Javascript 'Hello World' projesi

XenonTheSatisfied

Odunlara Vur Vur Vur!
Elmaslar
41

Discord:

Xenon#8687

Tekrardan selam,
Serinin ilk dersi olan programlamada klasikleşmiş 'Hello World' projesine hoşgeldiniz.
Beni hemen yargılamayan fakat dersleri glitch üzerinden anlatacağım.
Zaten glitch bir test platformudur.
Bundan dolayı sorun olacağını sanmıyorum.
Ve 2. bir not daha Javascript dersleri html üzerinden olacaktır fakar sonra Node.js'e geçiş yaptıktan sonra konsol uygulamalarına geçeceğiz daha sonra electron.js kısmına geldiğimizde ise masaüstü uygulamalara geçiş yapacağız.
Öncelikle glitch.com adresine girmeniz gerekiyor.
Bildiğim kadarıyla önceden hesap oluşturmaya gerek yoktu fakat gerek varsada orda talimatları bulabilirsiniz.

1588154310067.png

Yukarıdaki alanda new project butonuna basıyoruz.
Ve ardından 'hello-webpage' butonuna basıyoruz.
Gelen sayfada index.html hariç bütün dosyaları siliyoruz. dosya nasıl silinir:
Dosya silmek için dosyanın sağ tarafındaki üç nokta gibi şeye basıyoruz.
Daha sonra 'delete' butonuna basıyoruz ve hemen ardından enter tuşuna basıyoruz.

index.html'in içi aşağıdaki gibi olmalıdır:
1588155617463.png

Kurs html kursu olmadığından dolayı kodu direk vermem gerekiyor sanırım aşağıdaki kodu buraya yapıştırıyoruz:

HTML:
<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <title>This is a html page!</title>
  </head>
  <body>
    <script type="text/javascript" src="kodlar.js"></script>
  </body>
</html>
Kodu yapıştırtıktan sonra javascript kodlarını yazacağımız bi dosyaya ihityacımız var.
(Really important note: javascript kodları sayfaya otomatik olarak dahil edilmez bu kurs bir html kursu veya full-stack kursu olmadığından dolayı bunu anlatmadım javascript kursu array işlemleri vs. için yer alıyor kodların dahil edildiği kısım:
1588156151481.png
)
Dosyayı oluşturmak için sol tarafta görünen 'new file' butonuna basıyoruz.
1588156245014.png

Ardından gelen aşağıdaki alana 'kodlar.js' yazıyoruz.
1588156306531.png

Ve 'Add This File' butonuna tıklıyoruz.
Projeyi olutşruma işlemi bitti yay!
kodlar.js dosyasına geliyoruz ve buraya aşağıdaki kodu yazıyoruz.
JavaScript:
console.log('Hello World!');
Bu kodu açıklamak gerekirse:
console - javascriptin varsayılan nesnelerinden olan 'console' nesnesini çağırıryoruz
log - console nesnesinden log fonksiyonunu çağırıyoruz ve içine bir metin yani bir sonraki dersimizin konusu olan String yazıyoruz. (Pek kafanıza takmanız gerek yok hızlıca açıklamak gerekirse "" veya '' veya `` içerisine yazılır.)
console nesnesinin halen 23 tane fonksiyonu var faklat biz bu derste sadece log fonksiyonunu ele alarak bir Hello World projesi yapacağız.
Bunları anladıysanız şimdi projeye göz atabiliriz demektir.
1588157007098.png

Üstte bulunan 'Show' butonun basıyoruz ve 'In a New Window' butonuna basıyoruz.
Oda ne !? karşımıza bembeyaz bir sayfa geliyor. Bunun için endişelenmenize gerek yok zaten olması gereken bu.
Gelen sayfada 'F12' tuşuna basıyoruz.
1588157153233.png

Ve üst taraftan Console butonuna basıyoruz.
1588157184882.png

Görüldüğü üzere orada Hello World yazıyor.
Yani herşeyi doğru yaptıysanız bu şekilde olması gerek.
Sanırım bu günki ders bu kadardı.

Kendinize iyi bakın, Sağlıcakla kalın!

Ekli dosyalar

• 1588157305158.png
    1588157305158.png
    20,2 KB · Görüntüleme: 52
bunu localde de yapabilirdin.

Bugün aldığım tatil haberinden sonra böyle geniş kapsamlı bir konu hazırlaman hoş olmuş ki bunlar üzerine yoğunlaşacağım. Eline de sağlık :<3:

Bugün aldığım tatil haberinden sonra böyle geniş kapsamlı bir konu hazırlaman hoş olmuş ki bunlar üzerine yoğunlaşacağım. Eline de sağlık :<3:
Teşekkür ederim bu şekilde güzel yorumlar almak beni motive ediyor. Günde 3 derse çıkartmayı planlıyorum.

Diger Derslerini merakla bekliyorum

Hala Discord sunucumuza katılmadın mı?

Büyük bir topluluğun parçası ol, etkinliklere katıl ve özel hediyeler kazanma şansı yakala!

Şimdi Katıl