Sol Reklam

Tanıtım İşlemci Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hangi işlemci üreticisini daha iyi buluyorsunuz?


  • Oy Verenler
    9
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

LifeMCServer

Yaratık Tuzağı: Çalışıyor

Discord:

!?мυѕтαғα öɴcel#8713

Katılım
18 Kasım 2016
Mesajlar
698
Elmaslar
470
Puanlar
15.415
Yaş
24
Yer
İstanbul
Minecraft
LifeMCServer
Facebook
mustafathegamer
Twitter
LifeMCServer
intel-core-i9-9900k.jpg


İşlemci Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

İşlemci alacaksınız fakat kafanız mı karışık? İşte tam da size göre bir konu ile karşınızdayım:
"İşlemci Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?"

Soket Tipi


52157415-cpu-socket-and-processor-on-the-motherboard.jpg


İşlemci seçerken öncelikle ana kartımıza uygun sokete sahip bir işlemci olduğuna emin olmalıyız, tabii eğer işlemci ile birlikte yeni bir ana kart almayacaksak. :D

Ana kartınızın soket tipi genelde ana kartınızın üstünde yazar ve LGA1151, FCLGA1155 tarzı olur (AMD işlemci bazlı anakartlarda AM3, AM4 tarzı olur). En son çıkan intel soketi LGA2066'dır. Bunun bir altı LGA1151 olup, bir çok işlemciyi, yukarıdaki i9 9900k dahil desteklemektedir.

Soketin önünde bulunan LGA yerine FLGA gibi eklentiler, herhangi bir uyumluluk sorunu teşkil etmez.

RAM Desteği

İşlemcinizin RAM belleklerinizi desteklemesi çok önemli. Bazı işlemciler, mesela i9 9900k sadece DDR4 2666 MHz RAM bellekleri kabul ediyor ve maksimum bellek miktarını da 128 GB'a limitliyor.

İzin vermiyor desteklemiyor falan dedim ama takarsanız ne olur bende kestiremiyorum. Büyük ihtimal algılamaz sallamaz veya hata falan verir. :D

Tabii bu arada yukarıda belirttiğim değerler i9 9900k yani İntel'in en iyi işlemcilerinden biri için, yoksa 128 GB RAM'mi var yahu maksimum olsa ne yazar falan demeyin. :D

Hız


speed.jpg


İşlemcinin hızı tabii ki de çok önemli. Hız bana göre çekirdek sayısından biraz daha önde çünkü genelde uygulamalar işlemcideki tüm çekirdekleri tam olarak kullanamaz.

Mesela Minecraft oyunundan örnek vereyim (aklıma ilk gelen oyun, kızmayın yahu :D), Netty iş parçacıkları (paket gönderme alma ve bağlantı işleri) dışında oyun tamamen tek bir iş parçacığı üzerine kurulu.

Bu durumda hız çok önemli tabii ki de. En alt limit olarak 2.60-80 GHz, Öneri olarak 3.10 GHz ve üstü önerimdir.

Dikkat: Eğer işlemci bilgilerinde (up to 3.10 GHz) tarzı bir yazı görür iseniz, bu işlemcinin gerçek hızını değil, İntel'in (veya AMD'nin başka bir adda) Turbo Boost teknolojisi ile çıkabileceği potansiyel hızı gösterir. Burada 3.10 GHz herhangi bir değer olabilir, örnek niteliğinde koydum.

Çekirdek Sayısı


multi-core-processor.jpg


İşlemcinin çekirdek sayısı, aynı anda kaç iş yapabileceğinizi belirler. Tabii ki hızı yüksek olup da tek çekirdek olan işlemci daha performanslı olabilir, fakat çekirdek sayısı sandığınızdan daha kompleks bir konu.

İşlemci hızı tek çekirdeğin çıkabileceği hızı, yani bir işi ne kadar sürede bitireceğini etkiler. Çekirdek Sayısı ise işlerin bitmediği veya geç bittiği sırada devreye girer. Aynı anda birden fazla iş yapmaya yarar. Aynı anda yapılabilecek iş sayısına "Çekirdek Sayısı" denir.

