ama doğal ol
Bir insan kaleminden,
Yazar: İnsan
Bir insan kaleminden,
Yazar: İnsan
NOT: Okumayı sevmiyorsan bu konu ilgini çekmeyebilir, bu konuda eğlenceli bir içerik yoktur ve uzun olabilir. Önümde önceden hazırlanmış bir metin olmadığı için ne kadar uzun olacağını tahmin edemiyorum :)
Önsöz falan filan:Tamamen insan tarafından yazılmış olan konumun geri kalan içeriğini okumadan önce uyarıları okuyun. Yazım hataları olursa da olsun yav, hasret kaldık doğallığa. Bilerek hata yapacağım, yazımı bitirdikten sonra dönüp tekrar okumayacağım. Aklımdan ne geçiyorsa, o an ağzımdan ne çıkıyorsa aynen yazacağım buraya. Yeter. Ne bu ya, doğal bal arayan vatandaş gibi hissediyorum kendimi. Gereksiz tartışma ve dramalara girmeyin lütfen. Bu konu okumayı seven insanlar için hazırlanmıştır. Can sıkıntısını gidermek ve gerginlik çıkarmak isteyenler varsa da bu konu aradığınız bir yer değil. Ne hale geldik, bir içerik paylaşacağım ve paylaşacağım içerikten çok bunu paylaştıktan sonra yaşayabileceğim olumsuzlukları düşünüyorum. Vay halimize. Neyse, keyifli okumalar dilerim :)
Uyarı-1: Bu konu tamamen insan kaleminden yazılmıştır. Cevaplarınız da insan kaleminden olsun lütfen :)
Uyarı-2: Biraz sitem, biraz eleştiri ve biraz da insan kaleminden yazılan -yapay olmayan :)- yazılara hasret kaldığım için böyle bir konu açmak istedim. Burada dursun, ileride dönüp tekrar okurum belki.
Uyarı-3: Konu kimseyi hedef göstermemektedir. Bu durum çağımızın genel bir problemidir. Okumayı ve yazmayı seven bir insan olarak gerek Türkçe gerek farklı birçok forumlarda düzenli olarak takılan bir insan evladıyım. Son zamanlarda birçok yazı paylaşılabilen platformlarda sanki karşımda AI varmış, ona sormuşum ve yanıtları o veriyormuş gibi hissetmeye başladım. İnternette bir içerik okurken buram buram kokan yapaylıklardan tiksinmeye başladım. Kendi fikirlerin var mı?
Uyarı-4: AI kullanımına karşı değilim. Ben de AI kullanıyorum, AI çağındayız zaten buna karşı olmak mantıklı değil ancak bunu kullanmanın da bir adabı olduğunu düşünüyorum.
Anlatmak istediğim şeyi anlatmadan önce, neyi neden anlatmak istediğimi anlatmak istemek benim için daha zor oldu :)
Buraya kadar okuduysan, okumayı seven bir insan olduğunu düşünüyorum. Kahvemi aldım ve kalan satırlarımı yazmaya devam ediyorum. Gerçek bir yazar gibi, gerçek duygularımı dökmeye çalışıyorum bu satırlara. Bu arada, arkada Barış Manço'nun "unutamadım" parçası çalışıyormuş. Gerçekten unutamadım, unutamadım... Herkesin birbirine ve düşüncelerine saygı gösterdiği, anlatılan şeylerden ders çıkarıp bir şekilde bazı şeyleri düzelttiği ve düzeltemese bile en azından bunun için çabaladığı günleri unutamadım. Şimdi bakıyorum ki ne saygı var, ne başka bir şey... Her neyse, konumuzdan sapmayalım. Bunu başka bir zamanda ve başka bir yerde tekrardan konuşuruz.
Yazarlık benim için ne ifade ediyor?