Yani çekirdek sayısı ve hız orantılıdır. Bu nedendendir ki çok çekirdekli işlemcilerin hızları çokta yüksek değildir.

Bu devirde tavsiyem en düşük 4 çekirdek, ideal olarak 8 çekirdek, abartı olarak ise 16 çekirdek bir işlemci kullanmanızdır. Şahsen 2 çekirdek kullanmakta ve acı çekmekteyim.

Çekirdek sayısına başka bir örnek vermek gerekir ise, çekirdek sayısı ayrı bir işlemci gibidir. Bir çekirdekli bir işlemci de, eğer o çekirdekte bir işlem çok uzun sürüyor ise, tüm bilgisayar donacaktır.

Fakat iki çekirdekli bir işlemcide, bir çekirdek ağır işlemler altında ezilse bile diğer çekirdek sistemi ve diğer uygulamaları çalıştırabilecektir.


Hyper-Threading

Intel-Hyper-Threading-Teknolojisi.jpg


Hyper-threading ise çekirdek sayısı ile ilgili başka bir teknoloji. Hyper-Threading teknolojisi çekirdek sayınızdan fazla görevi (genelde iki katı) aynı anda yapabilmenizi sağlıyor.

Yani mesela aslında 2 çekirdek işlemciniz Hyper-Threading teknolojisi ile işletim sisteminizde 4 çekirdek olarak gözükebilir ve aynı anda 4 iş yapabilir, fakat tabii ki gerçek bir 4 çekirdek işlemci kadar performanslı olmayacaktır.

Önbellek


processor-caches-table.jpg


İşlemcide cache yani önbellek yine bir çok kişi için arka planda olan fakat önemli olan faktörlerden birisidir. Önbellek hız ve çekirdek sayısı ile orantılıdır.

Hızın ve çekirdek sayısının çok yüksek olduğu işlemcilerde önbellek gereksiz görülebilir, fakat önbellek işlemcinin kendi üstünde bulunan bir süper RAM'dir ve işlemci tarafından yapılan hesaplamaların sonuçlarını önbelleğe almaya ve bir sonraki istekte tekrar hesaplamak yerine önbellekten kullanması gibi işlere yarar.

Yani önbellekte önemli bir faktör; bilinenin aksine.

Dahili Ekran Kartı


intel-hd-graphics-logo-transparent.png


İşlemcilerin çoğu dahili ekran kartları içerir. Bu ekran kartlarının serisi intel için Intel HD (veya UHD) Graphics olarak geçer, AMD'yi tam olarak bilemiyorum.

Eğer bilgisayarınıza dahili ekran kartı olan bir işlemci alırsanız, ekran kartı takmadan çalıştırabilirsiniz. Fakat uyaralım, dahili ekran kartları genelde çok performanslı olmaz.

Nesil Numaralandırması Ve Teknoloji Desteği


intel-generations-9th-gen.jpg


İntel (ve AMD) işlemcilerini nesilden nesile bir nesil sistemiyle üretiyor. Daha yeni nesil işlemciler hem yukarıdaki faktörlerde belirttiğimiz gibi; çekirdek sayısında, hızda, dahili ekran kartı kalitesinde vesaire daha iyi olmakla birlikte, teknoloji desteği de yüksek oluyor.

Bu nesillerin numaralarının yanında bir de adları oluyor, örnek vermek gerekir ise intel için Coffe Lake, Skylake, Haswell, Ivy Bridge tarzı adlar nesillerde kullanıldı.

Bir işlemcinin kaçıncı nesil olduğunu model numarasına bakarak anlayabiliriz.
İşlemci nesli, işlemcinin model numarasındaki ilk sayıdır. (i7, i5, i3 gibi ana model sayılarını saymaz isek)

Mesela i7 7700 işlemcisi 7. Nesil bir işlemci iken, i9 9900 işlemcisi 9. Nesil bir işlemcidir, başka bir örnek vermek gerekir ise i7 4790k işlemcisi 4. Nesil bir işlemcidir.

AMD'den de bir örnek vermek gerekir ise, Ryzen 5 2400G 2. Nesil bir işlemcidir.

İntel işlemciler için birinci nesil işlemcilerde normalden farklı bir yol izlemek durumundayız;

Mesela i7 810 işlemcisi birinci nesil bir işlemcidir, çünkü dört harfli model numarası yoktur. Bu tür işlemciler genelde ucuz sistemlerde "i7 işlemci aldın aldın" diye satılır.

İşlemciler Hakkında Diğer Bazı Bilgiler


5d0089af7152d80d8094815b.jpg


  • İşlemcilerde nanometre farkı bir uyumluluk sorunu teşkil etmez. Ekstra olarak düşük nanometre daha iyi üretim kalitesi ve daha fazla transistör yani daha performanslı işlemci demektir.
  • İşlemciler genelde - eğer kutulu aldıysanız - stok fan ve termal macun ile birlikte gelir fakat iyice okuyup ona göre hazırlık yapmanız ve eğer bilmiyor iseniz montaj videoları izlemeniz tavsiyemizdir.
  • İşlemcilerin model numaralarının sonlarında bulunan K, M gibi harfler şu anlamlara gelirler (intel için bu harfler, AMD'de tam olarak bilemiyorum):

K: İşlemcinin kilidi açık olduğunu ve overclock (hız aşırtma) işlemi yapılabileceği anlamına gelir. Hız aşırtma intel turbo boost değildir.

G veya H: İşlemcinin normalde gelen dahili ekran kartlarından daha kaliteli dahili bir ekran kartı içerdiği anlamına gelir. G genelde H ye göre daha kaliteli dahili ekran kartları içerir.

U, T veya Y: Hayır sandığınızın tam tersi. Ultra falan sandınız demi? Evet ultra fakat hangi konuda? :D Bu işlemciler "ultra-low power consumption" dediğimiz güç tasarruflu işlemciler, yani fazla performans beklemeyin. Genelde laptoplara konulur. T, U'ya göre daha fazla güç harcar fakat daha performanslıdır. Y ise hepsinden daha az güç harcar fakat en kötü performansı verir.

M: Bunu niye ayrı yazdım bilmiyorum fakat buda güç tasarrufu anlamına geliyor. İlk duyduğumda bende mobil anlamına geliyor sanmıştım. Onun gibi bir şeymiş gerçi. Çok az güç harcayan laptoplarda vesaire kullanılabiliyor.

İşlemci Aldıktan Sonra Sık Yaşanan Sorunlar

  • İşlemciniz fazla ısınıyor ise - eğer sıvı soğutucu kullanmıyor iseniz - termal macun sürdüğünüzden ve yaydığınızdan emin olun. Ek olarak soğutucunuzu kontrol edin.
  • İşlemciniz Windows üzerinde olduğundan daha az çekirdek gösteriyor ise Çalıştır -> msconfig -> Önyükleme -> Gelişmiş Seçenekler -> İşlemci Sayısı kısmından en yüksek sayıyı seçtiğinize emin olun.
  • Eğer işlemci değiştirdiyseniz ve aldığınız işlemci ilk çalıştırmada yavaş çalışıyor ise bu normal olabilir, sisteminiz donanımı tanıyordur, geç açılma veya kısa bir süre yavaşlama oluşabilir.

Kapanış

İşlemci almadan önce uyumluluğunu iyice kontrol edin. Bunun dışında kesinlikle İntel'in kendi sitesinden (veya nereden alacaksanız artık onun sitesinden) özelliklerine bakın ve eğer işlemci değiştiriyor iseniz şuan ki işlemciniz ile karşılaştırın.

Herkese en iyi donanım ve yazılımlar ile en iyi oyun ve internet deneyimi dilerim.
Sonraki konularda görüşmek üzere!
 

nexi

nexi is the best!