Öncelikle şunu belirteyim, ben bir yazar değilim, yani bunu meslek olarak yapmıyorum. Yazdığım kitaplarım ve bilimsel makalelerim yok. Okumayı seviyorum. Okuma alışkanlığım zamanla yazma alışkanlığını da beraberinde getirdi. Yazmaktan kastım, sohbet etmek veya boş konuşmak değil. Herhangi bir konu hakkında araştırdığım ve sahip olduğum bilgiler doğrultusunda bunu kendi düşüncelerime göre yazıya aktarmaktan bahsediyorum. Beni aşırı derecede mutlu ediyor. Bu bir sanat ya, sevmek lazım. Yapmış olmak için yapamazsın, yazmış olmak için yazamazsın. Ona tutkuyla bağlanmalısın, aşk yaşamalısın. Bu bir hobi, eğlence, dertleşme, can sıkıntını giderme ve kendimce terapi yöntemidir. Ne zaman bir sıkıntım olsa alırım bir kalem kağıt ve başlarım yazmaya. Tabii bu eskidendi, artık klavyenin başına geçiyorum. Daha seri oluyor. Kalem alıp kağıda yazmaya başlayınca kalemim düşüncelerimin hızına yetişemiyor :) Evet... Yazsam daha yazarım, sayfa sayfa anlatırım benim için ne ifade ettiğini ama konumuz bu değil. Sonuçta kimin umurunda değil mi, yazarlığın benim için ne ifade ettiği... Beklesene. Aslında, bir şey fark ettim. Sitem ettiğim problemin çözümünü farkında olmadan buraya gizlemişim ya da ben öyle düşünüyorum. Yazarlık? Yazarlık ne? Yazarlık... Yazar... Yaz... Yaz? Yazı yaz. Neyse, deli değilim merak etme. Kendimi fazla kaptırdım sadece, devam edelim.
"Ne anlatıyorsun arkadaşım, sen AI kullanmıyor musun? Teknoloji karşıtı mısın, kendini çok mu zeki sanıyorsun??!!11!! @@##!!"
Elbette kullanıyorum ve asla karşı değilim. Benim birçok işimi kolaylaştırıp hızlandırıyor. Böyle bir nimete nasıl karşı olabilirim ki? Karşı olduğum nokta AI kullanımı değil, internette ve forum gibi sosyal platformlarda karşıma çıkan içeriklerin neredeyse hepsi baştan sona AI tarafından yazılmış. Buradaki tek insan faktörü bir soru sormak ve gelen cevabı kopyalayıp yapıştırmak. Bu kadar. Başka hiçbir insan faktörü yok, insan emeği yok. Yine kullan, yine sor, yine araştır, yine sana kapsamlı bir içerik sunsun. Otur sayfa sayfa kitap karıştır demiyorum, tek tek haber araştır demiyorum. Bunu AI senin için zaten yapıyor, bu harika bir şey aslında. Belki saatlerini harcayacağın bir içeriği sana saniyeler içerisinde devasa bir makale gibi önüne sunuyor. Gerçekten harika bir şey, buna asla karşı değilim ama otur bir oku... Orada ne yazıyor, ne anlatıyor, nasıl bir dille anlatıyor, ne kadar samimi veya ne kadar akademik... Bunları kafanda bir değerlendir, önündeki veri yığınından gerekli verileri alıp kendi düşüncelerini kendi kaleminden dök yazıya. Kendi düşüncelerini, kendi yazım üslubuyla aktaran insanları özledim!
Yazsam daha yazarım. Yazmaya başlayınca kendimi durduramıyorum ve farkında olmadan farklı konulara sapıyorum. Oh be, rahatladım. Yazdım gitti. Sabahtan beri fıtık oldum. Nereye tıklasam, hangi siteye girsem sanki AI botuyla konuşuyorum. Bırak ya, hata yap arkadaşım. Bütün her şeyi bilmek zorunda değilsin. En iyisi, en bilgilisi, en profesyoneli olmak zorunda değilsin. Her şeyde haklı olmak zorunda değilsin. Her tartışmadan zaferle çıkmak zorunda değilsin. Eksik olsun ama doğal olsun. Senin düşüncelerin olsun. Senin olsun. Yazıyı okuduğum zaman o samimiyeti hissedeyim. Duygularını anlayayım. Okumaya başlıyorum daha ikinci satırdan lanet olsun deyip kapatıyorum ya.
Daha fazla uzatıp sıkmak istemiyorum. Konu %100 insan tarafından hazırlanmıştır. Gerçek insanların gerçek duygularını düşüncelerini hissetmek istiyorum. Saygı çerçevesinde bu konu hakkında fikirlerini belirtmek isteyenler olursa konuya davet ediyorum. Sadece tek ricam kaos ve drama çıkarmayın. Seviliyorsunuz, öptüm, ya da öpmedim. Niye öpüyorum ki ben seni? Hadi görüşürüz.