Discord:

nexi#0001

Katılım
18 Ağustos 2017
Mesajlar
1.852
Elmaslar
1.193
Puanlar
17.075
Yer
Samsun
Güzel bir konu olmuş, başta intel core i9'u görünce fenalık geçiriyodum. O ne güzel bir duruşdur öyle. :D
 

samoi

one is glad to be of service
Emekli

Discord:

mudlusamoi#5646

Katılım
28 Ekim 2014
Mesajlar
3.549
Elmaslar
1.382
Puanlar
19.760
Yaş
24
Yer
Bursa
Minecraft
smt287
Gerçekten tam tadından bir bilgilendirme konusu olmuş. Neredeyse tüm konuyu okudum.
Konuda geçtiği gibi ilk başta "M" olan işlemcileri ben de mobil için sanıyordum :)
 

Ancienty

Yay Yok, İskelet Yok
Onaylı Satıcı

Discord:

ancienty

Katılım
7 Mart 2017
Mesajlar
301
Elmaslar
371
Puanlar
14.420
Discord İzni
Minecraft
Ancienty
Gerçekten tam tadından bir bilgilendirme konusu olmuş. Neredeyse tüm konuyu okudum.
Konuda geçtiği gibi ilk başta "M" olan işlemcileri ben de mobil için sanıyordum :)
M zaten Mobil içindir efenim, genellikle taşınabilir (mobil) aygıtlara takılır çünkü onlar masaüstü bilgisayarlar gibi direkt bir güç kaynağından güç çekmek yerine şarjdan çekerler, bilgisayarın daha uzun süre dayanması için Mobil işlemciler daha az şarj tüketecek şekilde tasarlanır.

Bu arada İntel açık ara en başarılı işlemci üreten firmadır, ancak fiyat performans açısından baktığımızda ben (ki dolar bu hâldeyken gayet normal olarak) AMD'yi tercih etmekteyim.
 

samoi

one is glad to be of service
Emekli

Discord:

mudlusamoi#5646

Katılım
28 Ekim 2014
Mesajlar
3.549
Elmaslar
1.382
Puanlar
19.760
Yaş
24
Yer
Bursa
Minecraft
smt287
M zaten Mobil içindir efenim, genellikle taşınabilir (mobil) aygıtlara takılır çünkü onlar masaüstü bilgisayarlar gibi direkt bir güç kaynağından güç çekmek yerine şarjdan çekerler, bilgisayarın daha uzun süre dayanması için Mobil işlemciler daha az şarj tüketecek şekilde tasarlanır.

Bu arada İntel açık ara en başarılı işlemci üreten firmadır, ancak fiyat performans açısından baktığımızda ben (ki dolar bu hâldeyken gayet normal olarak) AMD'yi tercih etmekteyim.
Mobil'den kastım taşınabilir olması değil bildiğimiz telefon tarzı işlemcileri kastetmiştim. Tekrar bilgilendirme için sağ olun.
 

Ancienty

Yay Yok, İskelet Yok
Onaylı Satıcı

Discord:

ancienty

Katılım
7 Mart 2017
Mesajlar
301
Elmaslar
371
Puanlar
14.420
Discord İzni
Minecraft
Ancienty
Mobil'den kastım taşınabilir olması değil bildiğimiz telefon tarzı işlemcileri kastetmiştim. Tekrar bilgilendirme için sağ olun.
Yanlış anlamışım, kusuruma bakmayın. :pardon:
 
S

Silinen üye 79251

Ziyaretçi

Muazzam derecede yararlı ve işlevli bir konu olmuş. Emeğine ve kalemine sağlık!
 

MineRival

Odunlara Vur Vur Vur!

Discord:

Discord.minerival.com

Katılım
4 Kasım 2019
Mesajlar
33
Elmaslar
15
Puanlar
910
Açıklayıcı ve yararlı bir yazı olmuş elinize sağlık.
 

Muhammed Efe

Zombi Geldi, Beni Yedi

Discord:

MackleanTR#9999

Katılım
4 Nisan 2018
Mesajlar
255
Elmaslar
281
Puanlar
0
Minecraft
MackleanTR
yararlı ve bilgi saçan bir konu olmuş. ellerinize sağlık.​
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Neden altınlarını Discord sunucumuzda kazmıyorsun? TIKLA VE KATIL!
Yukarı